Jump to content

Centru de excelenţă pentru olimpici, la Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Centru de excelenţă pentru olimpici, la Galaţi

Ministerul Educației a aprobat înființarea unui Centru de Excelență în județul Galați, printr-un ordin de ministru care a apărut deja în Monitorul Oficial. Centrul de Excelență va funcționa în cadrul Palatului Copiilor și va asigura pregătirea gratuită a olimpicilor, la toate disciplinele. Cadrele didactice care vor face meditații cu elevii ce se pregătesc pentru olimpiade și concursuri școlare vor fi plătite de Ministerul Educației, suplimentar față de norma didactică. "Va fi o pregătire altfel a olimpicilor. Nu va fi axată tot pe teorie. Vom înfiinţa, de exemplu, un cerc de robotică, unde olimpicii de la matematică, informatică, fizică, chimie, biologie vor putea să aplice practic cunoştinţele, aprofundându-le totodată", am aflat de la conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Centrul Judeţean de Excelenţă (CEX) Galaţi, condus de un director cu un CV impresionant

Elevii gălăţeni care dau dovadă că pot şi vor să performeze în materiile ce-i pasionează şi nu au posibilitatea să beneficieze de pregătire suplimentară pentru a participa la olimpiade şi concursuri, fiindu-le necesar sprijinul unor profesori cu dăruire şi pasiune, vor putea să participe gratuit la programe/cursuri gratuite de pregătire la Centrul Judeţean de Excelenţă (CEX) Galaţi. Acest centru a fost înfiinţat recent, la Galaţi şi va funcţiona ca unitate conexă a Ministerului Educaţiei, cu personalitate juridică, fiind coordonat metodologic de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi.  Centrul Judeţean de Excelenţă este condus de prof. dr. Maria- Isabela Miron, care a fost detaşată în interesul învăţământului să conducă acest centru până la organizarea concursului pentru posturile de directori.

Centrul de Excelenţă are ca principale atribuţii elaborarea şi aplicarea de strategii şi politici pentru selecţia, pregătirea, susţinerea, motivarea copiilor şi a tinerilor capabili de performanţe. În acelaşi timp, Centrul coordonează metodologic, monitorizează şi evaluează, după caz, la nivel judeţean, un set de şapte activităţi şi servicii educaţionale, printre cele mai importante fiind constituirea şi funcţionarea grupelor de excelenţă, dar şi elaborarea şi implementarea unor programe de parteneriat cu diverse instituţii din ţară şi străinătate, cu organizaţii neguvernamentale, cu comunitatea locală, în scopul îmbunătăţirii condiţiilor şi resurselor necesare educării diferenţiate a copiilor capabili de performanţe. Nu în ultimul rând, vor fi dezvoltate programe proprii de cercetare didactică, precum şi organizarea unor tabere naţionale de pregătire a copiilor capabili de performanţe, pe discipline, dar mai ales va organiza activitatea de pregătire a loturilor olimpice judeţene.

Când se va face selecţia elevilor şi a profesorilor

Directorul Centrului Judeţean de Excelenţă Galaţi, Maria-Isabela Miron, ne-a explicat că selecţia copiilor şi tinerilor capabili de performanţă, precum şi a cadrelor didactice care vor pregăti copiii se va realiza după o procedură care va fi anunţată la începutul lunii septembrie. Totodată, luna septembrie va fi dedicată, în egală măsură, selecţiei elevilor şi cadrelor didactice, urmând ca activitatea de pregătire să înceapă efectiv, cel mai probabil, în luna octombrie. Vor avea prioritate disciplinele care au concursuri naţionale şi internaţionale, la care judeţul nostru a avut rezultate deosebite în anii trecuţi, iar interesul elevilor a fost demonstrat printr-un numar mare de participanţi. „Un aspect relevant va fi, din păcate, şi numărul de norme aprobat, dar sperăm ca printr-o activitate eficientă, să reuşim să extindem activitatea centrului, cu cât mai multe clase/discipline”, ne-a declarat Maria-Isabela Miron.

„Urmărim o dezvoltare pe toate planurile a elevilor nostri şi, drept urmare vom acorda importanţă şi dezvoltării competenţelor interdisciplinare, pluridisciplinare şi transdisciplinare. În această perioadă se lucrează la proceduri, se realizează un plan de activităţi care include proiecte de parteneriat cu instituţii din judeţ, din ţară, dar şi din străinătate. Fireşte că atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice ar fi o oportunitate participarea la proiecte europene şi acest lucru va reprezenta un alt obiectiv prioritar al planului meu managerial. Avem, la nivelul judeţului, elevi extraordinari, dar şi profesori dedicaţi cu care ne mândrim şi care merită să fie promovaţi. Sunt sigură că vom reuşi să formăm o echipă elevi-profesori, care să reuşească îndeplinirea obiectivelor propuse. Ne dorim să facem din Centrul de Excelenţă Galaţi un loc în care, atât elevii, cât şi profesorii, să regăsească creuzetul devenirii personale şi profesionale unde performanţa să fie susţinută şi încurajată. Centrul de excelenţă a fost reprezentativ pentru Galaţi în trecut, iar reînfiinţarea acestuia se dovedeşte a fi o decizie prin care putem spera că performanţei şi implicit excelenţei li se vor reda locul pe care îl merită, în numele tuturor elevilor şi profesorilor care ne reprezintă la nivel local, naţional şi internaţional. E nevoie de excelenţă într-o lume a devalorizărilor, e nevoie de standarde profesionale ce definesc şi construiesc o societate”, ne-a declarat prof. Maria-Isabela Miron, directorul Centrului Judeţean de Excelenţă Galaţi.

Directorul CEX Galaţi are un CV impresionant

Maria-Isabela Miron deţine titlul ştiinţific de Doctor în Istorie, are gradul I şi este profesor titular al Colegiului Naţional „Alexandru Ioan Cuza” începând din anul 2011, unde a fost responsabil al unor comisii precum Comisia metodică Om şi Societate, CEAC, Formarea şi perfecţionarea personalului didactic, Programe şi proiecte europene. A fost Consilier educativ, Coordonator al Consiliului Elevilor şi director-adjunct. De asemenea, a participat, la nivel judeţean, la comisiile de organizare a olimpiadelor şi concursurilor şcolare, la comisiile de elaborare a subiectelor pentru olimpiade şi concursuri de ocupare a posturilor vacante în învăţământ, s-a ocupat de coordonarea cercului metodic judeţean al profesorilor de istorie, dar este şi profesor metodist, profesor formator al cadrelor didactice.

În calitate de manager de proiect a coordonat proiecte deosebit de importante care au implicat deopotrivă cadre didactice şi elevi: Erasmus+ KA1 (2014-2016), Erasmus+ KA1 Youth Exchange (2015-2016), Erasmus+ KA229 (2018-2021), Erasmus+ KA 201 (2019-2022), Euroscola (2015, 2017, 2019), Şcoli Ambasador ale Parlamentului European în România (din anul 2017. În calitate de director adjunct al Colegiului, a redactat în anul 2020 aplicaţia şcolii pentru obţinerea acreditării Erasmus (2020-2027), devenind singurul liceu teoretic din judeţ care a obţinut această acreditare. Din anul 2018, este Ambasador Europeana Digital Service Infrastructure pentru România şi moderator al blogului Teaching with Europeana, un program al Uniunii Europene care îşi propune elaborarea unor materiale didactice care să sprijine profesorii europeni în realizarea unei educaţii de calitate bazată pe competenţele cheie ale secolului XXI stabilite la nivel european, dar şi pe valorificarea patrimoniului cultural şi ştiinţific european.

Demne de menţionat sunt şi rezultatele obţinute atât la disciplina Istorie cât şi în calitate de instructor acreditat  al Clubului de debate, cu care a obţinut peste 40 de premii la etapele judeţene, naţionale şi internaţionale ale olimpiadelor şi concursurilor pentru elevii de liceu şi gimnaziu. A participat la cursuri de formare pe specialitate, management educaţional sau management de proiecte, atât în România, cât şi în Marea Britanie, Austria şi Germania, iar în anul 2018 a fost singurul beneficiar român al unei burse postuniversitare la California State University, SUA, curs axat pe management educaţional şi asigurarea unei educaţii bazate pe egalitate şi echitate.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Profesoară din Galaţi, finalistă a campaniei „Liga Profesorilor Excepționali”

Maria-Isabela Miron, profesoară de istorie la Colegiul Național "Alexandru Ioan Cuza" din Galați, este un model de excelenţă în educaţie, finalistă a campaniei naționale "Liga Profesorilor Excepționali", potrivit unui comunicat transmis redacţiei de Biroul de presă al Fundaţiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României. Gala Profesorilor Excepționali va avea loc joi, 18 iulie 2024, de la ora 17,00, la Teatrul "Metropolis" din București.

"Maria-Isabela Miron a transformat colegiul într-un model de bune practici și excelență educațională, promovând abilități de colaborare, leadership și gândire critică. A coordonat numeroase proiecte europene și extrașcolare, atrăgând fonduri semnificative și le-a oferit elevilor oportunități de dezvoltare profesională și personală. Sub conducerea sa, au fost realizate vizite la instituții europene, consolidând valorile europene și patrimoniul cultural digital", aflăm din comunicatul de presă al Fundaţiei Dan Voiculescu.

Potrivit sursei citate, cadrul didactic gălăţean a reușit, de-a lungul celor două decenii de activitate, să redefinească standardele educaționale prin implicare continuă și idei inovatoare: "Profesoara de istorie a fost desemnată Ambasador Erasmus și Ambasador European, implicându-se activ în proiecte care promovează valorile europene. A creat de la zero Centrul Județean de Excelență Galați, unde peste 400 de elevi și cadre didactice își dezvoltă competențele prin proiecte de voluntariat și parteneriate cu instituții universitare și europene.

Anul acesta, elevii grupei de Robotică FTC au obținut un premiu la Campionatul Mondial de Robotică de la Houston, SUA. Elevii pasionați de Creativitate științifică s-au calificat la Olimpiada Internațională, iar toate grupele au obținut premii importante la olimpiade, demonstrând că Centrul își găsește locul în comunitatea gălățeană.

Prin dedicarea și pasiunea sa, Maria-Isabela Miron continuă să inspire elevi și colegi, arătând că educația poate transforma vieți și comunități", mai afirmă Fundaţia Dan Voiculescu.

Campania națională „Liga profesorilor excepționali” urmărește premiera dascălilor care, prin munca lor, contribuie zi de zi la dezvoltarea unei Românii educate. Toți profesorii calificați în finală vor fi premiați, în funcție de numărul de voturi obținut, cu tabere educaționale în vara anului 2024, materiale educaționale, tablete Samsung, reader Kindle sau enciclopedii. Pentru primele trei locuri se vor acorda burse de merit în valoare de: 30.000 lei, 20.000 lei și 10.000 lei, pe parcursul următorului an educațional. 

Maria-Isabela Miron face parte dintre cei 20 de profesori finaliști ai campaniei naționale „Liga Profesorilor Excepționali”, care au demonstrat dedicare, inovație și pasiune în activitatea lor didactică. Vă puteţi arăta aprecierea, votând-o online și contribuind la desemnarea câștigătorilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Diplomă de excelenţă pentru o gălăţeancă, la Gala Profesorilor Excepţionali

Finalistă a campaniei "Liga Profesorilor Excepționali", Maria-Isabela Miron, profesoară de istorie la Colegiul Național "Alexandru Ioan Cuza" a trăit din plin emoţiile, dar mai ales bucuria şi gratitudinea de a-i fi recunoscute public valoarea, munca şi implicarea. Diploma de excelenţă i-a fost decernată pe scena Galei Profesorilor Excepţionali, cel mai important eveniment dedicat dascălilor români.

"Profesoară din Galaţi, finalistă a campaniei «Liga Profesorilor Excepționali»", anunţam în ediţia de marţi, 15 iulie, a ziarului "Viaţa liberă". Vă informam că Maria-Isabela Miron, profesoară de istorie la Colegiul Național "Alexandru Ioan Cuza" din Galați face parte dintre cei 20 de profesori finaliști ai campaniei naționale "Liga Profesorilor Excepționali". Un demers prin care Fundaţia "Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României" urmărește premiera dascălilor care, prin munca lor, contribuie zi de zi la dezvoltarea unei Românii educate.

Cei 20 de finalişti au fost selectați de o comisie de evaluare formată din specialiști în educație de excelență și jurnaliști care promovează educația de calitate. Ulterior, clasamentul final a fost stabilit prin votul publicului, înregistrându-se un total de 250.000 de voturi online pe platforma campaniei.

"Gala Profesorilor Excepţionali" a avut loc joi, 18 iulie, la Teatrul "Metropolis" din București, unde au fost anunţaţi câştigătorii campaniei. Locul I a fost ocupat de Ionica Nedelcu, profesoară care a reușit să facă performanță în sport chiar dacă instituția de învățământ în care predă nu dispune de o sală de sport. Locul al II-lea a fost câștigat de Nelu Avram, cunoscut pentru metodele sale creative de predare și pentru implicarea activă în viața comunității educaționale. Locul al III-lea i-a revenit Danielei Ceredeev, apreciată pentru eforturile sale de a transforma educația într-o experiență captivantă și valoroasă pentru elevii săi.

Chiar dacă nu s-a aflat între primii trei, profesoara Maria-Isabela Miron a trăit din plin emoţiile ceremoniei şi bucuria de a-i fi recunoscută public valoarea: "Fiecare dintre noi avem nevoie de acel moment care să ne ofere o radiografie a muncii noastre. «Liga Profesorilor Excepționali» a reprezentat pentru mine un asemenea moment. Cuvintele sunt de prisos pentru toate trăirile avute, pentru toată emoția transmisă din fiecare colț de lume, din fiecare colț de inimă. Le mulţumesc tuturor celor care mi-au acordat votul lor de încredere: familie, elevi, părinţi, colegi! Mulțumesc, Fundația «Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României» pentru premiu şi oportunitatea oferită!", a mărturisit profesoara din Galaţi, într-o postare pe contul său de Facebook.

Finaliştii campaniei au primit materiale educaționale, reader Kindle și enciclopedii, oferite de partenerii campaniei - Editura Fischer International și Editura Litera.

Felicitări tuturor şi în special profesoarei Maria-Isabela Miron!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.