Jump to content

Facultatea gălăţeană de Medicină a împlinit patru ani


dcp100168

Recommended Posts

Ştacheta viitorilor medicinişti gălăţeni

Viitorul sună bine

* Note bune, la admitere * Exigenţă maximă în anii de studiu * La orizont, medicina dentară, promite decanul facultăţii, prof. dr. Aurel Nechita

Parcă ieri se organiza cea dintâi admitere la nou înfiinţata Facultate de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos", dar timpul a trecut incredibil de repede şi iată că prima generaţie de boboci medicinişti se pregăteşte să înceapă al cincilea an de studiu şi penultimul până când va deveni prima promoţie de medici şcoliţi la Galaţi. Despre cea de‑a patra admitere la Medicină şi despre viitorul tot mai bine conturat al tinerei facultăţi am discutat cu decanul acesteia, prof. univ. dr. Aurel Nechita.

‑ S‑a comentat mult în legătură cu nivelul mai slab de pregătire al candidaţilor la Medicină, o specializare prin tradiţie rezervată liceenilor de elită. În multe centre universitare cu tradiţie în materie de învăţământ medical, examenul de admitere a fost promovat cu note incredibil de mici...

‑ La noi nu e cazul, au fost note mari, chiar mai mari decât cele de anul trecut. Chiar şi concurenţa a fost superioară unor centre cu tradiţie. Noi am avut 4,73 candidaţi pe un loc, la buget şi doi pe un loc, la taxă. Nota maximă la Medicină a fost 9,90, iar cea mai mică - 6,18. De asemenea, şi nivelul candidaţilor pentru învăţământul medical de scurtă durată a fost remarcabil de bun. Ştiţi că au fost desfiinţate colegiile şi că asistenţii medicali vor avea studii universitare medicale de scurtă durată, respectiv de patru ani. Asta le va da dreptul la recunoaştere profesională oriunde în Uniunea Europeană şi în lume (în prezent, în străinătate, asistenţii noştri lucrând ca infirmieri). La această formă de învăţământ, anul acesta au fost 70 de locuri (20 bugetate şi 50 cu taxă), cea mai mare notă obţinută la admitere fiind 9.60, iar cea mai mică - 6.40. La specializarea Farmacie, nivelul a fost şi mai bun. Am avut chiar şi o candidată admisă din oficiu întrucât a obţinut locul doi pe ţară la olimpiada de chimie. Cea mai mare medie a fost 9,62 şi cea mai mică 7.45 (!). La Bucureşti s‑a intrat şi cu nota 5...

Or, testele grilă au avut absolut acelaşi grad de dificultate, iar examenul de bacalaureat a fost evident cu subiecte unice pe ţară (ponderea notei la testul grilă fiind de 80 la sută).

‑ Care ar putea fi explicaţia acestei diferenţe de nivel de pregătire între candidaţii gălăţeni şi cei care au susţinut admiterea la Medicină în alte centre universitare?

‑ A fost o întrebare pentru al cărei răspuns ne‑am bătut capul mai multe cadre didactice din Universitate şi am ajuns la concluzia că această diferenţă în favoarea candidaţilor noştri se datorează nivelului scăzut de promovabilitate la bacalaureat în judeţul Galaţi. Nu e niciun paradox. Pur şi simplu, dificultatea subiectelor de la bacalaureatul din acest an a contribuit la o primă triere, astfel că, la admiterea la facultate, au venit doar copiii buni. Mi se pare explicaţia cea mai plauzibilă.

‑ Dintre candidaţii admişi, cam care e ponderea celor care nu reuşesc să promoveze în anii superiori de studiu?

‑ Păi s‑o luăm pe rând. În anul II, au trecut 85 de studenţi; iniţial, în urma admiterii, au fost 110. Din anul II în III, au promovat 80 de studenţi din 110; din anul III în IV, 70 din 100 de studenţi, iar din IV în V, 53 din 75 de studenţi. Deci, dacă se menţine acest trend, înseamnă că, dintre cei admişi, vor absolvi cam 60 la sută. Nu facem niciun rabat la exigenţă deoarece această facultate trebuie să‑şi întărească prestigiul.

‑ Apropo de prestigiul şi de viitorul Facultăţii de Medicină şi Farmacie de la Galaţi, ce urmează?

‑ Specializarea Medicină Dentară, pentru care, în ciuda opoziţiei reprezentanţilor universităţilor care se tem de concurenţa noastră, am abţinut aprobările necesare.

‑ Aşadar, vom avea la Galaţi toate formele de învăţământ medical...

‑ Categoric! În ce mă priveşte n‑am avut niciun moment de îndoială că vom reuşi!

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=25888

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.