Jump to content

O gălăţeancă la Olimpiadă


dcp100168

Recommended Posts

Ţigău, din bob, la Olimpiada de vară

După ce anul trecut a trebuit să suporte o intervenţie chirurgicală complicată la genunchi, ca urmare a rupturii meniscului şi a ligamentelor încrucişate, Viorica Ţigău a revenit în forţă în 2008 şi a prins ultimul tren pentru Beijing, fiind ultima sportivă trecută pe foaia oficială a delegaţiei României. Poreclită „Cat-Woman”, săritoarea în lungime va merge astfel la a doua Olimpiadă din carieră după ce în 2000 a concurat la heptatlon.

Ultimele zile înaintea plecării la Beijing au fost un adevărat chin pentru Viorica Ţigău. Deoarece “Pisica” şi-a realizat baremul A după închiderea listei trimise de FRA către aprobare la COSR, ea nu fusese inclusă iniţial în team-ul tricolor. “Am plâns de ciudă când mi-au spus la început că nu voi merge la Beijing. Am muncit enorm să ajung aici şi nu era drept să rămân acasă”. După îndelungi dezbateri cu cei de la COSR, Ţigău a primit ok-ul pentru a urca în avionul pentru Beijing. Din cauză că nu avea acreditare nominală, ea a fost nevoită să se descurce pe cont propriu cu obţinerea vizei pentru China şi trecerea examenelor medicale. “Am făcut naveta între spital şi ambasadă câteva zile. Am primit mail-ul de confirmare de la CIO cu doar cîteva ore înainte de închiderea listelor. Am avut nişte emoţii incredibile şi e o bucurie imensă că totul s-a terminat cu bine”.

La începutul carierei sportive, Ţigău şi-a făcut un nume în atletism graţie în special rezultatelor de la heptatlon. Medaliată cu bronz la Campionatul Mondial de Tineret din 1998, gălăţeanca a reuşit ulterior să se claseze pe locul 18 la JO de la Sydney. Cel mai bun punctaj în această probă, 6289 puncte, a fost realizat în iunie 2000 la Bucureşti. Ţigău a cochetat şi cu proba de 100 m garduri, unde are în palmares mai multe titluri. “Pisica” şi-a canalizat însă în ultimele luni toate forţele doar către săritura în lungime ca urmare a accidentări grave suferite anul trecut la genunchi. “Dezastrul s-a întâmplat la aruncarea suliţei. Piciorul de sprijin a fost supus la multă presiune şi a cedat. Am decis să renunţ definitiv la heptatlon”, a explicat Ţigău.

În mare formă în ultimele săptămâni,Viorica Ţigău se poate lăuda cu un rezultat de mare prestigiu. La un concurs în Tanger (Maroc), desfăşurat la începutul lunii iulie, gălăţeanca a sărit 6,59 metri cu vânt din faţă, performanţă suficientă pentru a se clasa în faţa campioanei mondiale din 2003, franţuzoaica Eunice Barber şi a celei din 2005, americanca Tianna Madison. “Mi-a dat multă încredere acel concurs şi sper ca acest lucru să se reflecte cât mai bine în prestaţia mea de la Beijing”, ne-a declarat Viorica Ţigău.

"Vreau neapărat în finală"

Deşi nu este cotată printre favorite, Ţigău nu dezarmează aşa uşor. “Pisica” speră ca prin concentrare, ambiţie şi puţin noroc să dea peste cap calculele hârtiei. “Va fi dificil în calificări pentru că vom avea doar patru sărituri. Probabil baremul va fi în jur de 6.65 metri şi sper să îl realizez din a doua săritură pentru că prima va fi una de siguranţă. Vreau neapărat în finală. Dacă ajung acolo, orice e posibil pentru că mă simt în formă. “Cred în expresia "cei din urmă vor fi cei dintâi". Cu puţin noroc sper să prind finala şi de acolo orice e posibil. E greu însă să mă gândesc la o medalie”, a subliniat Ţigău, a cărei cea mai bună săritură în carieră măsoară 6.85 metri.

Medaliată cu aur la bob!

Puţini cunosc faptul că în 2005, Viorica Ţigău a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial de tineret. Nu la atletism însă, ci la bob.Datorită calităţilor ei motrice, “Pisica” i-a atras atenţia antrenorului Paul Neagu, care a întrevăzut în ea o coechipieră perfectă pentru pilotul de meserie Maria Spirache. “Nu a fost ideea mea să merg la bob. Habar nu aveam nici cu ce se mănâncă. Datorită însă faptului că am explozie pe distanţă scurtă şi stau bine şi cu forţa, m-am acomodat treptat. A fost ciudat însă la început, sunt nişte senzaţii tari pe pârtie şi simţi adrenalina cum îţi curge prin vene”, a spus actuala săritoare în lungime. Din păcate pentru Ţigău, coechipiera ei Maria Spirache a fost depistată pozitiv la un control antidoping chiar înaintea Olimpiadei de la Torino şi astfel visul gălăţencei s-a spulberat. “A fost o dovadă de egoism din partea ei. Am fost foarte afectată la acea dată pentru că aveam şanse mari să terminăm în primele şase. Ne antrenasem anterior chiar pe acea pârtie şi o cunoşteam foarte bine. Din momentul în care am aflat vestea cu dopajul am decis să nu mai concurez vreodată la bob”.

http://www.click.ro/Sport/tigau-din-bob ... da-de-vara

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.