Jump to content

Diguri neterminate din vina statului la Cosmeşti Vale


Recommended Posts

Posted

Diguri neterminate din vina statului

* 75 de miliarde cheltuite degeaba: digul din Cosmeşti Vale are o gaură de 150 de metri care îl face inutil * Apele Române spun că lucrarea nu-i gata pentru că * Romsilva cere 30 de miliarde pentru terenul pe unde trebuie să treacă digul * Romsilva: aşa prevede legea Guvernul a fost invitat să medieze litigiul

Siretul s-a umflat nervos şi ameninţă. Autorităţile statului ne spun să stăm liniştiţi că totul e sub control. Oare? Miercuri am descoperit, la Cosmeşti Vale (localitate greu încercată de ­inundaţiile din 2005), că digul de apărare nu este terminat! S-au investit peste 75 de miliarde de lei vechi acolo, dar din cauza unui litigiu între două instituţii ale statului � Romsilva şi Apele Române � în dig se cască o breşă ce ar putea fi capitală pentru soarta locuitorilor satului.

"S-a început treaba pe încredere"

Primarul de la Cosmeşti, Ion Tuchiluş, spune că lucrul la digul ce urma să înconjoare satele Cosmeşti Vale şi Ismail a început în urmă cu trei ani, imediat după inundaţiile din 2005. "S-a început în regim de forţă majoră, fără a fi obţinute toate aprobările necesare. În acea vreme se credea că nu vor fi impedimente în transferul de proprietate al terenurilor pe unde va trece digul", poveşteşte primarul. "Nu au fost probleme cu privaţii, dar lucrările s-au poticnit din cauza statului, respectiv a Romsilva, care refuză să cedeze către "Apele Române" un teren pe care ar trebui să treacă o porţiune de 150 de metri de dig. Din acest motiv, digul nu este gata şi există ricul de inundaţie prin această breşă", adaugă Tuchiluş.

Carevasăzică, s-au cheltuit peste 75 de miliarde de lei vechi pe această lucrare, dar din cauză că statul nu se înţelege cu statul (ambele instituţii implicate în litigiu sunt în curtea Guvernului), sătenii din Cosmeşti Vale şi Ismail sunt expuşi în continuare furiei Siretului. Bravos naţiune!

Se cer 10 miliarde pe hectar!

Inginerul Costică Răileanu, cel care supervizează din partea regiei "Apele Române" construirea digului, ne-a declarat că este stupefiat de preţul solicitat de Romsilva pentru terenul necesar continuării digului. "Cu tot cu organizarea de şantier, ne sunt necesare 3,3 hectare de teren, pe care Romsilva cere 30 de miliarde de lei vechi. Este un preţ exorbitant, pe care regia nu-l poate plăti. Din câte ştiu eu, s-a cerut ca Guvernul să medieze această situaţie, pentru că trebuie să terminăm digul urgent", ne-a declarat inginerul.

Aşadar, Romsilva cere aproape 10 miliarde de hectar, deci în jurul a 30 de euro pe metrul pătrat. Cam cât terenurile intravilane din apropiere de Galaţi (Vânători, Şendreni, satu Costi).

Romsilva: Aşa cere legea!

Departamentul de comunicare al Romsilva ne-a transmis că suma cerută pentru respectivele terenuri este în conformitate cu legea. "Există prevederi legale certe pentru scoaterea terenurilor din regimul silvic. Nu noi am stabilit respectivele tarife, ci sunt prevăzute în lege, pe care noi trebuie să o aplicăm. Aşteptăm decizia Guvernului pentru a putea face derogare de la lege", ni s-a explicat într-un comunicat al Romsilva.

Aşadar, "mingea" este în terenul Guvernului. Sperăm să se ia urgent o decizie în acest sens pentru că locuitorii satelor Ismail şi Cosmeşti Vale stau cu frica în sân că Siretul îi va inunda din nou. În plus faţă de asta, trebuie să vă mărturisim că suntem revoltaţi de faptul că legea privind scoaterea terenurilor de sub regim silvic nu prevede excepţii pentru situaţiile de urgenţă. Salvarea vieţilor omeneşti şi a muncii de-o viaţă ar trebui să aibă prioritate absolută în faţa chichiţelor birocratice.

Deocamdată, primăria de la Cosmeşti a umplut provizoriu breşa din dig, însă lucrarea nu este de durată. "Digul este foarte bun către Siret, dar, dacă apele revărsate o iau peste terenurile agricole, prin spatele satului, pot produce o catastrofă", ne-a spus primarul Ion Tuchiluş.

De remarcat că, în ultimele 48 de ore, la Cosmeşti s-a construit peste o jumătate de kilometru de diguri, dar nimeni nu ştie de unde se vor deconta fondurile. "Am cerut, pe încredere, sprijinul societăţilor comerciale din zonă. Sper ca Guvernul să ne deconteze aceste cheltuieli făcute în regim de urgenţă, pentru că noi nu avem de unde plăti", a mai declarat primarul. Suma cheltuită pentru astuparea breşelor e de circa 1,5 miliarde de lei vechi. Şi chiar dacă, anul acesta, inundaţiile ne vor ocoli, ceea ce ne dorim din tot sufletul, cheltuiala nu este făcută degeaba. Digul ar putea fi pus oricând la încercare.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=25872

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.