Jump to content

Copil ucis de o placă de beton, pe Stadionul "Dunărea"


dcp100168

Recommended Posts

Copil decedat, după ce a fost strivit de o bucată de beton

Un copil în vârstă de 10 ani și-a pierdut viața, după ce a fost strivit de o bucată de gard.

Accidentul a avut loc astăzi, la stadionul "Dunărea", loc în care băiatul era prezent pentru competiția "Cupa Iepurașului", organizată de clubul Sporting. Copilul, de loc din Bârlad, era prezent pentru un meci de fotbal împotriva celor de la Luceafărul Galați, însă o placă de beton din gardul ce împrejmuiește terenul s-a desprins și a căzut peste el.

„Din primele verificări, a rezultat faptul că minorul, un băiat în vârstă de 10 ani, dintr-un sat din județul Vaslui, în timp ce participa la o competiție sportivă, s-ar fi apropiat de gardul împrejmuitor, moment în care două plăci de beton s-ar fi desprins și ar fi căzut peste acesta, cauzându-i mai multe răni la nivelul capului și al corpului”, transmite agent-șef principal Ciprian Teodor Stoica.

Copilul a fost preluat, în stare gravă, de un echipaj de salvare și transportat de urgență la spital. După zeci de minute în care s-a încercat resuscitarea minorului, acesta a decedat. În consecință, s-a întocmit un dosar penal cu privire la infracțiunea de ucidere din culpă, urmând a fi stabilite ulterior cauzele producerii acestui accident tragic.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Nereguli în cascadă în cazul copilului de 10 ani mort pe stadionul Dunărea din Galați

Un copil de 10 ani a murit astăzi (sâmbătă, 24 aprilie 2021), la o competiție organizată pe stadionul Dunărea din Galați, după ce a fost strivit de două plăci din beton. Copilul participa la o cupă de fotbal pe stadionul care se află în administrarea Primăriei Galați.

Tragicul eveniment s-a produs sâmbătă, în jurul orei 11.30, la cupa Iepurașul organizată pe stadionul municipal Dunărea, cel mai mare stadion din Galați, construit în 1920, renovat în 2004 și reparat de administrația Pucheanu în 2019, cu 23.000 de locuri (7.000 de locuri pe scaune) care între timp a ajuns în paragină.

Un copil de 10 ani de la o echipă din Vaslui a vrut să meargă la toaletă alături de alți colegi. Dar stadionul Dunărea avea toaletele închise, așa că unul dintre organizatori i-a îndrumat pe copii să treacă printr-un gard ca să își facă nevoile, conform celor relatate de antrenorul echipei din care făcea parte copilul de 10 ani.

“Participam cu elevii mei la Cupa «Iepurașul» din Galați, iar într-o pauză, David și colegii săi au cerut să meargă la toaletă, au întrebat pe organizator unde să meargă și acesta le-a zis să se ducă după gard. S-au dus printr-o gaură, eu nici măcar n-am văzut gaura aia din gard unde era, până când s-a produs tragedia. El a vrut să iasă prin gaură și au căzut peste el două plăci, lovindu-l în zona capului. Noi am alergat imediat acolo, iar patru bărbați nu am putut să le ridicăm, a trebuit să mergem și pe partea cealaltă de gard. Am chemat ambulanța la 112, a fost dus la spital, suntem toți bulversați, iar la spital a murit. Acum sunt la poliție, dau o declarație”, a declarat antrenorul echipei din Vaslui, Ovidiu Mangu, pentru publicația Vremea Nouă.

Potrivit primelor informații, făcute publice și de ProTV, competiția a fost organizată de clubul Sporting din Galați.

Este o enigmă cum a obținut acest club de la Primăria Galați dreptul de a organiza o competiție pe un stadion al municipalității, un stadion care nu îndeplinește regulile minime, de bun simț, pentru a permite întreceri sportive - accesul la toalete.

Neregulile par să vină în cascadă dacă ne gândim că pe stadionul Dunărea au fost interzise competițiile tocmai din cauza degradării arenei și a pericolului pentru sportivi.

Un copil de 10 ani care venise să joace fotbal în Galați a murit pentru că nu a avut parte de o toaletă civilizată la o competiție sportivă și a fost nevoit să se strecoare printr-un gard al unei arene lăsate în paragină de Primăria Galați, gard care s-a prăbușit peste copil. Cu siguranță vor fi anunțate anchete peste anchete, dar nu știm de ce avem impresia că Primăria Galați se va spăla pe mâini și în acest caz.

faramogul.ro

Link to comment
Share on other sites

Dramă cumplită la Galați. Un copil a fost strivit la o competiție de fotbal desfăşurată fără aviz

David, un copil în vârstă de zece ani, din zona Bârladului, a fost strivit de o placă de beton de la Stadionul "Dunărea" şi a încetat din viaţă la scurt timp, la spital.

"Cupa Iepurașului", o competiție care poate n-ar fi trebuit să aibă loc de la bun început, a scos la iveală nivelul dezastruos al bazelor sportive din Galați, în urma unei drame cumplite. La Stadionul "Dunărea", pe terenul "Dunărea 2", şi pe Stadionul "Siderurgistul", au fost organizate jocuri de fotbal pentru copii cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, în cadrul unei competiții neoficiale, care se pare că nu a respectat întrutotul normele de organizare ale unor astfel de întâlniri. Dincolo de condițiile precare ale bazei sportive pe care s-au desfășurat partidele amicale, n-a existat nici avizul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP).

Drama care a marcat întreaga țară a avut loc sâmbătă dimineață, pe terenul "Dunărea 2". În spatele porții se aflau niște plăci de beton, cu o gaură la baza acestora. La un moment dat, când a vrut copilul să se ducă la toaletă, a folosit gaura de sub placa de beton ca o cale de acces în exterior. A fost zdrobit în zona capului de placa ce a căzut peste el ca o ghilotină, conform celor prezenți la fața locului.

"Din primele verificări, a rezultat faptul că minorul, un băiat în vârstă de 10 ani, dintr-un sat din județul Vaslui, în timp ce participa la o competiție sportivă, s-ar fi apropiat de gardul împrejmuitor, moment în care două plăci de beton s-ar fi desprins și ar fi căzut peste acesta, cauzându-i mai multe răni la nivelul capului și al corpului", a transmis agent-șef principal Ciprian Teodor Stoica.

Copilul a fost preluat, în stare gravă, de un echipaj de Ambulanţă și transportat de urgență la spital. După zeci de minute în care s-a încercat resuscitarea, minorul a decedat. În consecință, s-a  întocmit un dosar penal cu privire la infracțiunea de ucidere din culpă, urmând a fi stabilite ulterior cauzele producerii acestui accident tragic.

Cine ar putea fi cei trași la răspundere

Criminaliștii au început ancheta, iar câteva persoane ar putea avea de suferit după decesul copilului.

Luat în vizor de autorități ar putea fi antrenorul copilului, Ovidiu Mangu, care purta responsabilitatea supravegherii copiilor de la clubul său, printre care și cel decedat. Mai mult, se pare ca înainte de copilul care avea să-și găsească sfârșitul, alți doi colegi de-ai săi au folosit aceeași cale. Antrenorul îi acuză pe organizatori, că aceștia le-ar fi indicat copiilor locul pentru a merge către zona împădurită, ca să-și facă nevoile. "Într-o pauză, David și colegii săi au cerut să meargă la toaletă, au întrebat organizatorul unde să meargă și acesta le-a zis să se ducă după gard. S-au dus printr-o gaură, eu nici măcar n-am văzut unde era gaura aia din gard până când s-a produs tragedia", a spus Mangu, pentru "Vremea Nouă".

Un altul care ar putea plăti este Tiberiu Grosu, organizatorul competiției. Faptul că a organizat o competiție neoficială în condiții improprii l-ar putea indica drept responsabil pentru cele întâmplate.

Alte persoane trase la răspundere ar putea fi Gelu Popescu, administratorul bazei sportive, și Florin Mirea, președintele Fundației Sportul Gălățean, care are în subordine administrarea Stadionului "Dunărea". "Copiii se jucau pe acolo, au trecut mai mulți, încă doi copii înaintea celui decedat. A fost lipsă de supraveghere totală din partea antrenorului. Ei s-au hârjonit întâi, a trecut unul, l-a văzut, era în apropiere, la vreo 5-6 metri, era aproape de copil. Acolo era un loc foarte strâmt, era gardul de beton și un gard de plasă de protecție pentru ca mingile să nu se ducă în spatele porții, era o distanţă de maximum un metru. S-a băgat după amândouă gardurile, să treacă pe sub dalele alea", a spus Gelu Popescu.

Din câte se pare, nu a existat niciun document de solicitare din partea clubului Sporting, organizator al competiției, către Fundație. S-a mers la înțelegerea dintre cele două părți, care au un protocol de colaborare în desfășurare, pentru ca Sporting să poată folosi baza sportivă pentru jocuri și antrenamente.

David, copilul de zece ani decedat, era unicul copil din familie și fusese însoțit la competiția de la Galați de tatăl său.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Nenorociți în tragedii neasumate. Drama de pe "Dunărea", un film repetitiv al neglijenței

Drama petrecută la Galați, sâmbătă, 24 aprilie 2021, prin moartea unui copil de numai 10 ani strivit de gardul de beton de la Stadionul "Dunărea", nu este primul episod de acest gen petrecut la noi. Ancheta privind decesul violent al copilului a început deja ca un război al acuzațiilor reciproce cu iz de spălare de mâini, lucru deloc nou. Alte așa-zise lucrări de utilitate publică sau din zona de responsabilitate a instituțiilor publice au mai făcut victime în trecut, cazurile Amandei Ciobanu și Loredanei Jalbă, o fetiță și o tânără nenorocite pe viață de ignoranța celor mari, fiind trecute sub pătura clasărilor și neasumării.

3 ianuarie 2007, 21 decembrie 2010 și 24 aprilie 2021 sunt datele care rămân în istoria Galațiului ca momente în care incompetența și superficialitatea și-au cerut tributuri în vieți omenești. Doi oameni au fost la un pas de a-și pierde viața, iar un al treilea a murit după ce au fost accidentați de lucrări defectuoase sau de elemente de construcții degradate, ca efect al neimplicării unor firme plătite din bani publici sau a unor instituții locale. După ani de suferință, probleme financiare crunte legate de operații, tratamente și recuperări, două dintre victimele ignoranței și-au regăsit drumul în viață. Al treilea, un mic sportiv, nu va mai avea acestă șansă, pierdută într-o conjunctură care face acum obiectul unei anchete în care, oficial, se caută responsabilii.

Moartea lui David, sâmbătă, 24 aprilie 2021, este o tragedie ale cărei cauze sunt pasate între administratorii stadionului, organizatorul competiției și antrenor. Un război în care fiecare se va acoperi, după posibilități, cu înțelegeri mai mult sau mai puțin consemnate, cu acorduri mai mult sau mai puțin legale și nu în ultimul rând cu niște cutume împământenite, în ciuda deficiențelor generate de lipsa lucrului făcut la timp și cu simț de răspundere. Stadionul este unul public, aparține municipalității și se află în administrarea unei fundații. De unde până unde se întind efectele acestei administrări, rămâne de văzut. Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați și Poliția trebuie să deslușească ițele acestei tragedii și să găsească un potențial răspunzător. Rămâne de văzut dacă cercetările și probele vor conduce la una sau mai multe persoane în jurul cărora să se construiască un caz concret sau se vor pierde într-un șir interminabil și încurcat de expertize, contestații și "tradiționala", dar sănătoasa, pasare a motanului. Găsirea "mortului vinovat" ar fi o recidivă a justiției gălățene, așa cum reiese din alte două cazuri petrecute în ultimii 15 ani și care nu au fost nici acum tranșate prin lumina legii.

2007. Amanda

Amanda Andreea Ciobanu a intrat în atenția publicului la începutul anului 2007, în urma unui accident teribil, în urma căruia a fost, nu o dată, la un pas de moarte. Pe 3 ianuarie 2007, Amanda, pe atunci în vârstă de 7 ani, a fost lovită de izolația desprinsă de pe blocul G6A din Micro 18 de o pală puternică de vânt. Fetița, care se afla cu părinții în stația de maxi-taxi, a fost extrem de grav rănită la cap, șansele sale de supraviețuire fiind evaluate la minim la acel moment. A stat zile la rând în comă, dar și-a revenit miraculos, având totuși leziuni grave la nivelul capului și feței, care o vor marca pe viață. Sinusurile, piramida nazală şi glanda lacrimară i-au fost distruse, leziuni care aveau să o aducă din nou în pragul morții la șase luni de la accident. O meningită galopantă a băgat-o iar în comă, fiind salvată în ultimul moment prin eforturile medicilor de la Galați și București, dar și cu sacrificii financiare imense din partea familiei, ajunsă practic la sapă de lemn din cauza stării de sănătate a fetiței. În 2014, când era deja adolescentă, Amanda a ajuns pentru a treia oară la reanimare, la "Matei Balș", în comă din cauza unei meningite.
Toate se întâmplau pe fondul luptei pe care părinții o purtau cu autoritățile și cu firma ce făcuse lucrarea care cedase și le nenorocise copilul. Ani de zile, dosarul Amandei Ciobanu s-a plimbat de la Poliție la Parchet și, cu greu, la instanță. Firma constructoare, asociația de proprietari care contractase lucrarea și, nu în ultimul rând, Primăria au fost vizate, dar nimeni nu a plătit. Expertize peste expertize, contestații nenumărate au marcat ancheta care avea, într-un final, să sucombe. Ajunși la capătul puterilor, mai ales financiar, părinții Amandei au luat o decizie dificilă. Tatăl, Robert, a plecat în Germania să muncească pentru a strânge bani pentru copilă, care a rămas cu un gol în cavitatea craniană după ce a fost lovită de izolație. Acel gol îi poate provoca episoade de meningită, fiecare cu risc letal ridicat. În urmă cu câțiva ani, o operație de reconstrucție a sinusurilor ar fi costat 30.000 de euro, în Germania, bani pe care familia nu și-i putea permite, și care nu au venit nici din vreo despăgubire. În ciuda tuturor problemelor, Amanda a terminat cu brio Colegiul Economic din Galați. Astăzi, trăiește în Marea Britanie și este studentă la Southampton Solent University.

2010. Loredana

Cu câteva zile înainte de Crăciunul din 2010, viața unei tinere în vârstă de 30 de ani, din Galați, a fost la un pas să se curme. Chiriașă într-unul dintre căminele din curtea Liceului Metalurgic, femeia a fost lovită de o cărămidă desprinsă din fațada imobilului. Rănită extrem de grav de construcția aflată în stare avansată de degradare, Loredana a stat în comă 13 zile. Alte opt zile și le-a petrecut într-o state de semiconștiență, după care și-a revenit. Miracol, au spus medicii despre cazul femeii care supraviețuise unui accident provocat, într-un mod cât se poate de evident, de starea precară a clădirii pentru care instituțiile statului încasau chirie.

Loredana Jalbă a avut nevoie de implantarea unei plăci metalice la cap, după ce osul craniului i-a fost distrus. A avut și multe alte efecte secundare, trebuind practic să exerseze toate deprinderile de bază, dar a trecut prin toate și a reușit chiar să urmeze și să absolve o școală de asistente medicale. Lupta pe care și-ar dori-o cu Primăria nu a mai fost dusă, pentru că nu a avut puterea financiară să stea ani de zile prin tribunale. De altfel, nici nu ar fi avut rost, pentru că așa cum au constatat cei de la Inspectoratul de Stat în Construcții, sarcina întreținerii clădirii îi revenea administratorului, asupra căruia fusese pasată întreaga răspundere. Reciproc, cei de la Grupul Școlar Metalurgic au încercat să dea vina pe lipsa de implicare financiară a Primăriei. De altfel, liceul a și fost amendat. 7.700 de lei a fost "plata" cu care cei responsabili au acoperit suferința Loredanei și a familiei sale și cu care s-au șters urmele unei situații care s-ar putea repeta oricând şi care ar putea lua, nedrept, tributuri în vieți omenești.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Continuă cercetările în cazul copilului decedat la stadion

Cazul copilului strivit de o placă de beton de la terenul de antrenament al Stadionului "Dunărea" este analizat în continuare de anchetatori.

Nimeni nu și-ar fi putut imagina că în anul 2021 un gard de protecție al unui stadion ar putea să ucidă un copil venit să joace fotbal. Decesul lui David, copil în vârstă de zece ani, a scos la iveală nivelul degradant al bazelor sportive din Galați. Acum se caută vinovați și se pare că există două tabere: cea a antrenorului copilului din Bârlad, care îi indică pe organizatori drept vinovați, respectiv, tabăra gălățeană, cu Tibi Grosu (organizatorul competiției), Gelu Popescu (administratorul stadionului) și Florin Mirea (președintele Fundației Sportul Gălățean), care îl indică pe antrenor drept vinovat pentru nesupravegherea adecvată a copiilor.

Florin Mirea, președintele Fundației, entitate ce are în grijă baza sportivă "Dunărea", s-a arătat surprins de cele întâmplate și caută explicații pentru ce s-a petrecut sâmbătă dimineață. "Dacă copiii nu s-ar fi cățărat pe acel gard, acesta nu cădea singur. Noi solicităm fonduri în fiecare an pentru toate bazele, încercăm să le aducem la norme, ca să se poată face performanță. Vin mulți copii acolo. Noi încercăm să le întreținem. Gardurile nu sunt pentru cățărat, sunt pentru protecție. În gardurile alea se șutează, se… N-au căzut de atâta timp. Dacă nu se urcau copiii pe ele, credeți că mai cădeau? S-au forțat, s-au împins în ele. Ceva s-a întâmplat acolo. Eu merg acum cu dumneavoastră și tragem de gard. Nu cade singur", a declarat Mirea.

Protocol îndoielnic între Sporting și Fundație

Tiberiu Grosu a avut un afiș publicat pe rețelele de socializare prin care anunța organizarea competiției "Cupa Iepurașului" la fotbal, pentru copii cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, cu jocuri de disputat pe stadioanele "Dunărea" și "Siderurgistul". Chestionat pe baza unei solicitări necesare din partea clubului Sporting pentru un astfel de eveniment, Florin Mirea, președintele FSG, a trecut la presupuneri.
"Nu știu, domnul Grosu de la Sporting Club avea un protocol de intrare gratuită, cum au toate cluburile din Galați. Toate cluburile din Galați vin la Fundație și fac în fiecare an un protocol de intrare gratuită în bază. Probabil că pe baza acestui protocol, el a organizat niște meciuri amicale", a spus Mirea.
În fapt, nu a existat nicio înștiințare oficială din partea organizatorului, iar protocolul de colaborare ar putea să pice din discuție. Conform unor surse din interior, nu ar fi existat un protocol valabil între cele două entități din care să rezulte acest lucru. Mai mult, protocoalele de colaborare ale Fundației cu entitățile sportive nu au fost actualizate după instalarea pandemiei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Patru acuzați oficial de moartea copilului strivit de gard la stadionul Dunărea

La un an de la tragedia în urma căreia un copil a murit pe stadionul Dunărea după ce a fost strivit de o placă de beton desprinsă dintr-un gard, procurorii au formulat primele acuzații oficiale, îndreptate împotriva unor persoane determinate. Astfel, pentru moartea sportivului din Vaslui sunt cercetați, oficial, Fundația Sportul Gălățean, ca persoană juridică, președintele acesteia, Florin Mirea, Ovidiu Mangu, antrenorul echipei din care făcea parte copilul ucis și Tiberiu Grosu, organizatorul competiției. Toți sunt cercetați și vor fi trimiși în judecată pentru ucidere din culpă. 

”Din probele administrate până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat că:

- persoana juridică F.S.G., nu a respectat măsurile de prevedere pentru desfăşurarea unei activităţi, respectiv turneul de fotbal „Cupa Iepuraşului”, punând, în perioada 23.04.2021 – 24.04.2021 la dispoziţia A.C.S.S. Galaţi (în baza unui protocol încheiat anterior), în vederea folosirii cu titlu gratuit, stadionul Dunărea 2, proprietatea municipiului Galaţi, pe care îl administra, împrejmuit cu gard de beton, din care lipsea o placă, iar din cauza acestui fapt s-a creat un spaţiu într-o porţiune din gard, în partea inferioară, prin care la data de 24.04.2021 un minor, care a participat la competiţia sportivă menţionată, a încercat să iasă în exteriorul stadionului pentru a-şi satisface nevoile fiziologice, context în care două plăci de beton situate în partea superioară a porţiunii de gard din care lipsea o placă de beton s-au pus în mişcare, şi l-au surprins, provocându-i leziuni traumatice care i-au cauzat decesul;

- M.F., în calitate de preşedinte al F.S.G., nu a respectat măsurile de prevedere pentru desfăşurarea unei activităţi, respectiv turneul de fotbal „Cupa Iepuraşului”, punând la dispoziţia A.C.S.S. Galaţi (în baza unui protocol încheiat anterior), în perioada 23.04.2021 – 24.04.2021, pentru organizarea turneului, stadionul Dunărea 2 din municipiul Galaţi, pe care fundaţia condusă îl administra, împrejmuit cu gard de beton, din care lipsea o placă, iar din cauza acestui fapt s-a creat un spaţiu într-o porţiune din gard, în partea inferioară, prin care la data de 24.04.2021 un minor, care a participat la competiţia sportivă menţionată, a încercat să iasă în exteriorul stadionului pentru a-şi satisface nevoile fiziologice, context în care două plăci de beton situate în partea superioară a porţiunii de gard din care lipsea o placă de beton s-au pus în mişcare şi l-au surprins, provocându-i leziuni traumatice care i-au cauzat decesul;

- M.C.O., în calitate de antrenor al echipei de fotbal J.B., nu a respectat măsurile de prevedere pentru desfăşurarea unei profesii/activităţi, respectiv la data de 24.04.2021 cu ocazia participării la turneul de fotbal „Cupa Iepuraşului”, desfăşurat pe stadionul Dunărea 2 din municipiul Galaţi, în pauza dintre meciuri, nu a supravegheat jucătorii (minori) echipei pe care o antrena, fapt ce a permis ca un minor (component al echipei antrenate) să încerce să iasă în exteriorul stadionului, pentru a-şi satisface nevoile fiziologice, printr-un spaţiu creat în gardul ce împrejmuia stadionul din cauza lipsei unei plăci de beton, în partea inferioară, context în care două plăci de beton situate în partea superioară a porţiunii de gard din care lipsea o placă de beton s-au pus în mişcare şi l-au surprins, provocându-i leziuni traumatice care i-au cauzat decesul;

- G.T.V., în calitate de reprezentant de fapt al A.C.S.S. Galaţi nu a respectat măsurile de prevedere pentru desfăşurarea unei activităţi, respectiv turneul de fotbal „Cupa Iepuraşului”, pe care l-a organizat, punând la dispoziţia echipelor participante, formate din minori, în perioada 23.04.2021 – 24.04.2021, stadionul Dunărea 2 din municipiul Galaţi (cu privire la care asociaţia reprezentată avea drept de folosinţă cu titlu gratuit, în baza unui protocol încheiat anterior cu inculpata F.S.G.), împrejmuit cu gard de beton, din care lipsea o placă, iar din cauza acestui fapt s-a creat un spaţiu într-o porţiune din gard, în partea inferioară, prin care la data de 24.04.2021 un minor, care a participat la competiţia sportivă menţionată, a încercat să iasă în exteriorul stadionului pentru a-şi satisface nevoile fiziologice, context în care două plăci de beton situate în partea superioară a porţiunii de gard din care lipsea o placă de beton s-au pus în mişcare şi l-au surprins, provocându-i leziuni traumatice care i-au cauzat decesul”, au arătat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați. 

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Stadionul morții, gazdă periculoasă pentru micii sportivi

Baza sportivă unde anul trecut a murit un copil după ce a fost strivit de gardul avariat este în aceeași stare și nu promite că se va schimba în viitorul apropiat. Pe terenul trecut din administrarea Fundației ”Sportul Gălățean” în cea a CSM Galați au loc în continuare meciuri și antrenamente, asta în timp ce patru oficiali considerați responsabili inclusiv de starea stadionului au fost trimiși în judecată pentru tragedia care a însângerat, în 2021, ”Cupa Iepurașului”.

Stadionul ”Dunărea 2”, aprilie 2022. O bază sportivă veche, nereabilitată de ani de zile, împrejmuită cu un gard de plăci din beton, care în urmă cu un an aducea într-un nefericit prim-plan unul dintre puținele terenuri, dacă nu chiar singurul, unde echipele de copii și tineri se pot pregăti și participa la competiții.

Pe 24 aprilie 2021, un tradițional turneu de Paște, la care participau echipe de fotbal de copii - ”Cupa Iepurașului”, se finaliza în mod tragic, odată cu moartea lui David, un băiețel de 10 ani, strivit de o placă de beton desprinsă din gardul avariat.

Micul fotbalist nu fusese, din păcate, cel care descoperise acea ”poartă” ca să își poată face astfel nevoile fiziologice. Asta e o practică lăsată ”moștenire” de generații de sportivi care s-au antrenat sau au jucat pe ”Dunărea 2”, deoarece un grup sanitar decent, amplasat la o distanță normală de teren, nu prea există. O realitate reconfirmată și acum, în 2022, de părinții care își duc copiii acolo, weekend de weekend. Îi privesc peste gard, pentru că nu li se permite să intre în bază și stau mereu cu inima la gât ca pruncii lor să nu pățească ce a pățit David, anul trecut.

”Toții copiii tot după gard merg, în loc de toaletă. Pe noi, părinții, nu ne lasă să intrăm pe stadion, tocmai pentru a nu vedea neregulile. Se fac antrenamente în aceleași condiții. Se poate vedea că este dat cu var doar până la intrare, apoi nu a mai ajuns varul. Oare trebuie să mai moară cineva pentru a se face ceva?”, ne-a semnalat mama unui junior legitimat la echipa de fotbal a Liceului cu Program Sportiv.

În condițiile în care baza sportivă este așa cum este, pericolele pândind la tot pasul, este de la sine înțeleasă îngrijorarea părinților privind siguranța copiilor pe teren, dincolo de riscurile inerente. Oamenii consideră că mai ales în astfel de condiții și cu asemenea antecedente, ar fi mai mult decât oportună prezența unei ambulanțe la meciuri, lucru care nu se întâmplă. Astfel, în cazul producerii unui accident grav, timpul de intervenție ar fi mult scurtat și ar fi mai ușor de prevenit o dramă.

Rău cu rău, dar mai rău fără rău

Realitate care poate fi constatată de oricine, dar care este trecută sub tăcere de oficiali, de la antrenorii care se tem să vorbească, de frica excluderii, la cei care răspund de bază și de ceea ce se întâmplă acolo. Oricum, antrenorii sunt considerați direct răspunzători pentru micii sportivi pe care îi antrenează, așa cum se întâmplă cu Ovidiu Mangu, antrenorul echipei din Vaslui din care făcea parte David.

În ceea ce privește baza sportivă, aceasta a fost trecută din administrarea Fundației ”Sportul Gălățean” în cea a CSM Galați, sub ”grija” aceleiași persoane, transferate de la o formațiune la alta și inculpată în dosarul de ucidere din culpă a lui David: Florin Mirea. Fost președinte al Fundației și acum director adjunct la CSM, Mirea are ca atribuții exact administrarea bazelor sportive. Se consideră nevinovat de incidentul tragic de anul trecut, petrecut pe stadionul pe care îl gospodărea, și crede că oprirea activității pe teren nu ar fi tocmai o soluție, pentru că ”ar fi sufocat aproape tot fotbalul gălățean”.

Un alt inculpat, Tiberiu Grosu, figurează ca organizator de competiții în cadrul clubului ACS Sporting Galați, al cărui președinte este, în acte, Oana Grosu, soția acestuia. Din cauza dosarului recent trimis în judecată, Grosu nu mai poate organiza competiții. Cel mai recent turneu, care ar fi trebuit să aibă loc la Șendreni în acest weekend, a fost anulat zilele trecute. Chiar dacă turneele oficiale au fost suspendate sub spectrul anchetei penale deschise pentru ucidere din culpă, iar cei acuzați nu mai au voie să fie, oficial, organizatori, baza sportivă rămâne cam singura soluție pentru pepiniera sportivă din Galați, echipele de tineri între 13 și 19 ani, care, altfel, nu ar avea unde să performeze. 

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Cât costă salvarea vieții unui copil pe terenul "Dunărea II"

La aproape un an de la tragedia copilului strivit de o placă de beton a gardului de la un teren de fotbal din Galați, nimic nu s-a schimbat în privința amenajării bazei sportive pentru evitarea unor astfel de pericole.

Cu toate că viața unui copil s-a sfârșit cumplit, fiind strivit de gardul de la terenul "Dunărea II", în aprilie 2021, respectiva bază sportivă își continuă bine-mersi activitatea, fără prea mari modificări. Plăcile de beton știrbite înconjoară în continuare terenul de fotbal pe care s-a produs tragedia în urmă cu un an, însă nu doar asta e îngrijorător, ci și faptul că acolo încă se desfășoară antrenamente și competiții de fotbal ale cluburilor gălățene.
Am căutat soluții pentru eliminarea plăcii de beton cu pricina, iar un evaluator din domeniul construcțiilor ne-a spus că eliminarea unei singure plăci din gard ar costa aproximativ 500 lei (în condițiile în care se acționează localizat pe o singură zonă). Dacă se recurge, așa cum ar fi normal, la eliminarea întregului gard, costul ar fi estimat la aproximativ 100 lei pe metru de gard. Faptul că n-ar mai fi gard de beton de jur-împrejur ori măcar ar fi dărâmate cele ce stau să cadă din clipă în clipă n-ar fi cea mai mare problemă, întrucât baza este împrejmuită de natură.

Gard de plasă, siguranța sportivilor

O soluție și mai eficientă ar fi montarea unui gard de plasă de jur-împrejur, inspirat din zona terenurilor sintetice de închiriat, la care nu a fost semnalat, de la montarea lor până în prezent, niciun pericol asemănător cu ceea ce s-a întâmplat în urmă cu un an la "Dunărea II". Ar fi necesară achiziția de plasă, montarea unor stâlpi și manopera, o lucrare destul de greu de estimat precis în privinţa costurilor, dar relativ simplu de realizat. Manopera ar costa, conform unui evaluator, pornind de la 50 lei/metru de gard (în funcție de lucrare), iar prețul efectiv al gardului de plasă diferă în funcție de tipologia plasei alese. Consultând un proprietar de teren sintetic, împrejmuit cu gard de plasă, acestea ne-a indicat pentru un teren mic, la prețurile actuale mult ridicate, costuri generale de aproximativ 40.000 de lei, în care sunt cuprinse gardul efectiv și manopera. Sigur că ar fi costuri mult mai mari pentru terenul de la "Dunărea II", dar acesta ar oferi siguranță pentru desfășurarea antrenamentelor și competițiilor.
În ultima perioadă, am primit mai multe sesizări de la părinți ai copiilor care se duc să joace meciuri oficiale în arena terorii de la "Dunărea II", iar accesul părinților este restricționat, cu toate că nu există niciun temei legal pentru acest lucru. Și mai îngrijorător este că, în continuare, copiii își fac nevoile pe unde apucă, iar măsurile luate până acum nu aduc liniștea siguranței pentru părinții acestora. Cum în Galați infrastructura sportivă e în stare din ce în ce mai proastă, mai multe cluburi de fotbal sunt nevoite să-și desfășoare activitatea pe "Dunărea II".

Galați, orașul gardurilor ucigașe

În urmă cu aproximativ zece luni, am semnalat într-un număr al ziarului nostru că sunt cel puțin încă opt zone din Galați cu garduri în stare degradată, gata oricând să facă noi victime, așa cum s-a întâmplat cu micuțul David. Nimic nu s-a întâmplat de atunci, iar gardurile râd malefic de noi în continuare.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Procurorii gălăţeni au trimis în judecată trei persoane şi o fundaţie, în cazul decesului unui copil. Accidentul s-a produs la un turneu de fotbal, după ce o placă de beton care împrejmuia stadionul a căzut peste copil

Trei persoane şi o fundaţie au fost trimise în judecată de procurorii gălăţeni, deoarece un copil care participa anul trecut la un turneu de fotbal a murit, după ce o placă de beton din gardul care împrejmuia stadionul a căzut peste el.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi a anunţat, joi, printr-un comunicat de presă, că cele trei persoane şi fundaţia respectivă au fost trimişi în judecată pentru ucidere din culpă. Anchetatorii au precizat că, atât fundaţia respectivă, cât şi preşedintele consiliului director al acesteia nu au respectat măsurile pentru organizarea turnelului de fotbal “Cupa Iepuraşului”.

Astfel, fundaţia a pus la dispoziţia A.C.S.S. Galaţi, în baza unui protocol încheiat anterior, stadionul Dunărea 2 din municipiul Galaţi, pe care îl administra, care era împrejmuit cu gard de beton, din care lipsea o placă. “Din cauza acestui fapt s-a creat un spaţiu într-o porţiune din gard, în partea inferioară, prin care la data de 24 aprilie 2021 un minor, care a participat la competiţia sportivă menţionată, a încercat să iasă în exteriorul stadionului pentru a-şi satisface nevoile fiziologice, context în care două plăci de beton situate în partea superioară a porţiunii de gard din care lipsea o placă de beton s-au pus în mişcare şi l-au surprins, provocându-i leziuni traumatice care i-au cauzat decesul”, se arată în comunicat.

De asemenea, au mai fost trimişi în judecată şi antrenorul echipei de fotbal Juniorul Bârlad, din care făcea parte şi copilul, pentru că în pauza unui meci nu şi-a supravegheat jucătorii şi a permis fotbalistului respectiv să iasă în exteriorul stadionului, dar şi reprezentantul A.C.S.S. Galaţi, care a organizat turneul de fotbal pentru nerespectarea măsurilor necesare în organizarea competiţiei.

news.ro

Acuzații de ucidere din culpă a unui mic sportiv. Dosar trimis în judecată

La un an de la tragedia în urma căreia un copil a murit pe Stadionul "Dunărea", după ce a fost strivit de o placă de beton desprinsă dintr-un gard, procurorii au ajuns cu dosarul la Tribunalul Galați. Acuzațiile menționate în rechizitoriu sunt îndreptate împotriva Fundației Sportul Gălățean, ca persoană juridică, președintelui acesteia de la acea vreme, Florin Mirea, împotriva lui Ovidiu Mangu, antrenorul echipei din care făcea parte copilul ucis și a lui Tiberiu Grosu, organizatorul competiției. Toți au fost trimiși în judecată pentru ucidere din culpă.

Din probele administrate de procurori, în baza cărora au fost formulate acuzațiile și s-a dispus trimiterea în judecată, a rezultat că "persoana juridică Fundația Sportul Gălățean nu a respectat măsurile de prevedere pentru desfășurarea unei activităţi, respectiv, turneul de fotbal <<Cupa Iepurașului>>, punând, în perioada 23 aprilie 2021 - 24 aprilie 2021, la dispoziția A.C.S.S. Galaţi (în baza unui protocol încheiat anterior), în vederea folosirii cu titlu gratuit, Stadionul <<Dunărea 2>>, proprietatea municipiului Galaţi, pe care îl administra, împrejmuit cu gard de beton, din care lipsea o placă, iar din cauza acestui fapt s-a creat un spaţiu într-o porţiune din gard, în partea inferioară, prin care la data de 24 aprilie 2021 un minor, care a participat la competiţia sportivă menţionată, a încercat să iasă în exteriorul stadionului pentru a-şi satisface nevoile fiziologice, context în care două plăci de beton situate în partea superioară a porţiunii de gard din care lipsea o placă de beton s-au pus în mişcare şi l-au surprins, provocându-i leziuni traumatice care i-au cauzat decesul".
În acest context, fostul președinte al fundației, Florin Mirea, a fost și el acuzat de ucidere din culpă, pentru că "nu a respectat măsurile de prevedere pentru desfăşurarea unei activităţi, respectiv, turneul de fotbal <<Cupa Iepuraşului>>, punând la dispoziţia A.C.S.S. Galaţi (în baza unui protocol încheiat anterior), în perioada 23 aprilie 2021 - 24 aprilie 2021, pentru organizarea turneului, Stadionul <<Dunărea 2>>", dar și Ovidiu Mangu, antrenorul echipei din care făcea parte copilul rănit, deoarece "nu a supravegheat jucătorii echipei pe care o antrena, fapt ce a permis ca un minor, component al echipei, să încerce să iasă în exteriorul stadionului". Lista inculpaților este încheiată de Tiberiu Grosu, reprezentant de fapt al A.C.S.S. Galaţi, care "nu a respectat măsurile de prevedere pentru desfăşurarea unei activităţi, respectiv, turneul de fotbal <<Cupa Iepuraşului>>, pe care l-a organizat, punând la dispoziţia echipelor participante, formate din minori, Stadionul <<Dunărea 2>>".
Toate aceste neglijențe, susțin anchetatorii, au avut legătură directă cu moartea copilului și le-ar putea aduce celor acuzați pedepse cu închisoarea de până la șapte ani.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Incredibil! Iar s-a amânat procesul în cazul morții revoltătoare a tânărului fotbalist strivit de o placă de beton

Nici joi, la al 4-lea termen, judecătoarea din dosarul în care 4 persoane sunt acuzate de omor din culpă după decesul fotbalistului de 10 ani din Bârlad, în aprile 2021, nu a putut începe judecarea pe fond. De un an, din 20 aprilie 2022, cazul decesului lui David Chiric (10 ani), micuțul fotbalist din Bârlad care a murit la Galați, strivit de o placă de beton din gardul care împrejmuia terenul, se află la Judecătoria Galați. Azi la prânz a avut loc abia al 4-lea termen, însă tot nu s-a putut începe judecarea dosarului. 

S-a lăsat cu încă o amânare, a 4-a, acum din cauză că avocatul Vasile Popa, reprezentantul inculpatului Costel Ovidiu Mangu, antrenorul lui David, a anunțat că se află în concediu medical. Nici Mangu, rezident în Bârlad, nu s-a prezentat la Judecătorie. Deși acesta știa că avocatul său nu va veni, însă instanța a aflat cu doar o jumătate de oră înainte de începerea termenului! Judecătoarea de caz a fost nevoită să anunțe o nouă amânare, stabilind următorul termen pentru 11 mai. Atunci când avocatul Vasile Popa va trebui să prezinte instanței dovada în original că azi chiar a avut prescris de medic un concediu medical. Și, dacă nimic nu se va întâmpla iar, procesul în care 4 persoane sunt acuzate de omor din culpă ar putea începe.

Amânări pe concedii și sărbători!

La precedentele trei termene s-au petrecut evenimente asemănătoare celor de azi. La primul (24 noiembrie 2022) s-a amânat fiindcă judecătoarea era în concediu. La al doilea (22 decembrie 2022), avocații apărării au invocat perioada sărbătorilor de iarnă! Iar la celălalt (28 februarie 2022), avocatul inculpatului Florin Manea și cel al Primăriei Galați nu s-au prezentat, fiindcă erau în concediu!

Omorul din culpă se prescrie după 8 ani

Un copil de numai 10 ani, David Chiric, a părăsit această lumea pe 24 aprile 2021. Au trecut deja doi ani și procesul în care 4 persoane sunt inculpate de omor din culpă nu a început încă, pe fond. S-ar putea să fie demarat abia pe 11 mai. Iar omorul din culpă se prescrie după 8 ani de la săvârșirea faptei. Așa prevede legea, conform deciziei Curții Constituționale 358/2022. Cum omorul din culpă poate fi pedepsit între 2 și 7 ani (Cod Penal, art. 192) el se încadrează la prescripția generală de 8 ani, valabilă pentru toate infracțiunile în care pedeapsa este mai mare de 5 ani, dar până în 10 ani.

Persoane și instituții implicate în dosarul morții lui David Chiric

Inculpați: 
Fundația Sportul Gălățean
Florin Mirea - președinte Fundația Sportul Gălățean
Costel Ovidiu Mangu - antrenorul lui David Chiric
Tiberiu Vasile Grosu - organizatorul Cupei „Iepurașul”

Părți responsabile civilmente:
Primăria Municipiului Galați
Unitatea Administrativ Teritorială Galați
Unitatea Administrativ Teritorială - Municipiul Galați

gsp.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.