Jump to content

Ex-ministrul Mediului, 22 de tone de tablă mită de la ”un combinat siderurgic”


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Ex-ministrul Mediului, Costel Alexe, 22 de tone de tablă mită de la ”un combinat siderurgic”

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a solicitat cere Parchetului General sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor Costel Alexe pentru luare de mită şi instigare la delapidare.

"În conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al PICCJ referatul cauzei, în vederea sesizării preşedintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de o persoană, fost deputat în Parlamentul României, la data faptelor având funcţia de ministru, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi instigare la delapidare", se precizează într-un comunicat al DNA.

Surse judiciare au precizat că ar fi fost vorba de fostul ministru lal Mediului Apelor şi Pădurilor Costel Alexe, în prezent preşedinte al CJ Iaşi.

Solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie referitoare la efectuarea urmăririi penale faţă de persoana respectivă are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, „în perioada martie - aprilie 2020, persoana respectivă ar fi pretins, în mod direct, de la managerul unui combinat siderurgic mai multe produse din tablă în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu referitoare la alocarea cu titlu gratuit către fabrica respectivă a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi la monitorizarea măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deşeuri neconforme”.

"Foloasele respective, în cantitate de 22 de tone (aproximativ 103.000 lei), ar fi fost primite, în datele de 23 aprilie 2020 şi 7 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăţi comerciale administrată de o rudă de-a sa", menţionează anchetatorii.

DNA precizează că cererii transmise i-au fost ataşate referatul întocmit de procurorii anticorupţie, precum şi zece volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

Desigur, o întrebare este dacă unitatea siderurgică la care face referire DNA nu este chiar combinatul Liberty Galaţi, chit că prin ţară ar mai fi şi alţi producători de tablă, mai mici. Ei bine, interpelaţi în legătură cu datele prezentate de DNA, reprezentanţii combinatului siderurgic Liberty Galaţi au declarat pentru „Viaţa liberă” că (deocamdată, cel puţin) nu comentează informaţiile făcute publice de anchetatori. Dar, câte odată, chiar şi un „no comment” poate fi un răspuns…

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Mită pentru deblocarea a 180 milioane de euro pentru Liberty Galaţi. Acuzaţii DNA la adresa ex-ministrului Costel Alexe

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a solicitat Parchetului General sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, pentru luare de mită şi instigare la delapidare.

"În conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al PÎCCJ referatul cauzei, în vederea sesizării preşedintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de o persoană, fost deputat în Parlamentul României, la data faptelor având funcţia de ministru, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi instigare la delapidare", se precizează într-un comunicat al DNA.
Surse judiciare au precizat că ar fi fost vorba de fostul ministru al Mediului Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, în prezent preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi.
Solicitarea DiNA referitoare la efectuarea urmăririi penale faţă de persoana respectivă are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, "în perioada martie - aprilie 2020, persoana respectivă ar fi pretins, în mod direct, de la managerul unui combinat siderurgic mai multe produse din tablă în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu referitoare la alocarea cu titlu gratuit către fabrica respectivă a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi la monitorizarea măsurilor luate de această societate comercială pentru închiderea unui depozit de deşeuri neconforme".
"Foloasele respective, în cantitate de 22 de tone (aproximativ 103.000 de lei), ar fi fost primite, în datele de 23 aprilie 2020 şi 7 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăţi comerciale administrate de o rudă de-a sa", menţionează anchetatorii.
DNA precizează că cererii transmise i-au fost ataşate referatul întocmit de procurorii anticorupţie, precum şi zece volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

Informaţii din surse judiciare

Potrivit unor surse judiciare citate de G4Media.ro, în cauză este vorba de Combinatul Siderurgic Liberty Galați. Potrivit ordinului ministrului Mediului nr. 1404 din 13 iulie 2020 (semnat însă de secretarul de stat Mircea Fechet, devenit ulterior ministru, după ce Costel Alexe a fost ales președinte al CJ Iași), combinatului Liberty Galaţi i-au fost alocate 5.527.525 de certificate de emisii de gaze cu efect de seră.

Aceste certificate sunt drepturi tranzacţionabile, reprezentând o tonă de CO2 neemisă, ele putând fi valorificate pe piaţa europeană de profil. Astfel, companiile care îşi reduc emisiile de carbon beneficiază de aceste certificate, ce pot fi ulterior vândute companiilor care îşi depăşesc cotele de emisii alocate.
Valoarea acestor certificate este fluctuantă, dar în prezent se tranzacţionează cu aproximativ 33 de euro. Prin urmare, valoarea certificatelor alocate pentru combinatul Liberty Galaţi este de aproximativ 180 milioane de euro.
Potrivit specialiștilor de mediu consultați de G4Media.ro, în cazul combinatului siderurgic Galați, este vorba de o deblocare din partea ministrului Alexe a alocării certificatelor la care combinatul avea dreptul și care au fost acordate de Comisia Europeană.
În ceea ce priveşte "depozitul de deşeuri neconforme" este vorba, potrivit surselor judiciare, de Halda de zgură, în prezent în proces de închidere.
În cauză ar fi vorba de soția lui Costel Alexe și de firma Corporex SRL, deţinută de Raluca Elena Alexe, soţia lui Costel Alexe. Mita ar fi constat în… șipcă metalică și tablă cutată pentru gard!

Reacţiile părţilor implicate

Costel Alexe s-a arătat surprins de acuzaţiile formulate de DNA, dar a dat asigurări că va coopera pe deplin cu anchetatorii: "Am încredere în actul de justiție și îmi doresc cât mai repede finalizarea acestui demers care va statua exact realitatea: nu am cerut și nu am luat în întreaga mea activitate publică foloase necuvenite cu încălcarea legii. Nu voi face nicio referire publică la această situație în acest moment al demersului judiciar, dar vă asigur că în perioada următoare voi studia acuzațiile care îmi sunt aduse și voi oferi toată cooperarea și transparența mea în fața organelor judiciare."
Interpelaţi în legătură cu datele prezentate de DNA, reprezentanţii Combinatului Siderurgic Liberty Galaţi au declarat pentru "Viaţa liberă" că (deocamdată, cel puţin) nu comentează informaţiile făcute publice de anchetatori. Dar, câteodată, chiar şi un "no comment" poate fi un răspuns…

Iohannis a aprobat începerea urmăririi penale

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, marţi, ministrului Justiţiei, Stelian Ion, cererea de urmărire penală a fostului ministru al Mediului, Costel Alexe. Totodată, se arată că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea acestei cereri. Decizia a venit după ce DNA a cerut, luni, Parchetului General sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, pentru luare de mită şi instigare la delapidare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Directorul general al combinatului siderurgic Liberty din Galați, urmărit penal în dosarul lui Costel Alexe / Este acuzat că i-ar fi dat mită 22 de tone de tablă

Directorul general al combinatului siderurgic Liberty din Galați, Bogdan Grecu, este urmărit penal în dosarul fostului ministru al Mediului Costel Alexe, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare. Grecu este acuzat de procurori că i-ar fi dat mită lui Alexe 22 de tone de tablă. El conduce combinarul siderugic din Galați din mai 2018.

Bogdan Grecu este urmărit penal pentru dare de mită și delapidare.

Conform site-ului combinatului siderurgic din Galați, Bogdan Grecu este directorul general al grupului de unități LIBERTY Galați – LIBERTY Skopje (Republica Macedonia de Nord). El coordonează toate operațiunile celor două unități. Potrivit sursei citate, întreaga carieră a lui Grecu s-a desfășurat la Combinatul Siderurgic Galați. Între anii 2001 – 2006 a deținut diferite poziții în cadrul echipei de Audit Intern, iar în 2008 a fost numit la conducerea acesteia. El a coordonat apoi hub-ul de Audit Intern (Europa de Sud Est, Balcani, Ucraina) al ArcelorMittal și a condus activitățile zonale de cumpărări. În 2012 a fost numit membru în Comitetul de Conducere și Director Lanț Furnizor, ulterior Supply and Demand. Din mai 2018 a fost numit director general al Combinatului Siderurgic și președinte al Comitetului de Conducere.

DNA a anunțat joi că fostul ministru liberal al Mediului Costel Alexe este urmărit penal pentru luare de mită şi instigare la delapidare, alături de "o persoană cu funcţie de conducere într-o societate din siderurgie", în dosarul în care ar fi primit mită 22 de tone de produse din tablă, pentru alocarea cu titlu gratuit către combinat a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. Tabla ar fi fost scoasă din combinat în baza unor contracte de sponsorizare fictivă, spun procurorii.

Acuzațiile DNA:

În perioada martie-aprilie 2020, în calitate de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, suspect în cauză, mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură). Depozitul respectiv este unul dintre cele 68 depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligației asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situația depozitelor menționate în cuprinsul hotărârii CJUE.

Produsele, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă a ministrului. Valoarea produselor primite mită de fostul ministru este de aproximativ 103.000 lei și reprezintă contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei și a transportului. Produsele din tablă ar fi fost scoase din patrimoniul combinatului siderurgic din dispoziția persoanei din conducerea fabricii, suspect în cauză, iar remiterea lor ar fi fost disimulată sub forma unor contracte de sponsorizare fictivă.

Costel Alexe a fost la DNA, joi, pentru a fi anunțat că a început urmărirea penală împotriva sa. "Nu am luat niciodată foloase necuvenite cu încălcarea legii", a spus Alexe. De altfel, el a susținut acest lucru și în prima și singura reacție pe care a avut-o, luni, după ce DNA a cerut încuviințarea urmăririi sale penale. El a mai susținut că este nevinovat și că își dorește "finalizarea cât mai rapidă a acestui demers judiciar".

Costel Alexe a fost deputat PNL timp de două mandate, în legislaturile 2012-2016 și 2016-2020. El a fost ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor din 4 noiembrie 2019 până în 5 noiembrie 2020. La alegerile locale din 27 septembrie, el a candidat și a fost ales președinte al Consiliului Județean Iași.

hotnews.ro

Link to comment
Share on other sites

Schimbare la vârful Liberty Galaţi. Bogdan Grecu nu mai este directorul combinatului siderurgic

Potrivit unor surse din cadrul Liberty Galaţi, Bogdan Grecu nu mai ocupă funcţia de director general al combinatului siderurgic.

Această schimbare vine în contextul în care, după cum v-am informat în paginile ziarului „Viaţa liberă”, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale față de ex-ministrului Mediului, Costel Alexe, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi instigare la delapidare, precum şi faţă de o  „persoană fizică având funcție de conducere în cadrul unei societăți comerciale cu activitate în siderurgie,  pentru  săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și delapidare”, se arată într-un comunicat de presă al DNA. Potrivit unor surse judiciare, „persoana fizică” în cauză este managerul general al combinatului Liberty Galaţi, Bogdan Grecu.

Costel Alexe este acuzat de DNA că „ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, suspect în cauză, mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme  (haldă de zgură)”.

În legătură cu schimbările la vârful conducerii Liberty Galaţi, reprezentanţii combinatului s-au abţinut să comenteze informaţiile apărute. „Nici nu confirmăm, nici nu infirmăm aceste informaţii”, au precizat reprezentanţii Liberty Galaţi pentru „Viaţa liberă”.

În acelaşi timp, situaţia din acest caz, în general, şi în ceea ce-l priveşte pe Bogdan Grecu, în particular, pare a fi mai nuanţată decât pare la prima vedere. De altfel, DNA face precizarea că „efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”. Precizare care, desigur, lasă loc de multe interpretări.

viata-libera.ro

UPDATE. Conducerea Liberty Galaţi a confirmat, într-o notă internă către angajaţi, că Bogdan Grecu nu mai este directorului combinatului siderurgic. „Vă informăm că Dl. Bogdan Grecu a decis, în mod voluntar, să se retragă din poziția de Director General al Combinatului, pentru a permite investigației în curs să se desfășoare. Deocamdată, Dna. Aida Nechifor, Director Financiar și Membru al Comitetului de Conducere al Liberty Galați a fost împuternicită să reprezinte conducerea superioară a Combinatului. Comitetul de Conducere al Liberty Galați își exprimă determinarea de a continua și accelera proiectele de creștere și modernizare a Combinatului. De asemenea, își menține angajamentul puternic de a se asigura că angajații săi acționează în cadrul unor standarde înalte”, se arată în nota conducerii Liberty Galaţi către angajaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Sanjeev Gupta vrea audit financiar la sânge la combinatul de la Galaţi

Sanjeev Gupta, patronul combinatului siderurgic de la Galați, a convocat Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Liberty Galaţi pentru data de 28 ianuarie 2021, dar şi Adunarea Generală Ordinară a acţionarilor pentru aceeaşi dată, după ce Bogdan Grecu, directorul general al combinatului s-a retras din această funcţie ca urmare a începerii urmării penale în dosarul în care este cercetat şi fostul ministru al Mediului, Costel Alexe. Dacă pe ordinea de zi a Adunării Generale Extraordinare figurează doar închiderea unor sedii secundare şi deschiderea unui altuia, în cadrul Adunării Ordinare va fi desemnat un auditor financiar ca să ia la puricat situaţia economico-finaciară a combinatului de la Galaţi.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Anchetă în siderurgie. Au dispărut trei milioane de certificate de emisii de carbon

La combinatul siderurgic din Galați au dispărut trei milioane de certificate de emisii de carbon, anunță jurnaliștii de la site-ul politica-dezastrului.ro.

Problema a apărut la începutul lunii martie 2021, când reprezentanții Departamentului de Mediu și cei ai Departamentului Financiar din cadrul combinatului siderurgic au descoperit că s-au „topit” 3 milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, valoarea totală a acestora fiind estimată la peste 120 de milioane de euro.

"Având în vedere că la data de 30.04.2021 Liberty Galați va fi nevoită să facă dovada depunerii acestora în conturile Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, potrivit raportărilor de producție pentru anul trecut, de unde vor mai scoate în următoarea perioadă Sanjeev Gupta și Ajay Aggarwal această sumă imensă necesară achiziției certificatelor lipsă având în vedere dificultățile majore cu care se confruntă în ultimele zile concernul GFG Alliance?", se întreabă jurnaliștii de la site-ul politica-dezastrului.ro.

Există suspiciunea că aceste certificate de emisii lipsesc din conturile combinatului ca urmare a aprobării tranzacționării și înstrăinării de către fostul director Grecu Bogdan.

Aceste certificate ar proveni dintr-o tranșă alocată prin Ordinul 1401 / 2020 de fostul ministru al Mediului, Costel Alexe. Acesta este un document invocat de procurorii DNA ca fiind parte a operațiunii de dare și de luare de mită de care se leagă numele fostului ministru al Mediului, prin perfectarea contractului de sponsorizare cu 22 de tone de tablă provenite de la combinatul siderurgic.

Fondurile provenite din vânzarea acestor certificate ar fi fost transferate în conturile GFG Alliance și ar fi fost utilizate pentru susținerea intereselor corporației în față investitorilor internaționali, deși, conform legii, fondurile ar fi trebuit utilizate pentru reducerea emisiilor de CO2.

Omul de afaceri Sanjeev Gupta a preluat combinatul de la Galați la mijlocul anului 2019. De la acel moment, noul patron ar fi promovat o politică de îndatorare excesivă a unității gălățene prin operaționalizarea unor circuite financiare care au sărăcit combinatul siderurgic și care au transferat importante sume de bani către corporația GFG Alliance.

"Sanjeev Gupta a asigurat finanțarea operațională a activității Liberty Galați prin perfectarea unor împrumuturi intra-grup la dobânzi de peste 35% pe an în contextul în care, pe piața internațională de profil, nivelul dobânzilor nu depășea 3% pe an. Creând o serie de datorii doar prin manopere financiare, Liberty Galați a ajuns să ramburseze în prezent datoriile artificial create prin furnizarea de sume de peste 100 de milioane euro lunar  provenite din vânzarea produselor siderurgice elaborate de compania gălățeană", dezvăluie jurnaliștii de la site-ul politica-dezastrului.ro.

La acest moment, Liberty Galați ar fi ajuns să nu-și mai plătească unii furnizori de materii prime, drept care ei nu mai asigură aprovizionarea combinatului cu minereuri și cocs, ceea ce face ca sistarea activității de producție să devină iminentă. Ar fi necesară o discuție între reprezentanți ai Guvernului României și reprezentanții combinatului de la Galați - Sanjeev Gupta și Ajay Aggarwal.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Bogdan Grecu, pus sub control judiciar de DNA

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 12/VIII/3 din 7 ianuarie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile începând de la data de 27 aprilie 2021, până la data de 25 iunie 2021 față de inculpații:
- ALEXE COSTEL, la data faptelor ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și instigare la delapidare,
- Persoană fizică având funcție de conducere în cadrul unei societăți comerciale cu activitate în siderurgie, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și delapidare.
Între obligațiile impuse prin controlul judiciar față de cei doi inculpați se află interdicția de a părăsi țara și aceea de a nu comunica, direct sau indirect, pe nicio cale cu anumite persoane, menționate în ordonanță.

În ordonanțele de luare a măsurii controlului judiciar se arată că în cauză există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
La data de 6 aprilie 2020, inculpatul Alexe Costel, în calitate de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, inculpat în cauză, mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură). Depozitul respectiv este unul dintre cele 68 depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligației asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situația depozitelor menționate în cuprinsul hotărârii CJUE.

Foloasele respective, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă a ministrului. Valoarea foloaselor ce ar fi fost primite ca mită de fostul ministru este de 99.956 lei și constă în contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei și a transportului. Produsele din tablă ar fi fost scoase din patrimoniul combinatului siderurgic din dispoziția persoanei din conducerea fabricii, inculpat în cauză, iar remiterea lor ar fi fost disimulată sub forma unor contracte de sponsorizare fictivă.

Celor doi inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

pna.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Șeful Consiliului Județean Iași Costel Alexe, trimis în judecată în dosarul în care este acuzat că a luat mită 22 de tone de tablă

Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a fost trimis în judecată luni de către procurorii DNA, în dosarul în care este acuzat că a primit mită 22 de tone de tablă în perioada în care era ministru al Mediului.

Costel Alexe a fost trimis în judecată pentru luare de mită și instigare la delapidare, în timp ce fostul director general al combinatului siderurgic Liberty din Galați a fost trimis în judecată pentru dare de mită, delapidare și participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. Alte cinci persoane fizice au fost trimise în judecată de DNA pentru infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată comise sub forma autoratului și a participației improprii.

Acuzațiile pe care DNA i le aduce lui Costel Alexe

"În 6 aprilie 2020, Costel Alexe, în calitate de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură). Depozitul respectiv era unul dintre cele 68 de depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligației asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situația depozitelor menționate în cuprinsul hotărârii CJUE.

Foloasele respective, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o persoană apropiată ministrului, inculpată în prezenta cauză. Valoarea foloaselor ar fi fost primite ca mită de fostul ministru cu acceptul directorului general al societății respective, trimis în judecată în prezenta cauză, și se ridică la suma de 99.956 lei, ce constă în contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei și a transportului.

Ulterior, pentru a crea o aparență de legalitate scoaterii din gestiune și remiterii cu titlu de mită a produselor siderurgice, directorul general ar fi determinat două subalterne (trimise în judecată în aceeași cauză) să încheie două contracte de sponsorizare cu o asociație controlată de ceilalți trei inculpați, persoane fizice.

În perioada decembrie 2020 - ianuarie 2021, pentru a-și crea un „alibi juridic” necesar justificării primirii foloaselor necuvenite, aceleași trei persoane au întocmit mai multe documente false (contracte de închiriere, note contabile, etc.)".

În acest caz s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor primite. Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Costel Alexe a susținut că este nevinovat și s-a declarat convins că va demonstra acest lucru în instanță. El a anunțat în vara anului trecut că, într-un "gest de onoare", se autosuspendă din funcția de președinte al PNL Iași.

Alexe s-a aflat sub control judiciar începând din 28 aprilie și până la sfârșitul lunii august 2021, când măsura a fost revocată.

În 10 mai, DNA a anunțat că procurorii au început urmărirea penală împotriva președintelui Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, într-un al doilea dosar penal, în care este acuzat că ar fi numit fără respectarea legii un director interimar la Școala Populară de Arte „Titel Popovici” Iași.

hotnews.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.