Jump to content

Control ministerial la Universitatea "Dunărea de Jos"


dcp100168

Recommended Posts

Ministrul Educației a trimis corpul de control la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, după o sesizare care acuză posibile nereguli și abuzuri ale rectorului Lucian Georgescu și ale actualei conduceri

Conducerea Universității “Dunărea de Jos” din Galați este acuzată că ar fi format “un grup infracțional organizat” într-o sesizare anonimă trimisă, cu câteva săptămâni în urmă, mai multor instituții ale statului, de la Președinție la DNA, potrivit informațiilor Edupedu.ro. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a confirmat existența acestei sesizări și a precizat că a trimis Corpul de Control la instituția de învățământ superior, control care a început luni și vizează în principiu “nereguli administrative”. 

Sorin Cîmpeanu, pentru Edupedu.ro: “În urma sesizărilor primite la Ministerul Educației, pentru a verifica conținutul acestor sesizări, am decis trimiterea corpului de control al ministrului educației la Universitatea Dunărea de Jos din Galați. Acțiunea de control este în curs”.

Sesizarea, care îl vizează în special pe rectorul Universității “Dunărea de Jos”, Lucian Puiu Georgescu”, acuză numeroase nereguli, derapaje și încălcări ale legii, o parte dintre ele semnalate de presă de-a lungul ultimilor ani, începând cu perioada când acesta a fost ministru al Cercetării în guvernul Tudose.

După cum reiese din documentul consultat de Edupedu.ro, acesta a fost transmis Administrației Prezidențiale, Cabinetului Primului Ministru și Guvernului României, Ministerului Educației, Senatului, Camerei Deputaților și Grupurilor Parlamentare, Curții de Conturi a României, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Direcției Naționale Anticorupție.

Sesizarea susține că, la Universitatea “Dunărea de Jos”, “principiile care guvernează sunt: abuzul de putere, fals și uz de fals, delapidare, șantaj etc.”, iar autorii anonimi estimează un presupus prejudiciu “de peste 700.000 de euro prin plata unor funcții de conducere înființate ilegal și abuziv, plata unor sporuri, plata unor comisii de specialitate peste maximul de ore admis de lege, decontarea unor taxe judiciare pentru care există suspiciunea rezonabilă că au fost doar decontate, nu și plătite, prejudiciile aduse de PFA Lucian Puiu Georgescu, contracte de publicitate, etc.”

Același document acuză Ministerul Educației că ar fi avut cunoștință “de multe fapte imorale și ilegale”, dar “nu a acționat până în prezent”.

Sesizarea semnalează câteva zeci de presupuse nereguli, instituționale sau la adresa unor persoane, actuali sau foști angajați ai universității gălățene. Unele sunt însoțite de documentație sau materiale presupus doveditoare, altele nu, iar cele care au fost menționate în presă fac trimitere la materiale jurnalistice pe temele respective.

Printre neregulile acuzate în sesizarea anonimă:

1. Că s-ar fi plătit săptămânal, “cu aprobarea” rectorului, taxe de timbru în valoare de 5000 de lei, în condițiile în care universitatea e scutită de plata acestor taxe pentru marea majoritate a proceselor. Ulterior s-ar cere restituirea banilor, care ar fi însușiți, afirmă documentul, care nu oferă dovezi în acest sens, dar susține că acuzația poate fi verificată în registrele de deconturi și plăți ale Universității.

2. Încălcarea prevederilor legale cu privire la posturile de conducere, prin “încălcarea gravă a Cartei universitare”. Legea prevede ca numărul prorectorilor să fie stabilit prin Carta Universității, care menționează: “Se constituie un post de prorector la cca. 3000 studenţi.” Universitatea afirmă în propria prezentare că are circa 12.500 de studenți, însemnând că ar trebui să aibă circa patru proectori. Or, în prezent sunt listați șapte prorectori. Sesizarea face trimitere și la un articol publicat în presa locală la începutul anului, care prezintă o situație similară în cazul decanilor.

3. Acuzațiile de acum un an, formulate de Marius Oprea în Observator Cultural, cum că Lucian Puiu Georgescu și-a falsificat date din CV-ul “prin care și-a construit cariera”. Este vorba, în acest caz, despre perioada din ultimii ani ai comunismului, când, potrivit sursei citate, rectorul de acum “a fost activist al Comitetului Județean al UTC Galați” – Detalii despre acest caz.

4. Presupuse nereguli în relațiile contractuale dintre Lucian Puiu Georgescu, prin PFA Lucian Puiu Georgescu și Universitate, pe când actualul rector era decan al Facultății de Științe și Mediu – anume un contract de comodat, urmat de un contract de parteneriat, prin care el folosea aparatura universității. Sesizarea afirmă că, în 2017, un control al Curții de Conturi Galați ar fi constatat un prejudiciu de 200.000 de lei în urma acestor legături.

5. Achiziția de servicii de promovare media, în valoare de 140.000 de lei, reclamă care să fie difuzată inclusiv a un post de radio local, în Galați existând un singur post de radio, la care Lucian Georgescu a participat la mai multe interviuri când candida pentru poziția de rector. Cumpărarea de spațiu media, potrivit sesizării însoțite de documentație de achiziție, viza promovarea ofertei educaționale a Universității, timp de șase luni, începând cu luna iulie, adică începând din luna în care s-a desfășurat efectiv admiterea la universitate. Sesizarea face trimitere către situații similare, în relația dintre Ministerul Cercetării și asociația lui Alexandru Cumpănașu  

6. Angajarea mai multor persoane la Universitatea Dunărea de Jos pe criterii “politice și nepotism”.

7. Presupuse nereguli în desfășurarea alegerilor din 2019 pentru funcția de rector, la care Lucian Georgescu, atunci președinte al senatului universității, candida. Neregulile acuzate, legate de metodologia care urma să fie folosită pentru aceste alegeri, au făcut obiectul unor înștiințări transmise către Ministerul Educației și Cercetării, rămânând fără răspuns oficial, la nivel instituțional, potrivit sesizării citate.

8. Presiuni asupra unor angajați pentru a-i “forța să-și depună demisiile”

9. Presupusa schimbare abuzivă a unor directori de proiect.

Autorii anonimi ai sesizării ajunse în atenția autorităților susțin că neregulile menționate în document ar fi produs universității prejudicii financiare “până în 2020 și prognozate până la finalul anului 2021” estimate la “aprox. 700000 euro”.

Cine este Lucian Georgescu

Rectorul Universității “Dunărea de Jos” din Galați a preluat această funcție la sfârșitul anului 2019, fiind anterior președinte al Senatului instituției de învățământ superior, iar înainte, Decan al Facultății de Științe. Cu pregătire de inginer chimist, are un doctorat în chimie alimentară și un doctorat în științele vieții.

A fost secretar de stat în cadrul Ministerului Cercetării și Inovării în guvernul PSD, în februarie-iunie 2017, ministru al Cercetării și Inovării între iunie 2017-februarie 2018, din nou secretar de stat  în domeniul cercetării în februarie 2018-aprilie 2019.

În toamna anului trecut a fost în cărți pentru o candidatură pe listele PSD în alegerile parlamentare, dar în cele din urmă a anunțat că renunță, în condițiile în care el ocupa locul al cincilea pe lista PSD Galaţi între candidaţii pentru Camera Deputaţilor pentru alegerile din 6 decembrie, după cum a scris publicația Viața liberă.

edupedu.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Dosar penal "in rem" la Universitatea "Dunărea de Jos" Galaţi pentru abuz în serviciu, delapidare şi grup infracţional organizat

În urma sesizărilor făcute de Ministerul Educaţiei prin corpul de control, dublat apoi de un control al Curţii de Conturi, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţia fost deschis un dosar de cercetare penală care vizează mai multe fapte penale la Universitatea „Dunărea de Jos”.

Controalele au scos la iveală mai multe neconcordanţe financiare executate în mandatul anterior actualei conduceri, dar şi în cel actual. În opinia Curţii de Conturi, s-ar fi executat plăţi salariale nejustificare în valoare de 5,2 milioane lei, contribuţii către o entitate privată de 600.000 lei, dar mai ales plăţi nejustificate a taxei de timbru de 5 lei, pentru care s-ar fi tăiat chitanţe de 500 lei. Prejudiciul în acest caz fiind estimat la 260.000 lei.

Totul a plecat de la mai multe sesizări trimise din Universitate, unele anonime, către Ministerul Educaţiei, care a trimis anul trecut corpul de control. Acesta a constatat mai multe nereguli, iar după ce a emis un raport, care a ajuns şi la Univesitate, a anunţat Curtea de Conturi şi procurorii. Din 10 ianuarie 2022, Curtea de Conturi face verificări la Universitate, dar conducerea instituţiei nu a primit nici acum concluziile finale ale acestui control.

Unele cadre didactice îi reproşează actualei conduceri că nu a luat măsuri la timp, deşi lucrurile s-ar fi cunoscut. „Este vorba, ca să nu ne mai ferim, de chitanţe false, fals şi uz de fals, delapidare. Raportul (n.r. - corpului de control al Ministerului Educaţiei) semnalează chestiunea asta gravă în legătură cu taxele judiciare. Chestiunea este simplă, adică pleacă chitanţa de la poştă cu 5 lei, iar în Universitate se decontează cu 500 lei, despre treaba asta se ştia şi nu s-a luat nicio măsură”, a precizat prof. univ. Ion Corduneanu.

Actuala conducere a Universităţii nu-şi explică de unde au apărut în presă datele vehiculate şi consideră acest fapt un abuz, motiv pentru care a depus un memoriu la Comisia de Abuzuri a Parlamentului. „Acest control (n.r.- al Curţii de Conturi) nu este finalizat. Acest fapt, că noi aflăm din presă un raport al camerei de conturi, este de departe un abuz la adresa instituţiei noastre. Nu e nici etic, nici moral să se întâmple lucrul ăsta, drept pentru care, în această dimineaţă, am făcut o plângere la Comisia de Abuzuri din Parlamentul României cu această speţă”, a precizat Alexandru Nechifor, prorector.

Rectorul Universităţii „Dunărea de Jos”, Lucian Puiu Georgescu, spune că a reglementat primele două capete de acuzare din tematica controlului efectuat de Curtea de Conturi, respectiv plăţile salariale nejustificate şi contribuţiile către clubul sportiv unde Universitatea era membru fondator, unele fapte petrecute anterior preluării funcţiei. ”Atât în raportul corpului de control, cât şi în documentele verificate aici, este vorba despre trei categorii mari de prejudicii care au fost clarificate, sper eu, când apare raportul (n.r. - Curţii de Conturi). Deci este un prejudiciu de 5,2 milioane lei, rezultat din plata nejustificată fără contracte de muncă a unor comisii. Este vorba de finanţarea din cadrul Universităţii a unei asociaţii private şi despre acele taxe de timbru”, a declarat Lucian Puiu Georgescu.

În ceea ce priveşte taxele judiciare plătite, conducerea Universităţii a sistat această practică din momentul înştiinţării şi aşteaptă raportul Curţii de Conturi. În raport se semnalează că, între 2019 şi 2021, această instituţie a efectuat plăţi de sute de mii de lei pentru taxa judiciară de timbru, deşi instituţiile publice sunt scutite de la plata acestei taxe când sunt implicate venituri publice. Totodată, pe baza unor date colectate de la Poşta Română, între 2018-2021 ar fi fost făcute sute de plăţi pentru taxa de timbru, majoritatea în sumă de 5 lei, dar acestea ar fi fost acoperite în instituţie, de cele mai multe ori, cu chitanţe în valoare de 500 lei.

„Corpul de control a semnalat unele nereguli privind această taxa de timbru, din acel moment ţinând cont de această suspiciune, orice taxă de acest tip s-a oprit în Universitate. Tot ce am putut verifica intern s-a dovedit a fi corect. Nu am cunoştinţă de existenţa unui asemenea dosar şi nu a venit nimeni în Univesitate din partea Parchetului să solicite documente din acest punct de vedere”, a mai precizat Lucian Puiu Georgescu.

Curios este faptul că raportul deşi nu este încă finalizat, acesta este totuşi concretizat într-un dosar de cercetare penală in rem cu infracţiunile de constituirea unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi delapidare. Chiar dacă spun că nu este vorba de putere, ci doar de instaurarea legii instituţiei, cadrele didactice care au sesizat iniţial Ministerul au depus astăzi o solicitare de demisie la rectoratul Univesităţii.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Fraudă cu taxe judiciare la Universitatea „Dunărea de Jos”. Fost prorector acuzat de delapidare și fals

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați au cerut vineri, 3 iunie, arestarea preventivă a unuia dintre principalii suspecți în frauda cu taxe judiciare de timbru, neregulă semnalată în vara anului trecut în urma unor verificări ale Corpului de Control de la Ministerul Educației. Este vorba despre Dragoș Alexandru Opreanu, fost director al Direcției Juridice din cadrul Universității "Dunărea de Jos" și prorector pe linie de resurse umane, acesta fiind acuzat de delapidarea a peste 270.000 de lei din bugetul instituției și de sute de falsuri în documente.

Controlul inițiat anul trecut de Ministerul Educației la Universitatea din Galați a avut vineri, 3 iunie 2022, o primă apariție în instanța de judecată, odată cu propunerea procurorilor de arestarea preventivă a principalului suspect în mega-frauda cu taxe judiciare de timbru descoperită în contabilitatea instituției. Cel indicat ca principal suspect a fost, în ultimii ani, un personaj-cheie în organigrama universității. Este vorba de Dragoș Alexandru Opreanu, fost director al Direcției Juridice și Resurse Umane și prorector responsabil cu managementul resurselor umane și activitatea juridică, cu drept de gestiune în ceea ce privește resursele bănești.

În virtutea acestor atribuții, vreme de cinci ani, în perioada 2016-2021, au reținut procurorii, Opreanu și-ar fi însușit peste 270.000 de lei, bani predați de cinci consilieri juridici și de o angajată în funcția de administrator de patrimoniu la universitate. Cei șase ar fi fost determinați de Opreanu să ceară banii în numerar la casierie. În cele 68 de solicitări de fonduri, juriştii specificau, conform indicațiilor primite, că banii urmau să fie folosiți pentru plata unor taxe de timbru necesare acțiunilor în instanță inițiate de universitate. Lucru nereal, mai ales în condițiile în care conform legii, universitatea, ca instituție publică, nu plătește decât în mod excepțional taxe de timbru.

Astfel, banii ar fi ajuns la Opreanu, care, pentru a-și acoperi "cheltuielile" și a justifica mai apoi plata taxelor care nu fuseseră niciodată plătite, a alterat nu mai puțin de 610 chitanțe emise de Poșta Română. Mai exact, le-a falsificat datele și cifrele înscrise, astfel ca sumele ce apăreau ca achitate să fie chiar și de o sută de ori mai mari decât cele specificate în documentele originale. Concomitent cu falsificarea chitanțelor, ar fi determinat mai mulți funcționari din universitate să semneze peste 400 de referate de necesitate, angajamente, dispoziții de plată, cu specificarea necesității eliberării din casierie a diferitor sume de bani.

Fostul prorector a fost pus sub acuzare pentru delapidare în formă continuată, fals material în variantă agravată și în formă continuată, uz de fals în formă continuată și fals intelectual în formă continuată.

Vineri, la ora închiderii ediției, propunerea de arestare preventivă formulată de Parchet se afla încă pe masa Tribunalului Galați, care urma să dea o soluție.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Fostul prorector arestat era plătit cu 7.000 de euro pe lună

Cazul arestării unuia dintre foștii prorectori ai Universității ”Dunărea de Jos” se învârte în jurul unor sume de bani greu de imaginat și contabilizat pentru muritorii de rând. Cadrul didactic ajuns într-o funcție de conducere atât de înaltă nu ducea lipsă de bani. Veniturile consistente de la Universitate i-au permis ca numai într-un singur an să contracteze credite la bănci de peste 300.000 de lei, în condițiile în care, în cinci ani, ar fi delapidat din fondurile instituției cam tot pe-atât.

Dragoș Alexandru Opreanu, fost cadru didactic, fost director al Direcției Juridice din Universitatea ”Dunărea de Jos” și fost prorector al instituției pe probleme juridice și de resurse umane a fost arestat preventiv vineri, 3 iunie 2022, la un an după ce Corpul de Control al Ministerului Educației descoperea o ”gaură” de peste 270.000 de lei în contabilitatea instituției. Cauza: ridicarea repetată din casierie, cu ajutorul juriștilor și folosindu-se de acte false, a unor sume de bani sub pretextul achitării unor taxe judiciare de timbru, în instanță. Sute de falsuri și folosirea abuzivă a funcției de către Opreanu, precum și cuantumul sumei sustrase astfel, timp de cinci ani, au atârnat decisiv în decizia magistraților Tribunalului Galați. Chiar și așa, dincolo de aspectele juridice care justifică măsura, rămâne neclară motivația cadrului universitar, care conducea departamentul care ar fi trebuit să asigure respectarea legii, de a băga mâna până la cot în bugetul instituției unde era plătit regește.

7.000 de euro, venit lunar

Conform celei mai recente declarații de avere depuse pe site-ul Universității de Dragoș Alexandru Opreanu, acesta nu părea de la început un om bogat. Până la capitolul datorii și venituri, unde situația se schimbă drastic. Opreanu este proprietar unic al unui apartamemt de 60 de metri pătrați, cumpărat în 2016, printr-un credit imobiliar de 180.000 de lei, returnabil în 30 de ani. Până anul trecut a avut o singură mașină, o Skoda destul de veche, pe care a vândut-o între timp. Fără ajutorul ”declarat” al vreunei soții, dar și fără responsabilitatea, tot declarată, a întreținerii altor persoane (copii), Opreanu a încasat venituri totale, anul trecut, de 421.958  de lei, ceea ce înseamnă peste 35.000 de lei pe lună, adică 7.000 de euro. O sumă pe care orice bugetar ”de lux” ar aprecia-o cu siguranță, dar care nu l-a oprit pe profesorul gălățean să se lăcomească, din motive doar de el știute, la mai mult. Probabil pentru a da un gir de aparentă legalitate banilor care îi intrau în buzunare pe căi ilicite, a încheiat nu mai puțin de cinci contracte de credit cu două bănci, în decursul unui an. Opreanu declară că s-a împrumutat cu 301.000 lei, creditele având perioade de returnare cuprinse între 3 și 5 ani.

Cel puțin la acest moment, ancheta se derulează, oficial, în jurul fostului prorector, acuzat de delapidare în formă continuată și agravantă, fals în act și uz de fals. Nu este exclus, însă, ca cercetările să mai scoată la iveală și alți artizani sau beneficiari ai ingineriilor financiare din Universitate și astfel să se lărgească cercul inculpaților.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Fostul prorector arestat pentru delapidare a ieșit din arest. Ce a decis Curtea de Apel

O săptămână a stat în arestul Poliției fostul prorector de la ”Dunărea de Jos”, acuzat de delapidarea în formă agaravantă a fondurilor instituției și falsuri în formă continuată. Dragoș Alexandru Opreanu, arestat de Tribunalul Galați vineri, 3 iunie, la propunerea procurorilor, care au cerut ca fostul prorector să stea după gratii 30 de zile, a atacat decizia, iar Curtea de Apel a decis joi, 9 iunie, că măsura a fost prea drastică.

Completul de apel a desființat decizia Tribunalului, apreciind propunerea de arestare ca nefondată, și a dat, încă o dată, dovadă de clemență: a dispus la Opreanu să meargă acasă, în arest la domiciliu pentru următoarele 24 de zile, timp în care va fi în continuare cercetat pentru faptele comise în decursul a cinci ani, în care a ”strâns” peste 270.000 de lei, bani din bugetul Universității.

Decizia Curții este definitivă și va atârna greu la pronunțarea sentinței finale, mai ales dacă, pe parcursul judecății, Opreanu va beneficia de măsuri tot mai permisive sau va fi lăsat în libertate.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

A „evaporat” aproape 300.000 de lei, prin chitanțe false. Fost prorector la „Dunărea de Jos”, trimis în judecată

La nici două luni după ce au cerut arestarea unui funcționar superior din cadrul Universității "Dunărea de Jos", sub mai multe acuzații grave privind fapte care au avut drept consecință sustragerea de sume mari de bani din bugetul instituției, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați au trimis cauza spre judecare.

Dragoș Alexandru Opreanu, director al Direcției Juridice din cadrul Universității și fost prorector pe linie de resurse umane, este acuzat de delapidarea a peste 270.000 de lei din fondurile instituției, sumă de bani pe care și-ar fi însușit-o comițând sute de falsuri și atrăgând mai mulți funcționari de care avea nevoie ca să își justifice demersurile ilegale.

În virtutea funcției de director al Direcției Juridice, în perioada 2016-2021, Opreanu i-ar fi determinat pe cinci consilieri juridici și o angajată în funcția de administrator de patrimoniu la universitate să ceară banii în numerar la casierie. În cele 68 de solicitări de fonduri, juriştii specificau, conform indicațiilor primite, că banii urmau să fie folosiți pentru plata unor taxe de timbru necesare acțiunilor în instanță inițiate de universitate. Lucru nereal, în condițiile în care, conform legii, universitatea, ca instituție publică, nu plătește decât în mod excepțional taxe de timbru. Astfel, banii ar fi ajuns la Opreanu, care, pentru a-și acoperi "cheltuielile" și a justifica mai apoi plata taxelor care nu fuseseră niciodată plătite, a falsificat nu mai puțin de 610 chitanțe emise de Poșta Română. Totul a ieșit la iveală în urma unor verificări făcute la Universitate în vara lui 2021 de către corpul de control al Ministerului Educației.

Procurorii au formulat acuzații de delapidare, fals material în înscrisuri oficiale în variantă agravată, participaţie improprie la infracţiunea de uz de fals, participaţie improprie la infracţiunea de fals şi participaţie improprie la infracţiunea de gestiune frauduloasă în variantă agravată, toate în formă continuată. Inițial arestat preventiv, Opreanu a reușit să înduplece instanța de apel și a fost trimis în arest la domiciliu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.