Jump to content

Jaf de 300.000 de euro pe platforma siderurgică


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Jaf de 300.000 de euro pe platforma siderurgică

Opt gălățeni au fost reținuți vineri dimineață, 14 mai 2021, în urma a 14 percheziții fulger efectuare de polițiști, în urma unui flagrant făcut pe platforma siderurgică. Suspecții ar fi atacat în rânduri repetate, timp de aproape jumătate de an, creând un prejudiciu de 300.000 de euro. Doar o parte a bunurilor furate au mai fost găsite.

Polițiștii erau pe urma unei grupări care a dat numeroase lovituri pe platforma siderurgică încă din luna decembrie a anului trecut. Atunci au apărut primele semnale că indivizi bine organizați pătrundeau în perimetrul societății comerciale și furau bunuri mici, dar de valoare mare, precum scule electrice, componente feroase sau neferoase, valuri de cablu electric. În cele cinci luni, banda ar fi reușit să fure bunuri în valoare totală de circa 300.000 de euro și nu s-ar fi oprit la atât. În noaptea de joi spre vineri a dat o nouă lovitură, intrând pe platforma siderurgică pentru a sustrage cupru, material extrem de bine plătit la centrele de fier vechi. 

”În cursul nopții, polițiștii Secției 2 Poliție Galați, cu sprijinul de specialitate al Biroului Operațiuni Speciale, au organizat un flagrant, surprinzând patru bărbați care sustrăgeau componente din cupru de pe platforma combinatului siderurgic, din municipiul Galați. Ulterior, în cursul dimineții de vineri, 14 mai, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Galați au efectuat, 14 percheziții domiciliare la locuințele persoanelor bănuite de comiterea infracțiunii de furt calificat în formă continuată”, a explicat cms. șef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galați. Cu ocazia perchezițiilor, anchetatorii au găsit și indisponibilizat bunuri din categoria celor sustrase, în valoare de circa 100.000 de lei, precum și suma de 6.000 de euro și 80.000 de lei. Opt suspecți, cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani, au fost conduși la sediul poliției pentru audieri, fiind cercetați pentru furt calificat în formă continuată.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Un sfert de milion de euro, în buzunarele băieților cu "școala vieții"

Loviturile succesive date în decurs de cinci luni pe platforma siderurgică de o grupare formată din opt indivizi care au reușit nu doar să pătrundă, dar şi să fure bunuri a căror valoare depăşeşte un sfert de milion de euro, au avut ca urmare trimiterea temporară după gratii a şase dintre suspecți, considerați autori ai celor mai multe furturi. Anchetatorii susțin că doar o parte, destul de mică în raport cu prejudiciul, a mai putut fi recuperată.

Gruparea care, din decembrie anul trecut, s-a apucat să fure sistematic din Combinat, cel mai probabil la "ponturi" vândute de o persoană din interior sau cu complicitatea cuiva care știa unde și cum se poate acționa, nu este formată din novici în ale obținerii de resurse pe căi obscure. Dimpotrivă, gașca, despre care polițiștii susțin că ar fi formată din opt indivizi, cuprinde nume cu "greutate" în ceea ce privește forțarea limitelor legii pentru supraviețuire. Așa se explică frecvența și numărul mare de atacuri soldate cu sustragerea, în aproape jumătate de an, de bunuri reprezentând scule, materiale și componente de pe platforma siderurgică, un obiectiv de altfel securizat, a căror valoare ar ajunge la 300.000 de euro, adică, aproximativ, 1,5 milioane de lei. O avere care, după regulile hoților, a fost împărțită după contribuția fiecăruia sau a ajuns, într-un anumit procent, la alte persoane care trebuiau "mulțumite".

Arestaţi după "muncă"

Tocmai contribuția a fost și cea care a constituit motivul determinant pentru judecători de a decide pe cine trimit după gratii. Șase din cei opt suspecți au avut punctaj destul de mare cât să merite câte un mandat de arestare. Astfel, în baza deciziei emise zilele trecute de Judecătoria Galați, Butnaru Nicușor (13 furturi), Nicolae Valentin (12 furturi), Căuș Marius (11 furturi), Bălănică George (zece furturi), Damian Neculai (opt furturi) și Țîru Petrică (opt furturi) au primit mandate de arestare preventivă pentru furt calificat în formă continuată. Ceilalți doi, Crihană Ionel și Brișcaru Mihai, au fost trimiși în arest la domiciliu, pentru că ar fi participat la doar cinci și, respectiv, două furturi din întreaga serie.
La cele 14 percheziţii care au urmat unui flagrant la care au fost mobilizate forţe sporite, în cadrul căruia hoţii au fost prinşi cu valuri de cablu de cupru, anchetatorii nu au mai găsit decât bunuri de 100.000 de lei, 6.000 de euro şi 80.000 de lei, ceea ce reprezintă mai puţin de un sfert din prejudiciul total. Circuitul bunurilor şi al banilor nu este unul greu de imaginat. Majoritatea suspecţilor fac parte din pătura underground, afişând imagini şi chiar o anumită opulenţă greu de justificat pentru o persoană cu studii modeste şi ocupaţii oficial inexistente sau plătite la fel de modest. La acestea se adaugă, în cazul unora, vechi probleme cu legea, numai Nicolae Valentin având la activ trei condamnări pentru care a cerut şi obţinut reabilitarea anul trecut. În casa acestuia au fost găsite multe dintre bunurile presupus furate din Combinat. În arestul Poliţiei a mai ajuns şi Căuş, acuzat de violenţă domestică şi care a fost dat afară din casă după ce şi-a supus la violenţe repetate partenera de viaţă, pe numele lui fiind emis un ordin de protecţie pe perioada maximă de şase luni, dar şi Brişcaru Mihai, al cărui nume apare într-un dosar de violenţă alături de alte zeci de inculpaţi, aflat în judecată pe rolul Tribunalului Galaţi. Cei şase arestaţi preventiv au atacat decizia Judecătoriei, Tribunalul urmând să analizeze contestaţia pe 20 mai.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.