Jump to content

Elevi cu probleme la ochi, din cauza unei lămpi cu ultraviolete


dcp100168

Recommended Posts

Mai mulţi elevi au acuzat probleme la ochi, după ce în clasă a fost uitată în funcţiune o lampă cu ultraviolete, folosită la dezinfectare/ Patru copii au fost duşi la spital, nefiind internaţi

Mai mulţi elevi din Galaţi au acuzat probleme oculare, unii dintre ei ajungând la spital, după ce în clasa în care învaţă a fost lăsată în funcţiune o lampă UV, menită a dezinfecta încăperea. Patru copii au ajuns la spital cu probleme la ochi, iar alţi 10 au reclamat usturimi şi dureri oculare.

Potrivit inspectorului Aura Moza din Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Galaţi, incidentul a avut loc la o clasă a patra a Şcolii Gimnazială nr. 13. Clădirea acestei unităţi de învăţământ este în reabilitare, motiv pentru care elevii au fost relocaţi în alte unităţi de învăţământ.

În clasa în care învaţă copiii, la Liceul "Emil Racoviţă", este montată o lampă UV menită să îndepărteze riscul de răspândire a noului coronavirus. În ziua anterioară, lampa a fost uitată aprinsă, fără ca vreo persoană să îşi dea seama.

Marţi seară, pe unul dintre elevi au început să îl usture ochii foarte tare, aşa că mama acestuia a sunat la 112.

"Copiii acestei clase, IV C, sunt relocaţi într-o sală de clasă de la Liceul Emil Racoviţă. Această sală de clasă a fost dotată de către şcoala gazdă cu lampă UV, cu raze ultraviolete. Conform prescripţiilor din manualul de utilizare, această lampă nu are voie să funcţioneze în prezenţa persoanelor care se află în sala respectivă. Se pare că ieri această lampă a rămas din greşeală deschisă. Seara, din cei 28 copii prezenţi, unul dintre ei a prezentat simptome mai grave, iar mămica sa a sunat la 112. A anunţat învăţătoarea, a anunţat conducerea şcolilor şi din acel moment s-a constatat că mai mulţi copii din clasa respectivă au fost afectaţi de această lampă, inclusiv doamna învăţătoare", a declarat inspectorul şcolar Aura Moza.

Între timp, şi alţi copii au început să prezinte probleme la ochi.

"Simptomele erau asemănătoare cu cele de la insolaţie. Dureri de cap, ochişori umflaţi, senzaţie de nisip sub pleoape. Doamna director adjunct a luat legătura imediat cu medicul şcolii. Acesta a dat recomandările pe care le dă un medic, iar învăţătoarea a transmis mai departe recomandările părinţilor. Dimineaţă copiii au rămas acasă. Nu au mai venit la şcoală şi li s-a recomandat să evite lumina soarelui, respectiv lumina lămpilor de interior. Un elev a ajuns aseară, iar dimineaţă alţi trei părinţi şi-au dus copiii la spital. Copiii au fost trimişi înapoi acasă, deci nu sunt internaţi. Am solicitat notă de informare de la directorul şcolii care găzduieşte aceşti copii pentru că până la urmă ei erau cei care aveau această lampă UV, de la directorul adjunct al unităţii şcolare căreia îi aparţine această clasă, IV C, doamnei învăţătoare şi doamnei îngrijitoare. Lampa respectivă va fi dată jos ca să excludem orice altă problemă", a declarat inspectorul Aura Moza.

news.ro

Link to comment
Share on other sites

Elevi duși la Urgențe, din cauza unei lămpi cu ultraviolete

Epidemia de COVID-19 a făcut din lămpile cu lumină ultravioletă (UV) unele dintre cele mai căutate dispozitive medicale. Numeroase instituții au apelat la aparatele de dezinfecție pe bază de radiații UV, deși specialiștii nu au ajuns încă la un consens în ceea ce privește eficacitatea reală a acestora în distrugerea virusului SARS-CoV-2. Cert este însă faptul că atunci când sunt folosite în mod greșit, lămpile cu UV pot deveni periculoase pentru sănătate, lucru dovedit de un incident petrecut la Liceul ”Emil Racoviță” din Galați.

Deoarece clădirile în care funcționează Școala nr. 13 din Galați sunt în curs de modernizare, unii dintre elevii unității au fost transferați pentru susținerea orelor la Liceul ”Emil Racoviță”. Aici, conducerea liceului, la recomandarea medicului școlar și cu susținerea financiară a părinților, a cumpărat mai multe aparate cu raze ultraviolete pentru a preveni eventualele infectări cu SARS-CoV-2. Lămpile au fost puse în mai multe săli de clasă și pe coridoare. Cu toate că Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Galați susține că angajații unității școlare au fost instruiți cu privire la modul în care trebuie folosite aceste dispozitive medicale, în cursul zilei de marți, 16 februarie, elevii de la o clasă a IV-a și învățătoarea lor au fost expuși, fără să știe, pe parcursul mai multor ore, radiațiilor ultraviolete emise de o astfel de lampă.

”În cazul acestei clase, aparatul cu ultraviolete este amplasat undeva lângă ușă, foarte aproape de tavan, și este cuplat la un prelungitor cu închidere/deschidere. S-a recomandat scoaterea aparatului din priză după terminarea cursurilor. Ieri (marți – n.red.), se pare că acest aparat nu a fost decuplat, din cauza faptului că erau și neoanele aprinse nu s-a sesizat diferența, astfel încât copiii au stat cu această lampă aprinsă”, a declarat Laura Moza, inspectoare pentru management în cadrul ISJ Galați.

Marți seară, părinții au anunțat-o pe învățătoare că o parte dintre copii se plâng de dureri la ochi și că au pleoapele umflate și lipite. Patru copii au ajuns inclusiv la Urgențe, la Spitalul Județean Galați. Laura Moza recunoaște că lampa cu ultraviolete ar fi trebuit folosită după ce copiii au plecat din clasă și doar timp de o jumătate de oră. ”Cu afecțiuni mai grave sunt patru copii. Și doamna învățătoare are probleme. În rest, mai sunt încă zece copii afectați, dar cu simptome mai puțin grave”, a adăugat inspectoarea citată anterior.

”Am avut senzație de nisip în ochi”

Cristina Dima este învățătoarea care predă la clasa unde s-a petrecut incidentul. ”Lampa cu UV care curăță spațiile a fost deschisă în timpul programului, cât timp am stat noi în activitate. Nimeni nu a observat, nici eu, nici copiii, și am fost afectați cu toții. Razele ultraviolete acționează prin uscarea și arderea suprafețelor, deci ochii noștri au suferit aceste uscăciuni, arderi”, a explicat Cristina Dima.

Medicul Ionuț Băneșanu, purtătorul de cuvânt al spitalului unde au fost tratați elevii, spune că aceștia se plângeau, printre altele, de iritații ale ochilor și de senzația de ”nisip în ochi”. ”E ca atunci când te uiți prelungit la o flamă de sudură, apare inflamarea pleoapelor superioare și inferioare, practic, un disconfort. Pacienților le-a fost recomandat repaus și picături oculare”, a declarat dr. Băneșanu.

Expunerea la radiațiile UV, periculoasă

Dr. Corina Țăranu este medic oftalmolog la Spitalul de Copii Galați. Specialista explică faptul că expunerea la razele ultraviolete poate cauza probleme chiar și atunci când este de scurtă durată. ”Poate să apară o cheratoconjunctivită, care este destul de supărătoare ca simptome: lăcrimare, sensibilitate la lumină, durere. Poate fi afectată și retina, dar într-o proporție mai mică. Mai degrabă, cea mai afectată este suprafața corneeană. Pentru că apar aceste leziuni pe cornee, care sunt supărătoare, iar în lipsa tratamentului pot duce la niște complicații, dar, în general, tratamentul se începe destul de rapid, tocmai pentru că prezentarea la medic este rapidă. Pacienții pot rămâne cu sechele doar în lipsa unui tratament. Până acum, astfel de accidente erau rare, dar pentru că acum aceste lămpi sunt folosite la scară largă, probabil că vor mai apărea astfel de accidente”, a explicat dr. Corina Țăranu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Trei cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 45 din Galaţi

Instituţia Prefectului Judeţul Galaţi a anunţat că, ţinând cont de faptul că la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 45 din Galaţi au fost înregistrate trei cazuri pozitive cu SARS-CoV-2 în rândul personalului auxiliar şi cel nedidactic, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Galaţi a adoptat astăzi, miercuri, 17 februarie 2021, următoarea hotărâre:
„- Art. 1 Se suspendă, în perioada 17.02.2021 - 02.03.2021, activitatea didactică ce presupune prezenţa fizică la nivelul unităţii de învăţământ Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 45 din municipiul Galaţi, judeţul Galaţi.
- Art. 2 Pe perioada suspendării, procesul de învăţământ la unitatea de învăţământ menţionată la articolul 1 se va desfăşura în sistem online.
- Art. 3 Prezenta hotărâre intră în vigoare începând cu data de 17.02.2021, ora 18.00.
- Art. 4 Inspectoratul Şcolar Judeţean Galaţi va aduce la cunoştinţă prezenta hotărâre instituţiei de învăţământ prevăzută la articolul 1“, se arată în hotărârea CJSU Galaţi.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.