Jump to content

Patronul unei case de amanet din Galaţi, şef de grupare infracţională


dcp100168

Recommended Posts

Patronul unei case de amanet din Galaţi, şef de grupare infracţională

La data de 11.11.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Galați împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Galați au efectuat un număr de 10 percheziții domiciliare, pe raza municipiului Galați, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de camătă, șantaj și spălare de bani.

În cauză s-a reținut faptul că, pe raza municipiului Galaţi, a acţionat o grupare infracţională specializată în acordarea de sume de bani, cu titlu de împrumut, pentru care percepea dobânzi lunare, operaţiunile derulându-se în afara cadrului legal ce reglementează condiţiile în care îşi pot desfăşura activitatea entităţile financiare nebancare şi fiind mascate sub forma unor contracte de amanet şi contracte notariale.

Liderul grupului infracţional organizat era cel care lua toate deciziile legate de operaţiunile de cămătărie, respectiv selectarea persoanelor cărora li se acordau împrumuturi, condiţiile de acordare a sumelor de bani (termene, dobânzi, garanţii, etc), precum şi modalităţile concrete în care se exercitau presiuni asupra fiecărei victime în parte, cu scopul de a se ajunge la executarea silită a acestora şi însuşirea bunurile mobile şi imobile deţinute de către debitori.

Astfel, prima fază a mecanismului infracţional gândit de către lider consta în studierea situaţiei financiare a persoanelor cărora li se acordau împrumuturi, pentru a se asigura că acestea dispun de bunuri imobile şi mobile având o valoare însemnată, scopul final al operaţiunilor de cămătărie fiind tocmai acela de a intra în posesia bunurilor persoanelor vătămate, prin executarea silită a acestora şi a obţine astfel beneficii materiale cu mult mai mari decât valoarea creditelor acordate.

Liderul grupării obişnuia să folosească, pentru încheierea propriu-zisă a contractelor de împrumut, alţi membri ai grupării infracţionale, respectiv angajaţi ai unor case de amanet pe care acesta le deţinea, care erau la curent cu întreaga activitate infracţională şi care, din dispoziţiile liderului, mergeau la notariat şi semnau contractele în calitate de creditori, ocazie cu care în conţinutul acestor contrate erau trecute la rubrica „obiectul contractului” sume ce reprezentau valoarea împrumutului propriu – zis la care se adăuga valoarea dobânzii pretinse de către lider, deşi efectiv victimele nu primeau decât suma împrumutată, aceştia fiind astfel obligaţi din start la plata unor sume de bani mai mari şi ce nu erau trecute cu titlu de dobândă în contract, ci ca parte intergantă a sumei împrumutate.

După semnarea contractelor de împrumut de către victime, liderul grupării infracţionale trecea la următoarea etapă a planului infracţional, cu concursul şi în acest caz al celorlalţi membri ai grupării, precum şi al unor notari și executori judecătoreşti, ce consta în exercitarea unei presiuni psihice permanente asupra victimelor, care ajungeau astfel să fie aduse în situaţia de a fi subjugate psihologic, starea de teamă ce le era indusă dominându-le toate acţiunile şi ajungând astfel să semneze orice tip de documente le erau solicitate de către membrii grupării, de teamă să nu fie executate silit.

În urma perchezițiilor au fost ridicate până în prezent sumele de 62.000 euro, 143.100 lei, cantitatea de 1,5 kg aur și 3 autoturisme de lux.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Galați au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 12 persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul IJJ Galați. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

diicot.ro

Grupare care se ocupa de cămătărie şi şantaj, destructurată de poliţişti şi procurorii DIICOT

Poliţiştii din Galaţi intervin, miercuri, pentru destructurarea unei grupări ai cărei membri practică, de circa 9 ani, cămătăria si şantajul. Zece persoane vor fi duse la audieri, la finalul acţiunii. Potrivit Poliţiei Judeţene Galaţi, poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi procurorii DIICOT din Galaţi desfăşoară activităţi într-un dosar penal în care mai multe persoane sunt cercetate pentru constituirea unui grup infracţional organizat, camătă şi şantaj. În cadrul acţiunii, vor fi puse în executare 10 mandate de percheziţie domiciliară şi mai multe mandate de aducere.

Din cercetări au rezultat indicii că, începând cu anul 2011, gruparea, constituită din şapte membri, ar fi oferit împrumuturi către diverse persoane fizice şi juridice, pentru care au pretins sume de bani importante cu titlu de dobândă. Pentru a obliga victimele să plătescă aceşti bani, membrii grupării ar fi apelat la ameninţări şi şantaj şi ar fi reuşit să obţină, în acest fel, aproximativ 1.445.000 de lei şi 110.000 de euro.

Poliţiştii, sub coordonarea procurorilor DIICOT, continuă activităţile investigative pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care au fost săvârşite faptele şi pentru probarea întregii activităţi infracţionale a persoanelor în cauză.

news.ro

Link to comment
Share on other sites

Cămătărie şi şantaj, la adăpostul amanetului

Timp de aproape zece ani, patronul unor case de amanet din Galaţi a condus o reţea "specializată" în împrumuturi de bani cu dobânzi astronomice, finalizate cu acte de violenţă psihică şi însuşirea abuzivă a imobilelor oferite drept gaj. Acţiunile reţelei căpătau un aparent iz de legalitate, cu concursul unui notar şi al unui executor judecătoresc, în faţa cărora victimele erau duse şi puse să semneze documentele. 12 persoane au ajuns la DIICOT miercuri, 11 noiembrie, după ce poliţiştii de la Crimă Organizată au descins în zece locaţii de unde au ridicat înscrisuri, bani, aur şi maşini de lux. 

2011 este anul în care gruparea, despre care anchetatorii spun că ar fi formată din şapte membri, ar fi început să "activeze" pe piaţa acordării de împrumuturi cu dobândă, garanţii şi acte de violenţă, cunoscute generic sub numele de camătă. Liderul grupului, care ar fi coordonat fiecare pas, de la selectarea persoanelor care urmau să devină "debitoare", la semnarea contractelor şi ulterior la recuperarea sumelor sau a garanţiilor, este proprietarul unor case de amanet din Galaţi, care ar fi atras în mecanismul afacerii atât angajaţi ai firrmelor pe care le controla, cât şi autorităţi care să îşi dea girul legalităţii asupra documentelor în baza cărora, timp de mai bine de nouă ani, ar fi obţinut aproape 1.500.000 de lei şi peste 100.000 de euro. 

Pasul 1: racolarea

Prima etapă o constituia identificarea potenţialelor victime, aspect de care se ocupa liderul grupării. Acesta urmărea ca persoana ce urma să fie "ajutată" să deţină bunuri mobile şi imobile de valoare mare, care să poată fi constituie drept garanţii ale împrumuturilor. Scopul era clar: victima, care nu dispunea momentan de lichidităţi şi avea nevoie de un împrumut urgent, chiar cu dobândă foarte mare, să poată, în cazul în care nu putea restitui suma datorată la timp, să dea în schimb ceva: o casă, un teren, o maşină sau bijuterii. "Liderul grupului infracţional stabilea inclusiv modalităţile concrete în care se exercitau presiuni asupra fiecărei victime în parte, cu scopul de a se ajunge la executarea silită a acestora şi însuşirea bunurilor mobile şi imobile deţinute de către debitori şi a obţine astfel beneficii materiale cu mult mai mari decât valoarea creditelor acordate", se arată în concluziile anchetatorilor care miercuri, 11 noiembrie, au descins în zece locaţii din Galaţi pentru strângerea de probe şi ridicarea de suspecţi. 

Pasul 2: contracte cu angajaţii

Odată debitorul identificat şi convins să ia bani cu împrumut, în scenă apărea şi "creditorul" oficial. Niciodată acesta nu era patronul, ci un angajat de la una din casele de amanet deţinute de acesta. Numele angajatului apărea în actele ce erau încheiate la un notar agreat. Acesta din urmă îşi dădea girul asupra împrumutului, care cuprindea suma formată din banii împrumutaţi efectiv, şi dobânda aferentă. "Angajaţii erau la curent cu întreaga activitate infracţională şi, din dispoziţiile liderului, mergeau la notariat şi semnau contractele în calitate de creditori, ocazie cu care în conţinutul acestor contrate erau trecute la rubrica „obiectul contractului” sume ce reprezentau valoarea împrumutului propriu-zis la care se adăuga valoarea dobânzii pretinse de către lider, deşi efectiv victimele nu primeau decât suma împrumutată, aceştia fiind astfel obligaţi din start la plata unor sume de bani mai mari şi care nu erau trecute cu titlu de dobândă în contract, ci ca parte integrantă a sumei împrumutate", explică anchetatorii. 

Pasul 3: război psihologic 

De cele mai multe ori, victimele nu ajungeau să restituie la timp şi complet sumele pe care se obligau să le plătească şi, astfel, membrii grupării ajungeau să exercite asupra lor tot felul de presiunii pentru a-i determina să se achite, într-un fel, de datorie. Totul cu sprijinul notarului şi al unui executor judecătoresc, ambii la curent cu demersurile grupării de cămătari. "Liderul grupării infracţionale trecea la următoarea etapă a planului infracţional, cu concursul şi în acest caz al celorlalţi membri ai grupării, precum şi al unor notari și executori judecătoreşti, ce consta în exercitarea unei presiuni psihice permanente asupra victimelor, care ajungeau astfel în situaţia de a fi subjugate psihologic, starea de teamă ce le era indusă dominându-le toate acţiunile şi ajungând astfel să semneze orice tip de documente le erau solicitate de către membrii grupării, de teamă să nu fie executate silit", se arată în concluziile anchetei DIICOT Galaţi. 
Prejudiciul calculat până la acest moment prin actele de camătă, şantaj şi spălare de bani se ridică la 1.445.000 de lei și 110.000 de euro. În urma percheziţiilor de miercuri, poliţiştii au ridicat din locaţiile verificate 62.000 de euro, 143.100 de lei, 1,5 kg aur și trei autoturisme de lux, dar şi contracte de împrumut încheiate cu diverse părţi vătămate. 12 persoane au fost conduse la DIICOT Galaţi sub escorta jandarmilor, urmând ca procurorii să dispună, la finalul audierilor, măsurile care se impun.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

A fost arestat pentru 30 zile liderul grupării de cămătari

A fost arestat pentru 30 zile liderul grupării de cămătari din #Galați, reținut ieri, în urma unor ample percheziții făcute de ofițerii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate și procurorii DIICOT.

Judecătorii Tribunalului Galați au mai decis să o plaseze sub control judiciar pe cauțiune pe principala sa complice, reținută și ea pentru 24 de ore, miercuri seară, în același dosar de camătă, înșelăciune, șantaj și constituire de grup organizat. Magistrații au stabilit că femeia trebuie să plătească până vineri 40.000 lei cauțiune, pentru a rămâne în libertate. În caz contrar, instanța va dispune o măsură privativă de libertate.

Alți doi complici ai capilor grupării de cămătari au fost plasați sub control judiciar.

ProLiderFM

Link to comment
Share on other sites

Cum acționau cămătarii prin amanetul ”Valdof”

Patronul caselor de schimb și amanet ”Valdof”, reținut miercuri de polițiștii și procurorii Antimafia pentru cămătărie, șantaj și spălare de bani, a primit mandat de arestare. Alte trei persoane, printre care și ”șefa” de operațiuni, angajată ca evaluator la societățile deținute de acesta, au fost plasate sub control judiciar. Ancheta care a dus la dezvăluirea afacerilor întinse pe o perioadă de aproape zece ani scoate la iveală detalii incredibile și implicarea unor personaje care au exercițiul autorității de stat.

Dosarul ”Camătă și șantaj la amanet” a ajuns în fața instanței de judecată odată cu propunerea procurorilor DIICOT Galați de arestare a patronului a două case de amanet din municipiu. Valeriu Pungan (63 ani) și mâna sa dreaptă, Nicoleta Nedelcu, oficial evaluator în cadrul societăților de amanet și schimb valutar, au ajuns în fața judecătorilor de la Tribunalul Galați sub acuzații grave, întocmite ca urmare a numeroase plângeri venite din partea unor persoane din Galați și Brăila, care acuzau că au fost executate pentru sume mari de bani, pe care ajunseseră să le împrumute cu dobânzi astronomice, cu garanții imobiliare, în fața unor notari din Galați care dădeau gir de legalitate operațiunilor de cămătărie.

Selecție după avere și nevoie

Ancheta care a dus la cele zece percheziții și reținerea capului rețelei, în persoana lui Valeriu Pungan, a scos la iveală faptul că acesta își recruta clienții în funcție de criterii foarte clare. Viitorii datornici trebuiau să fie solvabili, adică să poată fi, în cazul în care nu puteau restitui la timp sumele și dobânzile stabilite, executați silit. Totul se făcea ca la carte, cu acte autentice întocmite la doi notari agreați de omul de afaceri. Până să ajungă la notar însă, Pungan, ajutat nu de puține ori de fiul lui, stabileau o relație cu fiecare dintre persoanele care aveau nevoie de bani. Cel puțin asta susțin anchetatorii, care au evidențiat, în fiecare caz, că între patronul casei de amanet și debitor se stabilea o relație de prietenie, de încredere. Odată realizată cunoașterea, se trecea la primul pas. Primul contract, atrăgea, de obicei, și alte contracte, în momentul în care debitorii nu mai reușeau să achite sau aveau nevoie de și mai mulți bani și apelau la o ”refinanțare”.

Angajatele, elemente cheie

Aici intrau în scenă trei angajate ale lui Pungan, care aveau rolul de a apărea ca părți în contractele de împrumut, de a recupera banii și chiar de a face presiuni asupra debitorilor. ”Angajaţii caselor de amanet erau la curent cu întreaga activitate infracţională şi, din dispoziţiile liderului grupării, mergeau la notariat şi semnau contractele în calitate de creditori, ocazie cu care în conţinutul acestor contrate erau trecute la rubrica „obiectul contractului” sume ce reprezentau valoarea împrumutului propriu-zis la care se adăuga valoarea dobânzii, deşi efectiv victimele nu primeau decât suma împrumutată, acestea fiind astfel obligate din start la plata unor sume de bani mai mari şi ce nu erau trecute cu titlu de dobândă în contract, ci ca parte integrantă a sumei împrumutate”, se arată în concluziile procurorilor DIICOT Galați.
Una dintre angajate era evaluator la firmele lui Pungan. Nicoleta Nedelcu a ajuns odată cu patronul ei în fața instanței, procurorii cerând arestarea ei pentru că, gestionând activitatea casei de amanet, era la curent cu toate împrumuturile și tranzacțiile, unele dintre ele mascate, dar și pentru că ar fi fost, spun anchetatorii, un pion important în ”spălarea” sumelor de bani obținute din împrumuturi și dobânzi, prin intermediul schimbului valutar. Nedelcu a fost plasată sub control judiciar, cu condiția plății unei cauțiuni în valoare de 40.000 de lei. Tot sub control judiciar sunt și două angajate de la Valdof Exchange, ce ocupau posturi de amanetar, și ale căror nume apăreau în toate contractele încheiate la notari cu debitorii.

Doi notari și un executor dădeau greutate afacerii

Găsirea unui notar care să întocmească contractele de împrumut cu încălcarea unor condiții elementare cum ar fi prezența debitorului la întocmirea actului, acordarea posibilității acestuia să citească documentul, verificarea condiției și calității persoanelor împrumutate și nu în ultimul rând predarea sumelor de bani la fața locului, așa cum cere legea, era o condiție obligatorie pentru reușita activităților grupării. Deloc ușor, dar nu imposibil, așa cum s-a dovedit ulterior, debitorii și angajații amanetului ajungând, invariabil, la un notar agreat de patronul Pungan. Ulterior, în peisaj a apărut și un al doilea notar, care s-a arătat dispus să întocmească acte care să dea aparență de legalitate operațiunilor cămătărești. În baza actelor întocmite, ștampilate și parafate de aceștia, misiunea unui executor judecătoresc din Brăila devenea, astfel, mai mult o formalitate. În schimbul unui comision, acesta asigura, invariabil, un succes garantat pentru că victimele ajungeau să fie convinse să achite cu orice preţ împrumuturile contractate.

”Valdof”, neautorizată pentru împrumuturi

Valeriu Pungan este administrator a trei firme, respectiv ”Valdof  Exchange” SRL, ”Valdof Impex IFN” SRL și ”FLP Eden” SRL. Niciuna nu este, potrivit informațiilor obținute de anchetatori, în evidențele Băncii Naționale a României, așa cum prevede legea. Ca urmare, niciuna dintre societăţile susmenţionate nu este autorizată să desfăşoare activităţi financiare nebancare.
Prejudiciul realizat prin actele de camătă, şantaj şi spălare de bani se ridică la 1.445.000 de lei și 110.000 de euro. Procurorii au identificat până la acest moment 20 de părți vătămate prin operațiunile de camătă și șantaj. Declarațiile victimelor au numeroase puncte comune privind modul de racolare, încheierea și executarea contractelor, persoanele implicate. În urma perchezițiilor care ai avut loc la Galați pe 11 noiembrie, poliţiştii au ridicat din locaţiile verificate 62.000 de euro, 143.100 de lei, 1,5 kg aur și trei autoturisme de lux, dar şi contracte de împrumut încheiate cu diverse părţi vătămate. 12 persoane au fost conduse la DIICOT Galaţi sub escorta jandarmilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Dosarul ”Camătă și șantaj la amanet” a ajuns la judecată: 30 de escrocați îi cer socoteală patronului ”Valdof”

La cinci luni de la descinderile care au avut drept rezultat arestarea patronului casei de amanet ”Valdof” și reținerea mai multor angajați cu care acesta ar fi constituit un grup infracțional prin care ar fi escrocat zeci de clienți prin împrumuturi cu dobânzi astronomice, dosarul a ajuns pe masa Tribunalului Galați. Pe lista inculpaților vizați de acuzațiilor procurorilor DIICOT nu apare niciun nume de notar sau executor judecătoresc despre care s-a susținut inițial că ar fi pus umărul la activitatea infracțională a grupării trimise în judecată pentru camătă și șantaj.

Dosarul ”Camătă și șantaj la amanet” a devenit public la jumătate lunii noiembrie 2020, odată cu arestarea lui Valeriu Pungan, administrator al SC Valdof Impex IFN SRL, și reținerea a trei angajate ale acestuia, printre care și evaluatorul de la societățile acestuia. Procurorii DIICOT Galați, care instrumentaseră dosarul în care, la acel moment, circa 20 de persoane depuseră mărturie că fuseseră executate silit după ce contractaseră împrumuturi cu garanții imobiliare și dobânzi extrem de mari, au reușit să obțină doar trimiterea temporară după gratii a patronului și plasarea sub control judiciar a angajatelor. Ulterior, la începutul acestui an, Pungan a fost eliberat din arestul Poliției și trimis acasă, în arest la domiciliu, situație în care se află și în prezent. Între timp, alte zece persoane s-au alăturat lotului de 20 de păgubiți, clienți ai casei de amanet ”Valdof”, care susțin că au suferit prejudicii după ce au acceptat să se împrumute de la firmă oferind drept garanții bunuri imobile sau mobile de mare valoare. Tocmai solvabilitatea era, conform celor reținute de procurori, criteriul principal după care erau aleși. 

De la prietenie, la ”afaceri” și estorcare

Păgubiții au susținut în fața anchetatorilor că erau convinși ”cu frumosul” să accepte împrumuturile. Pungan, ajutat nu de puține ori de fiul lui, stabileau o relație cu fiecare dintre persoanele care aveau nevoie de bani. Odată realizată relația de încredere, se trecea la primul pas. Primul contract, atrăgea, de obicei, și alte contracte, în momentul în care debitorii nu mai reușeau să achite sau aveau nevoie de și mai mulți bani și apelau la o ”refinanțare”. Toate actele se făceau ”ca la carte”, în fața unui notari din Galați, agreați de omul de afaceri, unde erau încheiate contractele de împrumut între angajatele lui Pungan și clienții-debitori, ce aveau ca obiect, pe lângă suma împrumutată efectiv, și dobânda mascată. De cele mai multe ori, debitorii nu puteau plăti, astfel că în scenă intra un executor judecătoresc din Brăila, care trecea la executarea silită a contractelor cu garanții. Potrivit anchetatorilor, încheierea actelor notariale s-ar fi făcut cu încălcarea unor condiții elementare cum ar fi prezența debitorului la întocmirea actului, acordarea posibilității acestuia să citească documentul, verificarea condiției și a calității persoanelor împrumutate și nu în ultimul rând predarea sumelor de bani la fața locului. Cu toate acestea, niciunul dintre notarii acuzați și nici executorul judecătoresc nu apar pe lista inculpaților în acest dosar, trimis în judecată zilele trecute la Tribunalul Galați.
La momentul celor zece percheziții făcute de DIICOT Galați, în urma cărora Pungan și trei angajate au fost reținuți, procurorii vorbeau de un prejudiciu realizat prin acte de camătă, șantaj și spălare de bani în valoare de 1.445.000 de lei și 110.000 de euro. Anchetatorii au ridicat 62.000 de euro, 143.100 de lei, 1,5 kg aur și trei autoturisme de lux, dar şi contracte de împrumut încheiate cu diverse părţi vătămate.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.