Jump to content

Interviu cu un misionar mormon ajuns în Galaţi

dcp100168

Recommended Posts

Cum suntem văzuţi de un tânăr american. Interviu cu un misionar mormon ajuns în Galaţi

"Hai sa începem acest an într-o notă bună! Spune-mi ceva frumos despre Galați!", era invitaţia pe care americanul Tanner Parker o lansa, în primele zile ale lunii ianuarie, pe grupul "Galaţi şi gălăţeni", unul dintre cele mai numeroase de pe Facebook. Tanner este din Tennessee, SUA, şi şi-a anunţat sosirea în Galaţi pe 9 noiembrie anul trecut, când i-a întrebat public pe gălăţeni "ce este bun de făcut în oraşul lor". La doar 19 ani, Vârstnicul Parker este misionar al Bisericii lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă - România, sau mormon, cum se spune în limbajul colocvial. Iar "vârstnic" este un titlu pentru misionarii bărbați. Fără a încerca să facem prozelitism, am fost curioşi să aflăm cum se vede Galaţiul şi România prin ochii unui american.

- Tanner, de cât timp eşti în România, cât de repede ai învăţat limba română şi care ar fi, pe scurt, misiunea ta aici?
- În februarie 2020 am venit din America în România. Am stat cinci luni în Timişoara şi alte trei luni în Bacău, iar acum sunt în Galaţi. Am început să învăţ limba română în ianuarie 2020, iar cursul a durat doar şase săptămâni. Am învăţat limba de la alţi misionari care s-au întors din România în SUA. Scopul nostru este să-i invităm pe alţii să vină mai aproape de Dumnezeu şi de Isus Hristos. Doar încercăm să facem dintr-o comunitate un loc mai bun pentru toţi oamenii.

- Cum ţi se par România şi mai ales oraşele prin care ai trecut?
- Îmi place România foarte mult. Oamenii sunt minunaţi! Aveţi o cultură diferită de cea din SUA. Dar cred că ceea ce îmi place foarte mult este că oamenii de aici sunt foarte direcţi. Spun ceea ce vor şi putem să vorbim deschis. În America, mi se pare că trebuie să mergi în jurul subiectului până la un punct şi durează.
De asemenea, mi-au plăcut centrele oraşelor prin care am fost. Iar mâncarea de aici e foarte bună! Îmi plac cel mai mult sarmalele şi ardeii umpluţi.

- Vi se spune mormoni. Când şi de ce ai devenit misionar al acestei biserici?
- Mormon este o poreclă pe care nu o folosim. Noi încercăm să folosim numele întreg, chiar dacă este puţin lung - Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă. M-am născut în această biserică, părinţii mei fiind membri ai acesteia. Nu este obligatoriu să fii misionar, dar eu mi-am dorit să fac acest lucru încă de când eram mic şi acum am această oportunitate. Trimitem o aplicaţie în acest sens, iar conducătorii spun în ce ţară e nevoie de misionari, iar de acolo suntem trimişi în diferite oraşe. Stăm cât trebuie, apoi suntem trimişi altundeva.
Nu facem această muncă pentru a primi bani. Înainte de misiune, am lucrat într-o pizzerie pentru doi-trei ani şi am economisit bani pe care îi folosesc acum. A fost greu la început, dar învăţăm şi creştem foarte mult în cursul misiunii noastre.

- Eşti într-o ţară majoritar ortodoxă. Sunt oameni care au convingeri puternice, care ţin la tradiţia ortodoxă, dar şi mulţi atei. Cât de dificil este să găseşti oameni care măcar să te asculte?
- Încercăm să vorbim cu oamenii în fiecare zi. Înainte de pandemie, mergeam pe stradă, acum facem postări pe Facebook de genul: „Hei, sunt nou aici în Galaţi, vreau să vă cunosc! Dacă vreţi să vorbim, să ne daţi un mesaj în privat. Şi aşa încercăm. Uneori este mai greu, pentru că fiecare om înţelege diferit ceea ce vrea. De asemenea, sunt şi oameni foarte deschişi să vorbească cu noi. Noi spunem niciodată: „Hei, trebuie să schimbaţi tot ceea ce credeţi!", ci încercăm să le împărtăşim ceea ce ne-a ajutat pe noi. Sunt şi oameni care se supără pe noi. Mereu, când mi se întâmplă acest fapt, mă gândesc că doar încerc să ajut. Mi se pare că putem să vorbim foarte deschis cu oameni care sunt religioşi deja, putem avea o discuţie despre credinţă cu ei. Şi nu ne batem joc unii de alţii, doar învăţăm unul pe altul ceea ce ştim.

- Poligamia face parte din Biserica ai cărei misionar eşti?
- Nu, deloc. Nu avem voie mai mult decât o soţie şi chiar nu ne dorim asta. A fost o perioadă când a fost poruncit de către Dumnezeu să facem aşa, dar după un timp a fost revelat că nu mai trebuie să mai facem aşa. Acum, dacă cineva face poligamie, este excomunicat.

- Există suspiciuni că misionarii bisericii pe care o reprezinţi ar avea şi activitate de agenţi secreţi. Este adevărat?
- Nu este nimic secret în activitatea noastră. Sunt multe lucruri care pot fi citite pe internet, dar care nu sunt adevărate deloc. Pe pagina bisericii se găsesc toate informaţiile despre istoria noastră şi despre ceea ce facem.

- Chiar, cât de puternică este biserica pe care aţi construit-o în România?
- În România, cred că sunt două-trei mii de persoane. În Galaţi, pe strada Bălcescu nr. 4 este numai o vilă, dar ţinem slujbe acolo în fiecare duminică şi oricine poate veni. Avem membri în Galaţi, în afară de cei câţiva americani care sunt misionari.

- Ce planuri ai după misiunea în România?
- Cred că mă voi întoarce din România în decembrie anul viitor. Voi merge la facultate ca să studiez şi să am un job normal. Cel mai probabil voi studia la Stomatologie sau Medicină, pentru că vreau să ajut oamenii.

Căsătoria pluralistă nu se mai practică

Conform datelor oficiale, timp de mai bine de o jumătate de secol, căsătoria pluralistă, adică poligamia, a fost practicată de mormoni. "La începutul istoriei Bisericii, Domnul a îndrumat ca un număr limitat de membri ai Bisericii să practice căsătoria pluralistă", recunosc adepţii acestei biserici. Cartea lui Mormon identifică un motiv pentru această "poruncă": pentru a spori numărul copiilor născuţi şi crescuţi în această biserică. Adepţii susţin că o revelație a fost primită la sfârșitul anilor 1800 pentru a pune capăt acestei practici.

Cine sunt mormonii

Potrivit Wikipedia, Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă a fost întemeiată la 6 aprilie 1830, în vestul statului american New York, de Joseph Smith. Considerat de către mormoni profet al lui Dumnezeu, acesta a susținut că Dumnezeu și Isus Hristos l-au vizitat şi i-au poruncit să nu se alăture niciunei biserici, pentru că toate erau imperfecte și incomplete. Aşa că i-au promis că prin el va fi restaurată Biserica adevărată a lui Isus Hristos.
Denumirea de "mormoni" vine de la o carte de scripturi unică pentru această Biserică, numită Cartea lui Mormon. Mormonii se consideră creștini, dar nu se văd ca făcând parte din tradițiile ortodoxe, catolice sau protestante. "Noi credem că Isus Hristos este Fiul lui Dumnezeu, Salvatorul lumii și că El ne iubește, pe toți, mai mult decât ne putem imagina. Acest lucru înseamnă că avem exact aceleași crezuri ca toate celelalte biserici creștine? Nu. Dar noi cu siguranță ne considerăm ucenici dedicați ai lui Isus Hristos", afirmă adepţii acestei biserici.

viata-libera.ro

• 3 years later...

Doi tineri misionari mormoni, în Galaţiul ortodox

Poate i-aţi văzut prin Galaţi, încercând să intre în vorbă cu trecătorii sau poate încă nu, fiindcă sunt veniţi relativ recent în oraşul de la Dunăre. Jared Guertler şi Parker Jarvis au titlul de "vârstnici" în cultul religios pentru care sunt misionari, deşi sunt, evident, foarte tineri, având 21, respectiv, 20 de ani. Reprezintă Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă şi fac parte dintr-un grup mai mare de misionari care sunt prezenţi în România de 30 de ani, iar la Galaţi, de 25 de ani. Curioasă cum de au venit să caute adepţi într-o ţară şi într-un oraş cu o zdrobitoare majoritate ortodoxă, i-am invitat la o discuţie despre credinţă, despre România versus SUA şi despre motivaţia lor proprie de a deveni misionari.

Jared şi Parker, doi "vârstnici" în redacţia "Vieţii libere"

Mormonii cred în profeţi şi îl urmează mereu pe liderul bisericii, care le transmite mesajele de la Dumnezeu. Din 1830, când a fost fondată, explică Jared, au fost şi momente când diferite grupuri nu au fost de acord cu liderul de la vremea respectivă şi s-au desprins din corpul credincioşilor.

În ceea ce priveşte poligamia, care era practicată până la un anumit moment şi pentru care mormonii erau ţinta criticilor din partea Guvernului Federal al SUA şi al populaţiei, biserica a decis să renunţe la această practică. Au existat şi atunci grupuri care s-au desprins şi au continuat această practică, dar, ca regulă, mormonii îl urmează pe profetul în viaţă, care este şi liderul bisericii, fapt care se petrece şi acum, când poligamia nu mai este practicată în sânul acestei biserici. Este un subiect fierbinte, recunoaşte Jared, care spune că motivaţia iniţială a practicării poligamiei era ca familia să fie cât mai mare, cât mai puternică. Dar, chiar şi după renunţarea la acest obicei, familia monogamă rămâne structura centrală a bisericii, fiind foarte importantă pentru mormoni.

O tradiţie de familie care plonjează într-o nouă realitate

Tradiţia de a deveni misionar pentru doi ani, de regulă imediat după terminarea liceului, dar nu obligatoriu atunci, este clasică la mormoni. Jared ne explică motivaţia sa de a veni să răspândească, la mare distanţă de casă, departe de familie şi prieteni, de tot ce îi este familiar, cuvântul lui Dumnezeu, aşa cum cred mormonii că le este transmis de profet: ”Am decis să slujesc ca misionar, în parte deoarece am frați și părinți care au făcut același lucru. În Biserica lui Iisus Hristos, familia ocupă locul central. Dar, înainte să vin, m-am îngrijorat, neștiind dacă aș putea să mă ridic la nivelul lor. Îmi aduc aminte de prima mea zi în România. Am încercat să vorbesc cu un om în metrou (în Capitală - n.a.). Ca misionar, scopul meu este să împărtășesc mărturia mea despre Iisus Hristos. Dar îmi era foarte dificil. Cred că omul acela nu a înțeles nimic din ceea ce am zis și, cu sigurantă, eu n-am înţeles ceea ce zicea el. M-am întrebat dacă aș putea învăța să vorbesc limba, ca să-mi îndeplinesc misiunea. Ca misionari, noi nu avem un profesor să ne ajute cu limba, în schimb învățăm în timp ce vorbim cu mulți oameni pe stradă sau la ei acasă. Acum am stat în România un an și am vorbit cu mai mulți oameni. Uneori vor să audă ceea ce am de spus, uneori nu. Dar mă simt foarte recunoscător pentru fiecare persoană cu care am vorbit, pentru că fiecare m-a ajutat să învăț limba română. Am învăţat că este adevărat ceea ce a zis apostolul Paul: «Pot totul în Hristos, care mă întăreşte»”.

Doi ani printre români, înainte de a merge la facultate

Parker spune că misionariatul este o alegere pentru fiecare tânăr, este o practică încurajată, dar nu impusă, fiindcă dorinţa de a sluji trebuie să vină din interior, pentru fiecare, bărbat sau femeie. Jared adaugă că, personal, nu a plecat în misiune imediat după liceu, cum fac mai toţi, ci după doi ani, fiindcă nu era sigur de ce voia să facă. Dar, când a fost sigur, a plecat. În timpul celor doi ani, cât durează misiunea, ei rămân în aceeaşi ţară unde au venit iniţial, dar se mută dintr-un oraş în altul. Acest lucru îi ajută să înveţe bine limba, româna în cazul lui Jared şi Parker, creând o relaţie emoţională strânsă cu oamenii care o vorbesc. "Înainte să aflu că voi veni în România, studiam limba spaniolă, fiindcă am crezut că voi fi trimis într-o ţară sud-americană. Când a venit vestea că voi veni aici, am fost luat prin surprindere şi a trebuit să mă adaptez şi să încerc să învăţ limba română, care este frumoasă, sigur, dar şi dificilă. Spaniola m-a ajutat un pic, fiindcă limbile seamănă, dar a fost dificil şi consider o realizare faptul că am învăţat limba. Sunt bucuros că acum pot să vorbesc puţin cu oamenii şi să aflu experienţele lor, să împărtăşim lucruri", spune Jared, care vorbeşte limba noastră destul de bine. După misionariat, Jared ar vrea să devină medic, iar Parker intenţionează să studieze ingineria.

”Sunt mulţi curioşi şi mulţi care nu vor să vorbească deloc cu noi”

I-am întrebat ce le-a plăcut la noi şi cum au fost primiţi de oameni, dacă au fost toleranţi, mai ales ţinând cont că noi, ortodocşii, nu suntem prea uşor de convins să migrăm spre alte religii. "A fost interesant să văd cum se fac lucrurile în credinţa ortodoxă. De exemplu, la Paşte, în timp ce în SUA este mai mult o sărbătoare pentru copii, cu vânătoare de ouă de ciocolată etc, aici vă concentraţi foarte mult asupra Învierii lui Iisus Hristos, inclusiv până la formula de salut, aşa că a fost interesant să vedem cum se fac lucrurile, iar pe noi biserica ne încurajează să aflăm lucruri noi şi să le includem în felul nostru de a ne ruga. Am fost primiţi cu braţele deschise, dar cel mai dificil a fost să reuşim să dăm o invitaţie fără ca oamenii să creadă că încercăm să le impunem ceva. Sunt mulţi care sunt curioşi şi mulţi care nu vor să vorbească deloc cu noi şi este în regulă, noi suntem aici ca să trăim printre ei şi să mărturisim ceea ce credem şi anume că Dumnezeu este aici ca să ne ajute, nu ca să ne controleze", mărturiseşte Jared.

Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă (sau mormonii; în engleză The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, LDS Church sau The Mormons) este o Biserică creștină restauraționistă, întemeiată de Joseph Smith în anul 1830. Are peste 17 milioane de adepți (numiți mormoni) în toată lumea, iar sediul central se află în orașul Salt Lake, Utah, din Statele Unite.

viata-libera.ro