Jump to content

Protocolul semnat de sindicatul SS cu administraţia fură din


Recommended Posts

Posted

Protocolul semnat de sindicatul SS cu administraţia fură din drepturile siderurgiştilor

Redăm integral, sub formă de facsimile, "realizările" organizaţiei "Solidaritatea" după circul prezentat drept "grevă generală". Din protocolul încheiat cu Administraţia, rezultă clar că liderii acestei grupări nu au obţinut nimic în plus pentru siderurgişti, faţă de ceea ce conveniseră deja liderii FSS - METAROM, CU O LUNĂ DE ZILE ÎNAINTE! Ba, mai mult, citite cu atenţie, articolele din procesul verbal nr. 22 din 20 aprilie 2007, dezvăluie o realitate cutremurătoare: drepturile salariaţilor gălăţeni au fost diminuate! De aceea Federaţia Sindicală refuză să accepte includerea acestor aberaţii SS-iste în noul CCM: din respect şi responsabilitate faţă de munca şi drepturile celor pe care-i reprezintă. Fără să mai sufle un cuvinţel despre o majorare salarială mai mare de 12%, SS-iştii intră direct în problemă şi prevăd în mod expres că Agenţia de Turism Mittal Steel Galaţi S.A. este "administrată integral de către Patron."

Aşadar, adio control sindical asupra Biletelor de Odihnă şi Tratament (B.O.T.)

Aşa-zisa "noutate" adusă de SS-işti la capitolul B.O.T. (majorarea de 500.000 lei vechi fusese cerută şi obţinută de către Federaţie), nu are nici o aplicabilitate: care sunt acele "motive obiective" !?... Ce înseamnă "[...]Patronul va acorda o subvenţie suplimentară" !? Care va fi valoarea acestea ? Un leu, o sută, o mie de lei ? Noi sau vechi ? Şi cum vor verifica sindicatele eventuala aplicare/respectare a acestor prevederi, concret, atâta timp cât "Solidaritatea pentru Siderurgişti" (S.S.) a avut grijă să elimine orice amestec sindical în achiziţionarea şi distribuţia B.O.T.-urilor ? (vezi ART.116, punctul 2, fragment facsimil).

Următorul articol, extrem de arzător pentru "Solidaritatea...etc", constă în... scoaterea liderilor din producţie !!! În timp ce Federaţia şi CFU-UTSL înţeleg să reducă structura sindicală internă, sacrificând anumite pârghii de costuri şi organizare, pentru a putea negocia venituri mai mari pentru siderurgişti, organizaţia S.S. cere "un reprezentant la 500 de membri de sindicat!" (vezi continuarea Art. 128(10), fragment facsimil).

Drepturile obţinute de Federaţie sunt în continuare, ciuntite: În "ANEXA 3 - art.4" SS-iştii reformulează uşor diferit creşterea indemnizaţiei de concediu, deasemenea obţinută de Federaţie cu o lună înainte. Indemnizaţia de concediu de odihnă este formată din salariul de bază (la data plecării în concediu) majorat cu procentul mediu al celorlalte sporuri salariale individuale.

Ca să protejeze salariaţii, FSS-METAROM ceruse şi obţinuse o raportare la ultimile UNSPREZECE LUNI, nu trei luni cum cere "Solidaritatea", pentru că privise în perspectivă: prin investiţiile pe care le face patronatul, condiţiile de muncă se vor îmbunătăţi, se vor pierde anumite sporuri la salarii. Dacă în calcul intră sporurile pe ultimile trei luni (varianta SS), e posibil ca indemnizaţia de concediu să apară diminuată!

Să trecem la punctul următor. Sub forma unui microinterviu, iată ce desluşeşte domnul Adrian Adăscăliţei (chiar el a fost iniţiatorul propunerii de bonus salarial de 2%, acceptată şi convenită cu Administraţia încă din 23 martie !!!) despre punctul 4 al înţelegerii dintre Solidaritatea şi reprezentanţii patronatului "Cu privire la majorarea pachetului salarial[...]".

Adrian Adăscăliţei: La punctul patru, privind salarizarea, spun reprezentanţii "Solidarităţii" în felul următor: "...În condiţiile realizării planului de afaceri pe 2007 la Mittal Steel Galaţi salariaţii vor beneficia în luna decembrie de o sumă în formă de bonus de PÂNĂ la 2% din salariul de bază anual".

Înţelegerea noastră, a Federaţiei, cu patronatul era ca, în cazul în care bussines-planul este atins (NU planul de afaceri - că planul de afaceri cuprinde o gramadă de chestii în care noi nu avem nici o implicaţie)...

Reporter: Care este diferenţa între bussines-plan şi planul de afaceri?

Adrian Adăscăliţei: În planul de afaceri pot intra mai multe variabile, greu, dacă nu imposibil de controlat: scumpirea minereului, scumpirea energiei, preţul la care se vinde marfa pe piaţa internă şi internaţională...elemente pe care nu le putem controla noi.

Bussines-planul se referă strict la producţie şi la anumite cheltuieli care sunt pe flux şi care nu ţin de scumpirile sau de factorii exteriori. Pe planul de afaceri se poate jongla în asemenea mod.... Dacă la bussines-plan practic avem control, şl cunoaştem cu toţii, pe planul de afaceri sunt anumite chestii care ne sunt ascunse şi nu le putem controla.

Planul de afaceri este votat în consiliu AGA, are acordul Londrei, implică inclusiv factorii de acolo. Bussines-planul, care este prezentat uzinelor şi care este sub controlul nostru, ţine mai mult de producţie şi anumite cheltuieli din procesul de producţie care pot fi influenţate de salariaţi. Mai mult decât atât - suma va fi de până la 2%, deci nu este bătută-n cuie în varianta lor, cu toate că înţelegerea noastră cu patronatul era de 2% CURAT, fără interpretări, fără scăderi; dacă este atins bussines-planul care ni l-au prezentat, ne dau aceşti 2%.

Sintetizând, S.S.S. acceptă PÂNĂ LA 2% din planul de afaceri. Capcana este dublă. Ce-nseamnă "până la 2%" ? 0,2 % ? 1% ? Un procent drastic micşorat faţă de varianta negociată de noi ar putea fi justificat pe baza acelor componente imposibil de estimat şi controlat din PLANUL DE AFACERI.

Dacă scade Dunărea în aşa hal de nu mai ajung barjele până la Galaţi ? Dacă se scumpeşte preţul la bursa mondială a cărbunelui sau minereului ? Dacă se majorează preţul la energie electrică, gaze, ş.a.m.d.? Ce vină au siderurgiştii gălăţeni ? Raportarea la bussines-plan, cu 2% creştere lunară curată, neinterpretabilă, este varianta iniţială şi net superioară negociată de Federaţie.

Am putea să continuăm analiza dezastrului. Dar, mai are vreun rost? Punctele 5 şi 6 (ultimile) ale "celebrului" PROCES VERBAL nr. 22, încheiat de organizaţia S.S. cu Patronatul, continuă în aceeaşi notă nefericită pentru drepturile siderurgiştilor : tot ce aduce nou faţă de termenii negociaţi hăt-anterior de FSS-METAROM, este în defavoarea siderurgiştilor. Ce nu-i în dezavantajul angajaţilor, e inutil şi repetitiv. Revendicările cu brânca şi portavocea nu se regăsesc - nici măcar aluziv - în acest act final al convulsiilor SS-iste.

Siderurgiştii trebuie să-şi răspundă la întrebarea: cine le apără, cu adevărat, interesele?

http://lumediagroup.eu/siderurgistul/in ... &Itemid=85

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.