Jump to content

Eclipsă parţială de Soare, pe 1 august


dcp100168

Recommended Posts

Observaţii astronomice în premieră la Galaţi cu ocazia eclipsei parţiale de Soare

Planetariul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi şi Astroclubul "Călin Popovici" Galaţi, organizează pe 1 august, între orele 12.00 şi 14.00 observaţii astronomice cu ocazia eclipsei parţiale de Soare, ce va avea loc în această perioadă. În premieră publicul va putea observa Soarele cu o lunetă având diametrul obiectivului de 100 mm, dotată cu o prismă Herschel, ceea ce va permite observarea Soarelui în condiţii de maximă securitate. Aceste instrumente sunt puse la dispoziţie de Planetariul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, fiind obţinute prin sprijinul mai multor sponsori.

Momentele de contact sunt următoarele: Bucureşti: 12h 19m 38s (primul contact), 13h 07m 08s (maximul eclipsei) şi 13h 54m 03s (ultimul contact); Galaţi: 12h 17m 10s (primul contact), 13h 09m 18s (maximul eclipsei) şi 14h 00m 34s (ultimul contact).

http://www.realitatea.net/observatii-as ... 23792.html

Link to comment
Share on other sites

Eclipsa parţială de Soare, observată de sute de gălăţeni

Eclipsa parţială de Soare de astăzi a atras peste 300 de vizitatori la Planetariul din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi. transmite corespondentul AMOS News. În premieră, gălăţenii prezenţi la Planetarium au putut observa Soarele cu o lunetă având diametrul obiectivului de 100 mm. Lunetă este dotată cu o prismă Herschel, ceea ce a permis observarea Soarelui în condiţii de maximă securitate. „Am venit împreună cu prietenii mei să vedem eclipsa de Soare. E un fenomen pe care nu am vrut să-l scăpăm. Îmi place că aici la Planetariu sunt multe lunete prin care ne putem uita la eclipsă”, a declarat Cristian, un tânăr de 16 ani. De la ora 12.17 minute eclipsa şi-a început traseul. Maximul a fost la ora 13.09 iar faza finală la ora 14.00. „Ne bucurăm că am reuşit să atragem mulţi oameni la muzeu în acestă zi. Vremea a fost excelentă şi eclipsa a putut fi observată aşa cum trebuie. Mă bucur că au venit foarte mulţi tineri la Planetarium, semn că astronomia are un viitor la Galaţi”, a adăugat muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul Planetariumului.

Următoarele evenimente astronomice din acest an vor fi pe 12-13 august 2008, Perseidele (ploaia de stele) şi pe 16-17 august 2008, eclipsă parţială de Lună.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.