Jump to content

Florin Pâslaru, condamnat pentru promisiuni mincinoase


Recommended Posts

Florin Pâslaru, condamnat pentru promisiuni mincinoase

Doi ani de închisoare cu suspendare este pedeapsa pe care fostul deputat PSD de Galați Florin Pâslaru a primit-o după ce și-a negociat vinovăția cu procurorii anticorupție, într-un dosar în care a fost acuzat de trafic de influență. Pâslaru și-a pus influența la bătaie pentru a promite alocarea preferențială a unor fonduri prin Programul Național de Dezvoltare Locală, dar singurul rezultat concret care  a reieșit din "afacerea" pusă la cale cu un alt parlamentar a fost un împrumut cerut de Pâslaru pentru rezolvarea unor afaceri personale.

Faptele pentru care fostul deputat PSD de Galați Florin Pâslaru a intrat în vizorul procurorilor Anticorupție de la DNA Pitești s-ar fi petrecut în cursul anului 2018, iar locul unde s-au purtat negocierile pentru niște servicii pe care politicianul gălățean a promis că le poate face în schimbul unui comision a fost chiar sediul Legislativului. Acolo, au susținut anchetatorii, dar și Pâslaru, prin acordul de recunoaștere prin care avea să își asume vinovăția în schimbul unei pedepse mici și fără executare, PSD-istul gălățean i-ar fi promis unui parlamentar, al cărui nume nu a fost făcut public, să îl poate ajuta să obțină, pentru anumite primării din județele Vâlcea și Argeș, fonduri prin Programul Național de Dezvoltare Locală. La acel moment, Pâslaru era consilier la Cancelaria președintelui Camerei Deputaților și i-a garantat deputatului că o să rezolve alocarea banilor pentru că are o relație foarte bună, atât personală, cât și de partid, cu secretarul de stat din Ministerul Dezvoltării care se ocupă de PNDL. Promisiunile ar fi fost întărite și trei luni mai târziu, în august, când cei doi s-au reîntâlnit în Parlament. Atunci, Pâslaru i-ar fi primis deputatului interesat de alocarea banilor că "proiectele vor fi aprobate și că se vor semna contractele de finanțare în cel mai scurt timp".

15.000 de euro, pentru TV Galați

Aparent fără nicio legătură cu înțelegerea privind fondurile publice, Pâslaru i-a cerut, cu acea ocazie, un împrumut de 15.000 de euro colegului său, pentru a-și moderniza studioul de televiziune de la Galați, promițând că-i va restitui banii până la finele anului 2018. Deputatul a fost de acord să îi dea 10.000 de euro, bani pe care i-ar fi avut strânși din economii personale, insistând totodată, la presiunile primarilor care așteptau banii, ca Pâslaru să își onoreze promisiunile. Acesta l-a asigurat că totul va fi bine, și "dacă va fi nevoie, va interveni chiar și la ministru". Nu ar fi omis, totuși, să îi amintească deputatului-intermediar că, în cazul în care banii vor ajunge la primăriile vizate, să primească și el o parte.

Primarii au rămas cu buza umflată

Făgăduielile fostului deputat gălățean au rămas fără niciun rezultat până la finele anului 2019. Banii din fondurile publice nu au ajuns la primăriile din Vâlcea și Argeș și nici banii împrumutați pentru televiziune nu îi fuseseră restituiți deputatului-intermediar de către Pâslaru, conform înțelegerii din vara lui 2018. În schimb, politicianul de la Galați continua să îi promită colegului său că problema se va rezolva, "întrucât el este în continuare președinte al Fondului de Dezvoltare și Investiții (FDI), deși conducerea Comisiei de Strategie și Prognoză fusese schimbată".
Sătul de promisiuni, parlamentarul i-a cerut lui Pâslaru să îi dea înapoi banii împrumutați. Abia pe 1 decembrie 2019, la un hotel din Râmnicu Vâlcea, Pâslaru i-a remis acestuia 9.000 de lei, urmând ca până pe 10 ianuarie 2020 să îi dea și restul, până la 10.000 de euro. "De asemenea, Florin Costin Pâslaru a dat asigurări că primăriile de care deputatul e interesat vor primi finanțare prin FDI și ca acest lucru se datorează intervențiilor lui, pretinzând în schimb, în repetate rânduri, o parte din beneficiile financiare obținute de acesta pentru situația în care proiectele vor fi aprobate, inclusiv să fie scutit să mai restituie restul sumei de bani datorate martorului", au arătat anchetatorii DNA.
Pus sub acuzare pentru trafic de influență, Florin Pâslaru a ales calea scurtă de rezolvare a problemei. A acceptat semnarea unui acord de recunoaștere a vinovăției, prin care și-a asumat integral faptele și succesiunea acestora, primind în schimb doi ani de închisoare cu suspendare. Acordul, semnat în fața unui procuror al DNA Pitești, a fost inițial respins de magistrații Tribunalului Vâlcea, dar confirmat, ulterior, la Curtea de Apel Pitești. Sentința este definitivă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Pâslaru strângea bani în parcare pentru șeful Dragnea. Fost deputat, abonat la dosare de corupție

Numele fostului deputat PSD Florin Pâslaru apare într-un nou dosar al DNA, alături de înalți oficiali ai formațiunii politice pentru care ar fi făcut nu doar lobby, dar ar fi pus serios și umărul la strângerea unor sume de bani menite să "spele imaginea șefului suprem". Pâslaru ar fi contribuit la o chetă de 100.000 de dolari pentru ca Liviu Dragnea să poată ajunge în SUA și să se întâlnească cu vicepreședintele american, pe căi nu tocmai ortodoxe. Manevrele nu au scăpat FBI-ului, ancheta oficialilor americani stând la baza unui dosar al DNA.

Nici bine nu s-a uscat cerneala de pe hotărârea judecătorească prin care a fost condamnat, cu suspendare, la doi ani de închisoare, pentru că și-a traficat influența prin Parlament, că Florin Pâslaru ajungeă din nou în lumina reflectoarelor DNA. De data aceasta, ancheta în care apare și numele fostului deputat PSD de Galați este legată de fostul șef al partidului, Liviu Dragnea, actualmente încarcerat, și de o tentativă a acestuia de a se folosi de o vizită în Statele Unite ale Americii, în 2017, pentru a-și consolida credibilitatea în țară și a câștiga capital electoral. Strategia prevedea ca Dragnea să meargă în SUA și să se întâlnească cu vicepreședintele Mike Pence, care urma să fie prezent la un eveniment, numai că, în realitate, înaltul oficial american nu îi adresase președintelui PSD de atunci nicio invitație și nici măcar nu știa că urma să se întâlnească cu el. Pentru a fi sigur că urmă să apară pentru câteva minute în poze alături de Pence, Dragnea a contactat o firmă de lobby - "Madison & Company LLC", care ar fi solicitat în schimbul serviciului de aducere alături a lui Dragnea și Pence, la același eveniment, suma de 100.000 de dolari. În final, vizita lui Dragnea în SUA nu a mai avut loc, mașinațiile firmei de lobby fiind deconspirate și urmate de o anchetă a FBI, care avea să scoată la iveală inclusiv suma de bani și modul în care Dragnea făcuse rost de ea.

Conform concluziilor procurorilor DNA, suma de 100.000 de dolari ar fi fost adunată de Dragnea din trei surse: 40.000 de dolari din buzunarul propriu, 45.000 de dolari de la Gheorghe Dimitrescu, cel care îi intermediase legătura cu firma de lobby cu speranța că Dragnea îl va ajuta mai târziu să devină consul la New York, iar 15.000 de dolari de la nimeni altul decât fostul deputat gălățean Florin Pâslaru, la acel moment consilier la Cancelaria președintelui Camerei Deputaților.
Potrivit DNA, citată de g4media, Dimitrescu și Pâslaru s-ar fi întâlnit prin parcări cu Laurențiu Tuca, cumnatul lui Daniel Dragomir, un om de afaceri din Galați stabilit la New York, și i-ar fi dat banii cash. Odată ajunși banii la Dragomir, firma acestuia, "Inovative Electric LLC" din New York, a transferat banii în conturile "Madison & Company LLC" din Washington DC, sub paravanul unui contract de consultanță între cele două companii. Inclusiv Liviu Dragnea i-ar fi transmis banii lui Pâslaru, ca să ajungă în final la Madison, prin aceeași filieră, Laurențiu Tuca - Daniel Dragomir, lăsându-i într-un plic pe bancheta din spate a mașinii, iar șoferul lui i-a înmânat lui Pâslaru. Fostul deputat gălățean ar fi, astfel, la a treia înfățișare cu justiția, după 2016, când  fost condamnat la şase luni cu suspendare pentru conflict de interese după ce și-a angajat fiul la cabinetul parlamentar, și 2021, când a primit doi ani cu suspendare pentru că le-a promis mai multor primari din Vâlcea și Argeș că îi va sprijini să acceseze cu prioritate fonduri publice în schimbul unor viitoare comisioane.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.