Jump to content

Profesor şi elevi, finalişti la un concurs internaţional


dcp100168

Recommended Posts

Profesor şi elevă, finalişti la un concurs internaţional cu mii de participanţi

Profesorul Cornel Corcăcel şi eleva sa Claudia Riza au fost selectaţi printre finaliştii unuia dintre cele mai importante concursuri din lume în domeniul artelor plastice, organizat în Statele Unite ale Americii. Este vorba de International ARC Salon Competition.

International ARC Salon Competition se află la a 15-a ediţie şi este, conform spuselor organizatorilor, "cel mai mare concurs de artă figurativă din lume, care se bucură de parteneriate cu prestigioase reviste, muzee şi galerii". Este cea mai mare competiţie atât din punct de vedere al numărului de participanţi veniţi din toate zonele globului, mai exact din 83 de ţări, dar şi ca număr de secţiuni. Semifinaliştilor li se vor publica lucrările pe site-ul concursului, iar finaliştii vor apărea într-un catalog de înaltă ţinută, un soi de "biblie", pentru criticii de artă din toată lumea. Anul acesta, premiile sunt în valoare de peste 130.000 de dolari, pentru toate cele 11 secţiuni, dar nu acesta este ceea ce i-a "mânat în luptă" pe cei patru gălăţeni care au trimis lucrări, ci dorinţa de a-şi încerca puterile alături de cele mai mari nume ale artei mondiale.
Profesor la Liceul de Artă "D. Cuclin" şi la Facultatea de Arte din Galaţi, Cornel Corcăcel este cel care i-a încurajat pe cei trei elevi ai săi să trimită lucrări la competiţia la care a participat el însuşi. Dintre 5.000 de participanţi din întreaga lume, cei patru gălăţeni au fost selectaţi printre cei 2.000 de semifinalişti. Alături de profesorul Cornel Corcăcel, dar la secţiunea "Da Vinci" destinată tinerilor cu vârste până în 19 ani, s-au calificat Claudia Riza, Cosmin Caraman (foşti elevi ai Liceului de Artă, actualmente studenţi la Galaţi) şi Anca Buruiană (fostă elevă la CNVA, actualmente studentă la Arte, la Iaşi).

Premieră pentru România

Dintre cei trei, în finală, adică între cei 1.000 de artişti din 5.000 câţi s-au înscris, s-a calificat, chiar cu două lucrări, Claudia Riza, alături de mentorul şi profesorul său, Cornel Corcăcel.

"Orice profesor este mândru când poate merge umăr la umăr alături de învăţăceii săi. Eu asta mi-am dorit, de aceea i-am sfătuit să trimită lucrări. Ştiam că sunt buni. Claudia Riza este prima din România care se califică în finală la secţiunea "Da Vinci". Merita din plin, este o tânără extrem de talentată, dar şi foarte muncitoare. Are o tehnică foarte bună, care a propulsat-o în finală cu ambele lucrări trimise, sperăm că va lua şi premiu", spune Cornel Corcăcel.
Cu nişte lucrări care-ţi stârnesc admiraţia pentru acurateţe, dar şi pentru migală de bijutier, în care se citesc dintr-o privire nu numai talentul, dar şi multele ore de muncă, Claudia Riza este genul de tânăr modest, care din prima i-a atribuit meritele sale profesorului: "Eu sunt ceea ce sunt graţie domnului profesor. M-a învăţat să desenez, nu ştiam nimic înainte să vin la liceu, pentru că gimnaziul l-am făcut într-o şcoală din mediul rural. M-a inspirat mereu, pentru că mi-a plăcut cum lucrează, m-a încurajat şi m-a motivat tot timpul. Am mai obţinut premii la diferite concursuri, dar de departe aceasta este cea mai importantă realizare a mea. Nu mă aşteptam să ajung în finală, deoarece am văzut ce au trimis şi ceilalţi concurenţi. Toţi sunt foarte, foarte buni", spune Claudia.

Pledoarie pentru reîntoarcerea la măiestria artistică

Profesorul Cornel Corcăcel susţine că a participat la competiţie din dorinţa unei confirmări obiective a muncii sale, dar şi pentru că susţine reîntoarcerea la arta figurativă: "Există o tendinţă din ce în ce mai accentuată de reîntoarcere la arta figurativă, după un secol de modernism abstract. Există loc de viziune modernă şi aici, o dovedesc universităţi şi galerii de artă din toată lumea, care văd o reînnoire a artei prin întoarcerea la măiestria artistică. Împreună cu Adrian Sandu, am înfiinţat la Galaţi Societatea Artiştilor Figurativi din România şi vrem să promovăm acest curent. De altfel, Adrian Sandu este primul din Galaţi care a participat şi s-a calificat în finală la această competiţie. Pentru noi e importantă această recunoaştere din afară, la un concurs unde juraţi sunt artişti şi critici de renume mondial. Dacă aici ne cunoaştem unii cu alţii şi inevitabil poate interveni factorul subiectiv, acolo a fost apreciată lucrarea, pentru că nimeni nu ştie cine sunt eu", a mai precizat profesorul Cornel Corcăcel.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Mențiune de Onoare pentru o tânără plasticiană din Galaţi

Andra Claudia Riza, studentă la Facultatea de Arte, la clasa profesorului Cornel Corcăcel, a câştigat o Menţiune de Onoare la unul dintre cele mai importante concursuri din lume în domeniul artelor plastice, organizat în Statele Unite ale Americii - International ARC Salon Competition.

Ziarul nostru a scris că atât profesorul, cât şi studenta s-au aflat printre finalişti, însă gălăţeanca se numără printre cei 12 tineri care, în final, au primit o distincţie la secţiunea "Leonardo Da Vinci", destinată concurenţilor cu vârste până în 19 ani, din partea prestigiosului juriu, alcătuit din nume importante ale artei şi criticii contemporane.

Claudia Rizea, selectată în finală, dintre mii de participanţi din toată lumea, chiar cu două lucrări, a primit Menţiune pentru cea intitulată "Suave". Atât lucrările ei, cât şi cea a profesorului Cornel Corcăcel vor fi publicate într-un catalog de înaltă ţinută, o "biblie" pentru criticii de artă din toată lumea, având în vedere că această competiţie internaţională se bucură de parteneriate cu prestigioase reviste, muzee şi galerii din toată lumea.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Gălăţean finalist la un concurs din SUA cu mii de participanţi

Lucrarea "Autoportret" a gălăţeanului Darius Cojocaru, absolvent de CNVA, acum student în anul I la Cluj, secția Design, a fost selectată în finala celui mai titrat concurs de artă realistă din lume, Art Renewal Center (New York, SUA), secțiunea "Adolescent". Simpla calificare în finala la care s-au înscris mii de tineri din toată lumea e un premiu în sine. Desenul este realizat în perioada de studiu pentru admiterea la facultate, profesor îndrumător fiindu-i plasticianul Cornel Corcăcel.

Şi în anul 2020, atât Cornel Corcăcel, cât şi eleva sa de atunci, actualmente studentă la Arte la Galaţi, Claudia Riza, s-au calificat în finala acestei competiţii. Claudia a fost premiată cu o Menţiune de Onoare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Autoportretul unui gălăţean, trimis pe Lună, într-o capsulă a timpului

Darius Cojocaru este primul gălăţean şi, probabil, primul român căruia i se va trimite o lucrare de artă într-o capsulă a timpului, direct pe Lună. Un soi de mesaj în sticlă pentru viitor, dar într-o variantă modernă, cea digitală. Alături de lucrarea lui, vor fi trimise sute de opere realizate de unii dintre cei mai talentaţi artişti ai momentului, din lumea întreagă, premiaţi ai unor concursuri.

Pe site-ul proiectului "Lunar Codex" (www.lunarcodex.com) scrie că "Manifestul pentru Lună foloseşte tehnologia digitală pentru a păstra arta, literatura, muzica şi alte produse de acest gen, închise într-o capsulă a timpului, care va fi lansată pe Lună". Printre sutele de opere de artă din toate domeniile a fost selectat şi "Autoportretul" lui Darius Cojocaru, absolvent al Colegiului Naţional "Vasile Alecsandri", actualmente student la Cluj-Napoca la Universitatea de Artă şi Design. Capsula va fi lansată de NASA în colaborare cu SpaceX, firma lui Elon Musk, care produce rachetele Falcon Heavy, una dintre acestea fiind folosită în proiectul "Lunar Codex".

"Viaţa liberă" a scris despre Darius încă de anul trecut, când "Autoportretul" său a fost selectat printre lucrările finaliste la un concurs de artă figurativă organizat la New York, unde au fost peste 5.000 de participanţi din întreaga lume. Este vorba de International ARC Salon Competition, aflat la a 16-a ediţie, unul dintre cele mai importante concursuri de artă figurativă. Nu numai că lucrarea a fost printre cele câteva sute care au avut cinstea de a rămâne în finală, ci a câştigat şi o Menţiune de onoare, lucrarea sa fiind practic printre cele mai bune din lume. Toţi finaliştii şi premianţii de la această a 16-a ediţie se vor regăsi într-un catalog de mare ţinută, iar lucrările lor vor fi expuse la una dintre cele mai celebre galerii de artă din lume - Sotheby's. În plus, copii digitale ale lucrărilor finaliste şi premiate la a 16-a ediţie a International ARC Salon Competition se vor afla printre operele de artă trimise pe Lună.

Darius nu este primul tânăr gălăţean care a obţinut o menţiune la International ARC Salon Competition, dar, cu siguranţă, este primul care are o lucrare în capsula timpului.

La ediţia a 15-a a aceleiaşi competiţii internaţionale, o altă gălăţeancă, Andra Claudia Riza, actualmente studentă la Arte la noi în oraş, a câştigat tot o Menţiune de onoare.

Ce au în comun cei doi tineri, în afară de faptul că sunt extrem de talentaţi şi muncitori, este faptul că l-au avut ca mentor pe profesorul Cornel Corcăcel.

"Am început să fac grafică încă din clasa a VI-a, sub îndrumarea domnului Corcăcel şi pot spune că victoria se datorează în parte şi muncii pe care a depus-o cu mine. Este un model pentru mine, fiind un artist, un profesor şi un om extraordinar, care a ştiut să mă motiveze să ajung la varianta care sunt astăzi, m-a încurajat să aleg ca drum arta, deşi eu la liceu am terminat Matematică-informatică. Ştie să lucreze cu copiii, e mentorul la care începi să te raportezi nu numai când desenezi, dar şi în viata de zi cu zi. Are un echilibru: nu exagerează cu laudele, dar nici nu te lasă în suferinţă când îţi spune ce nu e bine", spune Darius despre cel care l-a format ca artist.

Recunoaşte că se aştepta ca "Autoportretul" său să facă o "figură" bună la concurs, dar nu se aştepta să fie premiat şi trimis pe Lună.

Lucrează foarte bine în acuarelă, are un simţ deosebit al culorii, de desen figurativ nu mai vorbim şi, cu toate acestea, pe viitor doreşte să lucreze în domeniul graficii digitale sau al designului industrial: "Sunt mai ofertante şi îţi dau foarte multe oportunităţi", spune el, cu siguranţa omului care ştie ce vrea.

De cealaltă parte, profesorul său, Cornel Corcăcel, susţine că Darius nu excelează doar în ceea ce priveşte talentul: "Are o voinţă extraordinară, dublată de o capacitate impresionantă de muncă şi de inteligenţă. Mă bucur nespus că am, prin aceşti copii premiaţi la un concurs de un asemenea nivel, o recunoaştere şi a muncii mele, dar şi o confirmare că reuşesc să le valorizez potenţialul şi să scot ce-i mai bun din ei", consideră mentorul lui Darius.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.