Jump to content

Cea mai mare rețea de droguri din sud-estul țării, dizolvată la Galați


dcp100168

Recommended Posts

Cea mai mare rețea de droguri din sud-estul țării, dizolvată la Galați

Una dintre cele mai de amploare acțiuni care au vizat destructurarea unei grupări care controla comerțul cu droguri de risc și mare risc în județele Galați și Brăila a avut loc miercuri dimineață. 74 de descinderi la care au participat sute de polițiști din mai multe județe au avut loc simultan, peste 160 de persoane, traficanți și consumatori, fiind duse la audieri.

Activitatea grupării constituite în structură piramidală, cu membri care aveau atribuții strict stabilite, a început relativ recent, susțin anchetatorii. Doi ani le-au trebuit traficanților să se constituie și să își extindă aria de distribuție în Galați, Brăila dar și în alte județe din sud-estul României, vânzările de droguri de risc și de mare risc luând amploare rapid. Practic, dealerii, odată ce aduceau stupefiantele din străinătate, le distribuiau către alți membri ai grupării, care la rândul lor aveau misiunea de a le vinde clienților.
Ofițerii Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Galați, care au instrumentat dosarul extrem de complex, vorbesc despre stupefiante "clasice" de larg consum, dar și de unele substanțe care au căpătat rapid popularitate în rândul clienților mai vechi sau mai noi, datorită prețului mai mic și efectelor cumva similare cu cele ale drogurilor obișnuite. Din acest motiv, plaja consumatorilor care apelau frecvent la dealeri pentru aprovizionare era una extrem de variată, incluzând și minori, deci persoane fără surse proprii de venit.
"Din cercetări a reieșit că, pe parcursul ultimilor doi ani, persoanele bănuite de comiterea acestor infracțiuni ar fi comercializat în județele Galați, Brăila și Dâmbovița, droguri de risc și mare risc, precum și cocaină sintetică, substanțe provenite din afara teritoriului țării", precizează reprezentanții BCCO Galați, într-un comunicat remis la finalul operațiunilor de miercuri, 24 martie.

74 de percheziții, cu 300 de polițiști

Destructurarea rețelei a implicat o mobilizare fără precedent. Anchetatorii au avut nevoie de sprijin atât din partea polițiștilor din alte structuri ale IPJ Galați, cât și de la alte inspectorate din țară, respectiv IPJ Brăila, BCCO Bacău și BCCO Prahova, precum și de suportul luptătorilor de la trupele speciale ale Poliției și Jandarmeriei Galați și de la structura centrală a Serviciului pentru Acțiuni Speciale (SIAS).
În urma celor 74 de descinderi efectuate la Galați, Brăila și în județul Dâmbovița au fost ridicate diverse cantități de droguri de risc și mare risc, substanțe psihoactive și diverse sume de bani, dar și arme neletale. 165 de persoane, potențiali traficanți și consumatori, au fost duse la audieri, la sediul DIICOT Galați, procurorii urmând să stabilească gradul lor de implicare. La finele audierilor, anchetatorii vor decide ce măsuri vor lua în privința acestora și dacă vor cere Tribunalului măsuri privative de libertate. Cercetările continuă sub aspectul infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc şi trafic de droguri de mare risc şi operaţiuni neautorizate cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

UPDATE 25 martie 2021: Șapte suspecți de trafic de droguri de risc și mare risc au fost reținuți, după ore întregi de audieri la sediul DIICOT Galați, în urma descinderilor care au avut loc miercuri, 24 martie. Aceștia au fost ridicați de la domicilii de polițiștii Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Galați, alături de alte 160 de persoane, bănuite fie că au vândut, fie că au consumat stupefiante aduse pe piața din România de ceea ce anchetatorii numesc cea mai mare grupare de traficanți care a acționat în ultimii doi ani în sud-estul României. Cei șapte reținuți vor fi duși în cursul zilei de joi, 25 martie, în fața Tribunalului Galați, cu propunere de arestare preventivă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Decizie controversată a instanței, care a trimis în arest acasă 7 traficanți de droguri

O nouă decizie controversată a instanței, de data acesta din Galați, stârnește comentarii vehemente în spațiul public. Șapte traficanți de droguri de mare risc au fost eliberați din Arestul Poliției și trimiși în arest acasă, deși au caziere impresionante și au recunoscut că fac trafic cu stupefiante aduse din străinătate.

Judecătorii Tribunalului Galați au decis că nu se impune ca traficanții de cocaină sintetică să rămână după gratii și i-a plasat în arest la domiciliu.

Asta în condițiile în care toți cei șapte traficanți reținuți de la polițiștii antidrog de la Combaterea Crimei Organizate au antecedente penale sau sunt cercetați în alte dosare penale pentru furturi, infracțiuni cu violență și trafic de stupefiante cu legături în mai multe țări din Europa, Olanda fiind principala sursă de aprovizionare.

Mai mult decât atât, unul dintre traficanți era deja în arest la domiciliu fiind acuzat de tentativă de omor. Decizia instanței din Galați este cu atât mai controversată cu cât traficanții reținuți inițial și-au recunoscut faptele, iar polițiștii au găsit în casele lor droguri de mare risc și sume importante de bani provenite din vânzarea drogurilor.

Deloc de neglijat este și faptul că pentru destructurarea acestei grupări s-au făcut peste 70 de percheziții în județele Galați, Brăila și Dâmbovița, acțiune la care au participat zeci de polițiști, jandarmi și procurori din cinci județe și din București, operațiunea antidrog fiind una de amploare.

europafm.ro

Link to comment
Share on other sites

Tribunalul i-a lăsat să plece acasă pe vânzătorii de cocaină. Decizie bizară în cazul mega-rețelei de traficanți de droguri

Cei șapte suspecți de trafic de droguri de risc și mare risc, reținuți miercuri, în urma a 74 de descinderi în trei județe [detalii] au fost lăsați să plece acasă. În condițiile în care majoritatea au antecedente penale sau cel puțin au avut diverse probleme cu lege în trecut, judecătorii Tribunalului Galați au apreciat că nu prezintă pericol social și au respins solicitarea de arestare preventivă a DIICOT. Șase dintre ei au fost plasați în arest la domiciliu, iar unul este complet liber.

Mega-operațiunea din dimineața zilei de 24 martie, la care au participat peste 300 de de polițiști, care au descins în 74 de locații și au ridicat 165 de persoane, a sucombat pe masa judecătorilor. Despre rețeaua de distribuitori de stupefiante, considerată una dintre cele mai mari și mai active din sud-estul României, ofițerii Antidrog de la Galați afirmă că vindea droguri de risc și mare risc pe bandă rulantă, la prețuri modice, ceea ce a atras un număr mare de consumatori. Asta a făcut, în opinia anchetatorilor, ca gruparea să fie considerată extrem de periculoasă și să acționeze în consecință, simultan, în trei județe. Polițiștii de la Combaterea Crimei Organizate din două județe s-au alăturat colegilor de la Galați, alături de lucrători din cadrul mai multor inspectorate de poliție și a o sută de luptători ai serviciilor de acțiuni speciale din zona Moldovei, cărora li s-au alăturat luptători de la Serviciul Independent pentru Acțiuni Speciale din cadrul IGPR și jandarmii.

Șapte reținuți, niciun arestat

Dintre cele 165 de persoane conduse la sediul DIICOT Galați, ca martori, posibili consumatori sau traficanți, doar șapte au fost reținute în urma audierilor și au fost prezentate Tribunalului Galați cu propunere de arestare preventivă. Procurorii au considerat că au suficiente temeiuri să solicite privarea de libertate a acestora pentru 30 de zile, acuzându-i că s-au constituit într-un grup pentru a vinde, în special pe piața din Galați, Brăila și Dâmbovița, canabis și cocaină sintetică.

Judecătorii nu au fost însă de aceeași părere și au decis ca Abid Hamid Alexandru - condamnat în trecut la un an închisoare pentru trafic de etnobotanice, Moise Nicolae Adrian - trimis în judecată după ce a vandalizat o sală de jocuri și condamnat după ce a fost prins conducând fără permis, Dumitrescu Cristinel - condamnat pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, tentativă de omor și violare de domiciliu și judecat pentru lovire și alte violențe, Boboc Cristian - condamnat pentru lovire sau alte violențe, Abid Haissan și Moise Marian să fie plasați în arest la domiciliu, în timp ce al șaptelea, Antoneanu Claudiu, a fost lăsat complet liber, instanța apreciind că nu se impune nicio măsură în privința lui.

Decizia este una cel puțin bizară și le dă, astfel, teoretic, posibilitatea suspecților care sunt acum subiecte ale unui dosar pentru fapte din sfera crimei organizate să își continuie liniștiți activitățile, din confortul propriilor locuințe.

Măsura dispusă de Tribunalul Galați a fost contestată de DIICOT, cererea urmând a fi discutată la Curtea de Apel, săptămâna viitoare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.