Jump to content

S-a stins din viaţă pictorul gălăţean Marcel Bejan


dcp100168

Recommended Posts

Când culorile devin lumină. S-a stins din viaţă un pictor gălăţean valoros

S-a stins din viață unul dintre pictorii gălățeni de o mare valoare: Marcel Bejan. Născut la Stănilești - Vaslui, Marcel Bejan a studiat pictura la Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din București. A fost unul dintre profesorii de desen din Galati iubiți și apreciați de generații întregi de elevi pe care i-a îndrumat în cunoașterea universului picturii. Din 1968 a fost membru al Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) din România.

Începând cu 1965 participă la toate expozițiile organizate de Filiala UAP din Galați, care i-a conferit anul acesta titlul de Președinte de Onoare al Filialei. Lucrările lui au fost expuse în numeroase expoziții republicane sau expoziții colective organizate în București sau în alte centre ale țării (Suceava, Brașov, Cluj, Tulcea, Focșani, Vaslui etc). A participat la diverse expoziții în străinătate și la mai multe tabere de pictură (Galați, Brăila, Deva, Valea Doftanei, Seini, Baia Mare) și a fost în mai multe călătorii în străinătate organizate de UAP.

Lucrările lui se găsesc în muzee din țară (Galați, Focșani, Brăila, Iași) și în colecții particulare din țară și străinatate (Israel, SUA, Grecia, Italia).

Marcel Bejan a fost un artist înclinat către laborioase aprofundări ale tehnicii, reușind să îmbine în lucrările lui exigențele picturii tradiționale cu o viziune modernă.

Domină în pictura lui preferința pentru peisajul citadin. Un peisaj al vechilor străduțe, al caselor izolate și al siluetelor de biserici, sugerând universul plin de farmec al unei “lumi de altădată”. Colțuri pitorești ale Galațiului vechi le redescoperim cu uimire în tablourile lui Marcel Bejan, datorită viziunii de excepție a artistului. Nimic nu este prozaic în aceste peisaje. Dimpotrivă, harul poetic al artistului le conferă o notă ușor fantastică datorită tehnicii sale, dar în special datorită subtilităților viziunii. O combinație între efecte ale perspectivei și un mod personal de interpretare a clarobscurului, finețea pensulației și a dozării nuanțelor constituie elemente inimitabile ale stilului lui Marcel Bejan. Acestea vorbesc imaginației privitorului, îl îmbogățesc sufletește.

O altă temă frecvent abordată de pictor este cea a naturilor statice cu flori. Acestea sunt adesea corelate în compozițiile lui cu deschideri către peisaje ce au o nota onirică.

Desenator foarte bun, Marcel Bejan a fost și un colorist de excepție. Ansamblul reflexelor din lucrările sale, armoniile cromatice în care tonalitățile reci și calde sunt bine echilibrate, știința organizării compoziționale sunt caracteristici ale stilului sau. Arta lui Marcel Bejan a însemnat o întoarcere către mirajul picturii, a bucuriilor mereu reînnoite de elaborarea minuțioasă în tihna atelierului.

Prin dispariția pictorului Marcel Bejan, Filiala UAP din Galați pierde o personalitate de o valoare excepțională, atât din punct de vedere artistic, cât și din punct de vedere moral.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.