Jump to content

Parlamentarii Galaţiului, 2020-2024


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Galaţiul va fi reprezentat în Camera Deputaţilor de patru social-democraţi, doi liberali, doi aleşi AUR şi unul din partea Alianţei USR PLUS. În Senatul României, interesele gălăţenilor vor fi susţinute de doi politicieni PSD, unul de la PNL şi unul din partea Alianţei USR PLUS.

Noii deputaţi ai Galaţiului sunt: Aurel Nechita, Viorica Sandu, Marius Mărgărit şi Viorel Gîdei (PSD), George Stângă şi Onuţ Atanasiu (PNL), Sorin Titus Muncaciu şi Lilian Scripnic (AUR) şi Bogdan Rodeanu (USR PLUS).

Noii senatori ai Galaţiului pentru următorii patru ani sunt: Marius Humelnicu şi Laura Georgescu (PSD), George Scarlat (PNL) şi Andrei Postică (USR PLUS).

Link to comment
Share on other sites

Interviu cu deputatul AUR Lilian Scripnic: „Eu susţin ideea şi necesitatea unui aeroport la Galaţi”

Dintre cei 13 aleşi ai Galaţiului la scrutinul din 6 decembrie, cei doi deputaţi ai partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) reprezintă o surpriză. Spre deosebire de restul parlamentarilor, care sunt cunoscuţi din activitatea politică, din funcţii publice, despre cei doi deputaţi AUR marea majoritate a gălăţenilor nu ştie prea multe. Tocmai de aceea, vă propunem un interviu cu primul dintre parlamentarii AUR care a acceptat să ne răspundă la întrebări - medicul stomatolog Lilian Scripnic.

- Domnule doctor Lilian Scripnic, ce reprezintă pentru dumneavoastră mandatul de deputat câştigat la alegerile din 6 decembrie?

- Cu maximă sinceritate vă pot spune că, pentru mine, este un mandat ce mă obligă la multă responsabilitate faţă de cei care au pus ştampila pe sigla AUR, dar şi faţă de ceilalţi cetăţeni ai comunităţii noastre, indiferent de apartenenţa lor politică sau religioasă. Trebuie să muncim pentru toată lumea. Va trebui să apăr interesele votanţilor, dar nu este de neglijat că, prin modul corect de a trata lucrurile, putem obţine şi mai multe voturi şi simpatizanţi, adepţi din exterior. Deci a fi deputat înseamnă a reprezenta opinia unei majorităţi în public şi a le apăra interesele de orice natură ar fi ele.

- Vă aşteptaţi să deveniţi deputat?

- Pentru mine, care nu am o experienţă politică, este o surpriză. AUR în sine este o surpriză pe piaţa politică şi eu la fel.

- De ce aţi ales să deveniţi membru AUR?

- Politica, de cele mai multe ori, este detestată de marea majoritate a cetăţenilor. Însă dacă suntem oneşti, transparenţi, sinceri, eu zic că politica poate fi un instrument cu care se pot mişca lucrurile din loc. Cu toţii avem convingeri, nemulţumiri, frustrări. În perioada stării de urgenţă, urmărind reţelele de socializare, i-am observat pe cei de la AUR ca pe o formaţiune care a ieşit absolut din tipar. Nu am mai văzut nicio formaţiune politică care să strige în gura mare, care cu orice preţ încearcă să salveze naţiunea. A fost unica forţă care s-a opus cu adevărat distrugerii mediului natural românesc, îndeosebi tăierii pădurilor. Şi nu prin vorbe, prin acţiuni concrete şi manifestaţii publice. Pe mine asta m-a impresionat foarte mult!

AUR promovează doctrina bazată pe cei patru piloni: familia, patria, credinţa, libertatea, în care mă regăsesc. Urmăriţi evenimentele din lume şi o să observaţi că tot ceea ce ne-am obişnuit a fi normalitate în trecut, astăzi nu mai este luat în serios. Mă refer la familia tradiţională dintre bărbat şi femeie, care de mii de ani a fost celula societăţii şi o forţă motrice pentru noile generaţii. Demografic suntem la un indice atât de scăzut încât nu putem rezista prea mult fără să luăm nişte atitudini. Sunt convins că Dumnezeu a creat femeia şi bărbatul nu din întâmplare, i-a creat să se completeze reciproc!

M-am apropiat de AUR nemulţumit de schimonosirea educaţională a copiilor! Pentru copiii mei îmi doresc să crească sănătoşi la trup şi la minte. Aşa cum este educaţia noastră astăzi, eu zic că copiii noştri sunt mutilaţi. Dacă nu o să adoptăm o strategie corectă pentru a-i educa şi creşte normal, noi nu avem niciun viitor.

Probabil că aş putea la infinit să vă povestesc despre cum mă regăsesc în AUR...

- Sunteţi născut în Basarabia. Ce anume vă leagă de Galaţiul pe care îl veţi reprezenta în Parlament pentru următorii patru ani?

- Pentru mine, românii sunt aceeaşi, fie că sunt basarabeni, că sunt din Bucovina, din Timoc, din diaspora. În 2003, când am venit la Galaţi, credeam că e ceva provizoriu, că voi sta un an - doi şi voi pleca. Dar uitaţi-vă că de 17 ani sunt aici! Copiii mei sunt născuţi în Galaţi, am fost angajat aici, am muncit foarte mult aici, mi-am creat o societate pe care am crescut-o de la zero. Toţi prietenii mei, cei mai apropiaţi oameni sunt aici. În momentul de faţă, nu-mi imaginez să plec de aici, pentru că deja sunt străin în altă parte şi mă simt acasă aici. Ar fi prea complicat să mă rup pentru că rădăcinile mele sunt prea profunde în locul în care mă aflu eu.

- Parlamentarii fac legi pentru toţi românii, dar v-aţi gândit la proiecte favorabile Galaţiului pe care să le susţineţi?

- Gălăţenii au aceleaşi nevoi ca restul cetăţenilor din România. Aş începe cu proiectul de ţară pe care l-a propus Călin Georgescu: apă, hrană, energie, care ar trebui implementat la nivel naţional şi poate fi adaptat la fiecare judeţ în parte.

Problemele de bază ale judeţului Galaţi sunt atragerea investiţiilor şi infrastructura deplorabilă. Câţi ani s-a vorbit despre aeroport? Şi am rămas cu ce? Eu nu pot să vă promit că mâine merg acolo şi rezolv. Dar în cadrul partidului nostru o să convocăm o discuţie pentru a convinge Guvernul să aloce bani pentru acel aeroport la Galaţi. Eu susţin ideea şi necesitatea unui aeroport la Galaţi.
Moldova, ca zonă a României, este defavorizată. De ce? Din cauza infrastructurii!

Avem o bijuterie lângă noi - Dunărea, o atracţie turistică şi o sursă de venit economic pe care noi, practic, nu o folosim. Aş propune să începem prin a crea o bază de colectare a ideilor şi propunerilor, care să fie analizate. Şi din cele realizabile, ulterior să fie implementate cele care ţin de dezvoltarea infrastructurii, de navigaţie şi turism pe Dunăre.

Suntem o ţară care creşte şi educă copii frumoşi, copii creştini, pentru alte ţări. Exodul tinerilor înseamnă că potenţialul nostru pleacă afară. Ar trebui create stimulente, facilităţi, locuri de muncă, pentru ca tineretul să rămână în ţară.

Ce ziceţi de un turism medical în zona Galaţiului? Avem o facultate de medicină, avem absolvenţi, avem doctori buni, avem clinici bune în Galaţi, de ce nu am putea să facem o colaborare cu Italia, Germania, cu zonele în care se află românii noştri în afară? Să aducem printr-o reţea medicală pacienţi, să le oferim servicii medicale şi banii să rămână în bugetul Galaţiului. Eu cred că ar fi de bun augur orice variantă creştină care ar aduce bani acasă.

- În mandatele trecute, unii aleşi ai Galaţiului au cam uitat drumul spre judeţul nostru? Ce veţi face dumneavoastră?

- Eu, în esenţa mea, sunt medic şi m-ar durea foarte mult dacă nu aş mai putea profesa, din lipsa timpului sau din cauza altor impedimente. Îmi propun să profesez, în continuare, cât de puţin. Sunt conştient că funcţia de deputat este temporară, că pentru mine este un domeniu foarte nou. Sper să fac faţă, am tot interesul şi intenţiile mele sunt ca să schimb ceva, atât pentru comunitate, pentru ţară, cât şi în particular pentru copiii mei, care fac parte din neamul acesta românesc.

Cine este Lilian Scripnic

Lilian Scripnic a candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean Galaţi, la recentele alegeri locale. În campania electorală îşi făcea publice pe pagina de Facebook câteva date biografice. Este născut pe 16 aprilie 1973, în suburbia orașului Chișinău. În 1995 a absolvit Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemitanu”, Facultatea de Stomatologie.

„Din 2003, am venit în Galaţi, activând în domeniul stomatologic. Inițial, am fost angajat la “Trident Plus” și “Filantropic Dental”. Am încercat să activez în București, dar mereu eram cuprins de senzația unui oraș apăsător și aglomerat, de aceea am luat decizia de a mă întoarce în Galați. În scurt timp, am întemeiat o societate proprie, am creat o echipă minunată, unde activez și în prezent”, mărturisea Lilian Scripnic.

Conform declaraţiei de avere, deţine o cotă de 50 la sută dintr-un teren de 1.100 mp cumpătat în 2009 în comuna Vânători, o cotă de 50 la sută dintr-o casă construită la Vânători şi câte o cotă de 25, respectiv, 50 la sută, din două apartamente situate în municipiul Galaţi. De asemenea, mai declară un autoturism Hyundai, un autoturism Mercedes, un motociclu şi 38.000 de lei într-un cont curent la bancă. Conform declaraţiei de interese, este unic asociat şi administrator la SC Artz Dent SRL, cu o valoare a beneficiilor de 27.600 de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ce funcţii importante ocupă parlamentarii Galaţiului. Cu ce se ocupă aleşii noştri în Casa Poporului

Doar cinci dintre cei 13 aleşi pe care gălăţenii i-au trimis, prin votul lor, în Parlamentul României ocupă, în prezent, funcţii de conducere. Ne referim la cei desemnaţi preşedinţi sau vicepreşedinţi de comisii permanente sau la conducerea grupurilor politice. Pentru că ni se pare important să ştiţi cu ce se ocupă în Parlamentul României fiecare dintre deputaţii şi senatorii care reprezintă Galaţiul, iată ce am putut afla din datele făcute publice până acum.

Potrivit informaţiilor publice, pe 1 februarie 2021 a depus jurământul de parlamentar şi ultimul dintre aleşii care reprezintă Galaţiul, deputatul AUR Sorin-Titus Muncaciu. În zilele următoare, au fost repartizaţi în comisii şi ultimii doi deputaţi aleşi în circumscripţia noastră electorală, prin urmare suntem în măsură să vă spunem cu ce se vor ocupa în următorii ani cei 13 parlamentari votaţi de gălăţeni.

Doi dintre cei patru senatori gălăţeni au funcţii de conducere. Astfel, senatorul PNL George Scarlat este preşedintele Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară si dezvoltare rurală, funcţie justificată de experienţa ca secretar de stat în Ministerul Agriculturii. De asemenea, Scarlat este membru în Comisia economică, industrii şi servicii.
Despre senatorul PSD Marius Humelnicu se poate spune, fiind preşedintele Comisiei pentru comunicații și tehnologia informației, că ar călca pe urmele liderului său de partid, Dan Nica. Este greu de spus ce experienţă în tehnologia informaţiei îl recomandă pe social-democrat pentru această funcţie. Trebuie spus că Humelnicu face parte şi din Comisia pentru comunitățile de români din afara țării.
Senatoarea PSD Laura Georgescu nu are funcţii de conducere, dar activează, ca membră, în două comisii permanente: cea pentru învăţământ, tineret şi sport şi Comisia pentru cultură şi media.
Nici senatorul Alianţei USR PLUS Andrei Postică nu ocupă, în prezent, vreo funcţie de conducere la nivel parlamentar, dar îşi desfăşoară activitatea în cadrul a două comisii permanente - Comisia pentru constituţionalitate şi Comisia pentru administraţie publică.

În Camera Deputaţilor, singurul gălăţean care deţine o funcţie de conducere este parlamentarul PNL George-Cătălin Stângă. Politicianul este preşedintele Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic. Dacă vă întrebaţi care este experienţa domniei sale în acest domeniu trebuie să aflaţi că, la un moment dat, s-a zvonit că este în cărţi pentru mandatul de ministru al Mediului!
Alţi doi deputaţi cu experienţă parlamentară deţin funcţii de vicepreşedinţi de comisii. Este vorba despre dr. Aurel Nechita, deputat PSD, vicepreşedinte al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, şi despre Bogdan-Ionel Rodeanu, deputat al Alianţei USR PLUS, care a fost desemnat vicepreşedinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională. De asemenea, parlamentarul activează şi în Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării. Trebuie precizat că Rodeanu este şi vicelider al grupului parlamentar din care face parte.
Deputata PSD Viorica Sandu este secretarul Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi. Alături de colegul său, social-democratul Mitică-Marius Mărgărit, activează în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci. Mărgărit este inclus şi în Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.
Fostul primar al oraşului Târgu Bujor, Laurenţiu-Viorel Gîdei, în prezent deputat PSD, trebuie să participe la lucrările a două comisii, cea pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului şi Comisia pentru constituționalitate.
Fostul inspector general şcolar Onuţ Valeriu Atanasiu, deputat PNL, activează în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, deci a rămas în domeniul său de activitate.
I-am lăsat la final pe cei doi deputaţi AUR, ambii de profesie medici. Stomatologul Lilian Scripnic face parte din Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice. Ceva mai norocos este colegul său Sorin-Titus Muncaciu, care îşi va desfăşura activitatea în Comisia pentru sănătate şi familie.
Fireşte, funcţiile sunt trecătoare, important este ce vor reuşi să facă parlamentarii pentru cei care i-au ales să-i reprezinte în următorii patru ani.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Cu venituri de 470 euro/lună, deputatul AUR Lilian Scripnic a plătit rate de 625 euro

Lilian Scripnic și-a depus declarația de avere care consemnează bilanțul său financiar din anul 2020. Deputatul AUR notează că a câștigat ca medic stomatolog suma de 28.200 de lei pe întreg anul 2020. În medie, 470 de euro pe lună.

Deputatul are două datorii, care trebuie returnate în 20 de ani. Una este făcută în anul 2010, în valoare de 97.000 de euro. Dacă nu ar plăti și dobânzi, Scripnic ar trebui să plătească o rată de 400 euro pe lună. Un al doilea credit, luat în 2015, este în valoare de 52.000 euro. Tot fără dobânzi, deputatul AUR ar trebui să plătească o rată lunară de 215 euro. Nu se precizează la cine sunt făcute aceste datorii.

În 2020, Scripnic a declarat câștiguri, lunare, de 470 euro și a plătit rate de 615 euro.

Lucrurile se vor regla, anul acesta când, în calitate de deputat, va avea venituri lunare de 15.000 lei. Adică, de vreo 8 ori mai mult ca anul trecut.

Deputatul AUR menționează că mai are două autoturisme, o remorcă, iar în 2019 și-a  cumpărat și o motocicletă. El are în conturi 17.000 euro. Deține două terenuri și 4 imobile. El a vândut o mașină, dar abia în decembrie 2020.

Newsweek i-a cerut un punct de vedere, telefonic și în scris dar deputatul nu a reacționat.

Deputatul Lilian Scripnic nu și-a publicat cv-ul pe site-ul cdep.ro deși are această obligație.

Scripnic a acordat un interviu în decembrie 2020 pentru viata-libera.ro. La finalul articolului se face referire la declarația de avere a deputatului. Cum interviul este din 2020, cifrele indicate de ziar se referă la situația financiară din 2019 a deputatului. Și, în 2019, Scripnic a câștigat la fel de puțin ca în 2020 din activitatea de medic stomatolog. „Conform declaraţiei de interese, este unic asociat şi administrator la SC Artz Dent SRL, cu o valoare a beneficiilor de 27.600 de lei”, conform sursei citate.

newsweek.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Lilian Scripnic: Prelungirea stării de alertă să se facă DOAR cu vot în Parlament

Starea de alertă ar putea fi prelungită mai mult de 90 de zile doar cu acordul Parlamentului, potrivit unui proiect de lege iniţiat de deputaţii AUR.

„Deputatul AUR de Galaţi Lilian Scripnic a iniţiat o lege pentru a nu mai permite Guvernului să prelungească starea de alertă <sine die>. Suntem într-o permanentă stare de alertă. Depunem, la iniţiativa lui Lilian Scripnic, un act normativ care prevede limitarea la 90 de zile a perioadei în care starea de alertă poate fi prelungită de către Parlament”, spune copreşedintele AUR George Simion.

Starea de alertă din cauza pandemiei COVID-19 a fost instituită prima oară pe 15 mai 2020 şi a fost prelungită până în prezent.

„Trebuie votat în Parlament. Să ni se ceară acordul dacă e instaurată sau prelungită. Vom face un an de zile de când se tot prelungeşte starea de alertă şi Parlamentul nu este întrebat. Alegătorii ne întreabă de ce nu votăm împotrivă. Pentru că nu putem. Starea de urgenţă, unde este nevoie de votul Parlamentului, nu s-a mai instaurat, dar am instaurat o altă stare de urgenţă, doar că-i spunem stare de alertă”, conchide Simion.

alephnews.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.