Jump to content

Un apartament din Centru a explodat


dcp100168

Recommended Posts

Un apartament din Centru a explodat

Incident grav, în urmă cu puțin timp, înregistrat la un bloc din zona Spicu. O explozie puternică s-a produs într-unul dintre apartamentele blocului N6 Sc.5, în spatele hotelului Mercure.

"Explozie în urma unei acumulări de gaze la demisolul unui bloc de locuințe din zona centrală a orașului. Au fost înregistrate 5 victime, din care una cu arsuri pe 50% din suprafața corporală și 4 victime cu traumatisme ușoare. Au fost evacuate 21 de persoane, din care 3 copii, 7 vârstnici și 11 adulți", anunță oficialii ISU Galați.

viata-libera.ro

O explozie s-a produs, joi dimineaţă, într- un apartament din municipiul Galaţi.Cinci persoane, una cu arsuri pe mai mult de jumătate din suprafaţa corpului, au fost transportate la spital. Este vorba despre un apartament situat la demisolul uni bloc din zona centralĂ a oraŞului  în care s-ar fi produs o acumulare de gaze din cauze deocamdată necunoscute. Au fost înregistrate 5 victime, din care una  a suferit arsuri pe mai bine de 50% din corp şi 4 cu traumatisme uşoare, care au fost preluate de ambulanţă. 21 de persoane, printre care 3 copii şi 7 vârstnici, au fost evacuate, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Galaţi Eugen Chiriţă.

Dispeceratul Distrigaz Sud Reţele a transmis că a fost sesizat în această dimineaţă cu privire la evenimentul produs ȋn imobilul de la adresa mai sus menţionată, astfel că echipele de intervenţie ale companiei s-au deplasat la faţa locului şi au luat primele măsuri de siguraţă, sistând alimentarea cu gaze naturale în imobilul respectiv. ”În urma investigaţiilor tehnice efectuate de către echipele Distrigaz Sud Reţele, nu au fost depistate scurgeri de gaze pe reţeaua de distribuţie din zona imobilului respectiv. Din informaţiile preliminare, explozia s-a produs pe instalaţia de utilizare a gazelor naturale de a cărei ȋntreţinere şi exploatare sunt responsabili clienţii. Distrigaz Sud Reţele colaborează cu organele competente care vor stabili cu exactitate cauzele producerii evenimentului”, a transmis compania.

news.ro

Link to comment
Share on other sites

Centrul oraşului, zguduit de o explozie pornită de la centrala unui apartament

O deflagraţie puternică a zguduit centrul oraşului, joi dimineaţă, din cauza unei acumulări de gaze de la centrala unui apartament aflat la parterul unui bloc. Un bărbat, în vârstă de 89 de ani, proprietarul apartamentului, care locuia singur, a fost aruncat pe geam de suflul exploziei, tavanul s-a crăpat, dar şi toate apartamentele din bloc au fost avariate. În plus, suflul a fost atât de putermic încât geamurile şi termopanele de la blocurile din jur, dar şi de la hotelul de lângă au fost sparte sau rupte. Zeci de maşini aflate în parcările din zonă au fost de asemenea avariate.

Explozia s-a simţit până la un kilometru de locul deflagraţiei. „Ce s-a întâmplat, o scurgere de gaze, nu ştiu ce s-a întâmplat, dar o bubuitură, a distrus tot în casă, o bubuitură puternică, un cutremur scurt aşa. A fost rănit domnul de la parter, era pe geam afară, a fost aruncat de suflul exploziei“, spunea un locatar. Alte patru persoane din bloc au avut nevoie de îngrijiri medicale. „Au sărit geamurile, tot, m-a luat pe sus, suflul exploziei, da, a bubuit tare, s-a zguduit tot, mă mir că am scăpat aşa“, spunea o locatară care primea îngrijiri de la SMURD, suferise un atac de panică.

Bătrânul însă a fost transportat la spital. „Este vorba despre un pacient de 89 de ani, adus în cursul dimineţii de către echipajele SMURD pentru un politraumatism prin explozie din cauza unei centrale de apartament. Pacientul, în momentul de faţă, este în curs de investigaţii şi prezintă 60 la sută arsuri pe suprafaţa corporală“, a declarat, joi, dr. Ionuţ Băneşanu, Spitalul de Urgenţă.

Oamenii spun că explozia, mai precis suflul ei, s-a simţit ca un cutremur până departe, şi la un kilometru de locul deflagraţiei. „Eu eram departe, eram cam la un kilometru, pe stradă, şi deodată o bubuitură, ca de bombă. M-am uitat în spate şi nimic. Peste 10 minute am auzit sirenele. Apoi am aflat. Am înţeles că apartamentul fiind la parter, toată unda de şoc a fost în pământ şi s-a extins ca la un cutremur“, spunea un bărbat care venise în zonă după deflagraţie.

La câteva sute de metri, în sediul unei agenţii, unda de şoc provocată de explozie a fost surprinsă pe camere. O scurgere de gaze cu acumulare ar fi provocat totul. Echipaje de la pompieri, SMURD şi de la Ambulanţă au acţionat la faţa locului. La fel poliţişti, poliţişti locali şi jandarmi au făcut perimetru şi au izolat zona. „Explozia a fost destul de puternică, cel puţin apartamentul unde a fost deflagraţia este destul de devastat, elementele de structură, tavanul apartamentului, dar şi  piese de mobilier sunt distruse în totalitate. Cauza probabilă este o acumulare de gaze, se pare, de la centrala termică“, a precizat lt. col. Eugen Chriţă, ISU Galaţi.

Prefectul a evaluat situaţia la locul deflagraţiei. „În jurul orei 07.55 a avut loc o deflagraţie la demisolul blocului. Avem şi 21 de evacuaţi, 7 persoane în vârstă, 3 copii şi 11 adulţi, şi avem şi deteriorate un număr de circa 40 de apartamente. Au fost afectate şi blocurile din jur, în general geamurile sunt sparte la mai multe blocuri. Deocamdată,  structura blocului, din ce mi-au spus de la inspecţia de stat în construcţii, structura nu este afectată. O să evaluăm pagubele şi vedem ce măsuri urmează să luăm“, a precizat Eugen Hristache, prefectul judeţului Galaţi.

S-a întrunit imediat la Primărie Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă. Acesta a decis primele măsuri  în legătură cu situaţia generată de deflagraţia de la blocul N6 din zona centrală a municipiului Galaţi. Astfel, s-a decis luarea tuturor măsurilor de siguranţă pentru cetăţeni, stabilirea unui perimetru care să permită intervenţia echipelor de cercetare şi expertizare şi s-a dispus asigurarea pazei de către echipaje ale Poliţiei Locale. Anchetele sociale se derulează în regim de urgenţă astfel încât să se realizeze un necesar în vederea sprijinirii persoanelor afectate. Primăria municipiului Galaţi poate pune la dispoziţie locuinţe de necesitate pentru cetăţenii ale căror apartamente au fost afectate de explozie. Spaţii disponibile pentru cazarea temporară sunt la blocul M11 (Micro 17), la Patinoar şi la Sala Siderurgistul. De asemenea, în funcţie de necesităţile care vor rezultă din anchetele sociale, se poate asigura cazarmament şi hrană.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Deflagrație în Centru. Un apartament a explodat

Zeci de apartamente distruse, maşini avariate şi cinci răniţi este bilanţul unei deflagraţii teribile produse joi dimineaţă, în scara unui bloc din zona "zero" a Galaţiului. O centrală termică, aflată în locuinţa situată la parter, a sărit în aer, provocând avarierea întregului imobil, dar şi a altor blocuri din vecinătate. Cinci persoane, printre care şi proprietarul apartamentului de unde a pornit dezastrul, au fost rănite. Autorităţile contabilizează pagubele şi caută soluţii pentru ajutorarea celor ale căror apartamente au devenit de nelocuit. 

Scara 5 a blocului N6 de pe strada Navelor a fost punctul unei deflagraţii nimicitoare joi, 29 octombrie, cu puţin înainte de ora 8,00. Suflul exploziei a plecat de la unul dintre apartamentele situate la parterul imobilului şi s-a propagat violent, atât pe verticală, încât şi pe orizontală, pe o rază de cel puţin 500 de metri. Zeci de oameni care locuiesc în blocul cu pricina, dar şi la imobile învecinate, au fost surprinşi în case de deflagraţia care a zguduit din temelii construcţia cu patru etaje. Au zburat ferestre, elemente de tâmplărie, au căzut ziduri şi au fost avariate zeci de autoturisme parcate în vecinătatea blocurilor. Violenţa exploziei a făcut ţăndări geamurile de la apartamentele altor blocuri din zonă, de la toate unităţile comerciale aflate la parterul blocurilor de la Spicu, dar şi pe cele amplasate pe două laturi ale hotelului Mercure, aflat în imediata vecinătate a blocului de unde a pornit dezastrul cauzat, aşa cum aveau să constate echipele de intervenţie, de o scurgere de gaze produsă la o centrală de apartament. 
"A avut loc o explozie cauzată de o acumulare de gaze în apartamentul de la parterul unui bloc. Au fost afectate mai multe apartamente din acel bloc şi din zonă. Apartamentul unde s-a produs deflagraţia este devastat. Elementele de structură, tavanul şi celelalte obiecte de mobilier sunt distruse în totalitate. S-au înregistrat cinci victime, dintre care una cu arsuri de peste 50 la sută din suprafaţa corpului, fiind preluată de o ambulanţă SMURD şi transportată la Spitalul de Urgenţă, în stare critică. Celelalte patru victime au răni uşoare, pentru o parte dintre ele nici nu a fost necesară transportarea la spital", a precizat lt. col. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi. 
La faţa locului au fost mobilizaţi poliţişti de la mai multe secţii din oraş, criminalişti, jandarmi şi pompieri. Reprezentanţii reţelei de distribuţie a gazelor şi cei ai Inspectoratului de Stat în Construcţii au demarat cercetările pentru a stabilit cu exactitate cauza deflagraţiei şi pagubele produse de aceasta. Nu sunt puţine, au concluzionat, la o primă vedere, autorităţile, în timp ce evacuau 21 de persoane numai din blocul în care a avut loc deflagraţia. Pentru aceştia vor trebui găsite soluţii de cazare, deoarece nu se mai pot întoarce în apartamentele distruse. 

Cazare în blocul Primăriei

Era joi dimineaţă, o primă variantă avută în vedere de autorităţi pentru a-i ajuta pe oamenii rămaşi, într-o fracţiune de secundă, fără acoperiş în prag de iarnă. Prefectul judeţului, sosit la faţa locului, a afirmat că, în urma primelor discuţii purtate cu reprezentanţii municipalităţii, s-ar fi găsit o soluţie. "Avem circa 40 de apartamente deteriorate. Deja am purtat discuţii cu reprezentanţii Primăriei Municipiului Galaţi, au în administrare un bloc de circa 40 de apartamente. O să vedem după constatări cum ne vom organiza astfel încât să asigurăm cazarea persoanelor care au fost evacuate", a explicat Eugen Hristache, prefectul judeţului Galaţi. 

Victime colaterale

Printre imobilele cele mai afectate de explozia de joi dimineaţă se află Hotelul Mercure, fostul Galaţi, în spatele căruia se află blocul N6. Suflul deflagraţiei a fost atât de puternic, la fel ca şi zgomotul care a însoţit-o, încât geamurile de pe două laturi ale unităţii de cazare, a cărei renovare s-a încheiat în urmă cu doar două luni, au fost făcute ţăndări de la parter până la etajul al nouălea. "Hotelul a fost avariat grav, pe laturile de nord şi de răsărit. Au fost sparte geamurile de la parter până la etajul al nouălea, iar tâmplăria exterioară a fost contorsionată de la suflul exploziei. Suntem în curs de evaluare a pagubelor, verificăm dacă au fost avariate şi elemente interioare. Aşteptăm evaluarea asiguratorului, cu siguranţă pagubele sunt mari. Din fericire, în această perioadă nu aveam cazaţi turişti, pentru că am luat această decizie din cauza fluxului mic de vizitatori pe fondul pandemiei. Nici angajaţii nu erau la serviciu, altfel cu siguranţă am fi avut victime", ne-a declarat Traian Sandu, managerul Mercure Galați Centrum. 

Distrigaz: "Avaria, pe domeniul privat"

Este concluzia la care au ajuns reprezentanţii companie de distribuție a gazelor naturale, care, în urma măsurătorilor şi verificării reţelei din zonă, au stabilit drept cauză a exploziei probleme înregistrate în instalaţia apartamentului unde s-a produs deflagraţia. "În urma investigațiilor tehnice efectuate de către echipele Distrigaz Sud Rețele, nu au fost depistate scurgeri de gaze pe rețeaua de distribuție din zona imobilului respectiv. Din informațiile preliminare, explozia s-a produs pe instalația de utilizare a gazelor naturale, de a cărei ȋntreținere și exploatare sunt responsabili clienții. Distrigaz Sud Rețele colaborează cu organele competente care vor stabili cu exactitate cauzele producerii evenimentului", se arată într-un comunicat transmis la scurt timp după eveniment de Biroul de Presă al Distrigaz Sud Reţele. 
Cauzele exacte, gradul de afectare al blocului, valoarea pagubelor şi măsurile care vor fi luate, atât în privinţa proprietarilor afectaţi, cât şi a imobilului distrus, vor fi stabilite în cursul acestor zile.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

„Allianz-Ţiriac” a primit 12 notificări de daună după explozia din centrul Galaţiului

Compania de asigurări „Allianz-Ţiriac” a primit 12 notificări de daună ca urmare a exploziei care a avut loc joi în centrul Galaţiului și în urma căreia au fost afectate mai multe locuinţe. Un partener Allianz-Ţiriac specializat în evaluarea daunelor a deplasat deja personal la faţa locului pentru a accelera soluţionarea dosarelor de daună.

„Suntem alături de asiguraţii noştri şi de familiile lor şi am iniţiat deja toate demersurile necesare pentru ca, în cel mai scurt timp, să evaluăm pagubele şi să plătim despăgubirile. Allianz-Ţiriac îşi demonstrează încă o dată angajamentul de a fi alături de clienţii săi în cele mai grele momente prin servicii prompte”, a declarat Aurel Badea, director general adjunct al „Allianz-Ţiriac”.

Asiguraţii companiei pot notifica daunele la numărul de telefon: 021 201 911 80 sau direct pe website-ul Allianz-Ţiriac în baza formularului online de notificare.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, explozia avut loc în urma unei acumulări de gaze la demisolul unui bloc de locuinţe. Au fost înregistrate cinci victime, din care una cu arsuri pe 50% din suprafaţa corpului şi patru victime cu traumatisme uşoare. Au fost evacuate 21 de persoane, dintre care 3 copii şi 18 adulţi. Alte aproximativ 30 de persoane s-au autoevacuat. Suflul exploziei a afectat 40 de apartamente din bloc şi alte aproximativ 40 de la blocurile învecinate. Un număr de aproximativ 30 de maşini, parcate în zonă, au fost avariate.

galati365.ro

Link to comment
Share on other sites

Detectoarele automate de gaze, obligatorii

Reprezentanții Distrigaz Sud Rețele afirmă că numărul cel mai mare al incidentelor legate de instalațiile de utilizare a gazelor naturale se produce pe instalațiile interioare, cauzele acestora fiind, cel mai adesea, nerespectarea instrucţiunilor de utilizare de către clienţi şi, în special, nesupravegherea aparatelor care utilizează gaze naturale în timpul funcționării acestora, precum și modificările sau improvizațiile aduse instalației de utilizare fără a fi respectate normele tehnice în vigoare. Pentru prevenirea acestui tip de incidente, Distrigaz Sud Rețele afirmă că informează periodic clienţii privind sfaturile de siguranţă, prin mijloacele proprii de informare  (site, factură, scrisori de informare etc.), precum și în cadrul campaniilor de conștientizare și sensibilizare implementate.

”Ordinul 5/2009 emis de către Autoritatea Natională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) prevede obligativitatea montării de detectoare automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel puţin 2% metan (CH4) în aer, în încăperi cu geamuri de o grosime mai mare de 4 mm sau care sunt de construcție specială (securizat, de tip Thermopan etc). Detectoarele au rolul de a acţiona asupra robinetului de închidere a conductei de alimentare cu gaze naturale a aparatelor consumatoare şi de a elimina în acest fel orice factor de risc de producere a unui incident. Senzorul este conceput astfel încât să anunţe acustic şi luminos dacă în încăperea în care este montat sunt pierderi de gaz sau concentraţie mai mare de monoxid de carbon.
Dacă nu sunt îndeplinite condiţiile tehnice de funcţionare în siguranţă a instalaţiei de utilizare, inclusiv prin montarea de detectoare automate de gaze, clientul are posibilitatea de a contracta serviciile de manoperă și instalare detector de la orice operator economic licențiat. Neconformarea la această obligație atrage după sine întreruperea alimentării cu gaze naturale până ce sunt îndeplinite toate condițiile de funcționare în siguranță a instalației interioare, afirmă reprezentanții Distrigaz Sud Rețele.

Verificările şi reviziile, obligatorii 

Verificarea şi revizia tehnică periodică a instalaţiilor de utilizare sunt obligatorii pentru toţi consumatorii (casnici și non-casnici) şi se efectuează de către un operator economic autorizat de ANRE. Lista integrală a acestora poate fi consultată pe site-ul www.anre.ro. ”Prin urmare, realizarea operaţiunilor menţionate nu intră în responsabilitatea Distrigaz Sud Reţele, a cărei responsabilitate este de a remedia doar defectele identificate pe elementele componente ale sistemului de distribuţie până la limita de proprietate”, precizează compania.
Verificarea şi revizia tehnică nu includ verificarea şi repararea aparatelor consumatoare (maşini de gătit, centrale termice etc). Verificarea tehnică periodică se realizează la intervale de maximum doi ani. Se pot face și mai devreme, la cererea expresă a clientului. Revizia tehnică periodică se realizează la intervale de maxim 10 ani (revizia din anul respectiv înlocuind verificarea) şi, de asemenea, după întreruperea utilizării instalaţiei pe o perioadă mai mare de 6 luni, sau după orice eveniment care ar fi putut afecta functionarea în condiţii de siguranţă a instalaţiei. Revizii tehnice se efectuează şi la solicitarea expresă a clientului.

Cum găsești o firmă autorizată

Lista operatorilor economici autorizați de către ANRE pentru verificarea și revizia tehnică periodică a instalațiilor de utilizare a gazelor naturale poate fi accesată pe site-ul instituției. Accesați site-ul anre.ro, dați click pe ”Gaze naturale”, apoi pe ”Informații de interes public”, după care pe ”Liste publice (autorizații)”. Se va deschide un tabel (Listă autorizații agenți gaze naturale), cu câteva filtre de căutare, cum ar fi ”Tip autorizație”, ”Localitate” și ”Județ”. La o simplă căutare pe județul Galați, lista cuprinde 53 de nume de firme, cu adresele sediilor, numere de telefon și alte date de contact. Puteți contacta una din aceste firme, sau chiar mai multe, dacă doriți să comparați prețurile practicate de acestea. În ceea ce privește costul unui detector de gaze, acesta variază destul de mult. Cel mai ieftin găsit de noi costă 108 lei, iar cel mai scump poate atinge chiar și 500 de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Proprietarul apartamentului în care a avut loc o explozie soldată cu cinci răniţi a murit

Proprietarul apartamentului în care, în urmă cu o săptămână, a avut loc o explozie soldată cu cinci răniţi şi zeci de persoane evacuate a murit la spital, o scară de bloc fiind în continuare închisă în vederea realizării unei expertize tehnice.

Prefectul de Galaţi, Eugen Hristache, a precizat, miercuri, că explozia a avut loc din cauza unei acumulări de gaze într-un apartament de două camere de la parterul blocului N6, locuit de un bătrân de 89 ani, autorităţile luând măsura de interzicere a folosirii scării numărul 5 până la primirea raportului de expertizare tehnică. În scara afectată de deflagraţie sunt zece apartamente, dintre care şapte sunt locuite. "După deflagraţie am primit un raport de la Inspectoratul de Stat în Construcţii din care am constatat că explozia a avut loc din cauza unei acumulări de gaze într-un apartament de două camere de la parterul blocului N6 şi s-a luat măsura de interzicere a folosirii scării numărul 5 până la primirea raportului de expertizare tehnică. Am primit şi un memoriu al expertului tehnic care a stabilit că sunt anumite elemente din structura blocului care ar trebui consolidate, ocazie cu care s-au luat măsuri pentru ca acea scară să nu fie folosită decât de cei abilitaţi să facă verificări în acea scară. Locuirea în acea scară este interzisă deocamdată. După consolidare se va efectua o altă expertiză tehnică, ocazie cu care se vor dispune noi măsuri. Sunt zece apartamente pe scara respectivă", a declarat Hristache.

În urma anchetelor sociale făcute de primărie, doar doi locatari acceptă să fie relocaţi în apartamentele sociale puse la dispoziţie de municipalitate. "Primăria municipiului Galaţi a făcut 47 de anchete sociale la familiile afectate de explozia de la blocul N6 pentru a veni cât mai repede în sprijinul acestor oameni. În primele zile, cinci familii au solicitat acordarea de locuinţe de intervenţie, dar apoi au revenit asupra solicitării. Alte două familii au solicitat ulterior spaţii de locuit şi urmează să se decidă dacă acceptă sprijinul primăriei. Totodată, analizăm posibilitatea acordării unui sprijin financiar pentru consolidarea imobilului, dar trebuie identificată şi calea legală în acest sens", a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Petrica Paţilea.

Un număr de cinci persoane au fost rănite în urma unei explozii petrecute pe 29 octombrie la demisolul unui bloc din centrul municipiului Galaţi, una dintre victime suferind arsuri pe 50% din suprafaţa corpului, iar celelalte suferind traumatisme uşoare.    În urma evenimentului, au fost evacuate 21 de persoane, din care 3 copii şi 18 adulţi, iar alte aproximativ 30 de persoane s-au autoevacuat.

agerpres.ro

A murit una dintre victimele exploziei de la Galați. Blocul nu mai poate fi locuit în siguranță

Bărbatul grav rănit în explozia produsă săptămâna trecută într-un bloc din Galati a murit din cauza rănilor. Avea 89 de ani și, în urma deflagrației, suferise arsuri grave la căile respiratorii, dar și pe mai mult de jumătate din suprafața corpului, fiind internat la Terapie Intensivă în Spitalul Județean de Urgență.

Celelalte patru victime ale exploziei sunt în stare bună, fiind în afara oricărui pericol.

Între timp, specialiștii în siguranța construcțiilor au finalizat expertiza comandată de autorități. Expertiza făcută imobilului a stabilit că unul dintre tronsoane are structura de rezistență puternic afectată asa ca  oamenii au fost sfătuiţi să nu se întoarcă în locuințe. Specialiștii susțin că tronsonul de imobil nu mai prezintă siguranță, existând oricând pericolul să se prăbușească elemente din construcții, cum ar fi pereți sau planșeele dintre etaje.

În scara afectată sunt 10 apartamente, din care doar 7 sunt locuite. Primăria Galați pune la dispoziția locatarilor ce trebuie mutați apartamente noi într-un bloc de locuințe sociale recent dat în folosință. Cu toate acestea, doar două familii sunt de acord să se mute, celelalte cinci refuzând relocarea.

europafm.ro

Link to comment
Share on other sites

Ce îi aşteaptă pe gălăţenii din blocul afectat de explozie?

La două săptămâni de la explozia care a afectat blocul N6, de pe strada Navelor, precum şi o serie de agenţi economici din imediata vecinătate, viitorul nu sună deloc bine pentru locatarii imobilului, dar nici pentru firmele afectate.

Am încercat să aflăm, direct de la păgubiţi, care este situaţia în acest moment. La faţa locului, peisajul este tot post-apocaliptic: la parter se cască gaura neagră a apartamentului vârstnicului care şi-a pierdut viaţa în urma exploziei, peste tot sunt geamuri sparte, cercevele răsucite şi rupte, bucăţi de mobilier proiectate de forţa impactului. Unii proprietari au încercat să protejeze de ploaie ce le-a mai rămas din bunuri, acoperind cu folie de plastic balcoanele deteriorate. Poliţiştii patrulează în continuare prin zonă, pentru a descuraja eventualii hoţi.

Scăpări de gaz duminica trecută

Din păcate, veştile nu sunt deloc încurajatoare din partea proprietarilor de locuinţe din imobilul afectat. Oamenii se tem pentru viaţa lor, mai ales că au mai simţit miros de gaz şi duminica trecută, fiind nevoie de două apeluri la Distrigaz pentru ca o echipă să vină la faţa locului şi să verifice integritatea instalaţiei, după cum am aflat de la doamna Gabriela Totolici, care locuieşte la scara I a blocului N6. Specialiştii au sigilat atunci instalaţia, oprind gazul.
Lucian Podlaţi, preşedintele Asociaţiei nr. 104, din care face parte blocul afectat, ne-a spus marţi după-amiază că se lucra încă la scările 4 şi 6, de către o firmă specializată şi foarte serioasă, pentru remedierea neregulilor găsite, care nu erau în interiorul apartamentelor, ci pe partea de instalaţie care este comună.
"Marea problemă este că noi, ca asociaţie, şi proprietarii afectaţi nu putem acoperi singuri costurile nici măcar pentru expertiza clădirii, a precizat dl Podlaţi. Încă studiem ofertele, dar preţul se ridică la circa 12 milioane de lei, este imposibil de acoperit şi suntem obligaţi să o facem până la sfârşitul anului."

Pagube mari şi la agenţii economici

Speranţa proprietarilor este să fie despăgubiţi de companiile de asigurări, dar, din păcate, nu toţi aveau asigurare extinsă, iar cea obligatorie nu este suficientă în acest caz. Nici în cazul Hotelului "Mercur" din vecinătate, unde pagubele, potrivit managerului Sandu Traian, sunt în jurul a 120.000 de euro, deşi compania de asigurări a reacţionat rapid, trimiţând echipa de evaluare, lucrurile nu sunt foarte simple, fiindcă firma nu a putut obţine încă o copie a procesului-verbal de constatare, document necesar pentru dosarul de despăgubire. "Vă daţi seama, potrivit discuţiilor cu constructorul, reabilitarea hotelului va dura cel puţin o lună şi jumătate, a mai precizat Sandu Traian, deci ar fi util să se definitiveze cât mai repede chestiunile birocratice, ca să ne putem apuca de lucru."

Aşteptăm poziţia oficială a instituţiilor

Înlăturarea efectelor exploziei de la N6 este, desigur, prioritară, atât pentru locatari, cât şi pentru firmele afectate. Pentru ca gălăţenii să poată însă trăi liniştiţi, în casele lor, siguri că au făcut tot ce pot pentru a fi în siguranţă, la fel de necesară este însă şi lămurirea unor aspecte încă neclare, în această poveste. A fost într-adevăr explozia de la N6 cauzată de o singură centrală sau de o acumulare mai mare de gaze? Cum şi când verifică Distrigaz instalaţiile de gaze, nu doar în interiorul locuinţelor, ci şi în spaţiile comune ale blocurilor? Poate Primăria să îi sprijine cumva pe gălăţenii rămaşi fără casă, în prag de iarnă? Care este poziţia Inspectoratului Judeţean în Construcţii Galaţi referitoare la integritatea clădirii şi obligativitatea expertizării ei? De la toate aceste instituţii, aşteptăm în scris, pe adresa redactie
viata-libera.ro, poziţia oficială privind situaţia actuală a blocului N6, urmând să publicăm aceste răspunsuri pe măsură ce le vom primi.

Donaţii pentru gălăţenii afectaţi 

Între timp, una dintre locatarele blocului, doamna Cristina Mitrof, a iniţiat o strângere de fonduri, deocamdată în contul RO33BRDE180SV2911800 (titular Mitrof Cristina), urmând ca ulterior să fie folosit contul unui ONG: "Nu puteam rămâne indiferentă, locuiesc de peste 40 de ani în acest bloc. Deocamdată (până ieri, la prânz - n.a) s-au strâns 3.000 de lei, mulţumim tuturor, orice bănuţ contează, costurile sunt foarte mari!".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

S-au făcut plăţi către asiguraţii afectaţi de explozie

Dezastrul de la Spitalul din Piatra Neamţ, unde zece pacienţi au decedat şi şapte persoane sunt rănite în urma unui incendiu, demonstrează încă o dată, dacă mai era nevoie, că nu suntem pregătiţi să facem faţă unui incident de acest gen şi că, din păcate, măsurile preventive există, de multe ori, doar pe hârtie. Cum, la Galaţi, ne-am confruntat la sfârşitul lunii octombrie cu un eveniment similar, explozia de la blocul N6, revenim cu apelul către instituţiile publice şi private să explice publicului, prin intermediul nostru, ce se face pentru îndepărtarea urmărilor exploziei, precum şi cine şi pentru ce răspunde în faţa legii. Deocamdată, singurul organism care s-a sesizat în urma articolului nostru din 12 noiembrie a.c. este Compania de Asigurări Allianz-Ţiriac. 

Iată ce am aflat de la reprezentanţii Allianz-Ţiriac. "Imediat după explozia puternică din centrul orașului Galați, echipa Allianz-Tiriac s-a mobilizat rapid și a depus toate eforturile pentru a evalua pagubele și plăti despăgubirile în cel mai scurt timp, astfel încât asigurații noștri să aibă un sprijin financiar pentru a merge mai departe. Am plătit rapid despăgubiri finale către doi asigurați și am propus plăți în avans către ceilalți cinci asigurați Allianz-Țiriac afectați de explozie. Hotelul Mercure a acceptat avansul în suma de 150.000 lei, iar plata a fost efectuată în data de 6 noiembrie 2020. În total, plățile rapide în avans însumează peste 160.000 de lei. Suma totală pe care Allianz-Țiriac a rezervat-o pentru acoperirea pagubelor generate de explozie, respectiv rezervele de daună, se situează la aproape jumătate de milion de lei. În cazul hotelului Mercure, așa cum domnul Traian Sandu, managerul hotelului, a menționat publicației Viața liberă, Allianz-Țiriac a inițiat toate demersurile în sarcina sa pentru soluționarea rapidă a dosarului de daună, a efectuat constatarea pagubelor a doua zi după explozie și a realizat inclusiv o plată parțială." 
Reprezentanţii companiei, care este asigurătorul a peste 200.000 de locuințe din România, au mai transmis şi că, în această perioadă, derulează o campanie prin care încurajează proprietarii să-și asigure locuințele, oferindu-le gratuit asigurarea obligatorie (PAD) la încheierea uneia facultative. Un demers care ar trebui urmat şi de alţi asiguratori.
În continuare, aşteptăm informaţii de la Primăria Galaţi, referitoare la concluziile anchetei sociale demarate în blocul afectat şi la posibilitatea ajutării locatarilor. De asemenea, aşteptăm de la conducerea Distrigaz o informare în detaliu despre limitele clare ale responsabilităţii companiei, pe de o parte, şi a utilizatorilor finali, pe de altă parte, în ceea ce priveşte exploatarea reţelei de gaze. Să nu uităm, un om şi-a pierdut viaţa în această tragedie, iar să-i pasăm acum, postum, toată răspunderea, pe principiul "mortul plăteşte" nu este o soluţie care să ne apere de asemenea situaţii în viitor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

La un an de la explozie, locatarii blocului N6 din Galaţi nu au putut reveni în locuinţele lor

Pe 29 octombrie 2020, blocul N6 din centrul oraşului Galaţi a fost avariat din cauza unei explozii puternice. Suflul acesteia s-a propagat, atât pe verticală cât şi pe orizontală, pe o rază de 500 de metri. În urma teribilului incident, o persoană a decedat, cinci persoane au fost rănite, iar doisprezece apartamente de la scările 5 şi 6 au fost distruse în proporţie de până la 80%, afectând structura de rezistenţă a blocului N6.

La un an de la explozie, locatarii nu au putut reveni în locuinţele lor. În tot acest timp, familiile s-au confruntat cu situaţii din ce în ce mai dificile privind starea lor de sănătate. Depresia şi frica şi-au făcut apariţia, ducând la alte probleme de sănătate şi vizite dese la spital, în condiţii de pandemie.

Pe parcursul anului, cu ajutorul primit de la oamenii care nu au rămas indiferenţi tragediei, molozul de la parterul blocului avariat a fost îndepărtat, clădirea a fost pusă în siguranţă şi a fost întocmit raportul de expertiză în construcţii. Toate acestea au fost posibile în urma sprijinului oferit atât de comunitatea gălăţeană, cât şi de românii plecaţi în străinătate şi prietenii acestora.

Acum, locatarii blocului N6 rămaşi fără un adăpost deasupra capului cer din nou ajutor şi sprijin, de data aceasta persoanelor fizice autorizate şi firmelor din domeniul construcţiilor pentru următoarea etapă, respectiv întocmirea documentaţiei tehnice pentru autorizarea construcţiei, realizarea proiectului tehnic de execuţie şi detaliile execuţiei, documente care împreună se ridică la suma de aproximativ 50.000 lei, bani de care locatarii nu dispun şi de care depind pentru a se întoarce «Acasă».

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Un bărbat încă plătește credit pentru ”Prima casă”, după ce apartamentul său a fost distrus de o explozie

De un an, 12 familii din Galați trăiesc un coșmar. Au rămas fără locuințe, după o explozie puternică, produsă într-un apartament de la demisolul blocului. Deflagrația a zguduit tot centrul Galațiului. Expertizele au arătat că structura de rezistență a clădirii a fost afectată, iar locatarilor li s-a interzis să revină în case. De atunci, oamenii caută soluții, pentru că nu există cadru legal prin care să fie ajutați de stat.

Explozia s-a produs în zorii zilei, când cei mai mulți proprietari erau acasă. Bărbatul de 89 de ani în al cărui apartament a avut loc deflagrația avea să moară la spital, câteva zile mai târziu.

Ceilalți locatari caută, de un an, soluții pentru a reveni la o viață normală. Imobilul arată în continuare ca după bombardament. E limpede că nu se poate locui într-un asemenea bloc și autoritățile au interzis accesul. 12 familii au rămas pe drumuri. Una dintre ele este chiar într-o situație incredibilă: încă mai plătește credit pentru ”Prima casă”, în contul apartamentului distrus. Firma de asigurări nu i-a ajutat cu nimic și, deocamdată, oamenii nu au bani să deschidă un nou proces.

Locatară: “Ca și celelalte familii, suntem pribegi. Prima oară am fost la o familie care ne-a oferit gazdă contra unei sume. Datorită faptului că era prea mare chiria, am renunțat și am apelat în altă parte. Suntem pribegi de colo-colo. Mi se pare nedrept. Nu este din vina mea să ajung într-o situație de genul acesta.”

Iar situațiile ridicole continuă să apară. Ilogic și fară pic de compasiune, administratorul imobilului a afișat pe ușa blocului datoriile pe care locatarii le au la întreținere, iar compania de gaze a cerut efectuarea reviziilor periodice. Locatar: “Nu putem să facem nimic. Și să zicem că trei, patru familii sunt asigurate. Dacă restul nu sunt asigurate și suma este de 415.000 de euro, de unde restul de bani?”

În fața unei evaluări de aproape jumătate de milion de euro pentru reparații, locatarii aproape că au renunțat și la campaniile de strângere de fonduri. Sunt prea mulți bani. Primăria le-a pus la dispoziție locuințe sociale și cam atât. Petrica Pațilea, Primăria Galați: “Din păcate, cadrul legal nu permite municipalității să intervină mai mult, să ofere mai mult, inclusiv din punct de vedere financiar, întrucât, în situația de față, vorbim despre proprietate privată.”

Dosarul exploziei este de un an la Parchet. Deocamdată nu poate fi identificat un vinovat. Cristina Gârda, prim-procuror adj. al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați: ″În dosar s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice pirometrice, expertiză care este finalizată la acest moment. Raportul de expertiză a fost comunicat persoanelor vătămate, care și-au exprimat intenția de a formula obiecțiuni.”

Până acum, locatarii au reușit să strângă aproximativ 50.000 de lei. Cei mai mulți nu au fost despăgubiți de companiile de asigurări, chiar dacă aveau atât polița obligatorie, cât și pe cea facultativă.

stirileprotv.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Un bloc din Galați va fi reconsolidat cu fonduri PNRR

Blocul N6, din cartierul central ”Spicul”, grav afectat de o explozie în anul 2020, va fi reconsolidat cu fonduri europene. Valoarea reparațiilor se ridică la aproape 5 milioane de euro, o sumă mult prea mare chiar și pentru municipalitate pentru a reface structura de rezistență a clădirii. Prezent în studioul Reperul TV, Sorin Enache, viceprimarul municipiului Galați a precizat că deși proprietarii apartamentelor distruse de explozie nu vor trebui să scoată niciun leu din buzunar pentru reparații, tot au fost persoane care s-au împotrivit.

”Am avut o mare oportunitate de a depune proiecte pentru acele blocuri care au probleme cu structura de rezistență. Sunt neplăcut impresionat de reacția proprietarilor. Ne-am dus cu toate informațiile la blocul N6 (n.r. blocul din cartierul ”Spicul”, care în anul 2020 a fost afectat de o explozie produsă de acumulări de gaz metan), la B2, E5, E7, acele blocuri pentru care am avut în Consiliul Local prezenți cetățeni nemulțumiți, care reclamau că blocurile sunt cu probleme și Primăria nu-i ajută. Ne-am dus la fiecare bloc, la asociația de proprietari și le-am spus să vină cu un audit energetic și cu o expertiză tehnică, acestea fiind documentele minime care trebuiau depuse pentru accesare de fonduri prin PNRR, cu componentă nerambursabilă 100%. Au fost tot felul de discuții de genul: Eu unde mă mut? Eu nu am unde să mă duc. Altă soluție nu găsiți? Vă dau exemplul blocului N6. Acolo oamenii și-au pierdut proprietatea. Indiferent ce va fi acolo, acel bloc va necesita 4,7 milioane de euro pentru reparații. Președintele de asociație a fost cel care nu a vrut, dar s-au strâns proprietarii, au făcut o adunare generală, au schimbat președintele asociației și imediat au adus expertiza și auditul energetic și, astfel, din cele șase blocuri cu probleme de consolidare, N6 este singurul care va fi reabilitat complet, cu fonduri europene”, a precizat la Reperul TV Sorin Enache, viceprimarul municipiului Galați.

reperul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Blocul N6 va fi renovat cu fonduri prin PNRR

Primăria municipiului Galați informează că blocul N6, afectat de o explozie puternică în urmă cu circa doi ani, va beneficia de lucrări ample de renovare, după ce a fost semnat, în cadrul PNRR, contractul de finanțare.

În cadrul proiectului sunt prevăzute în principal lucrări de consolidare seismică și de reabilitare termică a elementelor de anvelopă, lucrări de reabilitare  termică a sistemului de încălzire/ a sistemului de  furnizare a apei calde de consum, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consumul propriu, utilizarea surselor regenerabile de energie.

De asemenea, sunt incluse lucrări pentru sistemele de climatizare și ventilație, de modernizare a instalațiilor de iluminat, precum și lucrări  conexe pentru respectarea altor cerințe  fundamentale  privind  calitatea  în construcții.

Obiectivul specific al proiectului constă în renovarea integrată (consolidare seismică și renovare energetică moderată) a blocului N6, str. Domnească nr.16, Centru, Asociația de Proprietari nr.104  din municipiul Galați.

Valoarea totală a contractului de finanțare este de 9.380.611,96 lei cu TVA, iar durata de implementare a proiectului este 41 de luni.

Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Încep lucrările de consolidare la Blocul N6

Primăria municipiului Galați informează că blocul N6, scara 5 (zona Centru), imobil afectat de o explozie puternică în urmă cu aproape patru ani, va beneficia de lucrări de consolidare și renovare, după ce s-a atribuit contractul de lucrări în urma licitației publice.

În cadrul proiectului cu fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență sunt prevăzute lucrări de consolidare; realizare șarpantă din lemn cu învelitoare din tablă tip țiglă, cu jgheaburi și burlane; lucrări de izolații pereți cu vată minerală bazaltică; montare tâmplărie exterioară din PVC cu geam termoizolant triplu; lucrări de izolații și reparații pe casa scării; realizarea de instalații electrice pe casa scării (conductori, întrerupătoare, lămpi cu led); montarea de jaluzele exterioare de aluminiu pe fațada sud; instalarea de panouri fotovoltaice etc.

Valoarea totală a contractului de lucrări pentru obiectivul „Renovare integrată blocul N6, scara 5, str. Domnească nr. 16 Centru” este de 2,3 milioane de lei, iar ofertantul câștigător este Asocierea Rikko Steel SRL - Rochem SRL.  Durata contractului de execuție după predarea amplasamentului este de 12 luni.

Compartimentul de presă al Primăriei municipiului Galați

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.