Jump to content

Contrabandişti de ţigări reţinuţi după 43 de percheziţii


dcp100168

Recommended Posts

Opt membri ai unei grupări acuzate de contrabandă cu ţigări, reţinuţi, după 43 de percheziţii în judeţele Galaţi, Ilfov, Suceava, Iaşi, Botoşani şi Vrancea

Poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi procurorii D.I.I.C.O.T. din Galaţi au făcut luni,43 de percheziţii domiciliare în judeţele Galaţi, Ilfov, Suceava, Iaşi, Botoşani şi Vrancea, într-un dosar penal având ca obiect comiterea infracţiunii de contrabandă calificată, din cele 32 de persoane duse la audieri, opt fiind reţinute, iar pentru alte opt fiind luată măsura controlului judiciar.

Percheziţiile au avut loc după ce, în urmă cu trei săptămâni, au fost depistate trei autotrenuri care transportau ascunsă în locuri special amenajate, 149.760 de pachete de ţigarete, fără timbru de acciză, de provenienţă Republica Moldova.  Din cercetări a reieşit că, pe parcursul ultimilor doi ani, membrii grupării infracţionale ar fi introdus pe teritoriul ţării şi ar fi comercializat mari cantităţi de ţigarete, fără timbru de acciză, provenite din Republica Moldova.

În urma percheziţiilor, au fost descoperite şi ridicate 21.063 de pachete de ţigarete de diferite mărci, 200 de grame de cannabis, 1 kg. de bijuterii de metal galben, ce pare a fi aur, 38 de telefoane mobile, 41.210 lei, 57.200 de euro şi 32 de pachete cu materiale explozibile.

De asemenea, au fost puse în aplicare 32 de mandate de aducere, iar în urma probatoriului administrat au fost luate 16 măsuri preventive: faţă de 8 persoane, a fost luată măsura reţinerii, iar, faţă de alte 8, a fost luată măsura controlului judiciar. Cercetările continuă, în vederea probării întregii activităţii infracţionale.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române, la acţiune participând poliţişti de combatere a criminalităţii organizate din Bucureşti, Suceava, Iaşi, Buzău, Ialomiţa şi Botoşani, colegi din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea, precum şi luptători din cadrul Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale şi serviciilor pentru acţiuni speciale din Bucureşti, Brăila şi Suceava, criminalişti ai I.P.J. Galaţi – Serviciul Criminalistic şi jandarmi din cadrul I.J.J. Galaţi.

news.ro

Link to comment
Share on other sites

Lovitură pe piața țigărilor de contrabandă. Români și moldoveni, complici într-o mega-rețea infracțională

Opt persoane au fost reținute și alte opt au fost plasate sub control judiciar în urma unei ample operațiuni care a presupus descinderi  în mai multe județe și în Capitală. Polițiștii de la Crimă Organizată au urmărit o rețea complexă de traficanţi de tutun,  extrem de bine pusă la punct, în cadrul căreia români, ucraineni și moldoveni și-au adus contribuția pentru introducerea în țară de cantități uriașe de țigări care mai apoi erau comercializate pe teritoriul României.

Cea mai amplă operațiune de destructurare a unei rețele de contrabandă de tutun din ultimii ani, derulată în zona de est și sud-est a României vizează activitatea unei grupări foarte vaste, despre care polițiștii susțin că ar fi început să acționeze în urmă cu doi ani. Cantități uriașe de țigări din Ucraina și Republica Moldova au fost trecute în România prin intermediul membrilor grupării, prin punctele de trecere a frontierei, dar şi pe la frontiera verde, și aveau ca destinații orașe mari, unde puteau fi vândute rapid, banii obținuți fiind mai apoi împărțiți în baza negocierilor purtate între capii rețelelor, aflați de o parte și de alta a graniței.

Afacere supravegheată din penitenciar

Anchetatorii au stabilit că două erau județele prin care intrau în țară maşinile care aveau la bord tutunul: punctele de trecere din Suceava și Botoșani erau folosite de contrabandiștii care le depozitau, iar mai apoi le transportau spre Galați, dar și spre alte județe, inclusiv spre Capitală. „Ţigările din Ucraina erau livrate de o structură coordonată de către cetăţean ucrainean, care, odată trecută ilegal frontiera de stat a României cu Ucraina în dreptul localităţii Vicovul de Sus, judeţul Suceava, preda ţigările de contrabandă către membrii grupării de pe teritoriul României care le depozitau în diverse locaţii din comuna Vicovul de Sus şi municipiul Rădăuţi. Coordonarea acestei predări se realiza telefonic de către o persoană privată de libertate, încarcerată în Penitenciarul Botoșani pentru comiterea aceluiași gen de infracțiuni. Prin diverse canale de comunicare membrii grupării se înțelegeau cu privire la cantitate și preț, iar ulterior organizau transportul țigaretelor pe ruta Suceava - București”, se arată într-un comunicat al DIICOT, structură care a supravegheat ancheta poliţiştilor de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Galaţi.  Unul dintre oamenii de legătură din Capitală, care ar fi supravegheat bunul mers şi finalitatea tranzacţiilor, ar fi unul dintre capii Clanului Sportivilor, reţinut şi el în urma decinderilor de luni, 5 aprilie.

Ţigările moldoveneşti, dosite în podea

Ţigările din Republica Moldova erau livrate de o structură moldovenească a reţelei din care făceau parte cetăţeni români şi moldoveni. Membrii grupării au pus la punct un plan ingenios de introducere, transport, valorificare a ţigărilor de contrabandă, inclusiv în ceea ce priveşte comunicarea. Astfel, au achiziționat un microbuz în a cărui podea au amenajat un spaţiu de depozitare a ţigărilor de contrabandă, în care intra o cantitate de aproximativ zece baxuri la un transport. Totodată în interiorul microbuzului membrii grupării au montat un dispozitiv de localizare prin GPS în care au introdus o cartelă prepay, cu ajutorul căreia transportul era monitorizat de la depozit până la beneficiari. Poliţiştii de la BCCO Galaţi au descins luni, 5 aprilie, în 43 de locaţii din Iași, Ialomița, Vrancea, Galați, Botoșani, Ilfov, Suceava şi Bucureşti. La percheziţii, au fost ridicate 21.063 de pachete de ţigări, 200 de grame de cannabis, un kilogram de bijuterii, 38 de telefoane mobile, sumele de 41.210 lei și 57.200 de euro și 32 de pachete cu materiale explozibile. Zeci de persoane au fost duse la audieri, la DIICOT Galaţi, procurorii hotărând să reţină opt, în vederea prezentării la instanţă cu propunere de arestare preventivă şi să plaseze alţi opt, sub control judiciar.

Grupare parteneră, arestată în martie

Un preambul a descinderilor de luni a avut loc la jumătate lunii martie, când o grupare conexă a fost lovită de poliţiştii gălăţeni de la Crimă Organizată. În urma unor descinderi care au avut loc la Buzău, a fost ridicată o cantitate imensă de ţigări, circa 150.000 pachete, care ar fi umplut câteva camioane, şi care urmau să fie vândute tot prin intermediul grupării destructurate luni, 5 aprilie. Membrii grupării respective, formată din trei bărbaţi cu dublă cetăţenie română şi moldovenească, aveau ca misiune procurarea ţigărilor şi încărcarea lor în mijloace de transport de mare capacitate, modificate special pentru a nu fi deconspirate la eventuale controale în trafic.

„Vehiculele erau modificate prin crearea unor locașuri ascunse care erau apte să preia cantități de aproximativ 100 de baxuri pentru fiecare mijloc de transport, respectiv aproximativ 50.000 de pachete de țigări pentru un mijloc de transport. În acest scop, au creat o adevărată flotă de mijloace de transport, compusă din ansambluri de transport mărfuri de tip TIR cărora le-au adus modificările structurale necesare pentru crearea spațiilor ascunse destinate încărcării unor cantități importante de țigarete”, au mai explicat anchetatorii. Cei trei moldoveni au fost arestaţi pe 15 martie, în baza deciziei Tribunalului Galaţi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Traficanții de țigări, "taxați" blând la Tribunalul Galați

Doar patru dintre cele opt propuneri de arestare pe care le-au înaintat procurorii DIICOT în cazul megarețelei de trafic de țigări au fost admise de completul Tribunalului Galați. Ceilalți patru inculpați duși în fața instanței au plecat pe ușa din față, sub control judiciar. În ultima perioadă, Tribunalul a mai manifestat clemență vizavi de rețelele de traficanți, judecătorii care au apreciat lipsa de pericol social ale unor astfel de fapte și infractori fiind doi magistrați cu vechime la instanța gălățeană.

În ultimii doi ani, au făcut parte dintr-o rețea bine organizată de contrabandă, care a adus în România TIR-uri de țigări nefiscalizate, pe care ulterior le-au vândut în cel puțin opt județe și în Capitală. De la stabilirea prețului, la urmărirea transportului, organizarea filierei de depozitare și distribuție, la perfectarea modului cum erau cărate cantitățile uriașe de tutun moldovenesc și ucreainean prin punctele de frontieră de la noi, nimic nu era scăpat din vedere de capii grupărilor, aflați atât peste hotare, în țările de unde pleca marfa, dar și aici, în județele unde ajungeau încărcăturile.
După doi ani în care mecanismul a mers ca uns, polițiștii gălățeni de la Crimă Organizată au reușit să intercepteze trei TIR-uri cu aproape 150.000 de pachete de țigări. Flagrantul, soldat cu trei arestări, a fost urmat pe 5 aprilie, de 43 de percheziții în șapte județe, printre care și Galațiul. Zeci de persoane au fost aduse la DIICOT Galați, la audieri, după ce în locațiile verificate au fost găsite țigări, aur, droguri și bani.
Opt suspecți, printre care Solcanu Roșca Constantin, membru al clanului Sportivilor, un individ cu un trecut infracțional bogat, au fost reținuți și duși în fața Tribunalului Galați cu propunere de arestare preventivă. Doar acesta și alți trei complici, respectiv Fierăscu Alexandru, un mai vechi acolit al lui Solcanu, Epure Adrian Florin și Stoica Florin, au primit mandate de arestare, prin decizia completului condus de judecătorul Florian Costin, ceilalți patru fiind plasați sub control judiciar. Hotărârea ar putea fi atacată de DIICOT Galați, următoarea instanță care ar putea schimba starea de fapt fiind Curtea de Apel.

Tribunalul, blând și cu traficanţii de droguri

Nu este prima oară, cel puțin în ultimele săptămâni, când Tribunalul Galați dă dovadă de clemență vizavi de membrii rețelelor de traficanți. Greu de probat și adus în faţa justiției, astfel de grupări reușesc, se pare, cel puțin la Galați, să supraviețuiască bine cel puțin până la condamnare. Așa s-a întâmplat până acum și cu megarețeaua de traficanți de droguri, canabis și cocaină sintetică, destructurată la Galați în urmă cu aproape două săptămâni. La capătul a 74 de percheziții, la care au muncit peste 300 de polițiști din mai multe județe ale țării, au fost audiate peste 130 de persoane și șapte suspecți au fost trimiși spre arestare. Prin decizia pronunțată de completul condus de judecătorul Alexandru Cortojan, șase dintre ei au primit arest, dar nu la Poliție, ci la domiciliu, de unde își pot continua liniștiți activitatea de dealeri, iar unul a fost plasat sub control judiciar. Procurorii au atacat hotărârea, Curtea de Apel urmând să da o soluție contestației, după ce, în primă fază, a amânat ședința de judecată.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.