Jump to content

Probleme financiare pentru "sponsorul" patronului Combinatului


dcp100168

Recommended Posts

Furnalul datoriilor. Cum poți transforma oțelul în fier vechi.

Finanțările obscure ale mogulului oțelului, Sanjeev Gupta, ar putea trimite Combinatul siderurgic de la Galați la fier vechi. Statul român ia parte cu o deosebită nonșalanță la promisiunile unui „miliardar pe datorie”. Și, așa cum în repetate rânduri s-a spus, pandamia este, pentru unii, un bun prilej de îmbogățire. Iar pentru oamenii de rând, un bun prilej de șomaj. Însă asta nu interesează pe nimeni.

Ancheta

După ce și-a petrecut cea mai mare parte a vieții sale ca un comerciant de metal relativ obscur, într-un timp scurt, antreprenorul britanic originar din India și-a transformat mica afacere într-un imperiu al oțelului și energiei cu o cifră de afaceri anuală de peste 15 miliarde dolari. Utilizând metoda factoringului financiar (grosier vorbind, creditarea facturilor emise), Sanjeev Gupta și-a extins în scurt timp imperiul, cumpărând pe banii altora în schimbul unor facturi viitoare.

În România, la data de 1 iulie 2019, proprietarul GFG Alliance, Sanjeev Gupta, a anunțat definitivarea procedurilor de preluare a combinatului siderurgic gălățean Liberty Galați SA (alături de subsidiare ale concernului ARCELORMITTAL HOLDINGS AG Elveția, ARCELORMITTAL OSTRAVA, ARCELORMITTAL PIOMBINO, ARCELORMITTAL DUDELANGE, ROMPORTMET SA Galați și exploatarea de calcar de la Mahmudia), active pentru care a declarat că a achitat peste 740 de milioane fostului proprietar LN MITTAL.

Pentru aceasta, Sanjeev Gupta a contractat o serie de împrumuturi de la fondul de investiții GREENSILL CAPITAL Australia – peste 600 milioane euro, garantând sumele împrumutate cu activele combinatului siderurgic gălățean, fondul instituind o garanție de prim rang asupra instalațiilor de producție ale LIBERTY GALAȚI SA.

Cu banii obținuți, Sanjeev Gupta a cumpărat în 2016 o fabrică de aluminiu din Scoția, împreună cu două hidrocentrale din apropiere de Rio Tino, pentru 300 milioane de dolari. Ca parte a înțelegerii, Guvernul scoțian a fost de acord să garanteze cumpărările viitoare de energie ale hidrocentralelor. Sanjeev Gupta a vândut apoi acest acord de energie garantat de Guvern către GREENSILL, în schimbul unor bani în avans, iar GREENSILL a emis obligațiuni în valoare de 295 de milioane de lire sterline pe baza acestor plăți viitoare.

Sponsorul „cheie” al lui Gupta

Afacerile caracterizate de rostogolirea creditelor și investițiile riscante au fost inspirate și de prietenul Lex Greensill, un alt „miliardar de carton”, așa cum l-a denumit The Australian Financial Review.

Lex Greensill, fondatorul GREENSILL Capital, este un sponsor cheie al lui Sanjeev Gupta, relațiile dintre cei doi fiind evidențiate în contextul scandalului privind acordarea unor finanțări de sute de miioane de dolari pentru proiecte furnizate de către managerul de investițiii Tim Haywood din cadrul GAM Holding, companie care face parte din portofoliul GFG Alliance.

De la suspendarea lui Tim Haywood, valoarea de piață a GAM Holding a scăzut, în 2019, cu două treimi față de cea înregistrată în 2018, ajungând la aproximativ 2 miliarde de lire sterline (3,7 miliarde de dolari).

Presa britanică a precizat că aranjamentul dintre cei trei a fost unul cu beneficii pentru toate părțile implicate: Sanjeev Gupta avea nevoie de susținere financiară penrtu proiectele sale, Tim Haywood avea capital și era dornic de îmbogățire, iar Lex Greensill a mijlocit aceste tranzacții speciaizându-se ân zona de nișă a finanțării lanțului de aprovizionare.

Salvat de pandemie. Investiții Zero  

La momentul preluării unităților sidrurgice vizate, Sanjeev Gupta a solicitat și primit acceptul Comisiei Europene – Directoratul General pentru Competiție – în contextul în care trebuia analizată o posibilă concentrare de producție sau un posibil abuz de poziție dominantă. Cu respectiva ocazie, noul investitor și-a asumat în fața legislativului comunitar faptul că, în termen de 5 ani de la momentul preluării Liberty Galați, va realiza o investiție de 110 milione de euro, utilizând fondurile puse la dispoziție de  ARCELORMITTAL HOLDINGS AG Elveția, pentru creșterea capacității de producție a laminatelor la cald a combinatului Galați. Se pune întrebarea dacă suma este suficientă pentru dezvoltarea investițiiilor sustenabile promise.

La achiziționarea combinatului siderurgic de la Galați, Sanjeev Gupta nu s-a dezis de stilul financiar practicat – a fost ca de obicei optimist și a oferit promisiuni, precizând că achiziția marchează un moment cheie în planul de investiții din Europa și va fi o nouă afacere puternică și integrată, capabilă să creeze produse cu înaltă valoare adăugată și locuri de muncă sustenabile. Sună cunoscut, aceleași mesaje le-a transmis și când a achiziționat celelalte fabrici, precum Dunkerque, Adhunik Metaliks.

Cu toate acestea, lucrurile s-au schimbat începând cu luna martie a anului curent, când economia românească a început să înregistreze un declin ca urmare a instalării pandemiei de COVID-19, cele mai afectate sectoare fiind cel al serviciilor și cel al producției.

Simțind că administrațiile gvernamentale naționale vor adopta o serie de măsuri pentru a diminua efectele pandemiei, începând cu data de 7 mai a.c., Sanjeev Gupta a inițiat o serie de negocieri cu Guvernul României pentru obținerea unor ajutoare de stat de peste 200 de milioane de euro. Chiar dacă britanicul de origine indiană preciza că are nevoie de bani pentru realizarea unui fond investițional necesar creșterii producției și asigurării capitalului de lucru al combinatului gălățean, a continuat să fie interesat de preluarea altor active, precum cele ale unui combinat de aluminiu în Belgia. Mai mult, a avertizat că, dacă nu va primi banii de la guvernanți, va închide singurul furnal operațional din România – Furnalul nr. 5.

Ghid pentru transferat datorii

În realitate, Sanjeev Gupta vrea să acceseze banii statului român pentru a putea returna o parte din datoriile pe care le înregistrează în prezent către GREENSILL CAPITAL și nu pentru susținerea activității unității gălățene de producție, nefiind interesat de funcționarea combinatului gălățean în viitor – practic mută povara creditelor din curtea GREENSILL CAPITAL Australia în cea a Guvernului României.

Aceasta contravine planurilor pe care le-a prezentat cu ocazia semnării celor cinci Memorandumuri cu reprezentanții guvernamentali, ai ROMGAZ, Universității Dunărea de Jos și cu ceilalți participanți la momentul festiv organizat la data de 10 iunie pe platforma siderurgică gălățenă. Cu acea ocazie a prezentat intențiile privind dezvoltarea unor instalații de producție noi, nepoluante, în cadrul unui plan investițional de 1 miliard de euro în următorii 10 ani de zile.

În contextul în care intențiile reale ale lui Sanjeev Gupta nu sunt în concordanță cu cele ale statului român – dezvoltarea producției naționale de oțel – guvernanții ar trebui să identifice și să aplice măsuri asiguratorii pe care i le-ar putea propune acționarului LIBERTY GALAȚI SA, cum ar fi preluarea gajului din patrimoniul GREENSILL CAPITAL în cel al statului român.

politica-dezastrului.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Incertitudini legate de finanțarea acționarului majoritar al Liberty Group, ce deține și combinatul siderurgic din Galați

Mai multe sindicate se arată extrem de îngrijorate de soarta câtorva mii de locuri de muncă din diferite locații ale producătorului de oțel Liberty Group, ce deține și combinatul de la Galați, după ce una din principalele căi de finanțare a fost blocată.

Surse din mai multe sindicate din zona metalurgiei au declarat pentru BBC că sunt foarte îngrijorate de riscul potențial ce planează asupra a mii de locuri de muncă din siderurgia britanică. Temerile lor sunt generate de posibile probleme financiare cu care s-ar putea confrunta Liberty Group, ce operează în Marea Britanie uzinele de la Rotherham, Stocksbridge, Newport și Hartlepool. În total, aici lucrează aproximativ trei mii de angajați.

Cu o capacitate de producție de peste 20 de milioane de tone, grupul deține peste 200 de capacități de producție în 12 țări, inclusiv în România, la Galați.

Una dintre principalele surse de finanțare ale lui Sanjeev Gupta, principalul acționar al Liberty Group, este un grup numit Greensill Capital, condus de fostul bancher de investiții Les Greensill. Printre consilierii economici angajați de grup se numără și fostul prim-ministru britanic David Cameron. Expunerea financiară a lui Greensill la afacerea lui Sanjeev Gupta a determinat banca elvețiană de investiții Credit Suisse să înghețe retragerile de până la 10 miliarde de lire sterline din fonduri deținute ca garanție.

Surse apropiate situației au declarat pentru BBC că Greensill se confruntă cu probleme financiare grave. Acestea au adăugat că există o legătură directă între dificultățile de finanțare ale lui Gupta și riscurile la care pot fi expuse mii de locuri de muncă.

Privit drept un salvator al siderurgiei atunci când a intervenit pentru a cumpăra fabrici și facilități de procesare care păreau pe punctul de a falimenta, Gupta a fost în centrul controverselor din cauză că aranjamentele sale financiare au fost întotdeauna învăluite în secret.

GFG Alliance, din care face parte și Liberty Group, susține că nu există motive de îngrijorare, deoarece  dispune de fonduri curente corespunzătoare, iar planurile sale de a aduce capital proaspăt prin refinanțare avansează. „Efortul nostru global pentru obținerea eficienței înseamnă că afacerile noastre de bază sunt puternice din punct de vedere operațional și se îmbunătățesc. Beneficiem de o redresare pe piețele de oțel și aluminiu, ceea ce înseamnă că majoritatea afacerilor noastre funcționează aproape la capacitatea maximă de a satisface cererea ridicată și generează fluxuri de numerar pozitive”, ne-a transmis miercuri Dorian Dumitrescu, director de comunicare al Liberty Galați, la solicitarea noastră de a comenta informațiile referitoare la eventualele probleme de finanțare.

gandul.ro

Link to comment
Share on other sites

Banca Centrală Europeană, cu ochii pe afacerile patronului Liberty Galaţi

Banca Centrală Europeană a cerut băncilor de pe continent să transmită detalii cu privire la expunerea lor pe fondul britanic cu probleme Greensill, precum şi pe principalul client al acestui fond, grupul GFG Alliance, controlat de omul de afaceri Sanjeev Gupta, în condiţiile în care oficiali încearcă să înţeleagă dacă este ţinută criza sub control, informează Financial Times.

Săptămâna trecută, fondul Greensill a fost împins în pragul falimentului, după ce banca elveţiană Credit Suisse a suspendat o linie de finanţare de 10 miliarde de euro către fondul britanic, iar Autoritatea de supraveghere bancară din Germania a îngheţat conturile unei subsidiare bancare din Bremen a fondului Greensill.

Citând surse din apropierea acestui dosar, Financial Times susţine că supervizorii de la BCE au cerut băncilor să ofere detalii cu privire la împrumuturile restante către Greensill şi GFG Alliance, acesta din urmă fiind un grup care operează mai multe oţelării la nivel mondial, inclusiv combinatul siderurgic de la Galaţi, şi se bazează puternic pe Greensill pentru finanţare.

O sursă a precizat că este vorba de o măsură standard şi nu reflectă îngrijorări crescută la nivelul BCE.

De asemenea, Financial Times susţine că grupul american de investiţii Apollo Global Management poartă discuţii pentru a achiziţiona unele părţi din fondul Greensill. Pe parcursul weekendului, discuţiile s-au purtat "la viteză maximă", însă "mai rămân de rezolvat foarte multe detalii tehnice", a spus o sursă din apropierea discuţiilor, care a adăugat că o tranzacţie ar putea fi evaluată la aproximativ 100 milioane de dolari.

Cu toate acestea, sursele au precizat că Apollo Global Management vrea să ia cei mai solvabili clienţi ai Greensill, dar nu şi expunerea fondului pe GFG Alliance. De asemenea, grupul american nu este interesat de multe companii pe care Greensill le-a finanţat via fondurile împrumutate de la Credit Suisse.

Financial Times subliniază că indiferent care va fi impactul acestui scandal asupra sistemului financiar, problemele de la Greensill vor afecta GFG Alliance, care a fost transformat de antreprenorul Sanjeev Gupta într-un imperiu global cu venituri de 20 miliarde de dolari şi 30.000 de angajaţi.

În luna iulie 2019, Liberty Steel, o companie cu sediul în Marea Britanie care este deţinută de GFG Alliance, a plătit 740 milioane de euro pentru a prelua o serie de oţelării din Cehia, România, Macedonia de Nord, Italia şi Belgia de la grupul ArcelorMittal. Activă pe plan global, Liberty Steel are o capacitate anuală de producţie de 13 milioane de tone în Europa, 72 la sută din volumul total, şi are 17.000 de angajaţi pe continent.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Afacerile de la Galați, din ce în ce mai riscante pentru statul român, semnalează presa străină

Combinatul Liberty Galați este acum în proprietatea grupului GFG Alliance. În acest context, la finalul lunii februarie 2021, o delegație a GFG Alliance, delegație condusă de Sanjeev Gupta și Ajay Aggarwal, a venit la București și a avut o serie de întâlniri cu responsabili din Ministerul Finanțelor Publice și cu responsabili ai băncilor care vor să intre în sindicatul bancar organizat pentru obținerea unui împrumut de peste 250 de milioane de euro de la Eximbank. 

Surse apropiate acestor negocieri susțin că patronii de la Galați îl consideră pe noul ministru de Finanțe ca fiind slab pregătit. Totuși, în discuțiile cu acesta, proprietarul Liberty Galați a reluat intențiile sale de a face investiții la Galați, pentru a face mai convingătoare cererea lui de a obține împrumutul de peste 250 de milioane euro. Cu acești bani se promite că se vor face investiții pentru reducerea nivelului emisiilor de carbon în procesul de elaborare a oțelului, se vor dezvolta noi linii de laminare și se vor dezvolta unele soluții de protecția mediului.

În realitate, omul de afaceri străin este constrâns să acceseze fonduri garantate și asigurate de statul român prin intermediul Eximbank, întrucât principalul său creditor și, implicit, al Liberty Galați, GREENSILL Capital, se confruntă cu o lipsă majoră de lichidități, conform ziarului Financial Times, ca urmare a pierderii unei finanțări de peste zece miliarde de euro din partea Credit Suisse – entitate care s-a retras din procesul de susținere financiară. Conform Financial Times, GREENSILL Capital negociază cu fondul de investiții american APOLLO GLOBAL MANAGEMENT pentru tranzacționarea unor companii deținute direct sau prin intermediul gajurilor instituite (cum este și cazul Liberty Galați).

Patronul străin a încercat să convingă guvernanții și bancherii din România de bunele sale intenții investiționale. În paralel însă, au apărut probleme și cu firma de avocatură care îl reprezenta în România și, se pare, în perioada următoare, proprietarul concernului ar urma să renunțe la reprezentarea societății de avocatura condusă de Radu Ionescu.

Recent, a intervenit o cerere fermă a lui Lex Greensill de a-i fi returnate cât mai rapid împrumuturile furnizate lui Gupta la momentul preluării Liberty Galați. Începând cu luna noiembrie 2020 ar fi fost transferate aproximativ 125 de milioane euro lunar, bani proveniți din vânzările de produse siderurgice, către conturile GREENSILL Capital – transformând în acest fel capitalul de lucru al producătorului gălățean în sursă de finanțare a GREENSILL Capital. În plus, ca urmare a divergențelor dintre Gupta și Lex Greensill, GREESILL Capital refuză să mai finanțeze achizițiile de materii prime prin intermediul factoringului invers, iar Liberty Galați a ajuns să înregistreze în prezent datorii mari către furnizorii de materii prime și de servicii.

Patronul Gupta intenționa să se constituie ca parte civilă împotriva fostului director general Bogdan Grecu (în ancheta privind realizarea unei sponsorizări din partea combinatului siderurgic gălățean către fostul ministru al Mediului Costel Alexe) pentru delapidarea cu 22 de tone de tablă.

Prin aceste externalizări de fonduri apare riscul unui blocaj financiar major la Liberty Galați (prin lichidarea conturilor și prin neplata furnizorilor), pentru ca ulterior să se forțeze mâna autorităților române să acorde creditul solicitat pentru asigurarea capitalului de lucru destinat, aparent, funcționării combinatului gălățean.

În situația prezentată, sponsorizarea suspectă oferită fostului ministru Costel Alexe cade în plan secund, Gupta urmând să ia în calcul o eventuală investigație a DIICOT pentru manevrele financiare prin care se evalizează capitalul unui operator strategic din economia românească și chiar europeană.

romanialibera.ro

Link to comment
Share on other sites

Sanjeev Gupta dă asigurări că Liberty Steel dispune de o finanţare adecvată, după problemele de la Greensill Capital

Magnatul britanic Sanjeev Gupta le-a spus marţi sindicatelor din Regatul Unit că afacerea sa Liberty Steel dispune de o finanţare adecvată şi caută alternative pe termen lung, după problemele cu care se confruntă un finanţator major, Greensill Capital, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Săptămâna trecută, fondul Greensill a fost împins în pragul falimentului după ce banca elveţiană Credit Suisse a suspendat o linie de finanţare de 10 miliarde de euro către fondul britanic, iar Autoritatea de supraveghere bancară din Germania a îngheţat conturile unei subsidiare bancare din Bremen a fondului Greensill.

"Dispunem de finanţare adecvată pentru necesităţile noastre curente în timp ce reducem decalajul pentru refinanţarea afacerii. Înregistrăm progrese cu asigurarea de fonduri alternative, dar va mai dura ceva timp până ne organizăm", a spus Gupta.

Sindicatele au cerut asigurări privind Liberty, al treilea producător de oţel din Marea Britanie, care are 3.000 de angajaţi şi face parte din conglomeratul familiei Gupta - GFG Alliance.

Marţi, GFG a precizat într-un comunicat că grupul ca întreg este operaţional şi solid, beneficiind de preţul oţelului, care este la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani. Totuşi, compania a admis că unele părţi ale afacerii din Marea Britanie sunt sub presiune, inclusiv divizia de oţeluri speciale.

Luni, Banca Centrală Europeană a cerut băncilor de pe continent să transmită detalii cu privire la expunerea lor pe fondul britanic cu probleme Greensill, precum şi pe principalul client al acestui fond, grupul GFG Alliance, în condiţiile în care oficiali încearcă să înţeleagă dacă este ţinută criza sub control.

Citând surse din apropierea acestui dosar, Financial Times susţine că supervizorii de la BCE au cerut băncilor să ofere detalii cu privire la împrumuturile restante către Greensill şi GFG Alliance, acesta din urmă fiind un grup care operează mai multe oţelării la nivel mondial, inclusiv Sidex Galaţi, şi se bazează puternic pe Greensill pentru finanţare.

O sursă a precizat că este vorba de o măsură standard şi nu reflectă îngrijorări crescută la nivelul BCE.

De asemenea, Financial Times susţine că grupul american de investiţii Apollo Global Management poartă discuţii pentru a achiziţiona unele părţi din fondul Greensill. Pe parcursul weekendului, discuţiile s-au purtat "la viteză maximă", însă "mai rămân de rezolvat foarte multe detalii tehnice", a spus o sursă din apropierea discuţiilor, care a adăugat că o tranzacţie ar putea fi evaluată la aproximativ 100 de milioane de dolari.

Cu toate acestea, sursele au precizat că Apollo Global Management vrea să ia cei mai solvabili clienţi ai Greensill, dar nu şi expunerea fondului pe GFG Alliance. De asemenea, grupul american nu este interesat de multe companii pe care Greensill le-a finanţat prin fondurile împrumutate de la Credit Suisse.

Financial Times subliniază că, indiferent care va fi impactul acestui scandal asupra sistemului financiar, problemele de la Greensill vor afecta GFG Alliance, care a fost transformat de antreprenorul Sanjeev Gupta într-un imperiu global cu venituri de 20 de miliarde de dolari şi 30.000 de angajaţi.

În luna iulie 2019, Liberty Steel, o companie cu sediul în Marea Britanie care este deţinută de GFG Alliance, a plătit 740 de milioane de euro pentru a prelua o serie de oţelării din Cehia, România, Macedonia de Nord, Italia şi Belgia de la grupul ArcelorMittal. Activă pe plan global, Liberty Steel are o capacitate anuală de producţie de 13 milioane de tone în Europa, 72% din volumul total, şi are 17.000 de angajaţi pe continent.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

Combinatul Siderurgic nu este influenţat de dificultăţile Greensill

Combinatul siderurgic Liberty Galaţi nu este influenţat de dificultăţile prin care trece fondul britanic Greensill, prin intermediul căruia grupul GFG Alliance, controlat de omul de afaceri Sanjeev Gupta, îşi asigura o parte din finanţarea businessurilor sale. Liberty Steel, care include Liberty Galaţi, este parte a GFG Alliance.

"Operațiunile noastre funcționează în mod obișnuit, iar afacerile noastre de bază continuă să beneficieze de condiții de piață puternice, generând vânzări și fluxuri de numerar solide. Programul nostru de eficiență operațională a îmbunătățit profitabilitatea și facem progrese în discuțiile noastre cu instituțiile financiare care ne pot ajuta să ne diversificăm finanțarea. Ne ținem angajații la curent și vom oferi actualizări suplimentare, pe măsură ce planurile noastre se concretizează", au declarat pentru "Viaţa liberă" reprezentanţii combinatului Liberty Galaţi.

După cum v-am informat, fondul Greensill se confruntă cu o situaţie dificilă, după ce banca elveţiană Credit Suisse a suspendat o linie de finanţare de 10 miliarde de euro către fondul britanic, iar Autoritatea de supraveghere bancară din Germania a îngheţat conturile unei subsidiare bancare din Bremen a fondului Greensill. De asemenea, Banca Centrală Europeană le-a cerut băncilor de pe continent să transmită detalii cu privire la expunerea lor pe fondul Greensill, precum şi pe principalul client al acestui fond, grupul GFG Alliance. În acelaşi timp, o sursă citată de Financial Times a precizat că este vorba de o măsură standard şi nu reflectă o îngrijorare crescută la nivelul BCE.

În iulie 2019, Liberty Steel, companie cu sediul în Marea Britanie, deţinută de GFG Alliance, a plătit 740 de milioane de euro pentru a prelua o serie de oţelării de la grupul ArcelorMittal, printre care şi combinatul de la Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Sanjeev Gupta a angajat una dintre cele mai cunoscute firme de restructurare din lume, pentru a vedea dacă poate să supravieţuiască prăbuşirii unuia dintre finanţatorii săi

Antreprenorul anglo-indian Sanjeev Gupta a angajat un trio de consilieri de restructurare pentru a-şi ajuta grupul GFG Alliance în procesele de negociere cu unul dintre principalii săi creditori, Greensill Capital, scrie The Wall Street Journal.

În prezent, Gupta negociază un acord de menţinere a status quo-ului cu Greensill în ideea de a oferi mai mult timp de respiro companiilor pe care le deţine, având în vedere plăţile unor datorii de câteva miliarde de dolari, conform unor surse familiare cu situaţia, citate de WSJ.

Eforturile vin după ce Greensill a început să demareze procedurile de insolvenţă, decizie anunţată după ce grupurile elveţiene GAM Holding şi Credit Suisse au declarat că îşi vor închide fondurile asociate cu Greensill deoarece au dubii cu privire la valoarea adevărată a companiei. O parte din business poate fi achiziţionat de Apollo Global Management, un fond de investiţii din Statele Unite.

Miliardarul a angajat în acest sens compania de restructurare Alvarez & Marsal, firma de avocatură Norton Rose Fulbright şi banca de investiţii PJT Partners.

Marţi, Gupta le-a transmis oficialilor din cadrul sindicatelor britanice că problemele din interiorul Greensill creează o „situaţie dificilă care are nevoie de o gestionare minuţioasă”. Antreprenorul a adăugat că GFG Alliance înregistrează suficient de multe finanţări, însă intenţionează să îşi refinanţeze business-ul, mişcarea ce s-ar întinde pe o perioadă lungă de timp.

Potrivit surselor WSJ, Greensill – susţinută de SoftBank cu 1,5 miliarde de dolari în 2019 – a avut credite neplătite în valoare de 5 miliarde de dolari către GFG Alliance. De asemenea, GFG a transmis într-o scrisoare de la începutul lunii februarie că dacă Greensill nu îi va mai finanţa capital de lucru, compania se va prăbuşi în insolvenţă.

Zilele trecute, Banca Centrală Europeană (BCE) le-a cerut creditorilor continentului să ofere informaţii cu privire la împrumuturile restante către Greensill şi GFG Alliance.

Una dintre companiile lui Sanjeev Gupta, Liberty Steel, a finalizat în 2019 achiziţia fostului combinat Sidex de la Galaţi, devenind ulterior Liberty Galaţi, într-o tranzacţie estimată la 740 de milioane de dolari.

zf.ro

Link to comment
Share on other sites

Liberty Galaţi: Avem fonduri corespunzătoare nevoilor noastre actuale

Liberty Galaţi, fostul Sidex Galaţi, transmite că are fonduri care să acopere nevoile actuale ale combinatului, deşi insolvenţa fondului de investiţii Greensill, principalul investitor al grupului din care face parte şi combinatul de la Galaţi, „reprezintă o provocare”. „Deşi dificultăţile Greensill au creat o situaţie care reprezintă o provocare, avem fonduri corespunzătoare nevoilor noastre actuale. Prin efortul nostru pentru a avea o eficienţă globală, am îmbunătăţit marjele de profitabilitate ale operaţiunilor noastre, majoritatea activităţilor principale generând fluxuri pozitive de numerar”, transmit reprezentanţii Liberty Galaţi.

Poziţia Liberty vine în contextul în care presa internaţională scrie că Greensill, principalul investitor al grupului GFG Alliance, din care face parte şi Liberty, a intrat în insolvenţă şi a adus o situaţie tensionată în GFG.

Poziţia integrală a Liberty Group: „Alianţa GFG în ansamblu este puternică din punct de vedere operaţional.  Beneficiem - în prezent - de preţuri ale oţelului la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, precum şi de pieţe puternice pentru aluminiu şi minereu de fier. Deşi dificultăţile Greensill au creat o situaţie care reprezintă o provocare, avem fonduri corespunzătoare nevoilor noastre actuale. Prin efortul nostru pentru a avea o eficienţă globală, am îmbunătăţit marjele de profitabilitate ale operaţiunilor noastre, majoritatea activităţilor principale generând fluxuri pozitive de numerar. Discuţiile pentru asigurarea unei finanţări alternative, pe termen lung, se desfăşoară bine, dar va dura ceva timp până ce acestea se vor concretiza. În tot acest timp, am solicitat tuturor companiilor noastre să gestioneze cu atenţie fluxurile de numerar. Mulţumim angajaţilor, clienţilor şi furnizorilor pentru sprijinul lor susţinut”

zf.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Guvernul de la Londra respinge cererea de ajutor a şefului GFG Alliance

Miniştrii britanici au respins cererea omului de afaceri Sanjeev Gupta pentru un împrumut de urgenţă de 170 de milioane de lire sterline (234,36 milioane de dolari), pentru a preveni colapsul GFG Alliance, care deţine combinatul siderurgic Liberty Steel Galaţi, a anunţat publicaţia Financial Times (FT), transmite Reuters.

La începutul acestei luni, fondul britanic Greensill a intrat în insolvenţă în Marea Britanie, după ce a fost abandonat de mai multe mari instituţii financiare, precum Credit Suisse. Greensill este principalul creditor al GFG Alliance, un conglomerat de companii controlat de magnatul Sanjeev Gupta şi familia sa. Colapsul Greensill a creat probleme de finanţare pentru GFG Alliance, care are 35.000 de angajaţi în 30 de ţări.

Guvernul de la Londra a respins cererea de ajutor a lui Gupta din cauza multiplelor temeri, a informat FT, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Un purtător de cuvânt al GFG nu a dorit să comenteze informaţia, în timp ce un purtător de cuvânt al Guvernului britanic a precizat că autorităţile "monitorizează strâns" evoluţiile legate de Liberty Steel.

În luna iulie 2019, Liberty Steel a plătit 740 de milioane de euro pentru a prelua o serie de oţelării din Cehia, România, Macedonia de Nord, Italia şi Belgia de la grupul ArcelorMittal. Activă pe plan global, Liberty Steel are o capacitate anuală de producţie de 13 milioane de tone în Europa, 72% din volumul total, şi are 17.000 de angajaţi pe continent.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

Siderurgia est-europeană a miliardarului Gupta, inclusiv fostul Sidex Galați din România, evaluată la valoare negativă

O echipă de consilieri care lucrează la un plan de restructurare a grupului GFG Alliance al miliardarului indian Sanjeev Gupta, din care face parte și combinatul siderurgic românesc Liberty Galați, fostul Sidex, echipă care a realizat o estimare preliminară a valorii nete a activelor grupului, ținând cont și de datoriile acestuia, a apreciat că operațiunile siderurgice ale GFG Alliance din Europa de Est, din care cele mai importante sunt cele din România și Cehia, ar avea o valoare negativă, de -1,6 miliarde dolari, scrie Financial Times.

Per total, fără a lua în considerare operațiunile industriale ale GFG Alliance din SUA și India, echipa de consilieri a estimat valoarea netă a activelor grupului lui Gupta din Marea Britanie, Europa și Australia la numai 123 milioane dolari. Estimarea, care este una preliminară, a luat în calcul datorii ale grupului de peste 3,5 miliarde dolari. Echipa încearcă în continuare să înțeleagă starea exactă a activelor lui Gupta, precizează publicația britanică.

"Acestea nu sunt cifre ale companiei și, în consecință, nu le recunoaștem", a transmis însă, în replică, GFG Alliance.

Gupta a cerut săptămâna trecută un împrumut de urgență de la statul britanic în valoare de 170 milioane lire sterline pentru salvarea business-urilor sale din Marea Britanie, însă a fost refuzat, conform The Guardian. Pe de altă parte, potrivit presei britanice, Guvernul de la Londra este pregătit să acorde sprijin grupului lui Gupta pentru ca acesta să mențină activitatea și locurile de muncă din Regatul Unit, însă doar cu condiția recunoașterii oficiale a stării de insolvență a acestuia, care presupune numirea unui administrator special guvernamental care să supravegheze operațiunile diviziei britanice a GFG Alliance. Statul britanic a salvat în mod similar în 2019 concernul British Steel.

Ideea planului de restructurare a apărut după ce principalul furnizor de credite de capital de lucru al GFG Alliance, compania financiară Greensill Capital a omului de afaceri australian Lex Greensill, a intrat în insolvență, în urma retragerii unei finanțări de 10 miliarde de dolari din partea Credit Suisse. Greensill a depus recent un document la tribunal în care afirma că GFG Alliance, principalul său client, se confruntă cu "dificultăți financiare severe". În document se menționa că grupul lui Gupta a trimis pe 7 februarie o scrisoare către Greensill în care scrie că, dacă Greensill nu îi va mai furniza finanțare pentru capital de lucru, se va "prăbuși în insolvență". Tot acolo, Greensill mai afirma că a încetat să finanțeze GFG Alliance la începutul lunii martie, moment din care grupul-mamă al Liberty Galați ar fi început să înregistreze restanțe la obligațiile sale de plată. Greensill și-a evaluat expunerea totală pe grupul lui Gupta la peste 5 miliarde dolari.

Datele raportate registrului comercial al Marii Britanii arată că, în urmă cu un an, la 30 martie 2020, deținerile entității juridice Liberty Holdco Galați & Skopje Limited, acționarul unic direct al Liberty Galați, erau estimate la valoarea de 10 milioane euro, aici intrând participațiile la Liberty Galați, Liberty Skopje, Romportmet Galați (88% din capital) și Comvex Constanța (28%). Potrivit celor mai recente date raportate Ministerului Finanțelor Publice (MFP), la finalul anului 2019, Liberty Galați SA avea capitaluri totale de circa 1,52 miliarde lei și datorii de peste 2,31 miliarde lei. Fostul Sidex a terminat anul respectiv cu profit net de 28,8 milioane lei, la o cifră de afaceri de peste 5 miliarde lei și cu un număr mediu de mai mult de 5.000 de salariați.

Compania gălățeană a fost marcată la începutul anului de demisia fostului director general Bogdan Grecu, survenită după ce Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat că a dispus începerea urmăririi penale față de fostul ministrul al Mediului, Costel Alexe, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și instigare la delapidare, precum și față de o "persoană fizică având funcție de conducere în cadrul unei societăți comerciale cu activitate în siderurgie, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită și delapidare".

profit.ro

Link to comment
Share on other sites

Siderurgia, „colacul de salvare” al patronilor Combinatului din Galaţi

Profiturile record obţinute în această perioadă în siderurgie sunt în prezent o „gură de oxigen” pentru GFG Alliance, din care face parte şi combinatul siderurgic de la Galaţi, puternic afectat de intrarea în insolvenţă a companiei Greensill, unul dintre principalii săi finanţatori. Grupul negociază în prezent noi surse de finanţare şi diversificarea resurselor, însă asigurarea acestora într-un interval extrem de scurt nu este o misiune uşoară.

În ultimii ani, GFG Alliance a cunoscut o creştere puternică, în special prin achiziţia mai multor unităţi din domeniul siderurgic, printre care şi combinatul siderurgic de la Galaţi. Practic, în opt ani, GFG Alliance a devenit o grupare internațională de întreprinderi și investiții deținută de Sanjeev Gupta și familia sa. Alianța este structurată în trei piloni industriali de bază: Liberty Steel Group - din care face parte şi combinatul de la Galaţi, ALVANCE Aluminium Group și SIMEC Energy Group. Grupurile funcţionează independent, însă, în total, GFG Alliance are 35.000 de angajați în 10 țări și are venituri de 20 miliarde de dolari SUA.

Pe de altă parte, multe din achiziţiile GFG Alliance s-au bazat pe resursele asigurate prin fondul britanic de investiţii Greensill Capital, specializat pe finanţări pe lanţuri de furnizori şi căruia i-a devenit principalul client, cu expunere de "câteva miliarde de dolari".

După cum v-am informat, fondul Greensill a suspendat finanţarea GFG Alliance şi a intrat în insolvenţă după ce a pierdut un contract de asigurare în valoare de patru miliarde de dolari, iar banca elveţiană Credit Suisse a stopat o linie de finanţare de 10 miliarde de euro către fondul britanic. Suplimentar, Autoritatea de supraveghere bancară din Germania a îngheţat conturile unei subsidiare bancare din Bremen a fondului Greensill, intrată şi ea, ulterior, în insolvenţă.

Goana după bani

Pentru a compensa pierderea unor surse de finanţare, GFG Alliance a demarat mai multe negocieri la nivelul instituţiilor financiare, o parte dintre acestea fiind în curs de perfectare. Una dintre marile slăbiciuni ale companiilor din cadrul GFG Alliance este că nu toate sunt, de exemplu, listate la bursă - ceea ce presupune rapoarte de activitate periodice făcute publice, situaţie în care unii dintre potenţialii creditori au rezerve faţă de "opacitatea" actualelor date financiare referitoare la activitatea grupului.

În acest context, gruparea unităţilor siderurgice în cadrul Liberty Steel şi o serie de acţiuni de auditare la nivelul grupului aveau drept scop tocmai o eventuală listare pe piaţa bursieră, însă prăbuşirea Greensill a venit înainte ca GFG Alliance să facă pasul acesta. În acest caz, şi obţinerea de finanţare este mai dificilă.

Relevant în acest sens este că miniştrii britanici au respins cererea omului de afaceri Sanjeev Gupta pentru un împrumut de urgenţă de 170 de milioane de lire sterline (234,36 milioane de dolari), tocmai pentru că nu sunt foarte încântaţi de actuala structura şi de guvernanţa corporativă a GFG Alliance. Pe de altă parte, oficiali britanici au declarat că, în caz de necesitate, Guvernul britanic va interveni pentru a preveni o eventuală prăbuşire a Liberty Steel, date fiind locurile de muncă pe care le asigură şi rolul strategic al oţelului în economia britanică.

În acelaşi timp, Sanjeev Gupta a anunţat că se află în negocieri privind o refinanţare inclusiv cu actualul administrator a Greensill, compania Grant Thornton. Administratorul special "a realizat importanţa acestui business şi importanţa ca acest business să rămână stabili, inclusiv din punct de vedere al creditorilor", a declarat Gupta.

Avantaj pe piaţă

Evoluţia preţurilor, în special la produsele siderurgice, a fost în favoarea Liberty Steel, care a preferat să-şi păstreze deschise unităţile după izbucnirea pandemiei de Covid-19, în condiţiile în care alţi producători şi-au închis fabricile. Numai că activitatea industrială a fost reluată mai repede decât se anticipa, ceea ce a dus la creşterea cererii de oţel. Astfel, dacă înainte de pandemie pe piaţa se confrunta cu un fenomen de supraproducţie, în prezent cererea de oţel depăşeşte oferta. În acelaşi timp, creşterea preţurile la produsele de oţel a dus şi la creşterea destul de rapidă a preţurilor la materii prime.

"Cele mai multe dintre afacerile aflate în portofoliul global al GFG Alliance au performanțe bune și generează fluxuri pozitive de numerar, susținute de îmbunătățirile operaționale pe care le-am realizat și de piețele puternice ale oțelului, aluminiului și minereului de fier. Operațiunile noastre siderurgice cu fluxuri primare, precum și cele de minerit din Europa și Australia înregistrează profituri record. Avem fonduri adecvate pentru nevoile noastre actuale. Facem pași prudenți în portofoliul nostru global pentru a ne gestiona resursele, în timp ce încercăm să negociem un moratoriu formal cu administratorii Greensill și să refinanțăm afacerile. Suntem în dialog permanent cu angajații noștri, sindicatele, clienții, furnizorii și guvernele pentru a-i menține informați și pentru a explora modalități prin care putem lucra împreună în situația actuală", se arată într-un răspuns către "Viaţa liberă" al GFG Alliance.

Într-o declaraţie publică, Sanjeev Gupta, care a recunoscut că "a trecut prin cea mai grea lună din viaţa sa", s-a arătat optimist în legătură cu acordurile de refinanţare ce urmează a fi încheiate. Rămâne de văzut dacă, într-adevăr, ce a fost mai greu a trecut…

Acord de finanţare aflat în negociere

GFG Alliance a avut o expunere estimată de 5,4 miliarde de dolari la Greensill, care s-a prăbușit la începutul lunii martie. În documentele prezentate în instanță, fondatorul Greensill, Lex Greensill, a declarat că Sanjeev Gupta l-a avertizat că GFG ar risca „să intre în insolvenţă” dacă i-ar fi oprită finanţarea lanţurilor de aprovizionare.

Un eventual acord cu actualul administrator al Greensill, Grant Thornton, i-ar oferi GFG Alliance spaţiu de manevră financiar fără a mai fi nevoit să îndeplinească obligaţiile ce-i revin în mod normal ca urmare a expunerii sale faţă de Greensill.

Administratorii Greensill, de la Grant Thornton, mai au la dispoziţie o lună de zile pentru a elabora un plan faţă de propriii creditor, iar acesta va include cel mai probabil să stabilească şi strategia vizavi de expunerea GFG Alliance faţă de Greensill.

Sanjeev Gupta a dat de înţeles că s-a ajuns la un acord „de facto” cu Grant Thornton, însă rămâne de văzut dacă se va ajunge la oficializarea acestei înţelegeri şi în ce va consta ea.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Combinatul Liberty Galaţi ajunge pe prima pagină a presei internaţionale: Fostul Sidex şi-a vândut creditele de carbon în 2020, iar acum nu poate acoperi costul poluării şi are nevoie de 100 de milioane de euro. Cum răspunde Liberty Galaţi

Combinatul siderurgic de la Galaţi are nevoie de o finanţare de 100 de milioane de euro pentru a-şi acoperi costurile cu emisiille de carbon, întrucât Liberty Galaţi face parte din imperiul în derivă al industriaşului Sanjeev Gupta, potrivit unei relatări FT.

Situaţia scoate la lumină problemele din ce în ce mai mari cu care se confruntă imperiul GFG Alliance al industriaşului Gupta după prăbuşirea celui mai mare creditor al său, Greensill Capital. Publicaţia scria în luna martie că unităţilor din Europa de Est, inclusiv fostul Sidex Galaţi, le-a fost atribuită o valoare negativă de 2,6 miliarde de dolari, în contextul în care au datorii de 1,6 miliarde de dolari. Această valoare negativă a reieşit din calculul consultanţilor chemaţi de GFG pentru a gândi un plan de restructurare.

În cazul Liberty Galaţi, combinatul a vândut credite de carbon de aproape 100 de milioane de euro anul trecut, după ce le-a primit în conformitate cu schema europeană de tranzacţionare de emisii ETS. Conform acestei scheme, marii poluatori primesc gratuit în fiecare an o anumită alocare de credite de carbon. Aceste credite sunt calculate de la caz la caz şi sunt emise în februarie. Ulterior, poluatorii trebuie să dea înapoi UE destule credite de carbon pentru a-şi acoperi fiecare tonă de emisii, până în aprilie anul următor. Liberty Galaţi a vândut credite de carbon primite pentru 2020 încă de anul trecut, iar acum se confruntă cu identificarea fondurilor necesare pentru a cumpăra creditele de carbon necesare pentru emisiile din ultimele 12 luni. O provocare suplimentară ţine de preţurile creditelor de carbon din UE, care au crescut masiv în ultimele săptămâni. Combinatul din Galaţi este în discuţii cu Liberty Ostrava din Cehia, în încercarea de a obţine creditele de carbon pe care nu le-au folosit cehii.

Vânzarea creditelor de carbon este o practică des întâlnite printre marile grupuri industriale europene. Companiile pot rămâne cu credite de carbon neutilizate dacă reuşesc pe parcursul anului respectiv să îşi reducă emisiile, ceea ce le permite să capitalizeze restul creditelor. Alţii aleg să vândă întreaga alocare şi să le cumpere înapoi peste 12 luni.

Cum răspunde Liberty Galaţi

Dorian Dumitrescu, directorul de comunicare al Liberty Galaţi: „La fel ca şi alte mari companii industriale, unităţile LIBERTY Steel Group tranzacţionează credite privind emisiile de carbon, ca parte a cursului obişnuit al activităţii lor. Acest aspect include tranzacţiile de cumpărare şi vânzare a creditelor, în funcţie de cerinţele comerciale şi de preţul pieţei. Nu comentăm soldurile actuale ale unităţilor noastre din motive comerciale, dar ne aşteptăm ca toate să prezinte numărul corect de credite Registrului UE la sfârşitul lunii aprilie. Liberty Galaţi este puternic angajată în a se asigura că reprezentanţii săi acţionează la standarde înalte de comportament şi că are implementate proceduri solide care să susţină acest angajament. Vom coopera pe deplin în orice investigaţie realizată de autorităţile române. Liberty a dispus deja o anchetă externă cu privire la chestiunea respectivă, care se află în desfăşurare. Pentru a se asigura că procesul este complet obiectiv, un manager din eşalonul superior a renunţat voluntar la responsabilităţile sale până la finalizarea anchetei. Nu vom mai emite niciun comentariu pe acest subiect în timp ce ancheta este în curs.”

zf.ro

Link to comment
Share on other sites

Finanțele combinatului Liberty Galați, sub presiune. Tranzacții de 100 milioane de euro cu certificatele de emisii de carbon

Grupul Liberty Steel, din care face parte și combinatul siderurgic Liberty Galați, trebuie să acopere până la sfârșitul lunii aprilie echivalentul unor certificate de emisii de carbon în valoare de 100 milioane de euro, în condițiile în care conglomeratul de companii din care face parte, GFG Alliance, se confruntă deja cu problemele financiare generate de intrarea în insolvență a unuia dintre principalii finanțatori, Greensill Capital.

În prezent, GFG Alliance face eforturi pentru a-și diversifica sursele de finanțare, dar și pentru a ajunge la un acord cu actualul administrator special al Greensill Capital, compania Grant Thornton. După cum v-am relatat în paginile ziarului "Viața liberă", patronului GFG Alliance, Sanjeev Gupta, a calificat perioada de după prăbușirea Greensill drept "cea mai dificilă din viața sa", însă a susținut că grupul are resurse pentru a-și susține finanțarea, mai ales că afacerile din siderurgie înregistrează în această perioadă de o conjunctură pe piață ce i-a permis să obțină profituri record.
Pe de altă parte, potrivit unor informații obținute de Financial Times, Liberty Steel este sub presiune pentru a acoperi, până la sfârșitul lunii aprilie, costul unor certificate de emisii de carbon în valoare de 100 milioane de euro. Chiar dacă vinderea și răscumpărarea certificatelor de emisii de carbon este o practică obișnuită la nivelul întreprinderilor, termenul-limită de conformare conform regulamentelor europene pune o presiune suplimentară pe afacerile GFG Alliance și Liberty Steel.

Potrivit Financial Times, costurile cu certificatele de emisii de carbon au apărut după ce, în cursul anului trecut, combinatul Liberty Galați ar fi vândut o cotă în valoare de 100 milioane de euro din alocația primită în cadrul schemei europene de comercializare a emisiilor de carbon (EU ETS). În prezent, Liberty Galați ar fi în discuții cu Liberty Ostrava, pentru acoperirea cu certificatele nefolosite de combinatul din Cehia a necesarului combinatului de Galați.
În legătură cu acest subiect, reprezentanții Liberty Galați au declarat că au capacitatea de a-și îndeplini toate obligațiile, inclusiv în ceea ce privește certificatele de emisii de carbon. "La fel ca și alte mari companii industriale, unitățile Liberty Steel Group tranzacționează credite privind emisiile de carbon, ca parte a cursului obișnuit al activității lor. Acest aspect include tranzacțiile de cumpărare și vânzare a creditelor, în funcție de cerințele comerciale și de prețul pieței. Nu comentăm soldurile actuale ale unităților noastre din motive comerciale, dar ne așteptăm ca toate să prezinte numărul corect de credite Registrului UE la sfârșitul lunii aprilie", se arată într-un răspuns către "Viața liberă" al conducerii Liberty Galați.
Certificatele de emisii pentru gazele cu efect de seră au fost evocate, la începutul acestui an, și în legătură cu ancheta ce-l privește pe fostul ministru al Mediului, Costel Alexe. Potrivit DNA, ministrul Costel Alexe ar fi pretins 22 de tone de tablă pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu referitoare la alocarea cu titlu gratuit către Liberty Steel a acestor certificate de emisii de gaze cu efect de seră.
În esenţă, era vorba de deblocarea unui ordin de ministru ce privea nu doar combinatul de la Galaţi, ci nu mai puţin de 133 de companii din ţară. Mai exact, este vorba de ordinul ministrului Mediului nr. 1404 din 13 iulie 2020, "privind aprobarea numărului de certificate de emisii de gaze cu efect de seră alocate cu titlu gratuit aferente anului 2020 pentru fiecare instalaţie din sectorul staţionar în care se desfăşoară una sau mai multe dintre activităţile prevăzute în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră".
Conform acestor alocări, făcute în baza referinţelor europene, combinatului Liberty Galaţi îi reveneau 5.527.525 de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, estimate de experți la o valoare de 180 milioane de euro.
Liberty Galați și-a manifestat disponibilitatea de a colabora la derularea anchetei. "Liberty Galați este puternic angajată în a se asigura că reprezentanții săi acționează la standarde înalte de comportament și că are implementate proceduri solide care să susțină acest angajament. Vom coopera pe deplin în orice investigație realizată de autoritățile române. Liberty a dispus deja o anchetă externă cu privire la chestiunea respectivă, care se află în desfășurare. Pentru a se asigura că procesul este complet obiectiv, un manager din eșalonul superior a renunțat voluntar la responsabilitățile sale, până la finalizarea anchetei. Nu vom mai emite niciun comentariu pe acest subiect în timp ce ancheta este în curs", au precizat reprezentanții Liberty Galați, în legătură cu acest subiect.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Siderurgiștii de la Liberty Ostrava: Respingem opțiunea de a împrumuta certificate CO2 combinatului din Galați!

Toate structurile sindicale ale salariaților combinatului siderurgic Liberty Ostrava din Cehia, parte a imperiului GFG Alliance al familiei indiene miliardare Gupta, sunt gata să intre în grevă din cauza situației financiare a companiei-mamă, care amenință operațiunile întreprinderii cehe, transmite Petr Slanina, liderul sucursalei Liberty Ostrava a celei mari confederații sindicale din Republica Cehă, KOVO.

După cum a relatat Profit.ro, Financial Times a scris recent că Liberty Galați, fostul Sidex, întâmpină probleme în a-și asigura finanțarea necesară achiziției obligatorii de certificate de emisii de gaze cu efect de seră pentru producția de anul trecut până la termenul limită din 30 aprilie și este în discuții cu compania-"soră" Liberty Ostrava pentru a împrumuta de la aceasta o parte din necesarul de credite CO2. Potrivit aceleiași surse, Liberty Galați și-ar fi vândut chiar din 2020 certificatele care i s-au alocat gratuit anul trecut în baza legislației europene.

"Respingem unilateral opțiunea de a împrumuta certificate CO2 combinatului român din Galați", a spus însă acum liderul sindical Petr Slanina, care reprezintă salariații și în Consiliul de Supraveghere al companiei. Liberty Ostrava are circa 6.000 de angajați, conform datelor analizate de Profit.ro. Potrivit lui Slanina, în ultimii ani, unitatea de producție din Ostrava a economisit certificate CO2 și intenționează să le vândă pe piață pentru a finanța investiții în modernizarea tehnologică a combinatului, menite să reducă atât consumul de energie, cât și emisiile acestuia. Sindicaliștii susțin că Liberty Ostrava are în prezent în portofoliu 5 milioane de certificate, în valoare de peste 200 milioane euro, la prețul actual din piață al creditelor de carbonul, care depășește 40 euro/certificat, și cer managementului companiei să se abțină de la orice acțiune care ar afecta patrimoniul acesteia.

Pe 6 aprilie, după apariția articolului din FT, grupul GFG Alliance transmitea pentru Profit.ro că nu comentează soldurile curente de certificate CO2 ale unităților sale de producție, adăugând că se așteaptă "ca toate să prezinte numărul corect de credite Registrului UE la sfârșitul lunii aprilie".

Contactați acum de Profit.ro, reprezentanții Liberty Galați au transmis că este menținută poziția exprimată de GFG Alliance pe 6 aprilie. Potrivit presei cehe, GFG Alliance și-a exprimat, în replică, "adânca dezamăgire" față de reacția sindicatelor de la Liberty Ostrava, de natură să "sporească incertitudinea", și s-a declarat "gata să discute cu reprezentanții angajaților și să le explice situația, pentru a le potoli îngrijorările".

Sindicaliștii de la Liberty Ostrava au mai cerut explicații cu privire la destinația unui împrumut în valoare de 2 miliarde de coroane (circa 77 milioane euro) primit de companie cu garanția statului ceh ca parte a unui program de sprijin economic de combatere a efectelor pandemiei COVID-19, în condițiile în care combinatul nu a tras până în prezent deloc fonduri din acest credit. Ei susțin că banii sunt în conturile principalului finanțator pentru capital de lucru al Liberty, compania financiară britanică Greensill, intrată în insolvență luna trecută, și se tem că unitatea din Ostrava nu va mai putea să-i acceseze, deși plătește deja dobândă pentru ei. Prăbușirea Greensill și efectele acesteia asupra grupului GFG Alliance ar fi făcut ca piața să-și piardă încrederea în combinatele siderurgice Liberty, iar o parte din partenerii de afaceri ai unității din Ostrava cer deja plata în avans a materiei prime livrate, mai susțin sindicatele cehe.

profit.ro

Link to comment
Share on other sites

Ascensiunea spectaculoasă a miliardarului Sanjeev Gupta, care este şi proprietarul Sidex Galaţi, de la un trader de metale la un magnat al oţelului: Pe drum, însă, mai mulţi giganţi bancari au făcut un pas în spate în finanţarea grupului pe care l-a creat

Companiile antreprenorului anglo-indian Sanjeev Gupta, care deţine şi fostul Sidex Galaţi, păreau să înregistreze rezultate pozitive până la prăbuşirea de luna trecută a principalului creditor – Greensill Capital. Însă cu mult înainte de declinul suferit de Greensill, mai multe bănci au încheiat legăturile cu divizia tranzacţie de bunuri şi mărfuri din cadrul Liberty House Group (Liberty Commodities Limited – LCL), deţinut de Gupta.

Patru bănci au încetat să lucreze cu LCL încă din 2016, după ce ridicat semne de întrebare cu privire la o serie de probleme din cadrul conosamentelor – chitanţele de livrare care îi oferă deţinătorului dreptul de a intra în posesia mărfii – şi altor documente furnizate de Liberty, conform unor surse citate de Bloomberg. Printre bănci se numără gigantul rus Sberbank PJSC, grupul australian Macquarie Group, Commonwealth Bank of Australia şi ICBC Standard din China. De asemenea, Goldman Sachs – una dintre cele mai mari bănci de investiţii din SUA – a încetat să mai lucreze cu firmele lui Gupta în aceeaşi perioadă.

În 2018, Sberbank a format o echipă prin care intenţiona să cerceteze containerele viu colorate din portul Rotterdam, căutându-le pe cele pline de nichel, finanţate de bancă în numele grupului Liberty. Totuşi, de fiecare dată când investigatorii au localizat un container, au descoperit că fusese deja golit, renunţând după cu au verificat aproximativ 10 containere. Sberbank l-a confruntat ulterior pe Gupta, care a promis că firma va înapoia cei 100 de milioane de dolari pe care îi datora. Grupul GFG Alliance, format din toate companiile controlate de Gupta şi familia sa, inclusiv Liberty, a declarat că refuză să se facă responsabil de orice fărădelege.

Pe măsură ce băncile au renunţat la Liberty Commodities Limited, GFG Alliance a început să se bazeze tot mai mult pe creditele oferite de Greensill Capital, acumulând datorii de aproape 5 miliarde de dolari până în martie 2021. Doar LLC  are datorii de 1,04 miliarde de dolari, dintre care 846 de milioane la Greensill.

Acum, de vreme ce Greensill este în insolvenţă şi divizia sa din Germania a intrat pe radarul autorităţilor de supraveghere financiară, Gupta încearcă să găsească noi finanţări, însă fără succes până acum. Credit Suisse, care a devenit un creditor major pentru companiile lui Gupta după ce a cumpărat datoriile împachetate de Greensill – a decis luna trecută să arunce în insolvenţă Liberty Commodities. Gupta a declarat ulterior că ar putea contesta decizia.

Traderii din lumea mărfurilor s-au bazat de mult timp pe bănci pentru a-şi finanţa fluxurile de bunuri de la punctul de plecare spre destinaţie. Din punctul de vedere al băncilor, acest tip de finanţare prezintă un nivel redus de risc. Dacă traderul va avea dificultăţi financiare, banca îi poate confisca marfa şi îşi va recupera astfel banii. Însă mişcarea este valabilă în condiţiile în care documentele folosite – precum conosamentele – sunt redactate în mod precis.

ICBC Standard Bank nu a mai finanţat LCL de la începutul lui 2016, după ce a descoperit că firma ar fi duplicat conosamentele, potrivit unor persoane familiare cu situaţia, citate de Bloomberg. În acelaşi an, Commonwealth Bank of Australia a încetat să-i ofere credite diviziei de trading deţinute de Gupta după ce a finanţat pentru Liberty o încărcătură de metal, fiind întâmpinată cu acelaşi conosament, însă de către un alt trader care căuta să obţină împrumuturi.

Apoi, la sfârşitul lui 2016, Goldman Sachs, care a extins o linie de credit de 20 de milioane de dolari pentru a finanţa comerţul cu nichel din cadrul Liberty, a încetat să mai lucreze cu LCL după ce i-au fost semnalate problemele regăsite în documente.

zf.ro

Link to comment
Share on other sites

Primele falimente în imperiul Gupta, proprietarul Sidex Galați

Trei fabrici de componente auto din Franța operate de compania Alvance Aluminium, parte a grupului GFG Alliance controlat de familia miliardară indiană Gupta, care controlează și combinatul siderurgic Liberty Galați, fostul Sidex, au cerut la finalul săptămânii trecute intrarea în faliment și protecție față de creditori, transmite AFP. Sunt primele falimente consemnate în imperiul Gupta, după prăbușirea principalului finanțator al grupului GFG Alliance, compania financiară britanică Greensill Capital.

Cele trei unități de producție și-au declarat vineri intrarea în încetare de plăți, salariații lor fiind informați în acest sens cu o zi înainte, potrivit presei franceze. Principalii lor clienți sunt producătorii auto francezi Renault și Peugeot. Operațiunile fabricilor, care au în total circa 850 de angajați, au fost afectate de procesul de renunțare treptată la motoarele diesel, dar și de concurența externă. Un purtător de cuvânt al Alvance Aluminium a declarat că grupul le-a injectat capital de peste 45 milioane euro, însă nu a mai putut să le acorde sprijin după colapsul Greensill.

Un reprezentant al sindicatelor a declarat că angajatorul le-a transmis că procedurile efective de faliment vor începe la finalul lunii și că se intenționează găsirea unui investitor care să cumpere fabricile. Sanjeev Gupta, președintele GFG Alliance, afirma în prima parte a lunii aprilie că exclude închiderile de fabrici, arătând că grupul, cu rulaj anual total de circa 20 miliarde dolari, este pe profit la nivel global.

După cum a relatat Profit.ro, Financial Times a scris recent că Liberty Galați, fostul Sidex, ar întâmpina probleme în a-și asigura finanțarea necesară achiziției obligatorii de certificate de emisii de gaze cu efect de seră pentru producția de anul trecut până la termenul limită din 30 aprilie și ar fi în discuții cu compania-"soră" Liberty Ostrava pentru a împrumuta de la aceasta o parte din necesarul de credite CO2. Potrivit aceleiași surse, Liberty Galați și-ar fi vândut chiar din 2020 certificatele care i s-au alocat gratuit anul trecut în baza legislației europene. Tot Financial Times a scris că o echipă de consilieri care lucrează la un plan de restructurare a grupului GFG Alliance al miliardarului indian Sanjeev Gupta, din care face parte și combinatul siderurgic românesc Liberty Galați, fostul Sidex, echipă care a realizat o estimare preliminară a valorii nete a activelor grupului, ținând cont și de datoriile acestuia, a apreciat că operațiunile siderurgice ale GFG Alliance din Europa de Est, din care cele mai importante sunt cele din România și Cehia, ar avea o valoare negativă, de -1,6 miliarde dolari.

Ideea planului de restructurare a apărut după ce principalul furnizor de credite de capital de lucru al GFG Alliance, compania financiară Greensill Capital a omului de afaceri australian Lex Greensill, a intrat în insolvență, în urma retragerii unei finanțări de 10 miliarde de dolari din partea Credit Suisse. Greensill a depus un document la tribunal în care afirma că GFG Alliance, principalul său client, se confruntă cu "dificultăți financiare severe". În document se menționa că grupul lui Gupta a trimis pe 7 februarie o scrisoare către Greensill în care scrie că, dacă Greensill nu îi va mai furniza finanțare pentru capital de lucru, se va "prăbuși în insolvență". Tot acolo, Greensill mai afirma că a încetat să finanțeze GFG Alliance la începutul lunii martie, moment din care grupul-mamă al Liberty Galați ar fi început să înregistreze restanțe la obligațiile sale de plată. Greensill și-a evaluat expunerea totală pe grupul lui Gupta la peste 5 miliarde dolari.

profit.ro

Link to comment
Share on other sites

Liberty Ostrava nu va ceda Galațiului certificatele de emisii de carbon

Combinatului siderurgic Liberty Galați nu va putea împrumuta certificatele de emisii de carbon de la combinatul Liberty Ostrava, un angajament în acest sens fiind luat de conducerea unității din Cehia, în urma unei întâlniri avute vineri, 16 aprilie, cu prim-ministrul Andrej Babis.

"A existat intenția de a împrumuta aceste certificate de emisii, care sunt active ale companiei (din Ostrava - n.r.), unei unități-soră din România (combinatul siderurgic Liberty Galați - n.r.). Nu ne place acest lucru. Am solicitat cu fermitate conducerii să nu facă lucrul acesta. Grupul nu se consolidează, deci nu știm tranzacțiile din cadrul grupului. Când a intrat investitorul (GFG Alliance, din care face parte Liberty Steel - n.r.), a promis să investească. Insistăm asupra acestui lucru. Compania se descurcă bine. Ideea este să rămână în Cehia ceea ce s-a câștigat. Prin urmare, acești bani, chiar și sub formă de certificate de emisii, nu vor ieși din țară", a declarat prim-ministrul Andrej Babis, după întâlnirea, la sediul unității, cu conducerea Liberty Ostrava, potrivit agenției de presă CTK.

Context general

După cum v-am informat în paginile ziarului "Viața liberă", combinatul siderurgic Liberty Galați trebuie să acopere până la sfârșitul lunii aprilie echivalentul unor certificate de emisii de carbon în valoare de 100 milioane de euro, în condițiile în care conglomeratul de companii din care face parte, GFG Alliance, se confruntă deja cu problemele financiare generate de intrarea în insolvență a unuia dintre principalii finanțatori, Greensill Capital.

Potrivit Financial Times, costurile cu certificatele de emisii de carbon au apărut după ce, în cursul anului trecut, combinatul Liberty Galați ar fi vândut o parte din alocația primită în cadrul schemei europene de comercializare a emisiilor de carbon (EU ETS).
Vestea că Liberty Galați ar fi în discuții cu Liberty Ostrava, pentru acoperirea cu certificatele nefolosite de combinatul din Cehia a necesarului combinatului de la Galați, a stârnit nemulțumirea sindicatelor de la Liberty Ostrava, care au amenințat cu declanșarea unei greve, în cazul în care o asemenea tranzacție ar fi încheiată.

Poziții oficiale

Discuțiile dintre guvernul ceh și conducerea Liberty au dus la detensionarea situației la Ostrava. Potrivit ministrului ceh al Industriei și Comerțului, Karel Havlicek, unitatea de la Ostrava deține certificate de emisii de carbon în valoare de 216 milioane de euro. El a spus că "percepem aceste certificate ca un activ pe termen lung, iar acestea pot servi ca sursă pentru viitoare investiții sau ca o asigurare în numerar în cazul în care compania va întâmpina eventuale dificultăți. Atât timp cât aceste cote rămân aici, există prezumția că unitatea poate opera".
Inclusiv conducerea GFG Alliance a confirmat întâlnirea cu prim-ministrul ceh Andrej Babis, iar într-un comunicat de presă oficial se precizează că "am confirmat că certificatele CO2 ale unității vor fi utilizate în continuare în beneficiul Liberty Ostrava".
În ceea ce privește situația de la combinatul Liberty Galați, reprezentanții companiei au declarat pentru "Viața liberă" că au capacitatea de a-și îndeplini toate obligațiile, inclusiv în ceea ce privește certificatele de emisii de carbon. "La fel ca și alte mari companii industriale, unitățile Liberty Steel Group tranzacționează credite privind emisiile de carbon ca parte a cursului obișnuit al activității lor. Aceasta include tranzacțiile de cumpărare și vânzare a creditelor, în funcție de cerințele comerciale ale acestora și de prețul pieței. Nu comentăm soldurile actuale ale unităților noastre din motive comerciale, dar ne așteptăm ca toate acestea să prezinte numărul corect de credite Registrului UE la sfârșitul lunii aprilie", se arată în răspunsul către "Viața liberă" transmis de Liberty Galați.
Schema europeană de comercializare a emisiilor de carbon (EU ETS) este cea mai mare piaţă de acest fel la nivel internaţional şi se bazează pe principiul "limitează şi comercializează", fiecare unitate industrială având alocată o cotă de certificate de emisii de carbon. Instalațiile ce prezintă, dintr-un motiv sau altul, un deficit de certificate EUA trebuie să le cumpere pentru a-și realiza conformarea (la sfârșitul lunii aprilie a fiecărui an). Vânzarea și cumpărarea de astfel de certificate este o practică frecvent utilizată la nivelul marilor companii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Ajay Aggarwal, Liberty Galaţi: Combinatul din Galaţi a depăşit cu succes criza generată de pandemie şi de reducerea severă a consumului de oţel

Ajay Aggarwal, membru în Consiliul de Administraţie al combinatului Liberty Galaţi şi directorul executiv al GFG, principalul acţionar Liberty Galaţi, fostul Sidex, spune că unitatea de la Galaţi a depăşit impasul din pandemie şi acum lucrează la capacitate maximă. „Combinatul siderurgic din Galaţi a depăşit cu succes criza din 2020 generată de pandemie şi de reducerea severă a consumului de oţel, precum şi a scăderii preţurilor în primul trimestru al anului. În urma eforturilor mari depuse de echipa locală, Liberty Galaţi a trebuit doar să reducă temporar, mai degrabă decât să suspende sau să oprească producţia, spre deosebire de mulţi alţi producători europeni, şi a continuat să-şi servească clienţii, în ciuda mediului foarte dificil”, a spus Ajay Aggarwal, răspunzând întrebărilor ZF.

Pe plan extern fondul de investiţii Greensill Capital, principalul finanţator al Grupului GFG, din care face parte şi Liberty, a intrat în insolvenţă. Reprezentanţii Liberty au dat mai multe asigurări că activitatea de la Galaţi nu va fi afectată de situaţia externă a grupului.

Ajay Aggarwal a răspuns la mai multe întrebări ZF legate de dificultăţile de finanţare, precum şi de vânzarea creditelor de carbon de la Galaţi, subiect abordat şi de presa internaţională.

Liberty Galaţi, fostul Sidex, are în acest moment circa 5.000 de angajaţi şi afaceri de 5 mld. de lei în 2019, ultimele date publice disponibile. Profitul companiei a fost de 29 mil. lei, al doilea an de profit după câţiva ani de pierderi.

Ajay Aggarwal a punctat de mai multe ori că activitatea de la Galaţi nu este afectată de situaţia externă a grupului. El a spus că Liberty Galaţi va păstra forţa de muncă, îşi extinde anul acesta capacitatea de producţie şi toate planurile de investiţii rămân în picioare. „Echipa de la Galaţi se concentrează asupra eforturilor noastre de creştere a producţiei, livrarea produselor către clienţi la timp şi la calitatea solicitată. Nu există intenţia de a reduce numărul locurilor de muncă, iar salariile sunt plătite fără întârziere.”

Cum au reacţionat furnizorii în urma situaţiei externe a Grupului din care face parte LIBERTY Galaţi? Suntem siguri că vom trece peste dificultatea cu care se confruntă Alianţa GFG din cauza plasării în administrare judiciară a principalului său furnizor financiar. Cu toate acestea, este important să reţineţi că LIBERTY Galaţi este o unitate viabilă şi profitabilă, care si-a crescut producţia in comparaţie cu anul trecut, care este capabilă să livreze oţel de calitate şi să producă finanţarea necesară pentru operaţiunile şi proiectele sale obişnuite. Suntem în contact strâns cu partenerii de afaceri, cum ar fi furnizorii noştri, dar colaborăm îndeaproape şi cu sindicatele, angajaţii şi partenerii sociali.

Sunt furnizorii plătiţi cu întârziere? Există plăţi în avans solicitate de furnizori?  Discutăm în permanenţă cu furnizorii noştri orice problemă cu care ne-am putea confrunta şi - din fericire – ei privesc colaborarea cu noi ca pe un parteneriat pe termen lung. Ca în orice afacere de anvergură, pot apărea ocazional unele probleme, dar - acolo unde a fost cazul - am lucrat în colaborare pentru a le rezolva şi am mers mai departe împreună. Ultimele luni au adus schimbări majore în industria noastră. Preţurile cocsului, minereurilor de fier şi ale altor materii prime s-au majorat. Ambiţia noastră de a creşte producţia a însemnat, de asemenea, că trebuie să cumpărăm un volum mai mare din aceste resurse. Situaţia actuală a principalului nostru finanţator nu a afectat capacităţile noastre privind capitalul de lucru, dar luăm măsuri semnificative de auto-ajutorare pentru a reduce stocurile de oţel, pentru a corela stocul cu comenzile clienţilor şi pentru a colabora cu clienţii în vederea obţinerii unor condiţii care să aducă numerar mai devreme. Suntem foarte recunoscători pentru sprijinul oferit de clienţii şi furnizorii noştri.

zf.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

În pofida amenințărilor de grevă, Liberty Ostrava a vândut certificate CO2 de peste 40 milioane euro combinatului-"frate", fostul Sidex Galați, în ceasul al 12-lea

Conglomeratul GFG Alliance al familiei miliardare indiene Gupta a confirmat că divizia sa siderurgică din Cehia, Liberty Ostrava, a vândut 1 milion de certificate de emisii de gaze cu efect de seră (CO2), în valoare de peste 40 milioane euro la prețurile actuale din piață, combinatului-"frate" românesc Liberty Galați, fostul Sidex. Tranzacția ar fi avut loc în noaptea de 29 spre 30 aprilie, practic în ceasul al 12-lea înainte de deadline-ul de achiziție a certificatelor pe care Liberty Galați trebuia să îl respecte, în conformitate cu legislația europeană în materie.

"Tranzacția a fost derulată la prețul curent de piață, care va fi plătit imediat către Liberty Ostrava, cu posibilitatea ca aceasta să reachiziționeze certificatele la un preț mai redus în viitor. O propunere inițială în acord cu legea, de a monetiza o parte din excesul de certificate CO2 al companiei, însoțită de multiple măsuri de protecție a business-ului Liberty Ostrava, a fost blocată de către sindicate și de către guvernul Cehiei în aprilie", au spus cei de la GFG Alliance pentru Financial Times.

După cum a relatat Profit.ro, sindicatele din Liberty Ostrava au protestat și au amenințat cu greva după ce au aflat că Liberty Galați întâmpina probleme în a-și asigura finanțarea necesară achiziției obligatorii de certificate de emisii de gaze cu efect de seră pentru producția de anul trecut până la termenul limită din 30 aprilie și era în discuții cu Liberty Ostrava pentru a împrumuta de la aceasta o parte din necesarul de credite CO2. Anterior, Financial Times scrisese că Liberty Galați și-ar fi vândut chiar din 2020 certificatele care i s-au alocat gratuit anul trecut în baza legislației europene. Transferul de certificate CO2 pe bază de împrumut între combinatele din Ostrava și Galați ale familiei Gupta a fost atunci în cele din urmă blocat în urma intervenției publice a premierului de la Praga, Andrej Babis.

Tranzacția de vânzare nu a calmat însă lucrurile. Sindicatele de la Ostrava au anunțat acțiuni de protest, iar vicepremierul ceh și ministrul Industriei de la Praga se vor întâlni cu conducerea companiei și cu reprezentanții salariaților, potrivit presei din Cehia. "Suntem în contact cu domnul Gupta (Sanjeev Gupta – n.r.). Cerem ca încasările din tranzacție să fie utilizate pentru dezvoltarea companiei. În plus, Gupta a sugerat ca o parte din bani să fie folosiți pentru acordarea de bonusuri către salariații Liberty Ostrava. Vom iniția o acțiune de control financiar și, alături de sindicate, vom supraveghea utilizarea resurselor obținute (din tranzacția cu Liberty Galați – n.r.)", a declarat premierul Babis. Și ministrul Culturii de la Praga, Lubomir Zaoralek, a cerut anchetarea tranzacției, inclusiv cu implicarea procuraturii cehe.

În ultimii ani, unitatea de producție din Ostrava economisise certificate CO2 și intenționa să le vândă pe piață pentru a finanța investiții în modernizarea tehnologică a combinatului, menite să reducă atât consumul de energie, cât și emisiile acestuia. Sindicaliștii cehi susțineau luna trecută că Liberty Ostrava avea la acel moment în portofoliu 5 milioane de certificate, în valoare de peste 200 milioane euro, la prețul din piață al creditelor de carbon, care depășește 40 euro/certificat, și cereau managementului companiei să se abțină de la orice acțiune care ar afecta patrimoniul acesteia.

Sindicaliștii de la Liberty Ostrava mai cereau explicații cu privire la destinația unui împrumut în valoare de 2 miliarde de coroane (circa 77 milioane euro) primit de companie cu garanția statului ceh ca parte a unui program de sprijin economic de combatere a efectelor pandemiei COVID-19, în condițiile în care combinatul nu trăsese până atunci deloc fonduri din acest credit. Ei susțineau că banii erau în conturile principalului finanțator pentru capital de lucru al Liberty, compania financiară britanică Greensill, intrată în insolvență în martie, și se temeau că unitatea din Ostrava nu va mai putea să-i acceseze, deși plătea deja dobândă pentru ei.

profit.ro

Link to comment
Share on other sites

Liberty Steel, din care face parte şi Liberty Galaţi, se pregăteşte de restructurare şi va vinde activele neprofitabile. Activitatea se va concentra pe capacităţile profitabile, printre care şi Galaţi

Liberty Steel, grup producător de oţel din care face parte şi Liberty Galaţi, fostul combinat Sidex Galaţi, va începe un proces de restructurare a operaţiunilor, după ce principalul finanţator, Greensill, a intrat in incapacitate de plată. Capacităţile neprofitabile vor fi vândute, iar acţiunea se va concentra asupra unităţilor care funcţionează, printre care şi combinatul de la Galaţi, scrie site-ul spglobal.com. Scopul restructurării este de a continua să îmbunătăţească performanţele comerciale şi operaţionale ale acelor unităţi care sunt profitabile, a declarat un purtător de cuvânt într-o declaraţie prin e-mail, pentru sursa citată.

Liberty Steel, cu aproximativ 20 mil.  tone/an de capacitate de rulare a produselor în întreaga lume, din care aproximativ 10 milioane de tone/an în Europa, nu a specificat care dintre unităţile sale sunt neprofitabile. Compania are peste 200 de facilităţi de producţie la nivel global în 10 ţări, angajând peste 30.000 de oameni.

Surse apropiate de Liberty, citate de S&P Global, au declarat că „s-a arătat foarte clar că principalele companii ale grupului - Liberty Whyalla (în Australia) şi Liberty Galaţi şi Liberty Ostrava în Europa - au performanţe bune.”

Liberty Steel a crescut rapid în ultimii ani, devenind al patrulea cel mai mare producător de oţel din Europa, cu o capacitate de oţel brut de 6 milioane de tone pe an în regiune, după ce a achiziţionat mai multe capacităţi, inclusiv Ostrava şi Galaţi, de la producătorul de oţel ArcelorMittal. Grupul are acum însă dificultăţi din cauză că principalul său finanţator, fondul de investiţii Greensill, a intrat în insolvenţă.

Într-un interviu acordat ZF, Ajay Aggarwal, membru în Consiliul de Administraţie al combinatului Liberty Galaţi şi directorul executiv al GFG, principalul acţionar Liberty Galaţi, a spus că unitatea de la Galaţi este profitabilă şi are comenzi, lucrând în acel moment la capacitate maximă.

„Suntem siguri că vom trece peste dificultatea cu care se confruntă Alianţa GFG din cauza plasării în administrare judiciară a principalului său furnizor financiar. Cu toate acestea, este important să reţineţi că Liberty Galaţi este o unitate viabilă şi profitabilă, care şi-a crescut producţia în comparaţie cu anul trecut, care este capabilă să livreze oţel de calitate şi să producă finanţarea necesară pentru operaţiunile şi proiectele sale obişnuite“, a spus, pentru ZF, Ajay Aggarwal.

zf.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Miliardarul Gupta, patronul combinatului de la Galaţi, anchetat de autorităţile din Marea Britanie

Oficiul antifraudă din Marea Britanie (SFO) a demarat vineri o anchetă asupra grupului GFG Alliance, imperiul magnatului oţelului Sanjeev Gupta, inclusiv asupra acordurilor sale de finanţare cu societatea Greensill Capital, care este în faliment, transmite Reuters. În total, imperiul de afaceri al lui Gupta regrupează aproximativ 35.000 de angajaţi la nivel mondial, reunind combinate siderurgice şi uzine de aluminiu în SUA, Marea Britanie, Franţa, România (fostul Sidex Galaţi) şi Australia, scrie Agerpres.

„SFO a demarat o investigaţie pe baza suspiciunilor de fraudă, tranzacţii frauduloase şi spălare de bani în legătură cu finanţarea şi derularea afacerilor companiilor din cadrul Gupta Family Group Alliance (GFG), inclusiv acordurile de finanţare cu Greensill Capital UK Ltd,” a informat Serious Fraud Office într-un comunicat de presă.

Această anchetă constituie o nouă lovitură dură pentru GFG, un grup care trece printr-o perioadă dificilă după falimentul Greensill Capital, principalul său finanţator. În prezent, imperiul omului de afaceri indo-britanic Sanjeev Gupta caută cu disperare noi fonduri, în special pentru a evita închiderea uzinelor diviziei sale siderurgice Liberty Steel.

În luna iulie 2019, Liberty Steel, o companie cu sediul în Marea Britanie care este deţinută de GFG Alliance, a plătit 740 de milioane de euro pentru a prelua o serie de oţelării din Cehia, România, Macedonia de Nord, Italia şi Belgia de la grupul ArcelorMittal. Activă pe plan global, Liberty Steel are o capacitate anuală de producţie de 13 milioane de tone în Europa, 72% din volumul total, şi are 17.000 de angajaţi pe continent.

economica.net

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Restructurare la Liberty Steel, combinatul de la Galați rezistă. Refinanțarea, extremă urgență

GFG Alliance a trecut la vânzarea unor active din cadrul Liberty Steel, ca parte a unui plan mai amplu de restructurare și refinanțare a grupului, după ce, în luna martie, fondul britanic de investiții Greensill - unul dintre principalii finanțatori al conglomeratului de companii controlate de Sanjeev Gupta - a intrat intrat în insolvență. Combinatul siderurgic Liberty Galați rămâne, însă, cel puțin deocamdată, un pol de stabilitate la nivelul grupului, inclusiv din punct de vedere financiar.

GFG Alliance are față de Greensill Capital o expunere de "câteva miliarde de dolari", iar în prezent grupul caută soluții de refinanțare a afacerilor. Această refinanțare este vitală, în condițiile în care GFG Alliance s-a angajat, inclusiv prin contractarea unor împrumuturi, într-un vast plan de investiții.
Una dintre cele mai importante astfel de achiziții a fost în 2019, când GFG Alliance a preluat de la ArcelorMittal, pentru 740 milioane de euro, combinatul siderurgic de la Galați, precum și alte oțelării din Cehia, Italia, Belgia, Italia și Macedonia de Nord. Anterior, GFG Alliance și-a trecut în portofoliu o serie de unități din Franța, inclusiv combinatul de aluminiu de la Dunkirk, cel mai mare de acest fel din Europa, dar și multe din oțelăriile din Marea Britanie.
Acestea reprezintă însă doar o parte a "imperiului" GFG Alliance, în prezent fiind vorba de mai multe structuri care funcționează independent, în domenii precum siderurgie, energie regenerabilă, transporturi și materii prime etc., în total fiind vorba de 35.000 de angajați în 10 țări și venituri de 20 miliarde de dolari.

Context general

Pe de altă parte, prăbușirea Greensil, combinată cu opacitatea unor operațiuni (nelistate la bursă - n.r.), au avut un efect "toxic" la nivelul afacerilor GFG Alliance, în special în ceea ce privește finanțarea pe termen scurt și mediu. "Gaz pe foc" au pus și o serie de verificări privind modul de folosire a fondurilor GFG Alliace. Luna trecută, Oficiul antifraudă din Marea Britanie (SFO) a demarat o anchetă asupra grupului GFG Alliance, inclusiv asupra acordurilor sale de finanţare cu societatea Greensill Capital. De asemenea, nici lumea politică nu a fost ferită de "unda de șoc" a prăbușirii Greensill, inclusiv fostul premier David Cameron fiind acuzat că și-a depășit atribuțiile, prin acțiuni de lobby în favoarea GFG Alliace.

Toate aceste elemente n-au făcut decât să tulbure și mai mult apele și să complice negocierile cu potențialii finanțatori, mai ales în ceea ce privește costurile creditării.

Situația la Galați

În tot acest context complicat, combinatul siderurgic Liberty Galați a fost până în prezent un pol de stabilitate pentru afacerile la nivel de grup. Evoluția prețurilor la produsele siderurgie a fost în favoarea Liberty Steel, care a preferat să-și mențină deschise unitățile după izbucnirea pandemiei de Covid-19, în condițiile în care alți producători și-au închis fabricile. În aceste condiții, chiar dacă își gestionează cu prudență resursele financiare, combinatul de la Galați rămâne una dintre cele mai importante operațiuni ale Liberty Steel, nu doar din România, ci și din Europa.
"Este important de reținut că Liberty Galați este o unitate viabilă și profitabilă, produce la niveluri superioare comparativ cu anul trecut, este capabilă să livreze oțel de calitate și să furnizeze finanțarea necesară pentru operațiunile și proiectele sale obișnuite", declara recent, pentru "Viața liberă", directorul general al Liberty Steel, Aida Nechifor, care a precizat că planurile de investiții - cuptor cu arc electric, instalația DRI, noi linii de producție proiectele din domeniul energiei regenerabile etc. - rămân valabile.
"Alianța GFG rămâne dedicată Liberty Galați și României. Planurile noastre de a ne spori prezența aici nu sunt afectate de situația actuală", a subliniat reprezentatul Liberty Steel Galați.

Active scoase la vânzare

Dacă la Galați lucrurile sunt stabile, alte operațiuni al Liberty Steel nu au o situație la fel de bună. Strategia de restructurare și refinanțare a grupului pare a se concetra pe unitățile de bază profitabile, o serie de unități europene mai mici, neperformante, fiind scoase la vânzare.
Liberty Steel a anunțat că va vinde o serie de active de Marea Britanie - trei unități "secundare", respectiv uzina de oţeluri speciale de la Stocksbridge, Liberty Aluminium Technologies şi Liberty Pressing Solutions, fiind deja identificați potențiali cumpărători. Potrivit unor informații, nu ar fi exclus ca pe listă să fie inclus și combinatul din Hayange, Franța, dar GFG Alliance nu a confirmat oficial această posibilitate.
În același timp, deși unii vorbesc deja de "o dezmebrare a Liberty Steel", unele dintre afacerile grupului încep să se consolideze. Astfel, deși o serie de unități ale diviziei din Marea Britanie au fost scoase la vânzare, Liberty Steel a ajuns la un acord cu Credit Suisse în legătură cu divizia grupului din Australia și cu stingerea unor proceduri în justiție deschise după prăbușirea Greensill Capital. Desigur, rămâne de văzut dacă Liberty Steel va reuși să-și securize operațiunile și în Europa. Dar cum șocul inițial pare a se fi absorbit, oficialii GFG Alliance se arată încrezători că dificultățile financiare vor fi depășite, chiar dacă acest lucru ar putea fi posibil abia spre sfârșitul anului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Proprietarul Sidex Galaţi spune că îşi poate plăti creditorii după o restructurare majoră

Conglomeratul GFG Alliance, care deţine în România fostul Sidex Galaţi, a anunţat luni că a făcut progrese spre o restructurare majoră care îi va permite să îşi plătească creditorii, după ce principalul său finanţator, fondul Greensill Capital, s-a prăbuşit în luna martie, transmite Reuters. "Aceasta va permite GFG să se concentreze pe afacerile sale, să protejeze locurile de muncă şi să dezvolte mai departe activele rămase", a informat GFG Alliance într-un comunicat de presă.

GFG Alliance, un conglomerat cu activităţi în diferite domenii controlat de magnatul Sanjeev Gupta, regrupează aproximativ 35.000 de angajaţi la nivel mondial, reunind combinate siderurgice şi uzine de aluminiu în SUA, Marea Britanie, Franţa, România (fostul Sidex Galaţi) şi Australia.

Grupul lui Sanjeev Gupta a precizat luni că a ajuns la un acord cu administratorii Greensill Bank pentru "un angajament pozitiv direct în vedere unei soluţii amiabile", fără a oferi alte detalii. Anunţul de luni vine după ce GFG Alliance şi grupul bancar elveţian Credit Suisse au ajuns săptămâna trecută la un acord cu privire la activele GFG din Australia, acord care va permite refinanţarea acestor operaţiuni. "Aceste evoluţii deschid calea pentru refinanţare, ceea ce va permite GFG să îşi plătească creditorii", a apreciat GFG.

De asemenea, GFG Alliance a anunţat luni că a publicat documentele privind refinanţarea operaţiunilor sale siderurgice din Europa continentală, inclusiv din România şi Cehia. În paralel, GFG Alliance va continua procesul de vânzare a operaţiunilor de aliaje speciale din Marea Britanie şi, de asemenea, va regrupa operaţiunile siderurgice din Belgia, Luxemburg şi Italia sub umbrela operaţiunilor din România.

În luna iulie 2019, Liberty Steel, o companie cu sediul în Marea Britanie care este deţinută de GFG Alliance, a plătit 740 de milioane de euro pentru a prelua o serie de oţelării din Cehia, România, Macedonia de Nord, Italia şi Belgia de la grupul ArcelorMittal. Activă pe plan global, Liberty Steel are o capacitate anuală de producţie de 13 milioane de tone în Europa, 72% din volumul total, şi are 17.000 de angajaţi pe continent. 

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Patronul Liberty Galați negociază cu americanii de la White Oak

Conglomeratul de firme GFG Alliance, din care face parte și Combinatul Siderurgic Liberty Galați, este în discuții cu White Oak Global Advisors, cu privire la refinanțarea operațiunilor sale europene, într-un acord care ar putea pune capăt lunilor de incertitudine pentru mii de angajați din siderurgie.

White Oak Global Advisors este un grup de investiții private din San Francisco (SUA) care a oferit deja noi finanțări pentru operațiunile GFG Alliance din Australia, dar în prezent se poartă discuții în vederea extinderii acestui acord și la nivelul altor unități pe care grupul condus de omul de afaceri Sanjeev Gupta le deține.
Cele mai importante active europene ale GFG în domeniul siderurgiei includ combinatul de la Galați și combinatul de la Ostrava, din Republica Cehă, dar negocierile vizează, printre altele, și unitățile mai mici din Marea Britanie.

Împrumuturi vechi și noi

Grupul financiar american s-a oferit să ofere un împrumut de 200 milioane de lire sterline unităților grupului din Marea Britanie în primăvară, dar ”ițele” afacerii s-au încurcat după ce, în martie, principalul finanțator al GFG, Greensill Capital, a intrat în insolvență. La scurt timp, Oficiul antifraudă din Marea Britanie (SEO) a declanșat o anchetă cu privire la afacerile grupului GFG Alliance, ceea ce a complicat și mai mult capacitatea de negociere a noi surse de finanțare. Peste toate, pandemia de coronavirus a indus și mai multe necunoscute în mediul economic.

Deși mulți s-au grăbit să prezică o prăbușire a ”imperiului Gupta” - GFG Alliance are 35.000 de angajați în întreaga lume - afacerile au rezistat crizei, în special ca urmare a creșterilor de pe piața oțelului. Spre deosebire de alți producători, care în timpul pandemiei și-au închis unitățile, Liberty Steel și-a menținut unitățile funcționale, astfel că, în ciuda scăderilor inițiale de producție, a reușit să recupereze și chiar să-și crească vânzările, la prețuri sensibil mai mari, după ce motoarele economiei au repornit.
Combinatul Siderurgic Liberty Galați, de exemplu, a obținut în primele două trimestre din 2021 unele dintre cele mai bune rezultate financiare din 2008 până în prezent. Astfel, în primul trimestru, combinatul de la Galați a avut o cifră de afaceri de 359 milioane de euro, iar în trimestrul doi aceasta a crescut la peste 492 milioane de euro.
Un nou pachet de finanțare convenit între White Oak și GFG Alliance ar putea presupune inclusiv crearea unei entități comerciale separate, pentru a asigura transparența tranzacțiilor.

Legături de afaceri

Conexiunile White Oak cu GFG nu sunt noi, potrivit Financial Times. Firma are deja expunere financiară pe conglomerat și a oferit și anterior finanțare directă către Liberty. White Oak a convenit, de asemenea, un acord cu Greensill anul trecut, pentru a cumpăra o parte din expunerea sa la activitatea de tranzacționare a mărfurilor din grupul controlat de Gupta. Tranzacția a contribuit la atenuarea presiunii asupra Greensill, atunci când aceasta a fost supusă unui control crescut din partea autorităților de reglementare pentru nivelul său ridicat de risc legat de grupul condus de Sanjeev Gupta.
GFG Alliance și White Oak nu au prezentat până în prezent o poziție oficială, însă surse apropiate afacerii au declarat că mai multe variante de finanțare sunt analizate.
Pe lângă asigurarea resurselor pentru finanțarea afacerilor, la nivel european, GFG Alliance (GFG) și Comitetul de Restructurare și Transformare (RTC) al Liberty Steel Group au demarat un proces de restructurare a afacerilor din siderurgie, axat pe concentrarea afacerilor în jurul ”nucleului dur” al celor mai puternice și profitabile unități pe care le deține - combinatul siderurgic de la Galați și combinatul siderurgic de la Ostrava (Cehia), în paralel fiind analizate variantele de restructurare sau chiar scoatere la vânzare a unităților neprofitabile.
În cadrul acestui proces, în luna iulie, combinatul siderurgic Liberty Galați a fuzionat cu unitățile Liberty Liège-Dudelange (Belgia și Luxemburg) și Liberty Magona (Piombino, Italia). În urma acestui proces, combinatul de la Galați a devenit principalul furnizor de rulouri laminate la cald pentru unitățile din Belgia, Luxemburg și Italia, ceea ce va asigura creșterea producției de la Galați, dar și securizarea cu materii prime a unităților din aval.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Probleme pentru patronul Liberty Galați. Unele ar avea legătură cu combinatul gălățean

Tranzacțiile patronului combinatului siderurgic gălățean, Sanjeev Gupta, au ajuns din nou în presa internațională. Financial Times scrie că Banca Română de Credite și Investiții (BRCI) ar fi procesat o serie de plăți pentru întreprinderile din cadrul GFG Alliance în ultimul an.

BRCI are sediul în București și este deținută de Sanjeev Gupta, proprietarul Liberty Galați. Gupta ar fi apelat la banca din România deoarece principalul său creditor, Greensill Capital, are mari probleme financiare. Investigația jurnaliștilor a scos la iveală o serie de tranzacții realizate prin BRCI care ridică semne de întrebare, inclusiv una prin care certificate de emisii de gaze cu efecte de seră au fost vândute de Liberty Ostrava către Liberty Galați.

Pe listă s-ar fi aflat și alte tranzacții care nu au legătură cu combinatul gălățean, mai spun jurnaliștii.

„Sanjeev Gupta s-a îndreptat către o bancă pe care o deține în proprietate în România pentru procesarea tranzacțiilor sale, după ce dovezi penale au atras atenția către imperiul său cu probleme al metalelor, la prăbușirea principalului său creditor, Greensill Capital”, scrie Financial Times, citat de profit.ro.

Banca din România a respins toate acuzațiile printr-un punct de vedere trimis jurnaliștilor care au analizat subiectul.

Combinatul siderurgic gălățean a fost cumpărat în 2019 de Liberty House Group și în prezent are aproximativ 6.000 de angajați.

expressdedunare.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.