Jump to content

Mită pentru angajarea ca infirmiere la spital


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Trimise în judecată după ce au cerut și primit 3.000 euro șpagă pentru un post de infirmieră

Două inculpate au fost trimise în judecată, după ce au pretins şi primit 3.000 de euro pentru o promisiune de angajare, informează Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) Galați.

„Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, ca urmare a finalizării urmăririi penale, efectuate cu sprijinul poliţiştilor anticorupţie ai Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Galaţi a întocmit rechizitoriul prin care a dispus trimiterea în judecată a două persoane inculpate pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, respectiv pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă.

În fapt, în luna aprilie 2017, una dintre inculpate a primit pentru sine, atât în mod direct, cât şi prin intermediul celeilalte inculpate, suma de 3.000 de euro de la un martor denunţător, după ce a lăsat, în mod nereal, să creadă că are influenţă asupra unui medic din cadrul comisiei de examen organizat la un spital din Galaţi. În schimbul banilor, i-a promis denunţătoarei că va determina un funcţionar public să-i faciliteze reuşita la concursul organizat de instituţie în perioada 20.04.2017-02.06.2017 şi implicit, angajarea sa în spital pe post de infirmieră.

În baza ordonanţelor de delegare emise de către procurorul de caz, lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Galaţi au efectuat mai multe acte procedurale în vederea administrării probatoriului în cauză“, precizează DGA Galați.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

8.500 euro pentru angajări fictive la Judeţean şi Ambulanţă

Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi a finalizat cercetările în cadrul unui dosar penal şi a întocmit rechizitoriul prin care a dispus trimiterea în judecată a unei inculpate, cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată (3 acte materiale).

În fapt, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în ziua de 20.04.2018, inculpata a primit, pentru sine, direct, suma de 2.000 de euro de la un martor denunţător, după ce a lăsat să creadă că are influenţă asupra unui medic din cadrul Spitalului de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Galaţi. În schimbul banilor, i-a promis denunţătorului că îl va determina pe medicul respectiv să-i faciliteze reuşita la concursul organizat de instituţie în perioada 14.05.2018 - 28.06.2018 şi, implicit, angajarea sa în cadrul spitalului pe un post de asistent medical.

În acelaşi context, în ziua de 30.04.2018, a primit, pentru sine, în mod direct, suma de 3.000 de euro de la un alt martor denunţător, pe care l-a lăsat să creadă că ar avea influenţă tot asupra unui medic din cadrul aceleiaşi unităţi medicale din Galaţi, promiţându-i denunţătorului faciliteze angajării la Serviciul de Ambulanţă Galaţi, pe un post de şofer.

Totodată, în zilele de 17 şi 19 mai 2018, inculpata a primit, pentru sine, direct, sumele de 3.000 de euro şi 500 de euro de la o altă persoană martor denunţător, după ce a lăsat să creadă că are influenţă asupra unui medic din cadrul aceluiaşi spital, în schimbul promisiunii determinării medicului respectiv să-i faciliteze reuşita la concursul organizat de instituţie în perioada 14.05.2018 - 28.06.2018 şi, implicit, angajarea sa în cadrul spitalului pe un post de infirmieră.

În baza ordonanţelor de delegare emise de către procurorul de caz, lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Galaţi au efectuat mai multe acte procedurale în vederea administrării probatoriului în cauză, informează DGA Galați.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Traficul de influență, afacere de cursă lungă. Vânzătoarea de slujbe la Județean, deja condamnată

Un serviciu stabil, sigur și bine plătit în spital este vizat de tot mai multe persoane, dovadă fiind numărul mare de cursanți ai școlilor de asistenți și ai facultăților de medicină. Aspect deloc neglijat de cei care au găsit o oportunitate traficarea  influenței la anumite persoane pretins competente să decidă angajarea în sistem. Dovadă: o gălățeancă trimisă zilele trecute în judecată pentru că a garantat ocuparea unor locuri de muncă în spital și la Ambulanță a fost recent condamnată pentru altă serie de fapte similare, în urma cărora a încasat mii de euro de la doritori aflați în căutarea de servicii la stat. 

Plata de mii de euro pentru ocuparea locurilor de muncă în sistemul sanitar nu mai poate fi considerată o speculație sau un simplu zvon, dovadă stând numeroasele cazuri în care diverse personaje, care au, mai mult sau mai puțin legătură cu sistemul, ajung să facă obiectul unor anchete penale sub acuzații de promisiuni mincinoase. De cele mai multe ori, sunt denunțați de doritorii de job-uri care apelează la ei, acceptând să achite sume importante, sperând că asta le va asigura reușita la concursurile obligatorii prin lege, dar care nu își văd visul cu ochii. Acesta pare să fi fost și mecanismul care a pus capăt afacerii perfectate de Ioana Iacob, o gălățeancă despre care se spune că în urmă cu vreo trei-patru ani a reușit să convingă mai mulți aspiranți că are trecere la un medic din Spitalul de Urgență, care ar putea facilita reușita la concursuri și implicit angajarea. Oficial, femeii i-au fost dovedite până acum patru fapte, comise în 2017 și 2018. Interesant este că prima a pus-o la cale și a dus-o la bun sfârșit alături de o prietenă, Adriana Tatomir. Ambele, aveau să rețină ofițerii DGA, care au primit sesizarea care le acuza de promisiuni mincinoase, au primit suma de 3.000 de euro de la o persoană care dorea să se angajeze ca infirmieră în spital. ”În luna aprilie 2017, una dintre inculpate a primit pentru sine, atât în mod direct, cât şi prin intermediul celeilalte inculpate, suma de 3.000 de euro de la un martor denunţător, după ce a lăsat, în mod nereal, să creadă că are influenţă asupra unui medic din cadrul comisiei de examen organizat la un spital din Galaţi. În schimbul banilor, i-a promis denunţătoarei că va determina un funcţionar public să-i faciliteze reuşita la concursul organizat de instituţie în perioada 20 aprilie 2017 - 2 iunie 2017 şi implicit, angajarea sa în spital pe post de infirmieră”, au consemnat anul trecut ofițerii DGA Galați la finele anchetei prin care Iacob și Tatomir au fost trimise în judecată pentru trafic de influență și complicitate la această faptă. Tribunalul Galați le-a condamnat pe cele două la câte doi ani de închisoare cu suspendare, însă Ioana Iacob a atacat decizia și a obținut în luna iulie, din partea Curții de Apel Galați, o reducere simbolică a pedepsei, la 1 an și 4 luni închisoare cu suspendare. Două luni mai târziu, însă, avea să fie din nou trimisă în judecată, tot pentru fapte similare. Trei infracțiuni de trafic de influență, prin care femeia ar fi obținut 8.500 de euro de la tot atâția aspiranți la slujbe în Spitalul de Urgență și, respectiv, la Serviciul de Ambulanță, comise una după alta în primăvara anului 2018, fac obiectul acuzațiilor din dosarul ajuns pe masa Tribunalului Galați la jumătatea acestei luni, fapte comise după același ”patent”: promisiunea de reușită la concurs prin intervenția la un medic cu putere de decizie din cadrul unității sanitare. 

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Trei dosare de corupție, ”împușcate” într-un an

O condamnare și două trimiteri în judecată în decurs de un an de zile constituie recordul în materie de probleme cu legea pe care l-a stabilit o gălățeancă.

Femeia, pe nume Ioana Iacob, și-a croit blazonul de traficantă de influență după ce, pe numele ei, au început să curgă mai multe reclamații din partea diferitor persoane care au dorit să se angajeze ca asistente medicale sau infirmiere la Spitalul de Urgență. Acestea se bazaseră pe promisiunile Ioanei Iacob, care susținea că are influență pe lângă un cunoscut medic din unitatea medicală, și îi remiseseră, în schimb, mii de euro ca să obțină rezultate bune la concurs. Acest lucru nu s-a întâmplat, astfel că ”intermediara” a fost reclamată la Direcția Generală Anticorupție.

Sesizările s-au concretizat în trei dosare penale, o primă condamnare primind-o în primăvara anului trecut, la 2 ani de închisoare cu suspendare. Curtea de Apel a redus pedeapsa aplicată de Tribunal la 1 an și 4 luni.

În septembrie, Ioana Iacob a bifat un al doilea dosar pentru trafic de influență, trimis în judecată la Tribunalul Galați, pentru ca în urmă cu mai puțin de o lună, pe final de an 2021, să ajungă pentru a treia oară în fața magistraților. Procurorii o acuză de fapte comise în urmă cu mai bine de patru ani, pe o perioadă de circa cinci luni. ”În perioada decembrie 2016 – mai 2017, inculpata a primit, pentru sine, suma de 4.000 de euro de la martora denunțătoare, după ce a lăsat să creadă că are influență asupra unui medic din cadrul Spitalului de Urgență <<Sf. Apostol Andrei>> Galați, promițându-i acesteia că îl va determina pe medicul respectiv să-i faciliteze reușita la concursul organizat de instituție în perioada 20 aprilie 2017 – 2 iunie 2017 și, implicit, angajarea sa în cadrul spitalului pe un post de infirmieră”, au arătat procurorii în rechizitoriul cu care au sesizat instanța. Traficul de influență se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

O româncă a făcut o mică avere cu slujbe fictive în Sănătate. Nu va sta la închisoare nici măcar o zi

O femeie din Galaţi a obținut mii de euro de la mai multe persoane care urmau să participe la concursuri pentru ocuparea posturilor de asistent medical, şofer pe ambulanţă şi infirmieră.  

Tribunalul Galați a condamnat-o în 3 octombrie la 2 ani, 8 luni și 10 zile de închisoare cu suspendarea supravegherii pentru trafic de influență pe Ioana Iacob, o femeie din Galați. Judecătorii i-au pus sechestru pe bunuri și au dispus confiscarea a 12.500 de euro, bani pe care femeia îi primise necuvenit de la diverse persoane care voiau să se angajeze în Sănătate, dar care în final s-au ales doar cu paguba. Decizia instanței nu este definitivă.

În primăvara lui 2018, aceasta a convins mai multe persoane să îi dea mii de euro în schimbul angajării la Spitalul de Urgenţă din Galaţi sau la Serviciul de Ambulanţă. Femeia a aflat cine doreşte să participe la concursurile organizate pentru posturile de infirmieră, şofer şi, respectiv, asistent medical, şi apoi i-a convins că are influenţă asupra unui medic din spital, care le poate asigura reuşita la concurs şi apoi angajarea.

Potrivit anchetatorilor, un bărbat, care a şi reclamat-o ulterior, a plătit 2.000 de euro ca să obţină un post de asistent medical, altul care dorea să devină şofer pe ambulanţă i-a dat 3.000 de euro, iar o femeie care voia să se angajeze ca infirmieră la Spitalul de Urgenţă, printr-un concurs organizat în perioada 14 mai 2018 – 28 iunie 2018, i-a achitat în două tranşe, 3.000 de euro şi apoi 500 de euro.

Condamnată pentru alte patru fapte similare

Ioana Iacob nu este la prima ispravă de acest gen. Poliţiştii anticorupţie au stabilit că, în 2017 şi 2018, a comis patru fapte trase la indigo cu cea pentru care a fost trimisă acum în judecată. Una dintre fapte a fost comisă alături de o altă femeie, Adriana Tatomir.

„În luna aprilie 2017, una dintre inculpate a primit pentru sine, atât în mod direct, cât şi prin intermediul celeilalte inculpate, suma de 3.000 de euro de la un martor denunţător, după ce l-a lăsat, în mod nereal, să creadă că are influenţă asupra unui medic din cadrul comisiei de examen organizat la un spital din Galaţi. În schimbul banilor, i-a promis denunţătoarei că va determina un funcţionar public să-i faciliteze reuşita la concursul organizat de instituţie în perioada 20 aprilie 2017 - 2 iunie 2017 şi, implicit, angajarea sa în spital pe post de infirmieră”, au stabilit ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie Galaţi.

Iacob şi Tatomir au fost trimise în judecată pentru trafic de influenţă şi complicitate la comiterea aceleiaşi infracţiuni. Tribunalul Galaţi le-a condamnat pe cele două femei la câte doi ani de închisoare cu suspendare, dar Ioana Iacob a atacat decizia la instanţa superioară, iar Curtea de Apel Galaţi i-a redus pedeapsa la 1 an şi 4 luni de închisoare cu suspendare. 

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.