Jump to content

Aida Nechifor, prima femeie care conduce combinatul siderurgic


Recommended Posts

Posted

Planurile Aidei Nechifor, prima femeie care conduce LIBERTY Galați, vizează reducerea amprentei de carbon

Aida Nechifor este prima femeie care conduce Combinatul Siderurgic de la Galați, cea mai mare platformă mono-industrială din România și cel mai mare producător de oțel din această zonă din Europa. LIBERTY Galați, este deținut, din anul 2019, de Grupul LIBERTY, parte a Alianței GFG, aparținând omului de afaceri Sanjeev Gupta.

Construit în anii ‘60 , Combinatul de la Galați este de circa 55 de ani un producător major de oțel din Europa de Est. A fost iniţial o companie de stat, iar in anul 1991 s-a transformat în societate pe acţiuni pentru ca, 10 ani mai târziu, Grupul LNM Holdings (ulterior ArcelorMittal), să cumpere acţiunile statului, urmând ca în 2019 să fie deținut de Grupul LIBERTY.

În anul 2018, ArcelorMittal a scos la vânzare mai multor unități siderurgice, inclusiv cea de la Galați, pentru a i se permite preluarea Combinatul Ilva din Italia. Tranzacția a fost coordonată,  supravegheată și aprobată, în mai 2019, de către Comisia Europeană. Grupul LIBERTY, parte a Alianței GFG, aparținând omului de afaceri Sanjeev Gupta, a cumpărat pachetul de unități scoase la vânzare și este în prezent proprietarul Combinatului, redenumit LIBERTY Galați.

Grupul GFG a anunțat că intenționează să investească la Galați circa 1 miliard de Euro, în următoarea decadă, în special pentru atingerea țintei de a obține o amprentă neutră de carbon până în 2030 dar și în diversificarea producției.

Provocările Aidei Nechifor

La o producție anuală de peste 2 milioane de tone, în creștere către 3 milioane de tone, o cifră de afaceri de peste 1,2 miliarde de euro dar și cu un colectiv de peste 7.000 de angajați proprii și contractori, Aida Nechifor are misiunea de a conduce acest colos industrial prin perioada dificilă a mutațiilor economice produse de perioada de pandemie dar și către planurile de modernizare și de reducere a amprentei de carbon.

Aida Nechifor, directorul general al LIBERTY Galați, a avut amabilitatea să răspundă întrebărilor revistei Capital

- Care credeți că este proiectul de succes implementat în 2020 de către Liberty Galați?

La Galați și –  în general –  în industria noastră, provocările nu lipsesc. Dar acestea nu ne sperie pentru că le putem transforma în succese.

Anul 2020, deși a fost unul atipic pentru toata planeta, ne-a adus și succese: am reușit să  gestionăm constrângerile de pandemie fără să oprim producția dar, mai important, ne-am continuat planul de investiții.

Doar câtva exemple de proiecte derulate de Combinatul de la Galați într-un an cu adevărat dificil: consolidarea halei de producție a Oțelăriei, modernizarea alimentării cu aer cald a Furnalului nr  5 (unul dintre cele mai moderne din Europa), construirea unui cazan de producere a aburului pentru alimentarea turbosuflantelor, modernizarea turbogeneratoarelor care produc energie electrică, implementarea automatizării la sectorul de dresare de la Laminorul de Benzi la Rece și lista poate continua.

Ele pot părea o simplă înșiruire de proiecte foarte tehnice și chiar sunt așa, este specificul industriei noastre, unde investițiile sunt cvasi-permanente.

Și încă ceva, toate proiectele amintite au costat între 1 și 5 milioane de euro și au fost finanțate din surse proprii.

- Care este cel mai mare proiect din cariera dumneavoastră implementat în cadrul Combinatului?

Cariera mea în Combinat a început în urmă cu 20 de ani. Au fost multe proiecte dar păstrez în memorie modernizarea Furnalului 5, o investiție de peste 120 milioane de euro, realizată în urmă cu circa 10 ani.

Dar noi trăim mai ales în viitor, așa că investițiile din cadrul proiectului GREENSTEEL, în urma căruia vom ajunge neutri din punctul de vedere al amprentei de carbon, mă vor face, cu siguranță, sa retrăiesc acele emoții.

Noi vorbim mult de investiții și de tehnologie dar cred că cele mai bune investiții sunt cele în oameni, în super-echipa de la Galați, profesioniști care iubesc Combinatul.

- În aceste condiții, care sunt proiectele prevăzute pentru 2021?

În acest an vom continua să investim în proiecte de modernizare, digitalizare, de eficientizare a costurilor de producție, de exemplu vom derula o inițiativă care va crește volumul de praf de cărbune injectat în Furnal, ceea ce va aduce, imediat, economii, înlocuim poduri rulante, modernizăm hale de producție dar vom interveni și la un echipament laminor – cheie al Galațiului, cel care produce benzi laminate la cald.

Dar Combinatul este, de fapt, un cluster de unități și companii. De exemplu, la unitatea noastră care produce țevi sudate longitudinal vom achiziționa o linie de țeavă vopsita iar la portul nostru de la Dunăre, Romportmet, vom derula activități de modernizare importante care să crească atât capacitatea de a aduce materii prime cât și livrările de produse.

- Care sunt cele mai mari probleme cu care v-ați confruntat în contextul pandemiei?

Am fost preocupați în primul rând de oamenii noștri, să luăm acele măsuri care să scadă riscul de îmbolnăvire dar și de afectarea operațiunilor.

Activitatea noastră este una extrem de complexă. Deciziile furnizorilor noștri de materii prime, ale transportatorilor și – nu în ultimul rând – ale clienților, în contextul pandemiei COVID-19, ar fi putut să pună în pericol activitatea de la Galați.

Trebuie să știți că Furnalul și alte echipamente siderurgice nu pot fi pornite și oprite ca un banal aparat casnic, ci au nevoie de o operare constantă, pentru a se obține parametri tehnici și costurile dorite.

- De ce v-ați lovit în relația cu administrația locală sau centrală?

Avem o relație foarte bună cu autoritățile locale. În ultimele  luni ne-am întâlnit atât cu Președintele Consiliului Județean cât și cu Primarul orașului. Am fost bucuroși să primim de la comunitate susținerea pentru proiectele care stau în fața noastră.

- Care credeți că vor fi cele mai importante schimbări în domeniul în care activați în următorii 10 ani?

Pentru Combinat, cele mai importante schimbări țin de mediul înconjurător. Vrem să producem așa numitul OȚEL VERDE, folosind cu tehnologii noi care au o amprentă redusă de carbon, consumând și reciclând mai mult fier vechi dar și utilizând energie provenită din surse regenerabile.

Vorbim de o schimbare revoluționară pentru noi, ce implică multă expertiză tehnică dar și investiții de circa un miliard de euro.

Acest pachet ambițios se va derula în următorii 10 ani și va pune Combinatul de la Galați în avangarda producătorilor europeni de oțel obținut prin tehnologii prietenoase cu mediul.

Carte de vizită Aida Nechifor.  Primul manager femeie al Combinatului Siderurgic de la Galați

Aida Crăița Nechifor este, de la începutul anului 2021, Director General al LIBERTY Galați.

În decembrie 2018 a fost numită Director Financiar al LIBERTY Galați și membru al Comitetului de Conducere.

Absolventă a Facultății de Studii Economice a Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, ea și-a început cariera la o companie din Oradea însă din 2001 s-a alăturat Combinatului Siderurgic de la Galați, mai întâi ca economist și mai apoi ca lider al unor echipe locale de vânzări, contabilitate, raportare financiară, planificare și analiză.

A coordonat și coordonează și operațiuni ale unor subsidiare din Galați și Macedonia în calitate de membru ori administrator al Board-urilor acestor companii.

Aida Crăița Nechifor este și expert contabil autorizat, membru al CECCAR.

Capital a aflat că în istoria de circa 55 de ani la conducerea Combinatului nu a existat o femeie, deși în structurile superioare de management prezența femeilor a fost o realitate, mai ales în ultimii ani.

LIBERTY Galați este  cel mai mare angajator din Estul României, cu peste 5.000 de angajați și circa 2.000 de contractori permanenți. Circa 17% din angajații proprii sunt femei, un nivel ridicat în această industrie cunoscută mai ales ca “una a bărbaților”.

evz.ro

Posted

Aida Nechifor, director general Liberty Steel Galaţi: "Nu reducem locurile de muncă sau salariile, nu renunţăm la investiţii"

Combinatul siderurgic Liberty Galați a avut de gestionat în ultimele luni două mari provocări – pe de o parte criza provocată de pandemia de Covid-19, iar pe de altă parte criza financiară generată de intrarea în insolvență a finanțatorului Greensill Capital. Cum au fost abordate aceste probleme la nivelul combinatului gălățean, puteți afla din interviul acordat în exclusivitate ziarului ”Viața liberă” de doamna Aida Nechifor, director general al Liberty Galați:

- Care sunt efectele crizei financiare pentru combinatul siderurgic Galați provocate de insolvența finanțatorului cheie al GFG Alliance, respectiv Greensill Capital?
- Pe măsură ce - la nivelul Alianței GFG - lucrăm pentru a rezolva situația, Liberty Galați are performanțe bune, iar activitatea sa generală este solidă și durabilă. Piața oțelului înregistrează acum cele mai mari prețuri din ultimii 13 ani, iar cererea pentru produsele noastre este robustă. Fluxurile noastre de producție funcționează la capacitate maximă și ne concentrăm eforturile pe livrarea produselor noastre la calitatea solicitată și în timp util.

- Care sunt efectele suprapunerii crizei financiare peste situația pandemică?
- Combinatul siderurgic de la Galați a depășit cu succes criza din 2020, generată de pandemie, ce a urmat reducerii severe a consumului de oțel și a scăderii prețurilor din 2019. În urma eforturilor depuse de echipa locală, Liberty Galați a trebuit doar să reducă temporar și nu să suspende sau să stopeze producția, spre deosebire de mulți alți producători europeni. Am continuat să ne servim clienții, în ciuda condițiilor extrem de dificile.
Odată cu redresarea puternică a pieței siderurgice, munca echipei Liberty Galați dă acum rezultate și lucrăm pentru a satisface volumele foarte mari ale cererii.
Echipa de conducere a fost puternică și determinantă în această perioadă, iar eu sunt extrem de mândră de realizările acesteia.

- În ce măsură se leagă finanțele Liberty Galați de finanțarea asigurată de Greensill?
- Provocarea cu care se confruntă Alianța GFG, generată de principalul său furnizor financiar, intrat în administrare specială, este una pe care suntem încrezători că o vom rezolva. Cu toate acestea, este important de reținut că Liberty Galați este o unitate viabilă și profitabilă, produce la niveluri superioare comparativ cu anul trecut, este capabilă să livreze oțel de calitate și să furnizeze finanțarea necesară pentru operațiunile și proiectele sale obișnuite. Suntem în contact strâns cu Guvernul și partenerii noștri de afaceri și colaborăm îndeaproape cu sindicatele, angajații și partenerii sociali.

- În contextul actual al crizei, ar fi posibil ca activele GFG Alliance / Liberty Steel să fie vândute? Ar putea fi aceasta situația combinatului de la Galați?
- Alianța GFG rămâne dedicată Liberty Galați și României. Planurile noastre de a ne spori prezența aici nu sunt afectate de situația actuală. Am început deja lucrul la planul de regenerare pentru Romportmet (portul nostru de la Dunăre), investiția în Romportmet este cu mult întârziată și constituie o parte critică pentru viitorul strategiei noastre GREENSTEEL.
În plus, studiem câteva proiecte de investiții pentru Liberty Galați, care ne-ar oferi posibilitatea de a fabrica produse cu valoare adăugată mai mare.
Combinatul siderurgic Galați este operațiunea noastră emblematică în România, însă BRCI (Banca Română pentru Credite și Investiții) continuă să crească și aceasta.
De asemenea, ne pregătim să lansăm SIMEC în România, afacerea noastră în domeniul energiei regenerabile, care va ajuta la conducerea proiectelor energetice pe care intenționăm să le lansăm. Continuăm să trecem în revistă și alte oportunități identificate în România.

- Criza financiară ar putea determina reducerea efectivului de angajați sau a veniturilor angajaților? Care sunt reperele politicii de resurse umane?
-Ne concentrăm pe creșterea producției, livrarea la timp și la calitatea solicitată a produselor noastre. Am împărtășit lucrătorilor și specialiștilor noștri informații de calitate despre starea unității și a grupului nostru și vom continua să facem acest lucru. Dialogul deschis și transparent este atât direct cu colegii noștri, cât și prin intermediul partenerilor noștri sociali - sindicatele. Nu avem intenția de a reduce locurile de muncă. Situația actuală ne evidențiază nevoia de a ne întări echipa și nu de a o reduce. Acesta este motivul pentru care suntem permanent pe piața muncii încercând să ne îmbogățim echipele cu colegi tineri.
Prin urmare, intenția noastră este să creștem și să atragem tineri înapoi în industria siderurgică prin dezvoltarea proiectului nostru GREENSTEEL ACADEMY, pe care îl avem cu universitatea locală. Programul nostru de Internship dar și altele, de atragere a lucrătorilor, prin programe de ucenicie, vor continua.
Salariile sunt conform prevederilor Contractului nostru Colectiv de Muncă încheiat în urmă cu câteva luni și se plătesc fără întârziere. Nu există intenția de a reduce salariile. Suntem bucuroși să vedem mult sprijin și calm din partea colegilor noștri. Am petrecut timp cu cât mai mulți oameni, am fost cu adevărat încurajați de nivelul de sprijin pentru GFG și personal pentru Sanjeev Gupta. Pe baza numeroaselor noastre interacțiuni și sesiuni de comunicare cu toți angajații noștri, am avut șansa de a discuta cu ei, de a oferi informații precise și de a le răspunde la întrebări.

- În ce măsură criza financiară a afectat relația dintre Liberty Galați și furnizorii și clienții săi? V-ați confruntat cu întârzieri la plată pentru livrări de materii prime sau produse finite? Este acesta un semn al pierderii încrederii?
- Discutăm în permanență cu furnizorii noștri despre orice problemă cu care ne-am putea confrunta și - din fericire - partenerii noștri își arată angajamentul de a derula afaceri cu noi pe termen lung. Ca orice afacere mare, există ocazional unele probleme, dar, acolo unde a fost cazul, am lucrat în colaborare pentru a le rezolva și am mers mai departe împreună. Ultimele luni au adus schimbări majore în industria noastră. Prețurile la cocs, minereuri de fier și alte materii prime au crescut semnificativ. Ambiția noastră de a crește producția a însemnat că a trebuit să cumpărăm volume mai mari din aceste materiale. Nu în ultimul rând, situația actuală cu principalul nostru finanțator a avut un impact asupra capitalului nostru de lucru, așa că întreprindem măsuri semnificative de auto-ajutorare pentru a reduce stocurile de oțel, pentru a asigura o concordanță între stocuri și comenzile clienților, precum și colaborarea cu clienții pentru a obține condiții care să aducă numerar mai devreme, iar furnizorii să amâne cererile de plată. Suntem foarte recunoscători pentru sprijinul oferit de clienții și furnizorii noștri până acum.

- A fost anunțat un plan de investiții în valoare de 1 miliard de euro în 2020. Este acest plan încă valabil, ținând cont de pandemie și de criza financiară?
- Eforturile noastre strategice se concentrează asupra neutralității amprentei de carbon. Ne angajăm să o obținem până în 2030. Neutralitatea de carbon a producției de oțel la Liberty Galați va veni din modernizarea rutelor de producție metalurgică, tranziția în timp de la furnale la cuptoarele cu arc electric, care vor utiliza mai mult fier vechi, folosind tehnologia fierului direct redus cu gaz metan ca agent reductor într-o primă fază, înainte de a trecere la hidrogen, precum și utilizând energie regenerabilă verde în procesele noastre.
De exemplu, Grupul studiază deja în Franța o nouă rută metalurgică inovatoare care utilizează Reducerea Directă a Fierului (DRI) împreună cu un cuptor cu arc electric. Acest DRI poate utiliza, în primul pas, gaz natural și – mai apoi - hidrogen, ceea ce înseamnă că amprenta de carbon a acestui segment de producție va fi practic nulă.
Utilizarea mai multor deșeuri feroase înseamnă, de asemenea, o amprentă de carbon îmbunătățită, deoarece reciclăm mai mult fier vechi și ne adaptăm producția la cerințele economiei circulare.
Conceptul nostru de a deveni neutri din punct de vedere al emisiilor de carbon necesită, de asemenea, utilizarea unui volum mai mare de energie ecologică. În cazul nostru, acest lucru ne va îmbunătăți eficiența energetică (un proces continuu pentru noi) prin utilizarea energiei produse cu amprentă de carbon mai mică sau zero. În prezent analizăm - în diverse etape - toate aceste soluții cu SIMEC Energy Group, începând cu potențialul de producere a energiei electrice pentru Combinat, utilizarea gazului natural și hidrogenului, dar și instalarea de turbine eoliene și parcuri de panouri solare.
Toate acestea sunt pe agenda noastră, dar vor necesita - în mod clar - eforturi pregătitoare considerabile pentru a proiecta cele mai bune soluții posibile.
Nu în ultimul rând, am deschis o colaborare cu Universitatea „Dunărea de Jos” și cu un institut tehnic pentru a dezvolta proiecte de cercetare care vor spori capacitatea noastră de a folosi hidrogen în fabricarea oțelului.

- Care a fost cifra investițiilor realizate de Liberty după preluarea Combinatului Siderurgic Galați? Care sunt cele mai importante?
- Efortul nostru investițional obișnuit se ridică la zeci de milioane de euro anual, iar 2020 nu a fost o excepție. Cele mai importante investiții s-au concentrat pe fluxul primar: Furnalul și Oțelăria.

- Care este starea negocierii pentru o nouă finanțare a Alianței GFG? A fost depășit punctul critic?
- Discuțiile GFG cu administratorii Greensill (Grant Thorton) continuă în mod constructiv și încă ne propunem o soluție amiabilă care să ofere cea mai bună oportunitate tuturor părților interesate de a proteja valoarea, precum și de a ne asigura afacerile care joacă un rol atât de vital în lanțurile de aprovizionare și comunitățile din întreaga lume. Între timp, consilierii specialiști ai GFG continuă să analizeze ofertele de refinanțare pe care le-am primit până acum.

- Există vreo intenţie privind listarea Liberty Steel la bursele de valori?
- Nu există nicio intenţie în prezent de a face acest lucru.

- Când vedeți stingerea crizei financiare cauzată de Greensill? Care ar fi lecția de însușit pe termen lung în urma acestei experiențe?
- Lucrăm pentru a pune capăt acestei probleme cât mai curând posibil, dar, din cauza complexității grupului, va mai dura ceva timp.

viata-libera.ro

  • 3 weeks later...
Posted

Combinatul siderurgic va fi condus, în premieră, de o femeie

Aida Nechifor a fost numită în funcţia de director general al Combinatului Siderurgic de la Galaţi, fiind prima femeie care vine la conducerea companiei în cei 55 de ani de istorie a unităţii, informează, vineri, directorul de comunicare al societăţii, Dorian Dumitrescu.

Potrivit acestuia, Aida Nechifor, care a fost anterior director financiar al combinatului şi membru în Comitetului de Conducere din decembrie 2018, s-a alăturat companiei în 2001. Iniţial, a lucrat ca economist, înainte de a conduce echipe de vânzări, contabilitate, raportare financiară, planificare şi analiză. Este absolventă a Facultăţii de Administrare Economică şi Afaceri a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.

Ea va avea şi responsabilităţi de conducere a combinatului de la Skopje, o unitate din Macedonia de Nord.

Prasanta Kumar Mishra, care fusese numit manager general interimar în februarie 2021, a fost desemnat director executiv al combinatului de la Galaţi.

"Sunt încântat să îi atribui Aidei acest rol important deoarece cred că ea poate şi va fi o inspiraţie extraordinară pentru dezvoltarea Galaţiului şi pentru industria siderurgică românească, la scară mai largă. De la începutul anului, ea, cu susţinerea lui Prasanta, a condus echipa de la Galaţi cu calm şi eficienţă pentru a obţine, constant, rezultate excelente. Consider că poate coordona acum echipa pentru a continua eforturile de a creşte nivelurile de producţie 3 milioane de tone de oţel pe an, de la circa 2 milioane anul trecut, precum şi de a accelera planurile ambiţioase ale combinatului de a deveni neutru de carbon până în 2030", a declarat Paramjit Kahlon, CEO Primary Steel and Integrated Mining, LIBERTY Steel Group.

Funcţia de director general al combinatului a devenit vacantă după ce fostul manager, Bogdan Grecu, s-a retras din funcţie în luna ianuarie, împotriva lui fiind declanşată urmărirea penală într-un dosar penal deschis de DNA.

agerpres.ro

  • 3 months later...
Posted

Directorul general al Liberty Galați, Aida Nechifor - managerul anului. Top 100 femei de succes

Chiar dacă siderurgia este considerată, în general, "o lume a bărbaților", Aida Nechifor a reușit să spargă prejudecățile și, în calitate de director al Liberty Galați, și-a condus echipa spre cele mai bune rezultate obținute de combinat în ultimii 13 ani! Acesta este și unul dintre argumentele pentru care, în cadrul Galei Capital din acest an, Aidei Nechifor i-a revenit premiul la Categoria Manager în "Top 100 de femei de succes".
"Sunt onorată să accept acest premiu în numele echipei noastre din Liberty Galați, care cuprinde 7.000 de oameni, din care peste 1.100 sunt femei. Sunt onorată nu doar pentru că Liberty are cel mai mare procent de femei într-o industrie considerată a fi, în mod tradițional, a bărbaților, dar și pentru că suntem singura companie importantă de oțel care are o femeie în conducere. Aceasta este, însă, doar una dintre modalitățile prin care Liberty demonstrează o atitudine de lider în România. Rezultatele excelente din acest an, cele mai bune din 2008, au demonstrat performanțe solide financiare și operaționale, dar și calitatea produselor și serviciilor pentru clienți", a spus Aida Nechifor, la Gala Capital.
Dincolo de creșterea livrărilor și rezultatele financiare, cea mai mare provocare a Combinatului Liberty este, în prezent, obținerea de "oțel verde", adică un oțel obținut printr-un proces tehnologic prietenos cu mediul. Planul de transformare al companiei are drept țintă atingerea neutralității în ceea ce privește emisiile de carbon până în 2030. Acest lucru presupune dezvoltarea de tehnologii inovatoare și folosirea unor surse de energie regenerabilă.

viata-libera.ro

  • 2 months later...
Posted

Siderurgia, mai tare în investiții decât pandemia. Interviu în exclusivitate cu Aida Nechifor, director general al Liberty Steel Galați

Anul 2021 a fost unul destul de tumultuos pentru combinatul Liberty Steel Galați. Reconfigurarea modelului de afaceri, criza COVID-19, adaptarea la noul trend de reducere a emisiilor de carbon, dezvoltarea de noi tehnologii și diversificarea gamei de produse, o politică de resurse umane sustenabilă - sunt câteva dintre provocările cu care combinatul siderurgic gălățean s-a confruntat pe parcursul acestui an. Despre toate acestea, într-un interviu în exclusivitate acordat ziarului "Viața liberă" de Aida Nechifor, directorul general al Liberty Steel Galați.

- Cum ați defini acest an și cum a fost reconfigurat modelul de afaceri în contextul pandemic?
- În ultimii doi ani, Liberty a reușit să transforme performanța afacerii de la Galați, un adevărat "turnaround", cum îl denumim noi, sau o schimbare majoră. Din iulie 2019, când a preluat Galațiul, Liberty Steel Group a oferit un sprijin financiar semnificativ, de peste 300 de milioane de euro, resurse care au sprijinit afacerea în cea mai dificilă situație de piață din ultimii ani și apoi pe parcursul pandemiei. În tot acest timp, am continuat să reclădim compania, după ani de investiții la nivel redus. Folosind un proces de îmbunătățiri operaționale al Liberty, numit "Blueprint For Change", și prin conducerea eficientă a producției, Liberty Galați nu a oprit și nici nu a redus semnificativ operațiunile în timpul pandemiei - cum au făcut cei mai mulți producători de oțel - continuând să livreze clienților înainte ca piața să își revină. Acum creștem producția și țintim 3 milioane de tone anual, o creștere majoră față de momentul preluării noastre de către Liberty.

- După ce GFG a preluat Combinatul, în februarie 2020, a fost anunțat un plan investițional de 1 miliard de euro pentru următorii zece ani. Care este stadiul implementării acestui plan?
- Planul de transformare a Liberty Galați într-un furnizor de oțel Greensteel,  oțel cu amprentă neutră de carbon, folosind o combinație de tehnologii noi și inovatoare de producere a oțelului, reciclarea sporită a fierului vechi și producerea internă de energie regenerabilă, va ajuta România să fie în avangarda "producției verzi" și în construirea viitorului său.
Planurile noastre rămân neschimbate, Liberty intenționează să investească 1 miliard de euro în planul de transformare Greensteel a Liberty Galați, pentru a-l face sustenabil economic, social și privind mediul înconjurător. Acest plan va implica realizarea unui cuptor cu descărcare în arc electric, care va putea reduce emisiile de CO2 cu până la 80 la sută, deoarece reciclează fier vechi, ajutând astfel și la economia circulară. De asemenea, avem în vedere realizarea unei instalații de reducere directă a fierului (D.R.I.), care va folosi pentru început gaz metan, înainte de a face tranziția către "hidrogen verde", ceea ce, virtual, ar conduce la o amprentă de "carbon zero". Planurile strategice includ și un posibil mini-laminor, numit MI.DA, care ar putea crește producția anuală de la 3 la 4 milioane de tone, volumul suplimentar fiind, de fapt, produse lungi. Vom construi, pe amplasamente interne, parcuri fotovoltaice de 180 MW și parcuri eoliene de 20 MW, care să maximizeze producția internă de electricitate, dar vor fi și alte iniţiative. Toate acestea vor fi sprijinite de Academia Greensteel Liberty. Deja planificăm aceste proiecte strategice, care sunt de o mare complexitate în ceea ce privește tehnologiile folosite, procesele și finanțarea.

- GFG a întâmpinat probleme financiare din cauza insolvenței finanțatorului său, Greensill. Cum au fost afectate planurile pentru Galați?
- Rămânem pe deplin angajați privind investițiile strategice despre care am discutat. Liberty Galați este în centrul viziunii globale Greensteel a GFG, iar transformarea noastră va reprezenta un pas major al Combinatului către obținerea neutralității de carbon până în 2030. Aceasta va fi realizată prin: modernizarea rutelor metalurgice, tranziția - în timp - de la furnale către cuptoare cu descărcare în arc electric, ceea ce va permite să reciclăm mai mult fier vechi, folosirea gazului metan ca agent de reducere a fierului (înainte de trecerea către hidrogen) și folosirea într-o mai mare măsură a energiei verzi produse intern cu ajutorul soarelui și vântului.
Cu toate acestea, nu putem atinge singuri obiectivele neutralității de carbon (CN30) din cauza provocărilor financiare și tehnice mari, ceea ce arată necesitatea unei colaborări pe termen lung cu Guvernul României, cu Uniunea Europeană, cu autoritățile din zona energetică, cu partenerii de afaceri, clienții, dar și cu mediul academic.

- Care au fost investițiile-cheie derulate în 2021, care au fost îmbunătățirile aduse de acestea și care sunt ambițiile pentru 2022?
- Am investit semnificativ în construirea unei afaceri solide și în aducerea la zi a liniilor de producție, dar eforturile noastre se îndreaptă către pregătirea planurilor de transformare Greensteel. Romportmet este un proiect-cheie al acestei transformări și am pornit un plan de revitalizare a portului nostru de la Dunăre, pe baza unei serii de investiții mult-așteptate. De asemenea, am accelerat proiectele de digitalizare și automatizare, precum și cele de mediu, cum ar fi închiderea Haldei de zgură până în 2023, în vederea construirii unor parcuri de energie regenerabilă. În 2022, această abordare va continua și - în paralel - vom lucra la proiectele strategice.

- Cum a evoluat în acest an piața în care acționează Liberty Galați? Care au fost tendințele acestui an pe piețele internaționale și locale, ce tip de clienți țintește acum Combinatul?
- Noi vindem produse plate din oțel de calitate, pentru aplicații diverse, cum ar fi: infrastructură, construcții, auto, tubulatură de fluide energetice și altele. În 2021 am făcut eforturi mari pentru a servi clienții și a le furniza volumele și calitatea de care aceștia au nevoie. Producția este, acum, în creștere către ținta amintită.

- Care au fost rezultatele financiare pentru acest an? Pot fi aceste rezultate menținute sau chiar îmbunătățite?
- Îmbunătățirile echipei de leadership sunt, acum, clare. Liberty Galați a raportat în al doilea trimestru din acest an cele mai bune rezultate din 2008, iar în a doua jumătate a anului am continuat să avem performanțe solide. De asemenea, creșterea de producție și rezultatele financiare și operaționale au fost sprijinite de o îmbunătățire a calității produselor și serviciilor pentru clienți.

- Cum s-a reflectat criza COVID din perspectiva angajaților? Ce măsuri au fost luate pentru a-i încuraja să se vaccineze și care este rata de succes?
- Liberty Galați a fost și rămâne în avangarda acțiunilor de protejare a angajaților. Deseori, măsurile luate de noi au fost înaintea celor din alte zone de activitate. Am fost printre primii care am introdus verificarea obligatorie a temperaturii pentru toți angajații și vizitatorii, am lansat campanii ample și diverse de promovare a vaccinării și de susținere a colegilor care doresc să se imunizeze. De asemenea, s-au făcut eforturi mari pentru a avea un mediu intern cât mai curat și sănătos.
Siderurgiștii sunt oameni responsabili. Acesta este motivul pentru care - în momentul în care purtăm această discuție - mai mult de 55 la sută din colegii noștri sunt vaccinaţi. Dar țintim să creștem și - astfel - să ne protejăm mai bine echipele și familiile noastre.

- Câți angajați are acum Combinatul și care sunt politicile actuale de resurse umane?
- Liberty Steel Group are 5.500 de angajați direcți în România, inclusiv 1.100 de femei, ceea ce ne definește ca unul dintre marii angajatori din țară. Am angajat în acest an aproape 650 de noi colegi. Extinderea subliniază actuala strategie de transformare, prin crearea a 100 de noi slujbe, pe fondul creșterii producției, a digitalizării și automatizării. Viziunea noastră este de a transforma Liberty Galați într-o companie a viitorului, prin sustenabilitate, digitalizare și formare profesională. Strategia noastră de resurse umane pune echipa Liberty în centrul acestei transformări. Intenționăm să ne întărim echipele mai departe, prin atragerea de tineri care să ne ajute să transformăm această industrie și să investim în calificarea și recalificarea oamenilor noștri, pentru a se dezvolta și a utiliza tehnologiile viitorului.
Strategia Liberty Galați include programe diverse de calificare, dezvoltare și pregătire, în colaborare cu Academia Greensteel, precum și programe ample de Securitate și Sănătate în Muncă. Compania a lansat recent programe de învățare accelerată de care au beneficiat deja 105 angajați, iar alți 80 vor începe în curând să se pregătească. În colaborare cu Agenția Județeană de Orientare și Formare Profesională vom continua să ne pregătim viitorii muncitori, în cadrul Școlii de Ucenicie.

viata-libera.ro

  • 1 year later...
Posted

Aida Nechifor, numită într-o funcție de conducere la nivelul grupului Liberty Steel

Directorul general al combinatului siderurgic Liberty Galați, Aida Nechifor, a fost numit Director al Departamentului de Risc și Sustenabilitate pentru Europa în cadrul grupului Liberty Steel, se arată într-o notă de informare a companiei transmisă de președintele pentru Europa al Liberty Steel, Ajay Aggarwall, respectiv de către Sandip Biswas, CEO Liberty Primary Steel & Mining.

”Aida va continua să ne raporteze amândurora și va lucra îndeaproape cu Marian D`Auria, Directorul pentru Risc și Sustenabilitate al grupului, pentru a conduce programele noastre europene de risc și sustenabilitate și pentru a ne asigura că respectăm viziunea globală a grupului de a identifica, gestiona și raporta riscurile legate de schimbările climatice. Acest nou rol este esențial pentru evoluția noastră constantă ca o companie sustenabilă, care are în centrul obiectivelor sale Greensteel”, se arată în nota de informare a conducerii Liberty Steel.

În document se precizează că ”Prasanta Mishra rămâne Director Executiv al Liberty Galați, raportând și lucrând cu echipa de conducere pentru a îmbunătăți operațiunile de producție și rezultatele companiei”.

”Numirea Aidei în noua poziție face parte dintr-un program mai amplu de reorganizare a echipei de management pe care l-am implementat în companiile noastre din Europa în ultima lună, în urma acordului de restructurare a creanțelor noastre pe care l-am încheiat recent cu societatea de responsabilă de administrarea Greensill Bank AG. Acum avem posibilitatea de a ne eficientiza costurile prin centralizarea unor poziții care asigură suport funcțional, precum finanțele, achizițiile și IT, sporind în același timp eficiența, responsabilitatea și rapiditatea procesului de luare a deciziilor de către echipele de management operațional. Ne bucurăm să vedem că aceste schimbări încep deja să-și facă efectul și ne așteptăm să contribuie la îndeplinirea obiectivelor comerciale și financiare pentru anul în curs, susținând în același timp progresul semnificativ pe care îl facem în direcția planurilor noastre de transformare Greensteel și a ambițiilor CN30”, mai arată conducerea Liberty Steel.

De asemenea, conducerea Liberty Steel a felicitat-o pe Aida Nechifor și pentru recenta numire în funcția de președinte al Uniunii Producătorilor de Oțel din România (UNIROMSIDER), precum și în cea de președinte al Federației Patronale Metalurgice din România. ”Suntem încântați că ne va reprezenta în aceste asociații importante, care arată, încă o dată, că Liberty Galați își poate valorifica poziția de lider al industriei pentru a contribui la conturarea politicilor naționale și europene de a care avem nevoie pentru a ne îndeplini ambițiile CN30”, arată conducerea companiei.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.