Jump to content

Contrele politice au lăsat Tecuciul fără buget


dcp100168

Recommended Posts

Contrele politice au lăsat Tecuciul fără buget

În urmă cu nici două săptămâni, arătam în paginile cotidianului nostru că, la Tecuci, cheltuielile bugetare prevăzute pentru funcționarea instituțiilor și serviciilor publice sunt în sumă de 60,15 milioane de lei (51,7 la sută din total), iar cheltuielile cu investițiile totalizează 56,19 milioane de lei (48,3 la sută), reprezentând un total de finanțat în valoare de 116,34 milioane de lei, conform proiectului de buget al municipiului, aflat, la acea vreme, în dezbatere publică.

Vineri, 23 aprilie, în ședința Consiliului Local, proiectul de buget nu a fost votat de consilierii Uniunii Independente pentru Tecuci (UIPT) și nici de social-democrați, municipiul din nordul orașului fiind lăsat astfel în... ofsaid financiar. Primarul liberal Lucian Costin acuză o alianță toxică UIPT - PSD și precizează, pe pagina de Facebook, că aceștia "(...) au blocat asfaltările, investițiile, dezvoltarea. Fără buget, Tecuciul poate intra în incapacitate de plată. (...) Cum spuneam și zilele trecute, pentru unii campania electorală nu s-a terminat. Încă nu-și pot reveni din lecția administrată de tecuceni. Însă a te răzbuna în acest fel pe oameni, doar pentru că nu te-au vrut, este inimaginabil".

La rândul său, liderul UIPT, Claudiu Gavril, reclamă în termeni duri, tot pe rețeaua de socializare, că bugetul Tecuciului este un fiasco și a spus stop hoției. "(...) Dezvoltarea locală nu e doar laudă deșartă pe Facebook, domnule primar, e mult mai mult! Din păcate, eşecul tău ne afectează pe noi toţi!", a adăugat, printre altele, fostul candidat la primăria Tecuciului, menționând că a spus nu jafului și risipei planificate de liberali.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Tecuciul nu mai are bani nici pentru indemnizațiile persoanelor cu handicap

* Unde pot duce luptele politice

În Tecuci, au apărut primele efecte concrete ale lipsei bugetului municipal. Astfel, persoanele cu handicap și însoțitorii acestora au încasat doar jumătate din indemnizațiile cuvenite, la fel și salariații din primărie, din instituțiile de cultură sau cei de la Poliția Locală.

În plus, începând cu data de 15 iunie, firma de salubritate din oraș nu mai ridică gunoiul.

"Luna viitoare nu vor mai fi bani nici măcar pentru 50%. De asfaltări, investiții, dezvoltare nici nu se mai pune problema. Concluziile le trageți dumneavoastră", a scris primarul Lucian Costin, pe pagina sa de Facebook.

Între timp, de pe mailul redacției, înțelegem mai bine tragedia prin care trec unii oameni. Concret, D.G. din Tecuci are un copil încadrat în grad de handicap grav, conform autorităților. Omul a găsit de cuviință să opteze pentru indemnizația acordată direct de către stat prin intermediul municipalității, devenind, totodată, însoțitor al acestuia. Cu indemnizația înjumătățită, din lipsa bugetului, omul se întreabă firesc: "Luna aceasta să-i dau copilului să mănânce doar jumătate de lună sau doar jumătate de porție? Dar luna viitoare, ce se va întâmpla, că noi nu avem nici o informație? Menționez faptul că norma lui de hrană lunară este de 316 lei, iar o singură cutie de lapte formulă specială costă aproximativ 90 de lei și ajunge patru zile". Aceasta e România reală, cu oameni obișnuiți și problemele lor de zi cu zi.

Contactat telefonic, primarul tecucean ne-a explicat că, într-adevăr, 90 la sută din aceste indemnizații sunt achitate din cotele defalcate transferate de la nivel central, iar primăria asigură doar restul. "Dacă în 45 de zile nu se aprobă bugetul, are loc sistarea acestor alocări. Pe cale de consecință, am achitat timp de trei luni aceste drepturi din bugetul propriu, dar nu mai avem de unde și situația este din ce în ce mai dificilă", ne-a transmis, telefonic, Lucian Costin.

Într-o recentă emisiune radio, președintele Consiliului Județean, Costel Fotea, devenit, mai nou, adversarul politic nr. 1 al liberalilor gălățeni, a oferit o soluție pentru deblocarea situației bugetare a Tecuciului, și anume consultarea locuitorilor, prin referendum, cu privire la oportunitatea menținerii în bugetul local a împrumutului bancar contractat în vremea fostei administrații. Din punctul nostru de vedere, este greu de spus cât de fezabilă este această variantă și în cât timp ar putea fi pusă în aplicare. Un lucru este însă cert: orice este de preferat, în condițiile în care orgoliile politice ajung să îi afecteze pe cei mai năpăstuiți dintre noi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

În sfârșit, Tecuciul are buget

Aproape de jumătatea anului, în sfârșit Tecuciul are un buget votat pentru 2022. Conform unei postări de sâmbătă, 18 iunie, a primarului Lucian Costin, după mai bine de trei luni, consilierii opoziției au înțeles să lase orgoliile deoparte și au votat bugetul.

”A fost nevoie să apărem la știrile naționale, să nu putem plăti decât 50% din salarii, 50% din indemnizațiile persoanelor cu handicap, să rămânem cu gunoiul pe străzi etc. (...) Vom încerca să recuperăm cele câteva luni de întârziere și vom mări ritmul lucrărilor, în special în ceea ce privește asfaltările, marea noastră problemă”, a mai precizat Lucian Costin.

De menționat că, potrivit aceleiași surse, bugetul a fost votat cu tot cu împrumutul bancar contractat în trecut de administrația municipală. În plus, ”amendamentele votate astăzi mută o parte din tragerea banilor din împrumut pe anul viitor, pentru că în acest an timpul pentru lucrări (asfaltări) este foarte scurt”, a adăugat edilul-șef tecucean.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Plăţi făcute şi investiții reluate, după aprobarea bugetului

După aprobarea bugetului municipal, la Tecuci a fost achitată diferența de 50% la indemnizația datorată persoanelor cu handicap și însoțitorilor acestora, a fost semnat contractul de modernizare al zonei interblocuri Gheorghe Petrașcu – Cina – Kaufland, dar și contractul de proiectare și execuție pentru străzile Matei Basarab, Plugului, Transilvaniei, Nicorești și Tudor Pamfile.
”Acestea sunt primele decizii pe care le-am luat, cum spuneam, după aprobarea bugetului. În perioada următoare vom încerca să recuperăm cât putem din timpul pierdut, pentru că am fi putut face multe în cele trei luni în care am stagnat”, a precizat primarul Lucian Costin, pe pagina sa de socializare, marți, 21 iunie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Bugetul municipiului Tecuci pe 2023, în dezbatere publică

Primăria municipiului Tecuci a lansat în dezbatere publică proiectul de buget pentru acest an. Potrivit unui anunț al primarului Lucian Costin, "a fost construit un proiect bazat pe investiții, acolo unde vor merge și cele mai multe sume, cele mai mari din ultimii 33 de ani. Avem nevoie de investiții pentru că acestea, și nu consumul, asigură o dezvoltare sustenabilă, pe termen lung". Edilul a adăugat, pe pagina sa de Facebook, că finanțarea proiectelor se va face în mare parte din fonduri atrase - europene, guvernamentale etc. - și din economiile rezultate în urma unor procese de reorganizare a întregii activități. "Bugetul pe care l-am propus este unul echilibrat, asigură dezvoltarea și finanțarea tuturor sectoarelor de activitate", a adăugat Lucian Costin.

Conform datelor prezentate pe site-ul Primăriei Tecuci, bugetul este, deocamdată, construit pe o secțiune a cheltuielilor de dezvoltare estimată la aproximativ 70,5 milioane de lei, similară necesarului de funcționare al municipiului din nordul județului, accentul fiind pus pe zona de locuințe, servicii și dezvoltare publică, cu o alocare de 33,26 milioane de lei. În plus, bugetul instituțiilor publice finanțate integral sau parțial din venituri proprii și din subvenții de la bugetul local totalizează puțin peste nouă milioane de lei.

Propunerile tecucenilor referitoare la acest proiect de buget sunt așteptate până marți, 31 ianuarie 2023.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.