Jump to content

Bugetul Galațiului în 2021


Recommended Posts

Pe câţi bani se va putea baza Galaţiul în 2021

"Prin proiectul bugetului local al municipiului Galaţi s-au stabilit venituri şi cheltuieli în sumă de 642,22 milioane de lei, din care 408,48 milioane de lei la secţiunea funcţionare şi 233,73 milioane de lei la secţiunea dezvoltare". Aşa scrie, negru pe alb, în documentaţia proiectului de hotărâre ajuns la comisiile Consiliului Local. Spre comparaţie, bugetul local pe 2020 prevedea, în forma votată de consilieri, venituri şi cheltuieli de 612,43 milioane de lei. Distribuţia era, însă, diferită: 432,79 milioane de lei pentru funcţionare şi 179,64 milioane de lei pentru dezvoltare.

Întrebându-ne care sunt motivele pentru care Primăria nu a mai lansat în dezbatere publică bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2021, aşa cum o făcea în anii trecuţi, vă prezentăm topul cheltuielilor de funcţionare. Astfel, conform documentelor, pentru Asigurări şi asistenţă socială sunt rezervate 88,53 milioane de lei, pentru Transporturi - 63,5 milioane de lei (din care 26 milioane de lei - întreţinere străzi şi 37,5 milioane de lei - subvenţionarea transportului public), pentru Administraţie publică locală - 46,27 milioane de lei, iar pentru Cultură, recreere şi religie - 40,4 milioane de lei. Învăţământul beneficiază de 38,3 milioane de lei, Protecţia mediului - de 30 milioane de lei, Sănătatea - de 27,61 milioane de lei, iar Ordinea publică - de 19,6 milioane de lei.

Vom reveni cu amănunte.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Consultarea publică privind bugetul Galaţiului în 2021, o băşcălie

Bugetul de venituri şi cheltuieli al Galaţiului pe 2021 a ajuns deja la comisiile Consiliului Local şi, cel mai probabil, va fi supus votului aleşilor săptămâna viitoare. Gălăţenii au putut afla despre banii oraşului doar din ediţia de miercuri a ziarului "Viaţa liberă", deoarece consultarea publică pe care legea o impune în privinţa bugetului s-a desfăşurat… în secret.

Publicarea proiectului de buget pe portalul Primăriei Galaţi, spre consultarea gălăţenilor, făcea parte din normalitatea anilor trecuţi. Mai mult, acum mai bine de un an, pe 29 ianuarie 2020, Primăria Galaţi anunţa, printr-un comunicat de presă, că a lansat pe site-ul oficial, www.primariagalati.ro, în consultare publică, proiectul de buget aferent anului 2020. De asemenea, gălăţenii erau înştiinţaţi că propunerile, sugestiile și opiniile referitoare la proiectul supus dezbaterii publice pot fi transmise până la data de 3 februarie 2020.

Spre surpriza noastră, în 2021, proiectul de buget nu a mai fost făcut public - cel puţin până miercuri, 7 aprilie 2021, ora 13,30 - pe portalul Primăriei Galaţi! L-am descoperit, însă, pe platforma dedicată strict consilierilor locali, acolo unde accesul este restricţionat de parole, unde a fost postat în cursul după-amiezii de marţi, 6 aprilie 2021.

Cum ne-a consultat Primăria

Curioşi să aflăm când şi cum s-a desfăşurat consultarea publică a gălăţenilor privind bugetul pe 2021, am solicitat aceste informaţii Biroului de Presă al Primăriei. Iată răspunsul primit: "Referitor la solicitarea dumneavoastră, vă comunicăm că proiectul bugetului de venituri și cheltuieli al municipiului Galați pentru anul 2021 a fost lansat în consultare publică în data de 22 martie 2021, fiind afișat la sediul instituției, potrivit prevederilor legale. Proiectul bugetului a fost de asemenea înaintat comisiilor de specialitate ale Consiliului Local, așa cum prevede legea. Mai mult, abia la sfârșitul săptămânii trecute s-au transmis de la bugetul de stat sumele destinate educației. Astfel, în scurt timp proiectul de buget va fi publicat și pe siteul Primăriei".

Dileme fără răspuns

Interesant este că Primăria Galaţi nu a anunţat că proiectul bugetului pe 2021 a fost afişat la sediul instituţiei pentru ca gălăţenii interesaţi să poată merge să-l consulte. Practic, doar cei care au trecut pragul sediului Primăriei, cu vreo treabă de rezolvat, şi au citit documentele de la aviziere au putut afla despre buget.

Pare cel puţin ciudat ca în realitatea restricţiilor impuse de pandemie, Primăria Galaţi să prefere consultarea publică la sediul său, şi aşa aglomerat, în locul unei consultări online.

Misterioase sunt căile Primăriei şi inexplicabilă bătaia de joc cu care sunt trataţi gălăţenii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Bugetul Galaţiului, făcut public pe site-ul Primăriei

După ce în ediţia de joi, 8 aprilie 2021, atrăgeam atenţia că nu a existat o consultare publică reală a gălăţenilor în privinţa bugetului oraşului pentru 2021 - documentul fiind afişat doar la sediul Primăriei - iată că administraţia locală a binevoit să facă public proiectul pe portalul său.

Deşi proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli al Galaţiului pe 2021 se află încă de la începutul acestei săptămâni la comisiile Consiliului Local şi va fi supus votului la şedinţa din 15 aprilie 2021, Primăria încearcă să mimeze, totuşi, transparenţa decizională.

Astfel, după ce ne comunicase că „proiectul a fost lansat în consultare publică în data de 22 martie 2021, fiind afișat la sediul instituției, potrivit prevederilor legale”, iată că administraţia locală a reuşit să-l facă public şi pe propriul portal.

Vineri, 9 aprilie, a postat un anunţ potrivit căruia „a iniţiat procedura de consultare publica cu privire la proiectul de buget al municipiului Galaţi pe anul 2021 în conformitate cu prevederile legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale. Primim în continuare propunerile dumneavoastră pe adresa de mail a Primăriei Municipiului Galaţi buget
primariagalati.ro”.

Municipalitatea nu specifică data-limită de primire a acestor propuneri, însă bănuim că e vorba doar până joi, 15 aprilie 2021, când este programată şedinţa în care va fi supus aprobării acest proiect.

Mai trebuie spus că, în mod normal, proiectele ar trebui supuse mai întâi consultării publice, pentru ca mai apoi, în forma rezultată din opiniile şi propunerile cetăţenilor, să ajungă pe masa aleşilor locali, spre dezbatere şi aprobare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Bugetul de dezvoltare al municipiului Galați, cu peste 80% mai mare în 2021

Bugetul municipiului Galați pentru anul 2021 a fost aprobat în ședința de astăzi a Consiliului Local, la propunerea primarului municipiului Galați, Ionuț-Florin Pucheanu. Bugetul general al municipiului Galați în acest an este în valoare de 879.129.700 lei, cu 52.190.182 de lei mai mult decât în 2020. Bugetul de dezvoltare este de 242.645.000 lei, cu peste 80% mai mare decât în 2020, iar bugetul de funcționare, ce include sume necesare pentru străzi, școli, spitale, salubrizare, iluminat public sau transport public în comun, este de 636.484.700 lei.

Pentru anul 2021, Primăria municipiului Galați și-a propus o listă de 92 de obiective de investiții pentru învățământ, sănătate și infrastructură, totalizând 234.923.000 milioane de lei. Printre cele mai importante obiective se numără: modernizarea Falezei; proiect pentru spital municipal; regenerarea urbană zona Uzina de apă nr. 1 (etapa I); reparații sistem rutier și regenerare urbană cartierele Micro 19, Micro 20, Micro 21; reparații sistem rutier și regenerare urbană cartierele Micro 38, Micro 39A, Micro 39B, Micro 39C; refacere sistem rutier şi regenerare urbană cartierele Mazepa I, Mazepa II și Țiglina I; refacere sistem rutier şi regenerare urbană cartierele Aurel Vlaicu I, II și Siderurgiștilor; amenajare locuri de joacă; reamenajare Inel de Rocadă; punerea în valoare a monumentului istoric Poarta Han; punerea în valoare a sitului arheologic Cavoul Roman; achiziție teren pentru Liceul de artă „Dimitrie Cuclin”; construire Grădiniță cu 8 săli de grupă etc.

Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați

 

După o dezbatere care a durat mai bine de o oră, bugetul municipiului Galați pentru anul 2021 a fost aprobat cu 20 de voturi favorable, de aleşii locali reuniţi în şedinţă ordinară. În opinia primarului Ionuţ Pucheanu, este cel mai mare buget de investiții pe care Consiliul Local l-a stabilit în ultimii 30 de ani. Un studiu de fezabilitate pentru construcţia unui nou spital municipal se regăseşte printre obiectivele finanţate din acest buget, la propunerea grupului PNL.

Conform datelor transmise de Biroul de presă al Primăriei, bugetul general al Galaţiului se ridică la 879.129.700 de lei, cu 52.190.182 de lei mai mult decât în 2020. "Bugetul de dezvoltare este de 242.645.000 de lei, cu peste 80 la sută mai mare decât în 2020, iar bugetul de funcționare, ce include sume necesare pentru străzi, școli, spitale, salubrizare, iluminat public sau transport public în comun, este de 636.484.700 de lei", precizează municipalitatea.

Primarul Galaţiului, pe care l-am întrebat ce notă consideră că ar merita acest buget, ne-a declarat: "Sincer, cea mai mare notă care poate fi dată. Pentru că este cel mai mare buget de investiţii pe care Consiliul Local l-a stabilit până acum, şi mă refer la ultimii 30 de ani". Deci rămâne la aprecierea fiecăruia dacă avem sau nu un buget de nota 10.

Despre amendamentele pe care consilierii locali USR, PNL şi PACT le-au adus la proiectul bugetului local vă vom informa în ediţiile ulterioare. Însă una dintre cele mai importante propuneri acceptate a fost formulată de liberali: finanţarea unui studiu de fezabilitate pentru construcţia unui spital municipal de urgenţă. O investiţie pentru care a pledat dr. Anamaria Hărăbor, consilier PNL, şi care se regăseşte la capitolul Sănătate, cu o alocare financiară de 100.000 de lei.

Conform datelor oficiale, pentru anul 2021, Primăria Galați și-a propus o listă de 92 de obiective de investiții pentru învățământ, sănătate și infrastructură, totalizând 234.923.000 milioane de lei. Printre cele mai importante obiective nominalizate de autorităţi se numără: modernizarea Falezei; regenerarea urbană a zonei Uzina de apă nr. 1; reparații sistem rutier și regenerare urbană în cartierele Micro 19, 20, 21, 38, 39A, 39B, 39C, Mazepa I, Mazepa II și Țiglina I, Aurel Vlaicu I, II și Siderurgiștilor; amenajare locuri de joacă; reamenajare Inel de Rocadă; punerea în valoare a monumentului istoric Poarta Han; punerea în valoare a sitului arheologic Cavoul Roman; achiziție teren pentru Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin”; construire Grădiniță cu opt săli de grupă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Avem nevoie de telegondolă sau de un nou parc industrial? Pentru ce a cerut opoziţia bani din bugetul Galaţiului

Un nou spital municipal de urgenţă, telegondolă pe traseul Turn televiziune - Gara fluvială, un al doilea parc industrial şi un muzeu al tehnicii gălăţene sunt obiectivele pentru care consilierii locali PNL au solicitat, prin amendamente depuse la proiectul bugetului local pe 2021, alocări financiare pentru studii de fezabilitate. Consilierii USR au pledat pentru premierea elevilor cu cea mai mare medie generală din fiecare clasă V-XIII, iar aleşii PACT, pentru consolidarea, restaurarea şi punerea în valoare a Palatului Simion Gheorghiu. Pentru că este important să ştiţi cum gândesc consilierii locali, vă prezentăm cele mai importante amendamente la bugetul local.

"Mă gândeam, la începutul seriei dumneavoastră de amendamente, că v-aș propune următorul joc: cât au reușit să aducă la bugetul local, prin amendamente naţionale, domnii deputaţi George Stângă și Bogdan Rodeanu, să dispuneţi de aceste sume şi să faceți ce proiecte vreți. Dar, după cum ați văzut, nu suntem nici pe departe atât de absurzi pe cât am văzut că pot fi unii la un buget național. Și am acceptat în tot sau parte amendamente dumneavoastră", le-a spus primarul Galaţiului, Ionuţ Pucheanu, consilierilor locali PNL şi USR, la dezbaterea bugetului, din şedinţa Consiliului Local. Iată ce amendamente au formulat aleşii şi care a fost soarta lor.

Propuneri acceptate

Aşa cum aţi putut afla din "Viaţa liberă", cea mai importantă propunere PNL inclusă în buget vizează studiul de fezabilitate pentru proiectarea și execuția unui nou spital municipal de urgență, cu circa 200 de paturi. E drept, suma solicitată de liberali a fost de 1.500.000 de lei, iar alocarea din buget e de 100.000 de lei.

În urma discuţiilor cu Consiliul Elevilor, liberalii au propus mărirea cuantumului burselor. S-a obţinut o creştere de la 250 la 400 de lei pentru bursele de performanţă, dar nu şi câte 100 de lei în plus la celelalte burse.

Se regăseşte în buget şi regenerarea urbană a zonei monumentului "Apărătorii orașului Galați", dar nu cu 300.000 de lei, ci cu 5.000 de lei.

George Stângă, pentru telegondolă

"Toate telegondolele făcute în România sunt falimentare, inclusiv cea de la Constanţa. Surprinzător, acolo unde sunt cei mai mulți turiști, investiția nu a dat roade", a fost replica primarului, la amendamentul PNL privind finanţarea din buget a unui studiu de fezabilitate pentru Telegondolă pe traseul Turn televiziune - Gara fluvială.

"Ideea în sine nu îmi repugnă câtuși de puțin și pare genul de proiect pentru care dl Stângă să se bată la București pentru obținerea finanțării. Prin urmare, dacă reușește la o eventuală rectificare de buget națională, noi cu mare drag o punem în operă. Vorbiți cu președintele partidului!", le-a transmis Ionuţ Pucheanu liberalilor.

Amendamentul a fost respins, primind doar 11 voturi "pentru".

Ne trebuie un nou parc industrial?

A fost respinsă şi finanţarea unui studiu de fezabilitate privind proiectarea și execuția "Parcului Industrial nr. 2" în municipiul Galați. Ideea îi aparţine tot fostului consilier liberal Paul Găvănescu, care a pledat pentru acest proiect în mandatul trecut.

"Dacă nu sunt investitori pentru primul parc, de ce să-l pregătesc pe al doilea? Știți dumneavoastră investitori care vor să vină în Galați?", a întrebat Pucheanu.

Liberalii au primit asigurări că, în maximum şase luni, litigiul de la parcul industrial pe care îl avem se va stinge, iar investitorii ar avea unde să vină.

Muzeu, festival, sens giratoriu, spaţiu de învăţământ

Liberalii şi-au retras amendamentul prin care propuneau un studiu de fezabilitate privind proiectarea unui Muzeu al tehnicii gălățene. Primarul le-a explicat că există deja o documentaţie în acest sens, care vizează hangarul de pe strada Basarabiei, folosit acum ca atelier de către Ecosal. Un asemenea muzeu poate fi realizat cu fonduri europene, iar Ecosal ar urma să fie relocat, eliberând hangarul.

Finanţarea unui festival național pentru artiștii plastici a fost retrasă de liberali, după ce au aflat că organizatorii trebuie să facă o solicitare pentru a fi introduși în planul anual de evenimente al Galaţiului.

A fost retrasă şi propunerea privind finanţarea amenajării unui sens giratoriu în zona de la Parcul "Viva" și a esplanadei din aceeași zonă la Faleza Dunării Galați. O idee de fluidizare a traficului care îi aparţine fostului consilier local PNL Paul Găvănescu, formulată în mandatul trecut, după cum a amintit primarul. Ionuţ Pucheanu a explicat că toată faleza va intra într-un amplu proces de modernizare, cu fonduri europene, iar amenajarea rutieră s-ar putea realiza în cadrul acestui proiect.

A fost respinsă la vot propunerea PNL privind amenajarea unui spaţiu de învăţământ de back-up pentru elevii din sistemul preuniversitar pentru situațiile în care instituția de învățământ de bază intră în renovare. Autorităţile au explicat că deja se desfăşoară lucrări la 15 şcoli, şi urmează altele, iar amenajarea unui spaţiu nu numai că nu rezolvă problema, dar s-ar încheia odată cu investiţiile aflate acum în derulare.

Premii pentru cei mai buni elevi

Pentru că în peste 80 de clase de gimnaziu şi liceu niciun elev nu a ajuns la o medie generală de peste 8,50, pragul bursei de studiu, grupul USR a propus instituirea unui premiu pentru elevul cu cea mai mare medie anuală generală din fiecare clasă V-XIII, din învăţământul public şi privat. Un premiu de 500 de lei, indiferent dacă elevul sau eleva are domiciliul în Galaţi. Amendamentul nu a trecut, având doar 11 voturi "pentru". Primarul a explicat, însă, că există o promisiune că mediul de afaceri gălăţean va veni, la finele anului, alături de Primărie, pentru a bonifica elevii merituoşi. Prin urmare, ideea ar putea fi preluată.

Casa Simion Gheorghiu

PACT pentru Galaţi a formulat un amendament pentru includerea monumentului "Casa Simion Gheorghiu" (Domnească nr. 24) în lista de investiţii a bugetului local, pentru o viitoare consolidare, reabilitare și punere în valoare. Amendamentul a fost respins. Ionuţ Pucheanu a susţinut că acest proiect ar exista în lista de investiţii şi că ar putea primi finanţare prin "Renovation Wave" din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Numai că este nevoie de stingerea litigiului care vizează monumentul, iar Primăria trebuie să devină unic proprietar al imobilului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Cum s-au cheltuit banii oraşului în primul trimestru din 2021

Deşi bugetul Galaţiului pe 2021 a fost aprobat pe 15 aprilie, pe 28 aprilie, aleşii locali au luat act prin vot de modul în care s-au cheltuit banii oraşului pe primul trimestru al acestui an.

Conform datelor execuţiei bugetare, la 31 martie 2021, cheltuielile bugetului local de funcţionare s-au ridicat la 138,97 milioane de lei, reprezentând 87,12 la sută din suma care fusese programată - 159,52 milioane de lei. De asemenea, au fost înregistrate plăţi restante în sumă de 9,02 milioane de lei.

La secţiunea dezvoltare, cheltuielile bugetului local au fost planificate la 80,54 milioane de lei şi s-au realizat în sumă de 32,69 milioane de lei - 40,60 la sută. La finele trimestrului au fost înregistrate plăţi restante în sumă de 2,68 milioane de lei, se arată în documente.

Pentru a avea o imagine de ansamblu, aflaţi că în primul trimestru al anului 2020 s-au cheltuit pentru funcţionare din bugetul local 127,13 milioane de lei, adică 82,10 la sută din suma programată de 154,85 milioane de lei. La 31 martie 2021 au fost înregistrate plăţi restante în sumă de 2,41 milioane de lei. La dezvoltare, cheltuielile bugetului local fuseseră de 17,55 milioane de lei, reprezentând doar 30,61 la sută din suma programată - 57,35 milioane de lei - şi nu existau plăţi restante. "Realizarea a fost mică deoarece majoritatea obiectivelor de investiţii au fost realizate pe bugetul creditelor interne", explica administraţia locală.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Cât îl costă Primăria pe un gălăţean, şi cât pe un orădean

„Pe un cetăţean din Oradea îl costă funcţionarea Primăriei 1.779 de lei, pe un cetăţean din Galaţi îl costă 2.010 lei. Aferent unui cetăţean din municipiul Oradea se investesc 4.000 de lei în dezvoltare, la Galaţi se investesc 968 de lei. Deci, în principiu, cam acestea sunt diferenţele între modelul economic practicat la Oradea şi la Galaţi”, a declarat, într-o conferinţă de presă, consilierul local PNL Valeriu Onose.

Dacă ne comparăm adesea cu Oradea sau Cluj, politicianul crede că ar trebui analizată şi construcţia bugetară a acestor municipalităţi şi a prezentat datele pe baza cărora a ajuns la aceste rezultate.

„Pentru anul 2021, secţiunea de funcţionare a municipalităţii Oradea presupune cheltuieli de 355 milioane de lei şi un buget de dezvoltare de 814 milioane de lei.
Galaţiul şi-a propus la începutul anului un buget de funcţionare de 408 milioane de lei şi, în urma a două rectificări, a ajuns la 562 milioane de lei. Iar bugetul de dezvoltare a fost propus la 233 milioane de lei şi, în urma rectificărilor, s-a ajuns la 270 milioane de lei. Practic, avem un raport inversat între dezvoltare şi funcţionare”, a explicat consilierul liberal precizând că lucrurile ar trebui remediate. Şi că actualul buget al Galaţiului nu satisface exigenţele sale pentru a asigura în viitor dezvoltarea proiectelor de infrastructură.

Tocmai de aceea speră ca pe viitor propunerile şi observaţiile liberalilor din Consiliul Local să fie luate în seamă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Ce face Primăria cu excedentul bugetar

Nu mai puţin de 9.695.190 de lei reprezintă excedentul cu care s-a încheiat la 31 decembrie 2021 bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului Galați, potrivit unui proiect de hotărâre ajuns pe masa aleşilor locali. Aceştia vor trebui să decidă repartizarea sumei. Iată şi destinaţiile propuse: suma de 8.695.190 de lei - sursă de finanțare a cheltuielilor secțiunii de dezvoltare-prefinanțări proiecte fonduri europene, iar 1.000.000 de lei - pentru acoperirea temporară a golurilor de casă provenite din decalajele între veniturile și cheltuielile secțiunii de dezvoltare. Rămâne de văzut dacă aleşii vor fi de acord.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Câți bani a avut și a cheltuit Galațiul în 2021. Încasările din impozite pe proprietate, abia 50 la sută

Venituri totale de 720,31 milioane de lei și cheltuieli totale de 713,63 milioane de lei, cu un excedent - adică bani necheltuiți - de 6,68 milioane de lei, acestea sunt realizările bugetului local pe care Primăria Galați le raportează pentru 2021. Cele mai slabe încasări la bugetul local s-au înregistrat la impozitele și taxele pe proprietate. Merită să aflați că, din totalul sumelor cheltuite, pentru funcționare s-au dus 537,72 milioane de lei, iar pentru dezvoltare - 175,9 milioane de lei. Explicația municipalității este că majoritatea obiectivelor de investiții s-au realizat cu fonduri din creditele contractate - 91,22 milioane de lei.

Un proiect de hotărâre privind modul în care s-au încasat și cheltuit banii Galațiului în 2021 a ajuns la comisiile Consiliului Local. Pentru că este important să știți ce s-a întâmplat cu banii dumneavoastră, vă prezentăm cele mai importante informații cuprinse în documentele care vor fi supuse votului consilierilor locali.

Veniturile bugetului local

Nu mai puțin de 720,31 milioane de lei reprezintă veniturile totale realizate la bugetul local în 2021. Conform raportului de specialitate, „încasările veniturilor proprii pe anul 2021 au fost de 79 la sută” din prevederile bugetare definitive.
La venituri fiscale, cele mai slabe încasări s-au înregistrat la: impozite și taxe pe proprietate - 55,38 la sută și la taxe pe utilizarea bunurilor sau pe desfășurarea de activități - 56,75 la sută. La venituri nefiscale, veniturile din proprietate abia au depășit 53,97 la sută, iar cele din vânzări de bunuri și servicii, prestări de servicii și alte activități - 57,39 la sută.
Municipalitatea nu explică de ce s-a ajuns la această situație și cum poate fi remediată.

Plăți restante, dar și excedent la dezvoltare

Totalul cheltuielilor realizate din bugetul local se ridică la 713,63 milioane de lei, din care pentru funcționare - 537,72 milioane de lei, iar pentru dezvoltare - 175,9 milioane de lei. Tocmai secțiunea „Dezvoltare” a înregistrat un excedent de 6,64 milioane de lei, bani necheltuiți!
Conform datelor oficiale „la sfârșitul anului 2021, Primăria a înregistrat plăți restante în valoare de 18,82 milioane de lei, din care 13,29 milioane de lei la secțiunea funcționare și 5,53 milioane de lei la secțiunea dezvoltare, către furnizorii din operațiuni comerciale”.
În ceea ce privește destinația fondurilor, trebuie spus că pentru proiecte cu finanțări din fonduri externe nerambursabile s-au cheltuit de la bugetul local 122,27 milioane de lei, pentru subvenții - 87,72 milioane de lei, pentru bunuri și servicii - 162,62 milioane de lei, în vreme ce cheltuielile de personal s-au ridicat la 103,67 milioane de lei.

Unde s-au dus cei mai mulți bani de funcționare

Într-un top al celor mai consistente cheltuieli de funcționare, ar conduce detașat „Transporturile” și „Asistența socială”.
Conform datelor oficiale, suma totală cheltuită pentru „Transporturi” în 2021 a fost de 102,1 milioane de lei, din care subvenția pentru transportul public de persoane a fost de 75,77 milioane de lei, iar diferența - 26,32 milioane de lei - reparații curente străzi.
Pentru „Asigurări și asistență socială” s-au cheltuit 101,77 milioane de lei, pentru „Cultură, recreere și religie” - 65,5 milioane de lei, pentru „Autorități publice locale” - 59,97 milioane de lei, iar pentru „Protecția mediului” - 51,28 milioane de lei.
Merită să mai aflați că pentru salubrizare și colectare deșeuri menajere s-au dus 43,72 milioane de lei, pentru întreținerea iluminatului public și consumul de energie electrică - 9,17 milioane de lei, iar pentru apele meteorice, întreținerea cișmelelor, a fântânilor și consumul de apă - 8,04 milioane de lei.
Suma totală cheltuită pentru „Învățământ” a fost de 39,83 milioane de lei, pentru „Apărare și ordine publică” - 25,75 milioane de lei, iar pentru „Sănătate” - 24,73 milioane de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.