Jump to content

Teren pentru construirea unui nou spital municipal


dcp100168

Recommended Posts

Teren pentru construirea unui nou spital municipal

Galaţiul are nevoie ca de aer de un spital nou-nouţ, municipal. Vestea bună este că atât consilierii locali liberali, cât şi primarul municipiului Galaţi susţin această idee, prin urmare spitalul are şanse să nu rămână doar un deziderat al gălăţenilor.

Printr-o adresă oficială, transmisă primarului municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, grupul celor şapte consilieri locali PNL solicită „identificarea unui teren cu suprafaţa de 20.000 mp în vederea construirii unui Spital Municipal de Urgenţă”.

„În speranţa unei bune colaborări pe această temă, vă mulţumim anticipat pentru sprijinul acordat în vederea creşterii calităţii serviciilor medicale gălăţene”, scrie negru pe alb în adresa semnată de dr. Anamaria Hărăbor, Marta-Iozefina Bencze, Eduard-Dănuț Ciulei, Vasile Lupu, Valeriu-Laurențiu Onose și Adriana Silion. Documentul a fost făcut public pe contul de Facebook al PNL Galaţi şi este argumentat astfel: „Unul dintre subiectele de campanie ale PNL Galați a fost construirea unui Spital Municipal de Urgență în orașul nostru, care să asigure servicii de sănătate la standarde europene pentru gălățeni. Este evidentă necesitatea construirii unui nou spital, lipsa acestuia resimțindu-se după desființarea vechiului spital municipal de către Consiliul local din acea vreme”. Iar după identificarea terenului, „în etapele următoare să se treacă la demararea propriu-zisă a proiectului”, afirmă liberalii.

Despre necesitatea unui nou spital municipal, dar şi despre demersurile privind identificarea celui mai potrivit amplasament, a vorbit şi primarul Galaţiului, social-democratul Ionuţ Pucheanu, în emisiunea „Audienţă la primar” difuzată la Tv Galaţi.

„Am spus-o şi în campania electorală şi mă ţin de promisiune: înfiinţarea, în acest mandat, a unui spital municipal. Pentru că bolile se înmulţesc, oamenii sunt din ce în ce mai bolnavi – cel puţin aşa pare - şi e nevoie de un spital municipal. Avem câteva idei unde s-ar putea crea. Cel mai facil ar fi pe actualul amplasament al Maternităţii Buna Vestire, ţinând în continuare în picioare o extraordinar de mare parte din clădirile pe care le are. Pe o eventuală a doua locaţie nu aş vrea încă să o discut, pentru că încă suntem în tratative, dar, dacă vom reuşi, va fi o surpriză pentru absolut toată lumea”, a spus primarul.

În ceea ce priveşte fondurile necesare construirii şi dotări la standarde actuale a noului spital, finanţarea ar putea veni din fonduri de redresare şi rezilienţă.

Nu trebuie uitat că Galaţiului şi Brăilei i s-a mai promis un spital regional, care din păcate a rămas la stadiul de hârtii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Se caută proiectant pentru construcția unui spital municipal în zona Metro

Pentru realizarea studiului de fezabilitate necesar construirii unui spital municipal de urgenţă, Primăria municipiului Galaţi caută proiectant şi a pus la bătaie un contract de 500.000 de lei fără TVA, bani de la bugetul local. Spitalul ar urma să aibă 300 de paturi şi alte 20 pentru spitalizare de zi. Prima misiune a proiectantului va fi să analizeze cele două amplasamente propuse de Primărie, strada Cetățianu Ioan și strada Traian - zona Metro, din care administraţia locală va alege una.

"Servicii de proiectare pentru obiectivul <Construire Spital Municipal de Urgență> - faza studiu de fezabilitate", asta cere Primăria Galaţi printr-o licitaţie lansată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Valoarea estimată a contractului este de 500.000 de lei fără TVA, termenul-limită pentru primirea ofertelor este 17 februarie 2022, iar criteriul de atribuire este "preţul cel mai scăzut". Contractul are o durată de şase luni calendaristice.
Reamintim că aşa cum aţi putut afla din "Viaţa liberă", finanţarea unui studiu de fezabilitate pentru construcţia unui spital municipal de urgenţă a fost inclusă în bugetul oraşului Galaţi pe 2021, la insistenţele grupului de consilieri locali PNL, prin vocea dr. Anamaria Hărăbor.

De ce ne trebuie un nou spital

"Pentru desfăşurarea actului medical la standarde înalte, în condiţii de siguranţă maximă atât pentru pacienţi cât şi pentru cadrele medicale, este necesară construirea unui spital municipal. Obiectivul primordial al acestei investiţii îl constituie ocrotirea sănătăţii populaţiei prin intermediul unui act medical sigur, steril, realizat în cele mai bune condiţii de calitate, cu aparatura medicală de ultimă generaţie, minim invazivă", se arată în caietul de sarcini al licitaţiei.
Iată de ce Primăria îşi doreşte realizarea studiului de fezabilitate necesar construcţiei unui spital municipal de urgență, care să cuprindă 300 de paturi și 20 de paturi pentru spitalizare de zi.

Unde ar putea fi construită unitatea sanitară 

Pentru realizarea studiului, Municipiul Galați propune analizei două amplasamente, strada Cetățianu Ioan și strada Traian - zona Metro. Prima misiune a proiectantului va fi ca, în 30 de zile de la data semnării contractului, să prezinte o analiză SWOT - "Puncte tari, Puncte slabe, Oportunități, Amenințări" - pentru cele două amplasamente. În baza acestei analize, municipalitatea va decide pe ce amplasament va fi proiectat spitalul.
Pe lângă studiul de fezabilitate, inclusiv obținerea avizelor aferente, necesare realizării obiectivului de investiții, proiectantul se va ocupa de realizarea conceptului proiectului - propunerea de amenajare, va calcula devizul şi îl va actualiza de câte ori va fi necesar. Primăria cere ca proiectantul să ia în calcul toate posibilele lucrări de devieri de rețele necesare, precum şi realizarea racordurilor la utilități, după caz. În funcţie de cerinţele şi observaţiile instituţiilor care avizează proiectul, va trebui să adapteze documentaţia pe cheltuiala proprie. Totodată va trebui să asigure asistență tehnică pe perioada derulării procedurii de achiziție a contractului de proiectare și execuție.

Cum ar trebui să arate spitalul

Conform caietului de sarcini, spitalul dorit de Primărie ar trebui să aibă obligatoriu mai multe secţii. Prima este o secţie clinică medicală cu 50 de paturi plus cinci paturi pentru spitalizare de zi, din care zece paturi compartiment hematologie. Urmează o secţie clinică de cardiologie cu 30 de paturi plus alte cinci pentru spitalizare de zi. Se impune şi o secţie clinică de endocrinologie - 40 de paturi plus cinci pentru spitalizare de zi, din care 20 pentru compartimentul diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice. Secţia clinică de chirurgie ar urma să aibă 40 de paturi, iar cea de obstetrică- ginecologie - 40 de paturi plus alte cinci pentru spitalizare de zi. La neonatologie ar urma să fie 45 de paturi, la secţia clinică ATI - 20 de paturi, iar la reabilitare medicală - 45 de paturi, din care 14 paturi pentru reumatologie. Mai sunt prevăzute: laborator de analize medicale, radiologie şi imagistică medicală, laborator anatomie patologică, ambulatoriu, dar şi heliport. Acesta din urmă se va realiza printr-un proiect separat, în cazul în care se va identifica sursa de finanţare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Nouă ofertanţi se bat pentru studiul de fezabilitate al viitorului spital municipal din Galaţi

Patru ofertanţi unici şi cinci asocieri de firme se bat pentru contractul de 500.000 de lei fără TVA, având ca obiect realizarea studiului de fezabilitate necesar construirii unui spital municipal de urgenţă în Galaţi.

Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, în cadrul licitaţiei derulate de Primăria Galaţi au depus oferte: Terra Invest Management SRL, Arhidesign GS, Studio Art Construct, Artateliers Project şi asocierile Intec - Empire Project SRL, Criomec SA - Dosetimpex SRL - Arhitehnica SRL, Ingvision  - Nox International, Arhideskvision - AM Arhidream şi Sistematic Proiect - Kalans Concept SRL.

Contractul ar urma să fie atribuit pe baza criteriului „preţul cel mai scăzut”. Durata contractului este de şase luni. Prima misiune a proiectantului va fi să analizeze cele două amplasamente propuse de Primăria Galaţi, strada Cetățianu Ioan și strada Traian - zona Metro, din care administraţia locală va alege una.

Conform caietului de sarcini, spitalul dorit de Primărie ar urma să aibă 300 de paturi şi alte 20 pentru spitalizare de zi. Aşa cum aţi putut afla din ziarul "Viaţa liberă", iată şi secţiile cerute obligatoriu. Prima este o secţie clinică medicală cu 50 de paturi plus cinci paturi pentru spitalizare de zi, din care zece paturi compartiment hematologie. Urmează o secţie clinică de cardiologie cu 30 de paturi plus alte cinci pentru spitalizare de zi. Se impune şi o secţie clinică de endocrinologie - 40 de paturi plus cinci pentru spitalizare de zi, din care 20 pentru compartimentul diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice. Secţia clinică de chirurgie ar urma să aibă 40 de paturi, iar cea de obstetrică- ginecologie - 40 de paturi plus alte cinci pentru spitalizare de zi. La neonatologie ar urma să fie 45 de paturi, la secţia clinică ATI - 20 de paturi, iar la reabilitare medicală - 45 de paturi, din care 14 paturi pentru reumatologie. Mai sunt prevăzute: laborator de analize medicale, radiologie şi imagistică medicală, laborator anatomie patologică, ambulatoriu, dar şi heliport. Acesta din urmă se va realiza printr-un proiect separat, în cazul în care se va identifica sursa de finanţare.

Să sperăm că spitalul nu va rămâne, la fel ca multe altele, pe hârtie, şi măcar nepoţii noştri îl vor vedea transpus în realitate.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Contract pentru proiectarea spitalului municipal

Primăria municipiului Galați informează că a fost atribuit contractul pentru serviciile de proiectare (elaborare studiu de fezabilitate) în vederea construirii unui spital municipal de urgență. Valoarea contractului, cu o durată de 6 luni, este de 289.000 lei fără TVA, iar ofertantul câștigător este Arhidesign GS SRL. Primăria municipiului Galați dorește construirea unui spital cu 320 de paturi, cu diferite secții, laboratoare și ambulatoriu. Sunt supuse analizei două posibile amplasamente - în zona străzii Cetățianu Ioan și a străzii Traian.

Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.