Jump to content

A murit Corneliu Antoniu, şeful scriitorilor gălăţeni


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Poetul este flacara care alearga de-a lungul cercului

Corneliu Antoniu este clocot si liniste. Poetul de pe malurile Dunarii e o voce importanta a literaturii romane, un om sensibil, delicat, dar si un disident ce-a emigrat inainte de 1989, un Sisif care se zbate sa scoata o frumoasa revista de literatura, Antares. Corneliu Antoniu a intemeiat Editura Antares si Filiala Galati-Braila a Uniunii Scriitorilor din Romania, iar de zece ani organizeaza Festivalul International "Serile de literatura ale revistei Antares". Anul acesta, intre 29 mai si 2 iunie.

- E greu sa fii poet pe malul Dunarii?

- Sigur ca e greu, mai ales daca Dunarea incepe in Germania si se termina in Ucraina.

- Ce are de infruntat un poet din provincie, pentru a fi recunoscut pe plan national?

- Nu exista poet de provincie. Poet esti sau nu esti. Daca e vorba de marginalizare si de conditia poetului care traieste in provincie, atunci lucrurile pot fi caracterizate si ca un reflex negativ al existentei sale literare.

- Care este importanta laturii etice in existenta si creatia unui poet?

- Eticul si esteticul au fost categoriile filosofice foarte des intalnite in palavrageala estetica din perioada comunista. Imi aduc aminte de legaturile care se faceau intr-o paradigma educationala a intregii clase muncitoare si a rolului intelectualitatii in educarea comunista a maselor. De fapt, artele in general au o etica si o estetica proprii, cu rolul de a se reparticulariza intr-un sistem social, democratic. Eu insumi, fara a dori sa ma dau de exemplu, am avut un fel special de a ma manifesta atat in plan etic, cat si in plan estetic, moral sau socioprofesional. Am urat comunismul, desi am trait in el si am facut greva foamei intr-o perioada cand toata lumea se hranea cu lozinci comuniste. Ca urmare, am fost nevoit sa lucrez ca muncitor necalificat, marinar etc. Am hotarat sa-mi parasesc tara si sa emigrez in Belgia, unde am petrecut sase ani.

- Ce v-a determinat sa va intoarceti in tara?

- Am crezut, pentru o clipa, ca in Romania a avut loc cu adevarat o revolutie si ca lucrurile se vor schimba in bine. Am fost posesorul unui entuziasm care, grefat pe conditia emigrantului, m-a determinat sa ma reintorc in tara, unde am constatat ca nu a avut loc nici un fel de revolutie, dar am capatat eroi, ca fostele lichele comuniste si securiste au facut un partizanat si s-au reorganizat in asa fel, incat au pus din nou gheara pe Romania. Astazi, traim intr-un soi de struto-camila politica, comunisto-capitalisto-oportunista. Mai pe intelesul tuturor, traim in minciuna. Sunt dezamagit de tot ce se petrece in Romania, desi sunt scriitor roman, chiar decorat de Presedintia Romaniei.

- Dupa intoarcerea in tara, v-ati canalizat toate fortele spre a face ceva...

- Am infiintat o fundatie culturala care are drept principala sarcina editarea revistei de cultura Antares, care apare si sub egida Uniunii Scriitorilor. De asemenea, am intemeiat Editura Antares, care a publicat pana acum peste 30 de titluri de carte. Tot in urma cu zece ani, am luat initiativa organizarii Festivalului International de Literatura Serile de Literatura ale revistei Antares, ajuns acum la editia a 10-a. Un lucru aparte: festivalul se petrece in doua orase, Galati si Braila, care intr-un viitor apropiat se vor uni intr-un megalopolis. Anul acesta, la sfarsitul lunii mai vor participa, in afara de poeti importanti precum Ion Muresan, Ioan Es. Pop, Liviu Ioan Stoiciu, Mihail Galatanu, importanti scriitori din Australia, Austria, Belgia, Egipt, Estonia, Germania, Marea Britanie, Liban, Nigeria, Norvegia. Aceasta editie jubiliara a festivalului se va desfasura nu numai in sali special gandite pentru manifestarile culturale, ci si in licee si facultati din cele doua orase, inclusiv pe malul Dunarii.

- Din cate stiu, exista si o tema sub care se desfasoara aceasta manifestare culturala.

- Tema festivalului este Literatura - summit alternativ. Am plecat de la spusele lui Andre Malraux - "Secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc". Noi ne-am permis sa parafrazam acest cuvant de duh al lui astfel: Daca secolul XXI nu va fi al literaturii, nu va mai fi deloc. Suntem de parere ca daca de-a lungul istoriei cartile au tacut si au vorbit armele, a venit timpul ca armele sa taca si cartile sa vorbeasca. Literatura este o alternativa viabila pentru o lume a dialogului, a pacii si a bunastarii. Asa ca vom organiza pe acest subiect si o dezbatere in cadrul Universitatii Dunarea de Jos si nu numai, o tema care vrea sa scoata literatura din starea ei pasiva si contemplativa intr-una activa si real-constructiva. Vor participa la aceasta dezbatere scriitorii romani si straini participanti la festival. Acesta este rolul actual al literaturii. Literatura poate schimba lumea.

- De ce acest festival international intr-un loc ignorat de critica literara?

- De-a lungul timpul, aceasta zona a dat nume de prestigiu pentru literatura romana. Zona era mai degraba cunoscuta ca ucigatoare de poeti, neprielnica dezvoltarii actului cultural-artistic. Scriitorii care nu s-au sinucis au parasit orasul, fugind in alta parte, unde au devenit personalitati distincte ale lumii culturale romanesti. Festivalul, ca si revista de cultura Antares, ca si filila Galati-Braila a Uniunii Scriitorilor au fost gandite si ca o reparatie morala a acestei zone pe nedrept ignorata de istoria literara. Sigur ca nu ne-am asteptat la recunoasterea imediata a efortului nostru, nici ca cineva sa primeasca initiativa noastra cu bratele deschise. Si dupa Revolutie, Galatiul a ramas dependent de comunism, nu numai la figurat, ci si la propriu. Intelegem prin aceasta faptul ca atat conducerea orasului, cat si mass-media sunt contaminate politic si deci lipsite de independenta functionala. Astfel, initiativele culturale, personale sunt marginalizate in mod ostentativ sau obligate sa suporte tratamentele neloiale, abuzive si discriminatorii ale celor care pretind ca raspund de cultura in fata opiniei publice. De fapt, acestia sunt fosti delatori sau tortionari, sau o parte a clientelei politice, intretinuta de o mafie deghizata in democratie.

- Stim ca ati infiintat un ordin cultural.

- E vorba despre Ordinul Cavalerilor Danubieni, intemeiat in 1999, prin hotarare judecatoreasca si care se acorda scriitorilor care traiesc in tarile riverane Dunarii. A fost inspirat de efigiile acestor cavaleri danubieni, descoperite atat in Germania, cat si in Romania si a caror legenda tinea de spatiul danubian ca spatiu al intelepciunii, al prieteniei si al libertatii. Probabil cel mai vechi summit din istorie.

- De ce ati ales poezia?

- Domnule draga, noi nu alegem poezia. Daca avem norocul sau ghinionul, poezia ne alege pe noi. Noi suntem o expresie a ei, a limbii in care vorbim si traim. De altfel, este bine cunoscut faptul ca poezia nu inseamna literatura. De aceea, toata lumea are impresia ca s-a nascut poet.

- Daca nu ati fi fost ales de poezie, de ce ati fi fost ales?

- A spune ca esti ales de poezie, trebuie inteles si ca un act de orgoliu. E dorinta noastra, a tuturor si, poate, si inchipuirea noastra. In ce ma priveste, nu stiu de ce sau de catre cine as fi putut fi ales. Un lucru este sigur: ceea ce n-am stiut pana acum n-am sa stiu nici de acum inainte.

- Ce este poezia pentru dvs.?

- Pentru mine, poezia este o stare de a fi, de a exista. O contemplatie permanenta. O stare de raspuns, intr-o lume in care nimeni nu te intreaba nimic. Poetul, din punctul meu de vedere, este flacara care alearga de-a lungul cercului. Cerc care, de cele mai multe ori, nici nu exista.

http://www.zf.ro/articol_174013/poetul_ ... cului.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Corneliu Antoniu: Poezia înseamnă sacrificiu total

Este preşedinte al Filialei Uniunii Scriitorilor Galaţi-Brăila şi fondator al revistei literare Antares şi al Ordinului Internaţional al Cavalerilor Danubieni Literatura şi, în special poezia, a fost preocuparea esenţială a vieţii sale. A fost fermecat de poezie încă de mic copil, la vârsta de 12 ani scriind primele versuri. A cochetat o vreme şi cu scenariile de film. Două dintre ele au fost citite chiar de marele regizor Liviu Ciulei. La 21 de ani, s-a reîntors la poezie şi i-a rămas fidel. Primul volum de poezii i-a fost publicat în 1975, „Caietele debutanţilor”, iar în 1996, a publicat primul roman „Adio AKAP-BLANK”. A mai publicat volumele de versuri „Ascunsa ninsoare”, 1978; „Supunerile”, 1982; „Fluturele de diamant”, 1990; „Amintirile din Pădurile de Miconia”, 1990.

Pe 27 octombrie 1996, a înfiinţat Filiala Uniunii Scriitorilor Galaţi –Brăila. A fondat revista literară „Antares”, precum şi „Ordinul Internaţional a Cavalerilor danubieni” (1997). Ordinul este acordat în semn de recunoaştere a valorii de excepţie a operelor scriitorilor români şi străini, care trăiesc de-a lungul Dunării. Crede cu tărie că logos-ul este calea de salvare a unei naţiuni, iar dacă nu ar fi făcut poezie, ar fi făcut tot poezie. „Să ştiţi că nu eu am ales. Aşa a trebuit să fie. Nu sunt însă atât de orgolios încât să cred că m-ar fi ales poezia”, spune Corneliu Antoniu. Cu deplină sinceritate spune despre sine că este un nesăbuit, un pripit în relaţiile cu oamenii, chiar crud în anumite afirmaţii, fără a avea şcoala menajării adversarului. „Dacă regret ceva este că nu am pus întotdeauna preţ pe calităţile cu care am fost înzestrat. Am mers mai mult pe intuiţie, decât pe o judecată necesară”, a adăugat Corneliu Antoniu. Versul său preferat rămâne cel din „Odă în Metru Antic”: „Nu credeam să-nvăţ a muri vreodată!”. „Deşi nu am fost la şcoala asta a învăţării morţii, totuşi, am absolvit-o şi am acceptat-o. Am învăţat-o încă din perioada când eram îmbarcat pe vapor, bolnav de inimă, cu riscul de a muri pe ocean sau atunci când m-am aflat într-o mare singurătate”, ne-a mărturisit poetul.

Poezia este ca dragostea de Dumnezeu

Se teme să nu creeze rebuturi, să nu facă un material de proastă calitate care să ajungă la coşul de gunoi. „Sunt un om care încearcă să facă lucrurile cât se poate de bine. Fiecare lucru care îl fac prost îmi produce o durere materială, mă trânteşte la pat. Lumea fuge de poezie pentru că este aducătoare de mari tristeţi. Poezia înseamnă moarte, sacrificiu total, catharsis. Poezia este avidă, este ca dragostea de Dumnezeu. Ori o iubeşti total, ori nu o iubeşti deloc”.

Nu crede în generaţii

Este de părere că un scriitor la 80 de ani, dacă este autentic, este la fel ca unul la 20 de ani. „Cred că treaba asta cu generaţiile, este o găselniţă. Nu cred decât în valoarea scriitorului, nu în vârsta pe care o are. Cred în maturitatea lui artistică, nu în maturitatea lui trecătoare”, mărturiseşte poetul.

Întrebări şi răspunsuri

- Mai sunt tinerii preocupaţi de poezie?

- „ Foarte puţini. Se face foarte multă politică în jurul acestui subiect şi multă diversiune culturală. Trăim într-o perioadă în care economia este pe primul plan, iar cele spirtuale rămân cumva pe locul doi sau trei. Nu ştiu cât de firesc sau nefiresc este acest lucru. Este clar că tinerii se îndreaptă din ce mai puţin către actul de creaţie în sine”.

- Există viaţă culturală în Galaţi?

- „Galaţiul este un oraş pentru care viaţa culturală înseamnă un singur lucru: teatre şi Centrul Cultural „Dunărea de Jos”. În ceea ce priveşte literatura şi poezia, oficialii oraşului sunt total dezinteresaţi. Se preferă să se înfinţeze noi structuri culturale falimentare, decât să fie sprijinite cele vechi, care şi-au demonstrat rostul” .

Ce-i place

Îmi plac lectura şi călătoriile, lucrurile vii şi veşnic curgătoare. Îmi place lupta şi, în general, luptătorii. Am călătorit în Singapore, America, Australia. Am iubit întotdeauna femeile frumoase Ăsta a fost şi ghinionul meu, că nu am avut mereu parte de ele.

Ce nu-i place

Nu-mi place minciuna, ipocrizia, suficienţa, omul urât şi veninos. Detestă lipsa de loialitate şi lipsa de solidaritate. Nu sunt un tip care stă şi putrezeşte. Ceea mai mare tristeţe este că fata mea este departe şi că mă simt abandonat de destin. Este o romanţă.

Profil

Născut: 31 octombrie, 1940, Craiova

Studii: Şcoala Tehnică de Construcţii hidrotehnice, Arad

Ocupaţie: scriitor

Familie: necăsătorit, un copil

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Co ... 83115.html

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Biografie Corneliu Antoniu

Corneliu Antoniu s-a născut la Craiova în 1940. Absolvă Gimnaziul Tehnic de Hidrologie şi Meteorologie la Arad în 1965. Diverse funcţii: şef staţie meteo, maistru instructor, director cinematograf etc. În 1987 declară greva foamei pentru drepturile omului. Este arestat şi eliberat condiţionat fără drept de muncă. În 1990 părăseşte România şi cere azil politic în Belgia, unde rămâne până în 1996. Se întoarce în România, unde în 1997 pune bazele revistei literare Antares, care apare la Galaţi sub patronajul Uniunii Scriitorilor din România (USR). Volume de poezie: Ascunsa ninsoare, Ed. Cartea Românească, 1978; Supunerile, Editura Eminescu, 1982; Fluturele de diamant, Ed. Cartea Românească, 1986; Pădurile din Miconia, Editura Eminescu, 1991. În 1996 apublicat romanul Adio KAP-BLANK, Editura Galateea. Poeziile sale au apărut în principalele reviste literare româneşti. A fost antologat în Franţa, Polonia, Emiratele Arabe Unite şi Italia.

Este director-fondator al revistei Antares, director executiv al Fundaţiei Antares. De doisprezece ani organizează Festivalul Internaţional de Literatură «Serile de poezie ale revistei Antares». Este director al Editurii Antares. În anul 1997 instituie Ordinul Internaţional al Cavalerilor Danubieni, iar în 2004 primeşte Meritul Cultural în rang de Cavaler din mâna preşedintelui României. Este preşedinte al Filialei Galaţi-Brăila al USR.

http://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/fructe-de-mare-yahoo-rom-7255594

Link to comment
Share on other sites

  • 10 years later...

Ne-a părăsit președintele filialei Galați a Uniunii Scriitorilor din România. Poetul Corneliu Antoniu a lăsat cârma corabiei ”Antares”

A plecat către Marea de Dincolo, la cei 81 de ani furtunoși ai săi, scriitorul, fondatorul cultural și navigatorul de Atlantic Corneliu Antoniu. Nu demult, apăruse zvonul că ar fi decedat, iar incomodul poet, exploziv, vehement, dezamăgit uneori de ”viteza” lentă a concitadinilor săi, se lupta de fapt dureros cu boala care îi răpea puterile, fusese chiar re-operat, dar de fapt ”naviga încă”... 

Cu desfășurări incredibile în țară și în străinătate, era craioveanul care a întemeiat la Galați ceea ce alți gălățeni nu cutezaseră și nu izbutiseră: prima filială a Uniunii Scriitorilor din România, ba chiar pentru două orașe, Galați și Brăila: numeroasa Filială a USR Sud-Est! După Revoluție, fostul marinar pe navele flotei de pescuit de pe marele Atlantic, dar și constructor, în țară și în Belgia, fonda, din banii munciți de el în lumea străină, o revistă culturală particulară, care avea să devină un brand complex: revista de cultură ”Antares”, publicație sub egida Uniunii Scriitorilor din România, bugetată apoi de edili și iar lăsată pe cheltuiala fondatorului și a unor prieteni scriitori. Revistă denumită după numele celei mai strălucitoare stea din constelația Scorpion. Același nume îl va purta și editura Fundației Antares, al cărei director și fondator a fost, precum și Festivalul internațional ”Serile de poezie ale revistei Antares”, pe care l-a inițiat, cu oaspeți, unii călătorind aici an de an, din Europa, Israel, Egipt ori tocmai din America de Sud. Cu o culegere în mai multe limbi, la fiece ediție a festivalului care se desfășura, cu sprijinul Primăriei Galați și al Consiliului Județean Brăila, itinerant în porturile Galați, Brăila, Isaccea și Sulina. A înființat premii, care ajungeau la scriitori din țară și din străinătate, precum cel de rezonanță veche, tracică, Ordinul Internațional al Cavalerilor Danubieni, începând cu ´97, turnat în aur. Greu de recompus, în continuare, acel mozaic cultural, deseori în pericolul de a nu primi finanțarea la timp pentru a primi păsările călătoare ale poeziei venite din lume, iar acum amânat de pandemie. Reconfirmat în cinul de președinte al Filialei Uniunii Scriitorilor din România, a primit numeroase premii naționale și a fost invitat la festivaluri naționale și internaționale. A scris poezie, pusă și pe portativ, publicată în volum, în reviste sau chiar pentru public on line,  a publicat roman, eseuri, filipice. 

Născut în 1940, primul an de război, supărător pentru mulți, cu un curaj fără centură de siguranță, chiar și-a aruncat carnetul PCR pe vremea când era director de cinematograf, a fost arestat în ´87, în urma unei greve a foamei pentru drepturile omului, nemaifiind angajat. A cerut, în 1990, azil politic în Belgia, s-a reîntors în țară, la Galați, în 1996, ”aprinzând” Antaresul. Licenţiat în Filosofie al Universităţii „Dunărea de Jos”, decorat în 2004 cu Meritul Cultural în rang de Cavaler, a fost numit Cetăţean de Onoare al municipiului Galaţi.

A făcut de toate în viață, cum nu te aștepți: a fost şef de staţie meteo, muncitor, maistru, diriginte de  şantier de construcții… A debutat în revista culturală ”Tomis”, în ´65, cu poezia ”Muzeum”, și editorial în ´78, cu volumul „Ascunsa ninsoare”,  la prestigioasa Editură ”Cartea Românească”.

Branșat la poezia epocii actuale, trecut în dicționare, criticul literar și prozatorul Andrei Grigor (alias prof. Nicolae Ioana) îl descrie în ”Dicționarul general al literaturii române” drept ”un elegiac modern  care consolidează generația șaptezecistă în dimensiunea ei reflexivă.” Regretatul critic gălățean Viorel Ștefănescu îl descria în volumul ”Filografii”: ”Personalitatea puternică și atitudinile sale, nu de puține ori radicale, precum și limba șfichiuitoare care nu prea iartă prostia, mediocritatea, imposture și alte tare omenești, fac din Antoniu o persoană publică incomodă”, în același timp însă, ”omul e sensibil la valoare, iar atunci când decelează e în stare de toleranță, de o generozitate și chiar tandrețe manifestă, pe care altminteri nu i le bănuiești.” Rămâne chiar și în amintirea celor care nu l-au ”văzut”!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.