Jump to content

Gălăţean premiat la competiţii internaţionale de balet


 Share

Recommended Posts

Elev gălăţean, premiat la competiţii internaţionale de balet. Din pandemie se iese în paşi de dans

Deşi e vacanţă, pe Horia Bucur l-am putut prinde la o discuţie scurtă la telefon, pentru că era la Bucureşti, aşteptând să intre la filmări pentru emisiunea "Oameni de 10" de la TVR. Elev în clasa a XI-a la Coregrafie la Liceul de Artă "Dimitrie Cuclin", gălăţeanul s-a făcut remarcat nu numai la olimpiadele naţionle, ci şi la concursuri internaţionale.

Îmi mărturiseşte din prima că, pentru el, timpul liber din pandemie a însemnat un extraordinar progres în dezvoltarea sa profesională. A avut ocazia să participe la o mulţime de cursuri, ore de antrenament şi workshopuri. L-am descoperit întâmplător, printr-un filmuleţ postat pe pagina sa de socializare. Dincolo de graţie şi acurateţe, are o interpretare firească şi expresivă. Dansul nu e a doua sa natură, ci prima. I se pare mai greu să meargă pur şi simplu pe stradă ca toată lumea, decât să plutească în paşi de balet. Dansul e lumea în care poate respira şi visa. 

E pe scenă de la şapte ani, când a început ca dansator sportiv. În clasa a V-a a devenit elev la Liceul de Artă şi, îndrumat de profesoara sa, Ofelia Andrei, a început să iubească baletul. Zborul şi curgerea din mişcări parcă sunt făcute după inima lui. În 2017, 2018 şi 2019 a devenit olimpic naţional la coregrafie, obţinând premiile I şi II. Însă adevăratul drum spre perfecţiune a început după ce a câştigat Premiul I la Young Star Ballet Competition, ocazie cu care a primit cinci oferte de burse pentru studiul baletului în străinătate.

O educaţie mult mai costisitoare decât altele 

A ales să meargă la Zurich, unde i se oferiseră trei ani de cursuri gratuite la o şcoală prestigioasă de balet. În bursă intra cazarea şi transportul zilnic de acasă la şcoală, dar nu şi biletele de avion şi masa. "Elveţia e o ţară foarte scumpă. Am fost nevoit să mă întorc acasă, după o lună şi jumătate. Nu pentru că nu mă adaptasem la cerinţele lor. Chiar am prins evaluarea de semestru acolo şi am obţinut a doua notă pe clasă. Însă nu îmi permiteam financiar să stau. Deşi mi se acordaseră peste 35.000 de euro pe an pentru cursuri şi cazare, masa şi drumurile spre România mă costau peste 1.000 de euro pe lună, bani pe care nu ni i-am permis. Aşa că am fost nevoit să mă întorc", povesteşte tânărul, cu o undă de regret în glas.

Chiar dacă nu a reuşit să rămână în Elveţia, a revenit acasă cu ambiţii mari şi cu speranţa că ocaziile nu se termină acolo. Anul trecut, la un concurs internaţional organizat la Sibiu, se face remarcat, fiind în primii cinci cei mai buni băieţi. "A fost momentul când am cunoscut-o pe doamna Izabela Rudolf, cea care organizează workshop-urile Revolve Dance la care am participat şi m-am antrenat cu maeştri din America, Rusia şi Cuba. Mi-am permis să merg la aceste cursuri, deoarece în urma clasamentului obţinut anul trecut, dar şi anul acesta, când m-am clasat în primii trei, am primit reducere din partea organizatorilor. În plus, sunt norocos că am prieteni în Bucureşti şi nu mai cheltuiesc bani pe cazare şi masă, în timpul antrenamentelor", explică Horia.

În prezent se antrenează pentru un mare concurs internaţional - Youth Grand Prix Romania - care se va desfăşura pentru prima dată în România la finalul lunii mai, la Teatrul Naţional din Bucureşti. Dansatorii din toată lumea se vor prezenta fizic pe scenă, doar membrii juriului, personalităţi ale lumii dansului mondial, vor viziona online evoluţiile tinerilor.

Anul viitor va fi unul foarte important pentru cariera sa, întrucât după terminarea liceului trebuie să aplice imediat pentru a fi angajat într-o companie de balet, acest lucru fiind pentru el mai important decât chiar şi continuarea studiilor la facultate: "Cariera noastră se termină devreme, deci trebuie să înceapă şi mai devreme. E important să fii angajat de o companie, pentru că aşa ai loc şi timp să te dezvolţi, să-ţi faci un nume. Lucruri pe care nu le poţi face doar la facultate. Voi aplica şi în România şi în străinătate. Şi voi alege în funcţie de ceea ce mi se oferă. Cel mai mult înclin să rămân acasă. Aş vrea să mă pot angaja la Opera Română. Mi-ar sta bine să devin primul gălăţean prim-balerin la Opera Română!"

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Gălăţeanul Horia Bucur, cel mai bun elev la liceul de balet din Bucureşti

Parcă nu muşchii şi oasele îl ţin la un loc pe Horia Bucur. Ci muzica, mişcarea, graţia şi gingăşia. A fost înzestrat cu acel gen de talent în care oamenii depun eforturi mari, fără ca acestea să fie observate. Dansul la el este ceva firesc, prima natură, nu a doua. Pentru că, atunci când te uiţi la el, întâi vezi Balerinul şi abia apoi pe Horia omul.

Dincolo de fluxul de energie pe care-l transmit mişcările sale, dincolo de vraja pe care o dezlănţuie pe scenă, există o muncă imensă. Pentru că talentul său nu ar însemna nimic fără orele interminabile de antrenament. În fiecare adiere de braţ, în fiecare gest graţios cât de mic se ghicesc sute, poate chiar mii de ore de exerciţiu. Prin urmare, talentul, dar şi munca susţinută au făcut din Horia Bucur cel mai bun elev balerin din ţară la ora actuală. Nu întâmplător, el a fost şi personalitatea aleasă pentru luna octombrie în Calendarul 2022 editat de "Viaţa liberă", prin care am dorit să aducem în atenţia publicului o parte dintre tinerele valori ale Galaţiului.   

O spune chiar el, simplu, fără emfază, cu conştiinţa propriei valori, fără de care Horia n-ar fi Horia: "M-am mutat acum, în clasa a XII-a, de la Liceul de Artă din Galaţi la Liceul de Coregrafie "Floria Capsali" din Bucureşti. A fost un pas greu de făcut, dar absolut necesar pentru viitorul meu. Mai ales că mai toate repetiţiile se ţin la Opera Română, avem alte condiţii şi, în plus, oamenii de aici au ajuns să mă cunoască, lucru bun, pentru că aici aş vrea să mă angajez la vară, după terminarea studiilor. E greu, cu pregătirea pentru bacalaureat, cu pregătirea pentru atestat, cu munca pentru Olimpiada de Coregrafie, am săptămâni deja în care programul meu începe la 7,00 şi se termină la ora 22,00, când ajung acasă de la antrenamente şi repetiţii. Dar nu e în zadar: sunt cel mai bun balerin din liceu. Am trecut de prima etapă a Olimpiadei de Coregrafie, alături de colega mea Ana Toderică, obţinând punctaj maxim", povesteşte tânărul gălăţean.

Aşa cum a mai spus şi cu alte ocazii, ţelul său principal după terminarea liceului este să se angajeze ca balerin, pentru că este o profesie în care e bine să te afirmi cât mai tânăr, pentru că ai puţin timp la dispoziţie. Abia apoi se va gândi şi la admiterea la facultate.

"Deocamdată, voi rămâne în România. Mai ales că războiul dintre Ucraina şi Rusia face imposibil să mă gândesc la o carieră în teatrele mari din aceste ţări, aşa cum mi-ar fi plăcut. Apoi m-am gândit că şi România are nevoie de balerini buni, de ce să merg să-mi caut norocul în altă parte, când pot munci şi aici?", a mai adăugat Horia.

Despre valoarea lui vorbesc multiplele premii obţinute atât în ţară, cât şi la competiţii internaţionale, unde a fost mai tot timpul în top. La Youth Grand Prix Romania, a obţinut anul trecut, în luna mai, două premii I, la duet şi balet contemporan, şi premiul al II-lea la balet clasic. Aceste performanţe l-au calificat în finala mondială, unde s-a clasat în Top 12.

În decembrie, anul trecut, la Youth Grand Prix Spania, care s-a desfăşurat la Barcelona, a obţinut Premiul al III-lea şi s-a calificat în Top 6 la nivel mondial la balet clasic.

Performanţele vin, spune el, şi pentru că a avut noroc de profesori foarte buni, Nicoleta Cocea şi Traian Vlas, dar și Ofelia Andrei de la Galaţi, cea care i-a dat încredere în forţele proprii şi care l-a învăţat cu rigurozitate "alfabetul" baletului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.