Jump to content

Un tânăr s-a sinucis după ce a fost ţinut zece ani în sclavie


dcp100168

Recommended Posts

Tragedia tânărului din Galați care s-a sinucis după ce, potrivit procurorilor, de la 9 ani a fost ținut în sclavie de rude

La vârsta de 9 ani, Mihai a fost cedat de părinții săi, care aveau probleme cu alcoolul, unei mătuși. Timp de zece ani a fost obligat să muncească într-o stână din județul Galați, rupt de familie, de școală și de comunitate. A dormit într-o cușcă amenajată în bordei, iar la 19 ani, după ultima tentativă ratată de a evada, s-a sinucis, au stabilit anchetatorii.

Doi soți din comuna gălățeană Slobozia Conachi au fost trimiși în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați pentru sclavie și determinarea sau înlesnirea sinuciderii. Cei doi sunt acuzați că și-au sechestrat propriul nepot la o stână, l-au obligat să muncească timp de 10 ani în condiții inumane, fără să îi dea vreun ban, și de fiecare dată când a reușit să scape cu fuga, l-au adus înapoi.

Pe 24 noiembrie 2015, Secția 2 de Poliție Smârdan, din județul Galați, era sesizată prin 112 că un tânăr de 19 ani, Mihai Alexandru Stoian, din satul Izvoarele, comuna gălățeană Slobozia Conachi, a fost găsit spânzurat în magazia stânei unchiului său.

Câteva săptămâni mai târziu, un bărbat anunța poliția că tânărul fusese împins să facă gestul fatal de acțiunile unchiului său și ale soției acestuia.

Nicolae și Rodica Nedelcu locuiesc în satul Izvoarele, comuna gălățeană Slobozia Conachi, și trăiesc din creșterea animalelor. La două case distanță locuiau Valentina Stoian, sora Rodicăi Nedelcu, și Costel Stoian, părinții lui Mihai, alături de cei doi frați ai săi. Părinții lui Mihai erau cunoscuți ca având probleme cu consumul de alcool. Tot ce câștigau muncind pe la oamenii din sat cheltuiau apoi pe băutură.

În 2004, când s-a născut al treilea copil al familiei, soții Stoian au realizat că nu vor putea să își întrețină toți copiii. Mai întâi, Costel Stoian a început să manifeste semnele unei boli, care l-a adus rapid în imposibilitatea de a mai munci. Mama lui Mihai, Valentina, muncea cu ziua. Mai multe evenimente au condus finalmente la decizia ca băiatul cel mare al familiei Stoian să fie cedat mătușii sale și unchiului.

Lipsit de supraveghere, Mihai, care la 9 ani era în clasa I, a început să absenteze de la școală. Câțiva săteni l-au acuzat pe băiat că ar fi furat mai multe pachete cu țigări, alături de alți copii, de la un magazin din localitate. Nu s-a probat niciodată că acest furt a avut loc, la Poliție nu a fost înregistrată nicio plângere. Cu toate acestea, apropiații familiei Nedelcu au invocat această presupusă faptă pentru a justifica obligarea băiatului ca să muncească la stână timp de 10 ani, de la 9 la 19 ani. „Pentru a-l feri de necazuri, să nu ajungă să fure cu băieții lui Tânjală (copii cu care ar fi comis furtul – n.r.)”, argumentau ei în fața polițiștilor.

„Având în vedere circumstanțele concrete de la acel moment, se poate concluziona în mod logic că motivul invocat de Rodica Nedelcu avea un rol pur declarativ, mai ales că a fost invocat pentru a ține victima la muncă timp de 10 ani, inclusiv când aceasta a devenit majoră”, susțin anchetatorii.

În 2015, Nicolae Nedelcu avea o stână la aproximativ cinci kilometri de sat, unde creștea 300 de oi. Pentru că nu găsiseră un cioban care să îi țină locul la stână cât timp se ocupa de treburile gospodăriei, el și soția lui s-au gândit să își folosească nepotul la această muncă, grea și pentru un adult. „Sărăcia extremă în care trăia familia Stoian, lipsa de autoritate și de interes a mamei victimei, care se afla în cea mai mare parte a timpului sub influența băuturilor alcoolice, s-au constituit în argumentele care au consfințit înțelegerea dintre cele două surori, inculpata și mama victimei, de a-l duce pe Mihai, în vârstă de aproximativ 9 ani, la stână, ca cioban”, a consemnat procurorul de caz în rechizitoriu. Anchetatorii susțin totodată că mama victimei primea foloase materiale de pe urma prestațiilor copilului. „În acest fel, mama victimei nu mai era obligată să îl îngrijească sau să îl păzească «de necazuri», iar inculpații aveau un om la stână. Mai mult, acest aranjament îi aduce mamei victimei și foloase materiale. De altfel, femeia este descrisă în mod constant, inclusiv de către inculpată, ca o femeie influențabilă și lipsită de responsabilitate”, notează procurorul.

Din acel moment, victima, în vârstă de 9 ani, a fost uitată la stână, în punctul Lozova, la cinci kilometri de sat. Rechizitoriul procurorilor: Mihai a fost ținut departe de oameni, fără să aibă acces la educație și să fie lăsat să intre în contact cu alte persoane, nici măcar cu frații săi. „Victima dormea izolată de comunitate, într-o cușcă amenajată ca bordei și interacționa cu maximum două persoane, colegul de muncă și unchiul său. La vârsta la care alți copii realizau primele socializări, primele prietenii, învățau să caute validarea celor din jur, victima fost izolată, în afara comunității, fiindu-i negată orice formă de dezvoltare emoțională și de înțelegere a conceptului de comunitate”, spune procurorul care a investigat cazul. De altfel, toți martorii audiați au dat declarații din care reiese tratamentul inuman la care era supus băiatul și faptul că începuse să dezvolte grave probleme psihice și emoționale. Iată câteva dintre declarațiile consemnate la dosar: „Mereu era nespălat și tăcut. Era singuratic.” „Mihai mi se părea sălbatic, era crescut numai la oi.” „Eu cred că Mihai avea probleme cu capul.” „Un băiat mai încet la minte, flămând, un băiat foarte necăjit.”

Sătenii din Izvoarele au văzut că Mihai era folosit constant la muncă precum un adult și au anunțat autoritățile. Lucrătorii Direcției Generale de Asistență și Protecția Drepturilor Copilului (DGASPC) Galați au analizat situația copilului și au propus instituirea unei măsuri de protecție specială. Dar mama acestuia, care trăia la acel moment, a dat o declarație prin care își asuma răspunderea pentru creșterea și educarea lui Mihai. Dosarul a fost astfel închis și înaintat serviciului local de protecție a copilului din Slobozia Conachi pentru monitorizarea situației.

În 2012 au avut loc două evenimente, în urma cărora băiatul avea să conștientizeze pe deplin situația în care se găsea. Unchiul său, Nicolae Nedelcu, și-a mutat stâna în spatele casei, în satul Izvoarele, împrejurare care l-a readus pe Mihai în comunitate, dându-i astfel posibilitatea să interacționeze constant cu alte persoane, inclusiv cu membrii familiei sale. La scurt timp, tatăl său a decedat după o lungă suferință, fiind diagnosticat cu tuberculoză. Băiatul avea atunci 16 ani și s-a bucurat că a reușit să vorbească cu el, chiar dacă pentru puțin timp.

Ulterior, notează anchetatorii, el a realizat că ceilalți ciobani din sat erau plătiți pentru munca lor. „A mai înțeles victima că ciobanii erau cei care încasau banii și nu alți membri ai familiei. Toate acestea au survenit peste durerea pierderii unui părinte și astfel victima a hotărât să ia măsuri pentru remedierea situației, acțiune greu de dus la îndeplinire chiar pentru o persoană normală. Pentru copilul crescut la stână, printre oi, s-a dovedit a fi imposibilă”, au stabilit procurorii. A conștientizat tot atunci, se arată în rechizitoriu, că era tratat asemenea unui animal. Era forțat să doarmă într-o cușcă metalică, primea mâncare insuficientă și i se interzisese de către mătușa și unchiul său, cu acordul mamei, să părăsească stâna și să trăiască în altă parte.

Pentru că fusese ținut singur o perioadă atât de lungă, băiatul era incapabil să gestioneze un conflict și avea o atitudine de supunere vizavi de rudele care îl exploatau. Și-a făcut însă curaj și le-a cerut bani pentru munca pe care o presta, dar s-a lovit de refuzul acestora, pe motiv că i-ar fi cheltuit pe țigări și bere. Mihai a decis să fugă de la stână. Polițiștii au stabilit că, în perioada 2012 – 2015, tânărul a fugit constant la alte stâne din zonă, cerându-le ciobanilor să îl primească la muncă. De fiecare dată, Rodica Nedelcu, alături de soțul ei și mama lui Mihai, l-au găsit și l-au adus înapoi la stână, obligându-l să muncească în aceleași condiții: fără salariu și cu mâncare insuficientă. De altfel, chiar Nicolae Nedelcu recunoaște în declarația dată anchetatorilor că îl aducea mereu înapoi pe băiat. „În perioada 2013-2015, Mihai a plecat de la stâna mea cam de două ori pe vară. Nu cred că a venit vreodată singur înapoi”.

Mihai nu era numai izolat și înfometat, potrivit anchetatorilor, el era și agresat fizic ori de câte ori unchiul său considera că nu își face treaba cum trebuie. „L-am întrebat care este motivul pentru care a venit la mine. Mihai mi-a spus că a fugit de la stâna unchiului său, deoarece acesta îl bătea și nu îl plătea. Am văzut că Mihai avea vânătăi pe față și două vânătăi pe spate, ce semănau a urme de ghioagă. Acesta a spus că l-a bătut Nicolae Nedelcu și că nu mai suportă să stea la stâna acestuia din cauza bătăilor pe care le lua. Mi-a fost milă de el și l-am luat la stâna mea”, le-a declarat polițiștilor un alt cioban la care Mihai își găsise pentru scurt timp refugiu. După o săptămână, mama lui a venit la stână și i-a cerut ciobanului 200 de lei pentru munca pe care o prestase Mihai. O zi mai târziu, Nicolae Nedelcu l-a luat pe tânăr și l-a readus la stâna lui.

Mai mulți ciobani, la stânile cărora băiatul fugise ca să scape de abuzurile rudelor sale, au declarat că acesta avea semne vizibile pe corp de lovituri, plângea și spunea că se săturase de bătăile unchiului său. După ce a văzut că nu avea cum să scape de rudele sale fugind la stânile din zonă, Mihai s-a gândit să plece în vestul țării. Discutase cu mai mulți ciobani care îi spuseseră că își poate găsi de muncă acolo.

Pe 24 noiembrie 2015, tânărul a făcut o ultimă încercare de a scăpa de coșmarul în care își trăise cea mai mare parte din viață. A fugit la stâna unui cioban din apropierea satului Izvoarele, cu intenția de-a părăsi definitiv stâna unchiului său. Neșansa a făcut ca rudele sale să afle că plecase și, în timp ce îl aștepta pe ciobanul care îi promisese că îi va cumpăra un bilet de tren către vestul țării, Nicolae Nedelcu a intrat în curtea acestuia. De frică, Mihai s-a ascuns sub pat, sperând că nu va fi găsit. Unchiul său l-a găsit după câteva minute și a făcut ceea ce făcuse până atunci de atâtea ori. „Inculpatul Nicolae Nedelcu a apucat victima de un braț și a tras-o la autoturism. Nu au existat discuții relevante între inculpat și victimă, întrucât după 10 ani, victima își cunoștea rolul”, notează procurorul care a anchetat cazul. Tânărul a fost bruscat, lovit cu pumnul în cap și aruncat într-o baracă din spatele casei familiei Nedelcu, iar unchiul său a asigurat ușa cu un lacăt.

După aproximativ șapte ore, Nicolae Nedelcu a mers să vadă ce face nepotul său și a descoperit că băiatul se spânzurase. I-a spus soției sale, care a sunat la 112. Cei doi se temeau să îl atingă, de frică să nu fie trași la răspundere pentru moartea tânărului. Iată o parte din discuția purtată de mătușa lui Mihai cu operatorul 112: Rodica Nedelcu: „Că el s-a spânzurat și l-a găsit soțul în seara asta că el s-a spânzurat, când a coborât de la deal cu oile”. Operator 112: „I-ați tăiat frânghia?” Rodica Nedelcu: „Nu, că îi e frică să nu cumva să zică că l-am spânzurat noi”.

Audiați de polițiști, soții Nedelcu au dat vina pentru cele întâmplate pe Valentina Stoian, mama lui Mihai. Pe de o parte, au susținut că Valentina Stoian era o femeie iresponsabilă, ușor manipulabilă și consumatoare de alcool, iar pe de altă parte, spun că aceasta a reușit să îi convingă cumva ca, timp de 10 ani, fiul său să muncească în gospodăria lor, iar ei l-au primit pe Mihai doar pentru a-i face un bine. Valentina Stoian se îmbolnăvise, fiind diagnosticată cu ciroză hepatică. Soții Nedelcu au negat că prin exploatarea lui Mihai ar fi vrut să compenseze costul îngrijirilor pe care l-au acordat rudei lor. Ulterior, femeia a decedat. „Inculpații folosesc în declarațiile lor, ca pe un refren, variante ale aceleiași idei: mama lui ne ruga să îl aducem, mama lui era cea care insista să îl aducem, fără să înțeleagă vreun moment că un părinte nu are un drept absolut asupra unui copil, pe care îl poți remite unor terți pentru plata serviciilor primite de la aceștia”, spune procurorul de caz.

Anchetatorii susțin că atât soții Nedelcu, cât și mama lui Mihai nu îl percepeau ca pe o persoană reală, ci mai degrabă ca pe un lucru pe care îl puteai folosi după bunul plac. Aceștia au susținut constant că băiatul era plătit pentru munca sa cu sume cuprinse între 100 și 150 de lei pe lună și că nu îi dădeau mai mult pentru că îi cheltuia „pe prostii”. Din verificările polițiștilor, nu există probe că Mihai ar fi primit în mână bani de la rudele sale. Băiatul lua țigări pe datorie, în contul rudelor sale, la magazinul din sat. Ca să probeze că i-au dat bani, soții Nedelcu au propus mai mulți martori pentru a fi audiați. Nici aceștia nu au putut spune însă că l-au văzut vreodată pe tânăr că ar fi primit bani de la aceștia sau că ar fi avut măcar vreo sumă asupra lui, se arată în rechizitoriu.

După ce a aflat că ea și soțul său sunt urmăriți penal, Rodica Nedelcu a făcut tot ce i-a stat în putere ca să scape de răspundere. A vorbit cu martorii din dosar și chiar cu un procuror. „Discuțiile purtate de inculpată, ulterior începerii cercetărilor, probează standarde morale joase, lipsa oricăror sentimente de milă sau compasiune față de victimă, persoană căreia, împreună cu inculpatul și cu mama acestuia, i-au negat orice drept și orice șansă de-a înțelege că este o ființă umană”, au stabilit anchetatorii. Pe parcursul audierilor, Rodica Nedelcu a încercat să se prezinte ca o persoană generoasă, care a avut grijă de sora sa, atunci când aceasta a avut nevoie, dar și ca un om simplu, care nu cunoaște legile și care este incapabilă de orice cruzime. Nu știa că i-au fost puse sub urmărire convorbirile telefonice, iar procesul-verbal de redare a uneia dintre discuții consemnează: „Nu-i nimeni vinovat pentru că s-a spânzurat un nemernic”.

Pe 8 martie 2021, Tribunalul Galați a constatat legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriul și a efectuării actelor de urmărire penală în cazul lui Nicolae și Rodica Nedelcu, care vor fi judecați pentru sclavie și înlesnirea sau determinarea sinuciderii. Un sătean, Fănel Zaharia, va fi judecat alături de cei doi pentru mărturie mincinoasă, pentru că, potrivit procurorilor, nu a declarat tot ce știa sau a făcut afirmații neadevărate despre bătăile pe care Nicolae Nedelcu i le aplica nepotului său, dar și cu privire la condițiile în care trăia și muncea Mihai la stâna unchiului său.

Primarul comunei Slobozia Conachi, Emil Dragomir, ne-a declarat că nu îi vine să creadă că Rodica și Nicolae Nedelcu ar fi fost capabili de comiterea unor asemenea fapte. „Eu îi știu ca o familie muncitoare. Nicolae Nedelcu nu consumă alcool. Dacă ar fi făcut-o, cred că s-ar fi manifestat altfel. Am rămas surprins total când am auzit de ce sunt acuzați. Pe Rodica Nedelcu o cunosc ca o femeie serioasă. Conviețuiesc bine cu vecinii. Sincer vă spun că nu cred că ar fi putut ține un om în sclavie timp de 10 ani. Atât timp cât nu te ține legat de mâini și de picioare, nu cred că nu poți fugi ca să anunți Poliția sau un sătean”, spune edilul.

Libertatea a solicitat un punct de vedere din partea familiei Nedelcu pentru a comenta acuzațiile care i se aduc. Până la ora publicării articolului nu am primit niciun răspuns.

libertatea.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Mihai, singurul caz de sclavie extremă care a determinat victima să se sinucidă anchetat vreodată în România

8 ani de puşcărie. La atât a fost condamnat unchiul lui Mihai Alexandru Stoian, copilul ținut sclav 10 ani de propriile rude. Procurorul de caz și judecătorul care a pronunţat sentința spun că Mihai s-a sinucis din cauza lor. Mătuşa, a mai decis instanța, va sta 5 ani şi 4 luni după gratii. Este unicul caz de sclavie extremă cu un deznodământ tragic anchetat vreodată în România. Mihai a fost ţinut cu forţa cioban la stâna unchilor de la 9 ani. Nu a mers la şcoală, nu a fost lăsat să-şi facă prieteni, a trăit într-o baracă fără geamuri şi era bătut sistematic. Revoltător este că tot satul din Slobozia Conachi, judeţul Galaţi, de la ultima casă până la primar şi poliţist, a văzut cum băieţelul este sclav la oi.

Într-o zi, pe 24 noiembrie 2015, în anul în care împlinise 19 ani, seara, pe la ora 21, un apel la 112 anunţa că, undeva, în fundul judeţului Galaţi, fusese găsit spânzurat un tânăr. „În jurul orei 21.00, inculpatul Nicolaie Nedelcu a mers la baracă să verifice, pentru prima dată după atâtea ore, starea victimei. În momentul în care a deschis uşa barăcii a observat că victima s-a spânzurat. Fără a încerca să acorde primul ajutor, inculpatul a mers în casă la soţia sa, care a apelat la Serviciul Naţional pentru Apeluri de Urgenţă 112”, a notat judecătorul în motivarea deciziei de condamnare a inculpaţilor Nicolaie şi Rodica Nedelcu.

Mihai fusese încuiat cu lacătul în baracă de pe la ora 14.00. Fugise de la stâna familiei Nedelcu, din satul Izvoarele, comuna Slobozia Conachi. Fugise la un consătean pentru a cere din nou ajutor ca să scape din sclavie. Avea un plan. Voia să evadeze departe de viaţa chinuită, undeva în vestul ţării. Stăpânii lui l-au găsit atunci ascuns sub un pat. „După câteva minute, l-a găsit pe acesta sub patul din camera martorului, l-a apucat de un braţ şi l-a tras la autoturism. Ulterior, Mihai Alexandru Stoian a fost transportat la domiciliul inculpaţilor, unde, întrucât se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, a fost bruscat, lovit cu pumnul în cap şi dus în baraca din spatele casei pentru a dormi, uşa fiind apoi asigurată cu un lacăt”, mai scrie judecătorul în motivare. 

Mihai a ales să pună capăt unei vieţi fără sens. În cuşca verde şi insalubră, unde i s-au scurs copilăria, adolescenţa şi unde îi începuse viaţa de adult, Mihai Alexandru Stoian s-a spânzurat.

„L-au oropsit”, spune cu mâhnire Radu Stoian, fratele lui Mihai, care adaugă faptul că unchiul său este un om rău și este responsabil pentru viața și de moartea lui Mihai. „I-aş spune că din cauza lui a murit, că nu l-a lăsat să plece, să-şi facă un viitor în viaţă. Săracul s-a săturat.”

5 ani de anchetă

În seara de 24 noiembrie, poliţiştii au deschis o anchetă. Era o moarte suspectă. Era un alt caz, printre miile de cazuri, în care cineva alege să moară. Nu era niciun indiciu că Mihai fusese ucis de cineva. Putea fi un caz, ca și celelalte. Dar, pe 18 decembrie, un martor din sat a făcut un denunţ în care le atrăgea atenţia poliţiştilor de faptul că Mihai fusese împins 10 ani la sinucidere. Au început să se facă audieri, dosarul s-a tot mutat de la un parchet la altul, de la un procuror la altul şi în decembrie 2020, la 5 ani de la moartea lui Mihai Alexandru Stoian, Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi emite rechizitoriul. Pe unchii lui îi trimite în judecată pentru sclavie şi determinarea sau înlesnirea sinuciderii. Pe unul dintre martorii din dosar parchetul îl trimite în boxa acuzaţilor, pentru mărturie mincinoasă. Cumva, în toţi aceşti ani, la dosar s-au adunat probe şi mărturii care demonstrează, spun procurorii, că Mihai Alexandru Stoian s-a sinucis în baraca insalubră care i-a fost casă 10 ani, încuiat cu lacătul de stăpânii lui, pentru că nu a mai suportat să trăiască viaţa pe care aceştia i-o hotărâseră.

Tribunalul Galaţi: „Timp de peste 10 ani inculpaţii au luat efectiv în stăpânire o fiinţă umană”

După 17 termene de judecată, încercări de tergiversare din partea inculpaţilor, solicitări de schimbare a acuzaţiilor, după două amânări pentru pronunţarea sentinţei, judecători ai Tribunalul Galaţi au decis: 8 ani pentru Nicolaie Nedelcu, 5 ani şi 4 luni pentru Rodica Nedelcu şi 2 ani cu suspendare pentru martorul care a încercat să-i scape de răspundere pe stăpânii lui Mihai. Motivarea judecătorilor este şocantă, asemenea vieţii trăite de Mihai: „Tribunalul apreciază că infracţiunile reţinute în sarcina acestor doi inculpaţi prezintă o gravitate deosebit de ridicată, atât prin prisma modalităţii de comitere, cât şi prin urmările concrete produse prin săvârşirea lor. În concret, timp de peste 10 ani, inculpaţii au luat efectiv în stăpânire o fiinţă umană aflată în vădită stare de vulnerabilitate (prin prisma stării de sărăcie extremă în care se afla) şi au exploatat-o în mod sistematic prin supunere la muncă, fără ca prestarea acesteia să fie însoţită şi de o contraprestaţie materială pe măsură. Infimele foloase materiale plătite erau remise mamei victimei, fără ca acesta din urmă să beneficieze de ceva efectiv. Victima era rudă a celor doi inculpaţi, condiţiile în care aceasta trăia (în barăci metalice) erau de-a dreptul mizerabile, de altfel specifice angajaţilor sezonieri din domeniul agricol (creşterea animalelor).“

„Legătura directă de cauzalitate dintre acţiunile inculpaţilor (care, pe fondul ţinerii sale în stare de sclavie timp de aproape 10 ani, l-au adus înapoi cu forţa) şi sinucidere este demonstrată de faptul că acest din urmă eveniment s-a produs exact în perioada de timp cât victima s-a aflat închisă în baracă, fără a avea posibilitatea de a ieşi, ceea ce în mod firesc i-a indus ideea că nu mai poate scăpa din situaţia mizerabilă în care se afla încă de când era mic”, mai notează judecătorii în motivare.

Mătușa: „Nu-i nimeni vinovat pentru că s-a spânzurat un nemernic”

„În ciuda apărării formulate de inculpaţi, instanţa de judecată apreciază că vinovăţia acestora este dovedită inclusiv în ceea ce priveşte infracţiunea de determinare a sinuciderii. În opinia instanţei, apare ca fiind fără tăgadă că sinuciderea victimei Mihai Alexandru Stoian a fost rezultatul direct al aducerii sale înapoi la stână de către inculpaţi chiar în ziua când acesta dorea să plece definitiv la o stână din vestul ţării, acolo unde inculpaţii nu mai puteau exercita vreun control asupra sa, urmată de închiderea sa în baraca metalică unde îşi ducea traiul de zi cu zi. (...) Mai mult decât atât, orice încercare a victimei de a pleca şi a scăpa de condiţiile de trai anterior descrise avea drept rezultat aducerea sa forţată înapoi la exploataţia agricolă administrată de cei doi inculpaţi. Acest lucru a avut loc atât în perioada minorităţii (când inculpaţii se foloseau ca „paravan” de mama victimei, pretextând că nu fac decât să îl aducă înapoi acasă după ce acesta fugea), dar şi ulterior împlinirii vârstei de 18 ani, deşi din acest moment inculpaţii nu mai aveau nici o justificare în acest sens. Toată această activitate infracţională a avut drept deznodământ nefericit în ziua de 24.11.2015, când victima a fost adusă înapoi la fermă în mod forţat, după ce intenţionase să plece în vestul ţării la muncă, acolo unde nu ar mai fi putut fi găsit de inculpaţi. Faptul că şi-a văzut dorinţa devenind din nou imposibil de atins, combinat cu împrejurarea că a fost încuiat în baraca insalubră în care îşi ducea traiul de zi cu zi, a dus la punerea în practică a ideii de suicid. Cu un nivel redus de educaţie şi orizont social (tot ca urmare a modului în care fusese forţat de inculpaţi să trăiască timp de 10 ani, respectiv fără un minim de educaţie şcolară), fără a cunoaşte în mod concret ce drepturi avea şi mai ales că era o persoană liberă, victima Mihai Alexandru Stoian nu a văzut altă cale de scăpare din situaţia în care se afla decât sinuciderea, demers care l-a dus din nefericire până la capăt. (...) În privinţa atitudinii ulterioare săvârşirii infracţiunilor nu pot fi identificate elemente în favoarea inculpaţilor. Astfel, deşi acţiunile lor avuseseră drept rezultat sinuciderea victimei, inculpaţii nu au manifestat vreo părere de rău, într-o convorbire telefonică interceptată de organele de urmărire penală inculpata Rodica Nedelcu făcând referire la acest eveniment folosind expresia „Nu-i nimeni vinovat pentru că s-a spânzurat un nemernic”. Mai mult decât atât, odată cu declanşarea procedurii judiciare în cauza de faţă, inculpata încerca să facă demersuri pentru a găsi „un procuror bun care să îi scape”.

În satul Izvoarele toată lumea ştie că odată era un tânăr încet la minte, tăcut, retras care s-a spânzurat în cuşca familiei Nedelcu. Nimeni din sat nu vrea să vorbească despre el. Aşa cum nimeni, de la ultima bătrână din colţul satului până la poliţist, preot, învăţătoare, primar, vecini, nu a făcut nimic aproape 11 ani. Mihai Alexandru Stoian era un băiețel cu părul blond, cu ochii albaștri. Mihai Alexandru Stoian a existat printre ei, a trecut cu oile la păscut când era de-o şchioapă, a crescut printre oi şi tot în ochii tuturor s-a şi sinucis. Şi, pentru că era doar un sinucigaş fără nicio valoare în societate, fără niciun căpătâi, Mihai a fost înmormântat aşa cum a trăit. „Mormântul lui Mihai e în fundul cimitirului, către gard”, spune Radu Stoian, fratele lui Mihai. Singur printre mărăcini şi departe de cei care i-au dat viaţă.

jurnalul.ro

Link to comment
Share on other sites

Sentință grea în primul dosar de sclavie din Galați. Soți trimiși în pușcărie pentru că și-au împins nepotul la moarte

Tribunalul Galați s-a pronunțat în primul dosar de sclavie înregistrat într-o instanță de la noi. Vizați sunt doi soți din comuna Slobozia Conachi, acuzați că ani de zile și-au exploatat un nepot sărac, relele tratamente împingându-l în cele din urmă pe tânăr la sinucidere. Unchiul și mătușa au primit pedepse cu executare, în timp ce un al treilea inculpat, care ar fi încercat să îi favorizeze depunând mărturie mincinoasă, a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare.

Rodica și Nicolae Nedelcu, doi soți bine văzuți în comunitatea din Slobozia Conachi și considerați oameni gospodari, își vor petrece următorii ani după gratii, conform sentinței date zilele trecute de Tribunalul Galați într-un dosar în care cei doi, alături de un consătean, au fost cercetați pentru sclavie și determinarea sau înlesnirea sinuciderii. Au trecut mai bine de doi ani de la trimiterea în judecată a cauzei în care a fost anchetată moartea suspectă a nepotului celor doi, Mihai Alexandru Stoian, care și-a pus capăt zilelor în 2015, la numai 19 ani. Tânărul, care oficial ”lucra” ca cioban la stâna unchiului Nicolae, s-a spânzurat la capătul unui lung șir de chinuri la care fusese supus chiar de către rudele sale, după cum aveau să concluzioneze anchetatorii. Pentru că, oficial, timp de trei ani Rodica și Nicolae Nedelcu și-au supus nepotul - pe care îl luaseră de lângă familie cu promisiunea că ”vor face om din el”, că îl vor îngriji și că îl vor învăța să muncească cinstit - la chinuri incredibile, ținându-l într-o cușcă, înfometându-l și aplicându-i corecții fizice aspre, magistrații au considerat că cei doi merită pedepse cu executare. Nicolae Nedelcu a primit pentru cele două fapte opt ani de închisoare, în timp ce soția sa, Rodica, soră cu mama ciobănașului, va sta după gratii cinci ani și patru luni. Alături de cei doi soți a fost condamnat și Zaharia Fănel, un consătean chemat la un moment dat ca martor la anchetă, dar care a spus altceva decât cele întâmplate. Bărbatul a primit doi ani cu suspendare și va trebui să presteze muncă în folosul comunității. 

Au pledat pentru acuzații mai blânde

În cursul procesului, soții Nedelcu au încercat să schimbe încadrarea juridică a faptelor, din sclavie în supunere la muncă forțată. Ei și-au susținut bunele intenții, afirmând că au vrut să facă un bine familiei copilului, încercând chiar să paseze responsabilitatea situației asupra mamei lui Mihai, decedată între timp. Solicitarea a fost respinsă de Tribunalul care a ținut cont de mărturiile ciobanilor din zonă, care au declarat că îl văzuseră pe Mihai bătut sau asistaseră la scene în care Nicolae Nedelcu își recupera cu forța nepotul din locuri în care acesta se refugia să scape de chinuri. Determinant în pronunțarea sentinței pentru sclavie a fost și un dosar al DGASPC Galați care fusese deschis ca urmare a sesizărilor venite din partea sătenilor, dar închis pentru că mama a declarat în scris că este de acord ca fiul ei să muncească. Hotărârea Tribunalului nu este definitivă și a fost atacată cu apel de către toți cei trei inculpați. 

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Soț și soție, închiși pentru că și-au împins nepotul la moarte

Curtea de Apel Galați a pus punct final în primul dosar de sclavie aflat pe rolul unei instanțe de la noi. Protagoniști, doi soți din comuna Slobozia Conachi, care au fost trimiși după gratii pentru că, timp de trei ani, și-au ținut în captivitate un nepot pe care l-au supus la muncă forțată până când acesta s-a sinucis.

Rodica (46 ani) și Nicolaie Nedelcu (58 ani) s-au trezit miercuri dimineață cu polițiștii de la Urmăriri la poartă, după ce Tribunalul Galați a emis, la primele ore, mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea, care îi trimite la închisoare pentru mulți ani, după ce două instanțe i-au găsit vinovați de sclavie și determinarea sau înlesnirea sinuciderii. Acuzații pe care au încercat să le combată și chiar să le schimbe cu unele pedepsite mai blând, încercare eșuată chiar din prima instanță, la Tribunalul Galați.

Pedepsele date de magistrații care au analizat în prima fază circumstanțele morții la doar 19 ani a lui Mihai Alexandru Stoian, nepotul celor doi, au fost majorate de Curte, unde soții Nedelcu au încercat să mai reducă din sentințe. Astfel, Rodica Nedelcu a aflat că va sta după gratii nu 5 ani și 4 luni, cât a decis Tribunalul, ci 6 ani și 11 luni, conform Curții de Apel. Asta în timp ce soțului, Nicolaie Nedelcu, i-a fost majorată pedeapsa de opt ani, dată de Tribunal, la 8 ani și 8 luni.  Singurul care a respirat ușurat după apelul încheiat pe 31 octombrie la Curtea de Apel a fost un al treilea inculpat în dosar, Zaharia Fănel, un consătean acuzat de mărturie mincinoasă și care primise, în primă instanță, doi ani cu suspendare. Acesta a fost achitat prin decizia definitivă a Curții.

Abuzatori bine văzuți în comunitate

Contrar acuzațiilor care li s-au adus în teribilul dosar legat de moartea nepotului Mihai, soții Nedelcu aveau o imagine bună în comunitatea din Slobozia Conachi. Aspect pe care au încercat pe toate căile să îl exploateze în cadrul procesului, care a durat circa trei ani și care s-a finalizat cu o condamnare grea. Asta deoarece anchetatorii au prezentat probe din care a reieșit că nepotul care a ajuns să se spânzure la doar 19 ani, în 2015, a fost supus unui lung șir de chinuri chiar de către rudele sale, care au pretins ulterior că așa au înțeles să îl educe și să îi ofere un rost în viață. Tânărul ”lucra” ca cioban la stâna unchiului Nicolae, după ce acesta din urmă, împreună cu soția lui, soră cu mama lui Mihai, îl luase de lângă familie cu promisiunea că ”va face om din el”, că îl va îngriji și că îl va învăța să muncească cinstit. L-ar fi supus, în schimb, la chinuri incredibile, ținându-l într-o cușcă, înfometându-l și aplicându-i corecții fizice aspre, care l-au determinat, în cele din urmă pe adolescent să își pună capăt zilelor. Rodica și Nicolaie Nedelcu au fost încarcerați în Penitenciarul de Maximă Siguranță Galați.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.