Jump to content

Tineri prinşi în flagrant cu un pachet cu droguri


dcp100168

Recommended Posts

Tineri prinşi în flagrant de poliţişti după ce au introdus în ţară un pachet cu droguri

Trei bărbaţi, cu vârste între 20 şi 25 de ani, au organizat introducerea ilegală în ţară, pe cale rutieră, a unui colet expediat din Spania, conţinând aproximativ 600 de grame de canabis. Toţi au fost reţinuţi în urma unui flagrant.

Joi, 28 ianuarie, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi şi procurorii DIICOT Galaţi au surprins în flagrant delict trei tineri, cu vârste cuprinse între 20 şi 25 de ani, care au introdus în ţară un colet conţinând aproximativ 600 de grame canabis.

”La flagrant, asupra unuia dintre tineri a fost găsit un grinder cu urme de materie vegetală, în care s-a pus în evidenţă tetrahidrocannabinol, substanţă psihotropă biosintetizată de plantă cannabis. Din cercetări, au reieşit indicii că cei trei ar fi organizat introducerea ilegală în ţară, pe cale rutieră, a unui colet expediat din Spania, conţinând aproximativ 600 de grame canabis”, a declarat comisarul şef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi. După preluarea coletului, unul dintre tineri a folosit un fişier foto ce reprezenta o carte de identitate cu datele de identificare ale altei persoane, dar pe care aplicase fotografia sa, şi a transportat, fără drept, cantitatea de droguri amintită în scopul valorificării ulterioare, în municipiul Galaţi.

Cei trei tineri au fost reţinuţi, pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de vineri, 29 ianuarie, vor fi prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

UPDATE: Tribunalul Galați a admis cererea procurorilor DIICOT de arestare preventivă a celor trei traficanți de canabis, prinși în urma unui flagrant al polițiștilor BCCO Galați în cursul serii de joi. 30 de zile vor sta după gratii tinerii cu vârste cuprinse între 20 și 25 de ani, deși aceștia au cerut instanței să fie plasați în arest la domiciliu. Printre ei se află un militar din cadrul Batalionului 300 Infanterie, acuzat, alături de ceilalți doi, că ar fi introdus în țară circa 600 de grame de canabis, adus din Spania cu o mașină și pe care le.ar fi transportat la Galați, în vederea comercializării.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Orașul drogurilor la colet. Cum a ajuns Galațiul piață pentru stupefiantele de import

Alocarea unor resurse minime în scopul obținerii rapide de profit este criteriul care a determinat "înflorirea" traficului de stupefiante importate în Galați. Cannabisul și derivatele sale ocupă primul loc în topul stupefiantelor cu mare priză, atât în rândul dealerilor, cât și al consumatorilor. Numai de la începutul acestui an, polițiștii de la Antidrog au destructurat, în Galați, trei grupări și au depistat alți traficanți mărunți, care se ocupau cu comercializarea substanțelor aduse cu coletul, din Occident.

Spania și Marea Britanie sunt statele agreate de gălățeni pentru importul de stupefiante. În baza unor relații cu persoane aflate pe teritoriile acestor țări, dealerii autohtoni au pus bazele unor "afaceri", deloc legale, dar destul de profitabile încât să merite riscul trimiterii, peste graniță, a coletelor cu substanțe al căror consum, deținere și comercializare este la noi ilegală și încadrată în sfera infracționalității de criminalitate organizată. Astfel, s-au constituit grupările, în unele cazuri structurate pe paliere, generate de nevoia micilor dealeri, deveniți intermediari între principalii traficanți și clienții finali, de a consuma. Asta pentru că un preț de circa 60-70 de lei pentru un gram de marijuana sau 200-300 de lei pentru unul de "pulbere" nu este la îndemâna oricui, pentru a întreține constant un viciu. Din această cauză, dimensiunea reală a unei grupări este aproape imposibil de stabilit, la fel ca și cantitatea reală de droguri vândută. Coletele vin, în cantități relativ mici, de cel mult câteva kilograme, sunt împărțite și distribuite rapid. Operațiunile poliției de interceptate și probare a activității dealerilor, preferabil de pe cât mai multe paliere, reprezintă o muncă laborioasă, care cere timp și tenacitate. Cu toate acestea, nu imposibil de finalizat. În Galați, trei astfel de grupări, dintre care una extreme de activă, care opera în mai multe județe, au fost destructurate în primele trei luni ale acestui an. 

Flagrantul, cheia succesului

Aproape șapte kilograme de cannabis a fost captura cu care polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Galați au reușit, la începutul acestui an, să trimită după gratii un grup de numai trei gălățeni, care aproviziona o parte din "piața" orașului cu cannabis și cocaină importate din Marea Britanie. Dovada traficului, care a dus la reținerea grupării, a constituit-o interceptarea, în flagrant, a unui colet proaspăt sosit, pe care cei trei tocmai îl preluaseră. 6,5 kilograme de "iarbă", împachetată laborios în nailon și înfășurată într-un înveliș căptușit cu cafea. Sute de grame de cocaină și bani, găsite la percheziții, au întregit imaginea despre preocupările "afaceriștilor" cercetaţi pentru trafic de droguri de risc și mare risc.

Livrarea cu coletul a fost cheia care le-a asigurat succesul, până la un punct, altor trei tineri din Galați, care au riscat să transporte un astfel de pachet, de la granița vestică. Adus din Spania, un colet cu 600 de grame de cannabis a fost preluat de dealeri, care, folosind acte de identitate false, au venit cu marfa la Galați. Nu au ajuns să o plaseze pe piață, ci în depozitul Poliției, fiind reținuți de polițiștii de la Antidrog.

Tot acolo au ajuns drogurile găsite, la finele lunii martie, în urma a nu mai puțin de 74 de percheziții, care au vizat destructurarea celei mai mari grupări de distribuție care a acționat în sud-estul României. Peste 160 de persoane, presupuși traficanți, martori, consumatori sau deținători, au fost audiați de procurorii DIICOT, însă doar șapte au ajuns să fie încartiruiți. Șase se află în arest la domiciliu, iar unul e liber, sub control judiciar, grație deciziei Tribunalului Galați, confirmată ulterior de instanța superioară de la Curtea de Apel. 

Culturile, la modă în țară

"Producția autohtonă" pare să prindă aripi în alte zone din țară, în timp ce la Galați se merge pe rețeta clasică a mărfii de import. În mai multe județe, polițiștii au descoperit în ultima perioadă culturi bine organizate de cannabis, în care traficanții puteau aduna zeci de kilograme de substanță, pe care ulterior o vindeau. Astfel de culturi "indoor" au fost depistate de polițiștii Antidrog la Craiova, unde au descoperit o plantație indoor de cannabis, dotată cu sisteme de iluminare, încălzire şi irigare. Sute de plante de cannabis, a căror masă ajunge la câteva kilograme, au fost ridicate din curtea unui imobil cu etaj, afectat de un incendiu și care era deținut de doi cetățeni spanioli. Mureșul și Sibiul s-au adăugat recent pe lista județelor unde traficanții s-au apucat de crescut plante, miercuri, 21 aprilie, polițiștii de la Antidrog găsind mai multe ghivece cu plante în diferite locații, alături de amfetamine și cocaină. Culturile autohtone au prins rădăcini și în estul țării, la Buzău, unde au fost găsite aproape o sută de ghivece cu plante de cannabis, precum și instalații aferente unei astfel de "producții".

Buzăul este, de altfel, unul dintre județele preferate de dealerii gălățeni care își extind afacerile în afara perimetrului. La ultima operațiune de destructurare a unei rețele de traficanți care acționa în Buzău, anchetatorii au susținut că persoanele vizate, dealeri locali, își procurau marfa de la alți dealeri, din Galați, Brăila și București. Cu alte cuvinte, afacerile cu stupefiante de import au ajuns destul de solide și profitabile încât traficanții să își poată permite să întrețină și alte piețe, nu doar pe cea locală, cu o cerere în continuă creștere.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.