Jump to content

Zona Galați - Brăila, investiţii finanţate prin PNRR


Recommended Posts

Preşedinţii CJ Brăila şi CJ Galaţi afirmă, într-o scrisoare deschisă, că regiunea cu o populaţie de aproape un milion de oameni este ignorată în PNRR

Preşedinţii Consiliilor Judeţene din Brăila şi Galaţi afirmă, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Florin Cîţu, vice-premierului Dan Barna şi liderului PNL, Ludovic Orban, dar şi în atenţia miniştrilor Transporturilor, al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, că regiunea Galaţi-Brăila, "a doua aglomerare urbană după Bucureşti", care are o populaţie de aproape un milion de oameni, este ignorată de către Guvern. "Incompetenţa profundă de care a dat dovadă Guvernul României în scrierea Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă este inacceptabilă, mai ales când distribuirea fondurilor şi aprobarea proiectelor stau în pixul lacom al unui ministru", susţin cei doi.

În scrisoarea deschisă, cei doi şefi de Consiliu Judeţean critică faptul că cele mai mari porturi dunărene de pe teritoriul României, Galaţiul şi Brăila, au fost excluse din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, ceea ce va accentua decalajul zonei în comparaţie cu celelalte regiuni.

"Asistăm cu stupoare la această «dezvoltare a României», aşa cum arată ea din perspectiva Guvernului. O «dezvoltare» discreţionară, criteriul politic fiind baza împărţirii sumelor şi proiectelor de dezvoltare pentru judeţe, în fond o marginalizare a sud-estului României (zona Galaţi-Brăila). Şi în această parte a ţării investiţiile cuprinse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt infime comparativ cu alte regiuni. Astfel, noi, Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, şi Francisk Iulian Chiriac, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, tragem un semnal de alarmă cu privire la modul în care Guvernul înţelege să dezvolte regiunile, iar excluderea unei aglomerări urbane de aproape un milion de locuitori de la şansa finanţării şi a creşterii durabile este inadmisibilă, riscându-se astfel o izolare economică şi socială a zonei", se arată în scrisoarea deschisă.

Totodată, Fotea şi Chirac solicită imperios ca proiectele zonei Brăila-Galaţi să fie prioritizate, iar finanţarea să se facă pe măsura importanţei şi necesităţii acestora, nicidecum pe baza culorii politice a aleşilor locali.

"Cele opt proiecte pe care Brăila le-a trimis (infrastructură rutieră judeţeană, spitalul judeţean, sală polivalentă, reabilitarea sediului Facultăţii de Inginerie) în valoare de 80 de milioane de euro nu se regăsesc în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Mai mult, în P.N.R.R. nu se regăseşte nici finanţarea drumurilor expres Brăila-Buzău, Brăila-Focşani şi nici a spitalului regional Galaţi-Brăila. Consiliul Judeţean Galaţi a trimis spre finanţare prin P.N.R.R. proiecte pe sănătate în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro. De asemenea, drumul expres Galaţi-Tecuci-Tişiţa, o investiţie cu o valoare de aproximativ 100 de milioane de euro, nu este trecut în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Toate tronsoanele amintite mai sus sunt extrem de importante pentru atragerea investiţiilor în această zonă a ţării", susţin cei doi.

Semnatarii scrisorii atrag atenţia că proiectele sunt importante nu doar pentru locuitorii zonei Galaţi-Brăila, ci pentru întreaga regiune de sud-est a ţării şi, mai ales, pentru conectarea Moldovei, Munteniei şi Dobrogei.

"Atragem atenţia asupra faptului că şi brăilenii şi gălăţenii au dreptul să beneficieze de aceste fonduri, în aceeaşi măsură cu arădenii sau clujenii. Nu vom plăti şi noi rambursarea împrumutului pe care Guvernul îl va face pentru proiectele P.N.N.R? Guvernul trebuie să dea dovadă de maturitate politică şi administrativă, tratând cu respect aceşti aproape un milion de oameni care trăiesc în regiunea noastră şi care plătesc taxe şi impozite. În numele a aproape un milion de oameni, vă cerem să nu excludeţi aceasta zonă din planul major de investiţii cu finanţare prin P.N.R.R. Incompetenţa profundă de care a dat dovadă Guvernul României în scrierea Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă este inacceptabilă, mai ales când distribuirea fondurilor şi aprobarea proiectelor stau în pixul lacom al unui ministru", se mai arată în scrisoarea deschisă.

news.ro

Link to comment
Share on other sites

Zona Galați - Brăila, fără noi investiţii majore. Scrisoare deschisă către guvern, pe tema PNRR

Președintele Consiliului Județean (CJ) Galați, Costel Fotea, împreună cu omologul său brăilean, Francisk Chiriac, au înaintat, vineri, 28 mai, o scrisoare deschisă către Camera Deputaților și Guvernul României. În document, cei doi lideri social-democrați apreciază că regiunea Galați-Brăila, a doua aglomerare urbană după București, cu o populație de aproape un milion de oameni, este ignorată de către Guvern. Mai exact, cele mai mari porturi dunărene de pe teritoriul României ar fi fost excluse din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ceea ce va accentua decalajul zonei în comparație cu celelalte regiuni aşe ţării, atrăgându-se atenția asupra riscului de izolare economică și socială. Cei doi președinți de CJ solicită imperios ca proiectele zonei Brăila-Galați să fie prioritizate, iar finanțarea să se facă pe măsura importanței și necesității acestora, nicidecum pe baza culorii politice a aleșilor locali.

În documentul primit la redacție, se menționează faptul că în PNRR nu se regăsește finanțarea drumurilor expres Brăila - Buzău, Brăila - Focșani și nici a spitalului regional Galați - Brăila. "Consiliul Județean Galați a trimis spre finanțare prin PNRR proiecte pe sănătate în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro. De asemenea, drumul expres Galați - Tecuci - Tișița, o investiție cu o valoare de aproximativ 100 milioane de euro, nu este cuprins în Planul Național de Redresare și Reziliență. Toate tronsoanele amintite mai sus sunt extrem de importante pentru atragerea investiţiilor în această zonă a ţării. Proiectele sunt importante nu doar pentru locuitorii zonei Galați - Brăila, ci pentru întreaga regiune de sud-est a țării şi, mai ales, pentru conectarea Moldovei, Munteniei și Dobrogei", se mai arată în scrisoarea deschisă semnată de Costel Fotea și Francisk Chiriac.

"Guvernul trebuie să dea dovadă de maturitate politică şi administrativă, tratând cu respect acești aproape un milion de oameni care trăiesc în regiunea noastră şi care plătesc taxe și impozite. În numele a aproape un milion de oameni, vă cerem să nu excludeți aceasta zonă din planul major de investiţii cu finanțare prin PNRR", au conchis semnatarii documentului, înaintat, spre știință, și Ministerului Integrării și Fondurilor Europene, precum și Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Ce ar putea câştiga municipiul Galaţi din PNRR

Construcţia unui nou spital municipal, consolidarea falezei inferioare a Dunării şi supraînălţarea digului de protecţie, achiziţia de mijloace de transport public electrice, modernizarea arterei George Coşbuc, extinderea, modernizarea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare, construirea de parcaje subterane/ supraterane, consolidarea Palatului "Simion Gheorghiu" sunt printre cele mai importante investiţii care s-ar putea realiza în municipiul Galaţi cu finanţare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Toate acestea se regăsesc între cele 70 de proiecte, în valoare totală de 2.438.888.680 de lei, pe care Primăria municipiului Galaţi le-a transmis pentru finanţare prin cei şase piloni ai PNRR. Lista ne-a fost pusă la dispoziţie la solicitarea noastră, în urma discuţiilor care au avut loc în şedinţa de joi a Consiliului Local.

Discuţia a pornit de la un proiect de transparenţă decizională depus de USR PLUS, moment în care primarul Ionuţ Pucheanu i-a întrebat pe consilierii acestui partid dacă au cumva vreo "intrare" la ministrul Investiţiilor şi proiectelor europene, Cristian Ghinea: "Poate deschide uşa autorităţilor locale. Uitaţi-vă pe PNRR! Din 30 miliarde de euro, aveţi idee cât revine efectiv Galaţiului, la nivel de promisiune? 18 milioane de euro! Faceţi o socoteală cam cât la sută înseamnă!".
Preşedintele de şedinţă, consilierul USR PLUS Daniel Zinica, a încercat să arate că se dezvoltă Podul peste Dunăre de la Brăila, începe construcţia drumului expres Galaţi - Brăila, a marii centuri ocolitoare, dar primarul i-a replicat că acestea nu sunt finanţate prin PNRR. "Deşi au fost trimise multe zeci de proiecte, vă spun de pe acum: n-avem absolut niciul! Nu doar Galaţiul, ci toată Moldova! În afară de spitalul de la Focşani, în toată Moldova nu veţi mai găsi nimic! Tot ce se face, se face în Ardeal! În PNRR sau pe bugetul naţional aţi auzit de vreun proiect pentru Galaţi? Eu, unul, nu am auzit! Tot ceea ce facem în momentul de faţă e pe o luptă de gherilă şi un zbor pe sub radar pe care îl fac eu şi city managerul pe la Bucureşti, pentru a mai ciupi nişte bănuţi!", a spus Pucheanu.
Edilul-şef a ţinut să puncteze că, în ultimii cinci ani, Galaţiul a devenit a cincea municipalitate la nivel naţional la atragerea de fonduri europene - 203,5 milioane de euro. Consilierul local PACT, Doru Căstăian, a replicat că nici pe vremea când USR PLUS nu era la guvernare nu s-au făcut multe, dovadă că şi acum avem drumuri naţionale care arată precum cele judeţene. Iar primarul a dezvăluit de ce: "Ştiţi de ce nu s-a făcut? Pentru că, din păcate, politica în zona asta s-a gândit aşa: dacă eu ajut, o să iasă ala cu un superscor la alegerile următoare. În cel mai bun caz, nu s-au băgat deloc! Partea reală a fost aşa: «Ce proiecte are? Uită de ele! Lasă-le! Unde avem primari? Bagă acolo!». Dacă am înţelege cu toţii să tragem la aceeaşi căruţă, eu cred că lumea n-ar mai pleca din oraş!".

Lista proiectelor propuse spre finanţare prin PNRR de Primăria municipiului Galaţi se întinde pe 11 pagini. Documentul cuprinde 70 de proiecte, împărţite pe fiecare din cei şase piloni ai Planului. Dintre cele mai importante sume şi investiţii, nominalizăm: construcţia unui nou spital municipal (300.000.000 de lei), consolidarea falezei inferioare a Dunării şi supraînălţarea digului de protecţie (98.000.000 de lei), achiziţia de mijloace de transport public electrice (150.000.000 de lei), modernizarea arterei George Coşbuc (132.000.000 de lei), extinderea, modernizarea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare în municipiul Galaţi (344.000.000 de lei), construirea de parcaje subterane/ supraterane (30.000.000 de lei), dar şi consolidarea şi creşterea eficienţei energetice a Palatului Gheorghiu (22.000.000 de lei).

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Județul Galați trebuie să-şi reducă amprenta de carbon

Conform informațiilor publicate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), analiza Comisiei Europene cu referire la orientarea investițiilor pentru fondul de tranziție justă 2021-2027 a identificat șase teritorii (județe) afectate în mod semnificativ de tranziția către o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de gaze cu efect de seră: Hunedoara, Gorj, Galați, Mureș, Prahova și Dolj.

În plus, numărul companiilor active a scăzut în toate cele șase județe cu aproximativ 10 la sută în perioada 2010-2018. Investițiile brute în active corporale sunt astăzi sub nivelul anului 2008, cu o scădere semnificativă a industriei miniere și o creștere nesemnificativă a industriilor grele.

Densitatea IMM-urilor la 100 de locuitori este deosebit de scăzută (Mureș: 2,38; Galați: 2,26; Prahova: 2,23; Dolj 2,21; Gorj 1,85; Hunedoara: 2,17), în comparație cu cele mai performante județe din punct de vedere antreprenorial (Ilfov: 4,71; Timiș: 3,32 și București: 5,99). Aceste cifre demonstrează nivelul scăzut al abilităților de antreprenoriat din aceste județe.

Programul Operațional Tranziție Justă (POTJ) 2021-2027, prin care se dorește implementarea investițiilor necesare, are o alocare orientativă pentru România de aproximativ 1,947 miliarde de euro, din care 0,834 miliarde de euro din cadrul financiar multianual (CFM) și 1,113 miliarde de euro din instrumentul de redresare Next Generation EU (NGEU), la care se adaugă cofinanțarea națională.

În luna iulie a acestui an, România a transmis Comisiei Europene planurile teritoriale (județene) pentru o tranziție justă, în care se identifică soluțiile pentru depășirea provocărilor locale în materie de mediu, dar și sociale și economice. Astfel, județul Galați este, în prezent, al doilea din țară din punct de vedere al emisiilor din instalațiile de mare ardere (EU ETS), având un grad ridicat de dependență economică în raport cu industria prelucrătoare, în special cea siderurgică și cea navală. Mai mult, există un număr important de locuri de muncă în domeniile economice mari consumatoare de energie pe bază de combustibili fosili, fără ca mediul de afaceri local să aibă capacitatea de a atenua impactul social al procesului de tranziție către energia verde.

MIPE a organizat, pentru fiecare dintre cele șase județe selectate, un grup de lucru pentru elaborarea planurilor teritoriale județene. Astfel, a fost selectată o coordonare multi-nivel a acestor grupuri de lucru, de la MIPE național, ADR regional și până la consiliile județene (CJ), în plan local.

Datele prezentate recent de CJ Galați identifică tehnologii actuale în domeniile siderurgic și naval neconforme cu obiectivele de emisii de dioxid de carbon, mai ales cu cele aplicabile începând cu anul 2030. Din acest punct de vedere, conform planului teritorial, reducerea amprentei de carbon implică atât un plan de investiții necesar pentru producerea de oțel "verde", cât și găsirea soluțiilor tehnologice pentru construcții navale neutre din punct de vedere climatic, incluzând aici atât tipul de motorizare, dar și soluțiile de stocare la bord a combustibililor.

Recent, aşa cum a prezentat cotidianul nostru, Consiliul Județean Galați și Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR) au încheiat un parteneriat de cooperare, pentru a sprijini IMM-urile gălățene în accesarea de fonduri europene, în cadrul Mecanismului de Tranziție Justă.
De menționat ar fi, că pe lângă schema de fonduri nerambursabile ce poate fi accesată în cadrul POTJ 2021-2027, proiectele pot fi finanțate atât prin Pilonul II, o schemă specifică din cadrul programului InvestEU, destinat mediului privat, dar și prin Pilonul III, o facilitate de împrumut pentru sectorul public, în ambele situații fiind vorba despre împrumuturi accesate prin Banca Europeană de Investiții.

În fine, MIPE anunță că POTJ nu va prevede alocări totale dedicate sau priorități pentru fiecare județ, alocarea disponibilă în cadrul apelurilor de proiecte fiind accesibilă tuturor celor șase județe, pentru evitarea situațiilor de "canibalizare" a finanțărilor de către un singur teritoriu mai dezvoltat în detrimentul altuia cu o capacitate administrativă mai redusă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Potop de proiecte cu finanţare prin PNRR, la votul consilierilor locali

Nu mai puţin de 50 de proiecte de hotărâre au fost introduse suplimentar pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Local - aflată în desfăşurare în acest moment - la propunerea primarului Ionuţ Pucheanu, cu acordul aleşilor locali.  Dintre cele 50, 47 de proiecte vizează aprobarea indicatorilor tehnico-economici şi a depunerii pentru finanţare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 5 - Valul Renovării. Deciziile trebuie luate urgent pentru ca, pe 1 aprilie 2022, municipalitatea să aibă toate formalităţile în regulă şi să poată depune actele pentru a solicita finanţare. Principiul de acordare este "primul venit, primul servit".

Cele mai multe dintre proiecte au ca obiectiv renovarea energetică a unor imobile importante: şcoli, licee şi grădiniţe, Teatrul Dramatic, Policlinica cu Plată, Sala Sporturilor, Arena de Box, fostele cinematografe Dacia, „Flacăra” şi „Ţiglina”, dar şi a Palatului „Gheorghiu”.

În acest moment, ordinea de zi numără 160 de proiecte de hotărâre, pe care aleşii trebuie să le dezbată şi voteze.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Municipiul Galaţi va depune 47 de proiecte pe PNRR, în valoare de 60 milioane euro

Record de proiecte la şedinţa Consiliului Local Galaţi de astăzi, miercuri, 30 martie 2022. Nu mai puţin de 160 de proiecte se află pe ordinea de zi, iar pentru multe dintre acestea municipalitatea îşi doreşte să obţină fonduri în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Astfel, în urma votului consilierilor locali, municipiul Galaţi va depune 47 de proiecte pentru finanţare în cadrul PNRR, în valoare estimată de 60 de milioane de euro. Multe vizează reabilitarea a diverse obiective, după cum urmează:

- Renovarea energetica Centru medical de permanenta, Micro 20, strada Furnalistilor SC38)
- Renovarea integrata a imobilului din strada Eroilor nr. 28
- Renovarea energetica - Reabilitarea si modernizare sala de sport Liceul Tehnologic General de Marina Nicolae Dumitrescu Maican
- Renovarea energetica a Gradinitei cu Program Prelungit Nr. 1
- Renovare energetica - Reabilitare imobil Strada Saturn nr. 6A - Cresa copii
- Renovarea energetica a Imobilului din Str. Gheorghe Asachi, nr 2A
- Renovarea energetica a Gradinitei cu Program Prelungit "Licurici"
- Renovarea energetica - Amenajare imobil Str. 1 Decembrie 1918, nr. 25
- Renovarea energetica a Gradinitei cu Program Normal Nr.12
- Renovarea integrata - Reabilitare imobil str. Basarabiei nr. 4
- Renovarea integrata a imobilului din str. Traian nr. 246 (Gospodarire Urbana)
- Renovarea integrata a Scolii Gimnaziale nr. 20
- Renovarea energetica a Gradinitei cu Program Prelungit "Voinicelul"
- Renovarea energetica a Gradinitei cu Program Prelungit Nr. 36
- Renovarea integrata a imobilului din str. Traian, nr. 254, Corp C3 (Politia Locala)
- Renovare integrata - Consolidare corp C2 Scoala Gimnaziala nr.17, str. Costache Conachi nr. 2B
- Renovare integrata Colegiul Elena Doamna - Camin Internat
- Renovare integrata - Consolidare Gradinita cu program normal Ioan Nenitescu
- Renovarea energetica a imobilului din str. Fraternitatii nr. 1
- Renovarea energetica a imobilului din str. Henri Coanda, nr. 7 (fost cinematograf Flacara)
- Renovarea energetica a imobilului din str. Otelarilor, nr. 1
- Renovarea integrata a Teatrului Dramatic "Fani Tardini"
- Renovarea energetica a Gradinitei cu Program Prelungit "Mugurel"
- Renovare integrata - Consolidare sali de clasa Colegiul National "Vasile Alecsandri"
- Renovare integrata a Gradinitei cu Program Prelungit "Elena Doamna"
- Renovarea energetica a imobilului din strada Brailei, Nr. 165 (fost cinematograf "Tiglina")
- Renovare energetica - Caminul pentru Persoane Varstnice "Stefan cel Mare si Sfant" Galati, str. Traian nr. 203 Corp C6
- Renovarea energetica a Gradinitei cu Program Prelungit Nr. 56
- Renovare integrata - Reabilitare imobil situat in Galati str. Domneasca nr. 24
- Renovarea integrata a imobilului din str. Domneasca nr. 90 (Policlinica)
- Renovare energetica a Scolii Gimnaziale nr. 24
- Renovarea energetica a imobilului din str. Mihai Bravu nr. 3 - Arena de Box Vasile Lehadus
- Renovarea energetica a scolii Gimnaziale Dan Barbilian"
- Renovarea energetica a Salii Sporturilor
- Renovarea integrata a Gradinitei cu Program Normal "Tweety"
- Renovarea energetica a imobilului din str. Calugareni, nr. 16A
- Renovare energetica Colegiul de Industrie Alimentara Elena Doamna - Atelier si Corp Scoala
- Renovarea energetica a imobilului din str. Maior Iancu Fotea, nr. 6
- Renovarea energetica a Gradinitei cu Program Prelungit nr. 47
- Renovarea energetica a imobilului din Str. Basarabiei, nr. 121E
- Renovarea energetica a Gradinitei cu Program Prelungit Nr. 39
- Renovarea energetica a imobilului din b-dul Dunarea, nr. 90A
- Renovarea energetica a imobilului din str. Camil Ressu, nr. 3-A
- Renovarea energetica a imobilului din str. Gh. Asachi Micro 16
- Renovarea integrata a blocului N6, str. Domneasca, nr. 16, Centru, Asociatia de proprietari nr. 104
- Renovarea energetica a Spitalului de Psihiatrie Elisabeta Doamna Galati, Corpul C20
- Renovarea integrata a Spitalului de Psihiatrie Elisabeta Doamna Galati, Corpurile C18, C19.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Pentru ce obiective a cerut Primăria Galaţi 42 de milioane de euro în cadrul PNRR

Printr-un comunicat de presă, Primăria municipiului Galați informează că a depus, într-o primă fază, pentru finanțare în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), 39 de proiecte ce vizează renovarea și/sau consolidarea unor foste cinematografe, a Palatului Simion Gheorghiu, a fostului centru de recoltare din Țiglina, a clădirii din strada 1 Decembrie 1918 nr. 25, precum și a multor unități de învățământ.

„Valoarea estimată a acestor prime proiecte este de peste 42 de milioane de euro și urmează etapa de evaluare la autoritatea de management. În paralel vom derula toate procedurile necesare pentru ca atunci când vom obține finanțări, lucrările să poată demara foarte repede. Continuăm astfel obiectivul de modernizarea și dezvoltare a orașului cu finanțare europeană”, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

„Primăria continuă astfel amplul program de modernizarea unităților de învățământ din oraș, aproape 20 dintre proiecte fiind pentru renovări de grădinițe și școli. De asemenea, un proiect vizează consolidarea și eficientizarea  Palatului Simion Gheorghiu, din zona centrală a orașului”, se precizează în comunicat.

Alte trei proiecte presupun renovarea energetică a fostelor cinematografe „Țiglina”, „Dacia” și „Flacăra”. În plus, imobilul fostului de centru de recoltare din Țiglina – strada Saturn 6A este vizat pentru înființarea pe viitor a unei creșe. Mai mult, Primăria dorește amenajarea clădirii din strada 1 Decembrie 1918 nr. 25 (corp Liceu Aurel Vlaicu), astfel încât în acest loc să se poată desfășura activitatea de emitere a cărților de identitate, pașapoarte, înmatriculări și permise de conducere, într-o zonă accesibilă a orașului, unde va fi amenajată și o parcare.

Alte proiecte au în vedere Teatrul Dramatic, Sala Sporturilor, Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, Spitalul de Psihiatrie, Arena de box etc. Economia energetică estimată pentru aceste clădiri va fi între 30 și 60%.

„Sunt primele proiecte depuse în cadrul PNRR pentru că în scurt timp Primăria municipiului Galați va depune o altă serie de proiecte privind consolidarea și eficientizarea energetică a blocurilor de locuințe, unde asociațiile au dorit să vină în parteneriat cu municipalitatea”, se precizează în comunicat.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Noi fonduri europene pentru zeci de localități gălățene

La cât de multe sunt de făcut prin localitățile Galațiului, oricât de mulți bani ar veni par că tot nu ar ajunge. Peste 160 de milioane de lei, bani europeni, vin să mai finanțeze 51 de proiecte din întreg județului, pe lângă cele deja demarate.

Conform anunțului făcut astăzi de Ministerul Dezvoltării, pentru Fondul Local au fost aprobate la nivel național 1.062 de noi proiecte, în valoare totală de 3,8 miliarde lei, pentru care au depus cereri de finanțare 761 de unități administrativ-teritoriale. „Proiectele vizează realizarea de sisteme inteligente de management local, piste pentru biciclete, achiziționarea de mijloace de transport electrice și stații de reîncărcare pentru autovehicule electrice, construirea de locuințe pentru tineri și de serviciu pentru specialiști, precum și realizarea documentațiilor de amenajarea teritoriului și planificarea urbană”, susține ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

În cazul nostru, principalele proiecte finanțate sunt:

61 de milioane lei pentru achiziția de autobuze nepoluante – electrice , 20 bucăți de 12 m lungime și a unui microbuz nepoluant (municipiul Galați);

11 milioane lei pentru modernizarea transportului public local prin achiziția de autobuze la nivelul zonei periurbane Tecuci;

11 milioane lei pentru Extinderea Sistemului Inteligent de Management al Traficului – includerea intersecțiilor aflate pe str Traian (pe segmentul cuprins între str. Tecuci și str. Cetățianu Ioan) din municipiul Galați;

8,6 milioane lei pentru construirea de locuințe nZEB plus pentru tineri la nivelul Municipiului Tecuci;

5,1 milioane lei pentru creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei la imobilul școlar și grădinița orașului Berești;

4,3 milioane lei pentru achiziționare microbuze electrice în cadrul parteneriatului dintre comuna Suceveni, comuna Vlădești și comuna Bălăbănești;

3,8 milioane lei pentru creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei la imobilul Liceului Tehnologic „Paul Bujor” din Berești;

2,7 milioane lei pentru achizitionare microbuze electrice în cadrul parteneriatului dintre comuna Smulți și comuna Vârlezi;

2,5 milioane lei pentru Sistem Inteligent de Management al Traficului la nivelul Municipiului Tecuci;

2,5 milioane lei pentru dezvoltarea sistemului de management local prin implementarea unor infrastructuri inteligente la nivelul orașului Berești.

Noroc cu fondurile europene, altfel multe din aceste comunități (și altele care au accesat fonduri mai mici) încă mai așteptau liderul providențial care „să-i scoată din noroaie”!

antidotul.ro

Link to comment
Share on other sites

13 proiecte de 33,3 milioane de euro aprobate prin PNRR, pentru obiective importante din Galați

Primăria municipiului Galați informează că un număr de 13 proiecte, în valoare de 33,3 milioane de euro, ce presupun achiziția a 20 de autobuze electrice, construirea unei noi creșe și renovarea mai multor blocuri au fost aprobate până acum în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. Astfel, 11 proiecte vor primi finanțare, iar două se află deja în implementare.

Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați: „Continuăm să atragem bani europeni pentru modernizarea și dezvoltarea orașului. Mă bucur că avem aprobate prin PNRR deja 13 proiecte ce vizează obiective importante pentru oraș și gălățeni: noi mijloace de transport nepoluante, o nouă creșă, dar și renovarea unor blocuri unde asociațiile au venit în parteneriat cu noi”.

Cele 11 proiecte aprobate pentru finanțare sunt în valoare de 28,9 milioane de euro. Astfel, pe Componenta 10 Mobilitate urbană verde, municipiul Galați  va primi o finanțare în valoare de 14,7 milioane de euro pentru achiziția unui număr de 20 de autobuze electrice și a unui microbuz nepoluant (proiect în parteneriat cu comuna Vânători) și 2,5 milioane de euro pentru extinderea Sistemului inteligent de management al traficului (includerea intersecțiilor aflate pe str. Traian, pe segmentul cuprins între str. Tecuci și str. Cetățianul Ioan).

În plus, municipalitatea urmează să primească finanțare și pentru construirea și echiparea unei creșe, pe strada Tunelului nr. 4, proiect în valoare de 2,4 milioane euro, pe Componenta C15.

De asemenea, pe Componenta 5, opt blocuri vor primi finanțare pentru renovare energetică, în valoare totală de  9,1 milioane de euro. Este vorba despre: bloc A, str. Domnească, nr 20, Centru, Asociația de proprietari nr. 110; bloc B, str. Domnească, nr 17, Centru, Asociația de proprietari nr. 110; bloc B7, str Petru Rareș, nr 12, Mazepa I, Asociația de proprietari nr. 151; bloc C6, str Petru Rareș, nr 16, Mazepa I, Asociația de proprietari nr. 151; bloc C7, str. Petru Rareș, nr 18, Mazepa I, Asociația de proprietari nr. 151; bloc C8, str. Al. Lăpușneanu, nr 39, Mazepa I, Asociația de proprietari nr. 151; bloc D1 Sc 1, 2, str Furnaliștilor, nr 4, Micro 20, Asociația de proprietari nr. 502; bloc E, str. Domnească, nr 18, Centru, Asociația de proprietari nr. 110.

La aceste 11 proiecte aprobate, se adaugă cele două proiecte aflate deja în implementare, cu finanțare obținută prin PNRR: proiectul privind renovarea Teatrului Dramatic „Fani Tardini” – 3,6 milioane de euro și proiectul pentru elaborarea documentației Planului de urbanism general – 769.930 euro.

Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați

Link to comment
Share on other sites

Finanțări europene de 102 milioane de lei aprobate pentru județul Galaţi

Miercuri, 19 octombrie, Ministerul Dezvoltării a anunțat finanțarea a 1.496 de investiții în 1.149 de localități din România, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Proiectele au fost depuse în cadrul primei runde de atragere de fonduri pe componentele Valul Renovării și Fondul Local din PNRR și totalizează aproape 7,127 miliarde de lei.

În județul Galați, cele 48 de proiecte aprobate în unitățile administrativ-teritoriale, excepție făcând municipiul reședință de județ, tratat într-un articol separat, totalizează puțin peste 102 milioane de lei. La acestea, putem adăuga și investiția avută în vedere de Consiliul Județean (CJ) Galați, de eficientizare energetică a clădirii principale a Complexului Muzeal de Științele Naturii, inclusiv prin montarea de sisteme de producere a energiei verzi, în cadrul unei proiect de aproximativ 15 milioane de lei, deja menționată în paginile cotidianului nostru. În plus, tot în cadrul unui proiect depus de CJ a fost aprobată și renovarea energetică a Corpului A al Bibliotecii Județene "V.A. Urechia" Galați, precum și elaborarea Planului Urbanistic Zonal pentru Aeroportul Regional Galați-Brăila și obiectivele complementare aferente conexiunilor rutiere ale acestuia pe teritoriul comunelor Șendreni, Braniștea, Schela și al municipiului Galați. Cele două proiecte totalizează peste 8 milioane de lei, inclusiv TVA.

Proiecte de 26 de milioane de lei la Tecuci și de 14 milioane de lei în Berești 

În rest, comuna Smârdan conduce în topul celor mai numeroase proiecte aprobate deja, cu finanțare prin PNRR, cinci la număr, valoarea acestora fiind de circa 2,27 milioane de lei, printre care și reabilitarea moderată a Grădiniței Nr. 1 din cadrul Școlii "Sfânta Parascheva". La Berești, cele patru proiecte aprobate însumează peste 14 milioane de lei, inclusiv pentru renovarea și gestionarea inteligentă a energiei și a imobilelor din oraș ce găzduiesc școala și grădinița, doar această investiție fiind evaluată la circa 6,1 milioane de lei. Nu în ultimul rând, în municipiul Tecuci vor fi realizate trei proiecte cu finanțare prin PNRR, printre care achiziționarea de autobuze pentru zona periurbană, în valoare de 13,15 milioane de lei, dar și construirea unor locuințe nZEB plus pentru tineri, investiție de circa 10,25 milioane de lei.
Altfel, comunelor Poiana, Gohor, Rediu, Tudor Vladimirescu, Costache Negri, Corod, Matca și Cudalbi le-au fost admise la finanțare câte două proiecte, în vreme ce alte 18 comune (Suceveni, Smulți, Vânători, Nicorești, Ghidigeni, Cosmești, Drăgușeni, Buciumeni, Slobozia Conachi, Independența, Braniștea, Schela, Băleni, Negrilești, Suhurlui, Drăgănești, Valea Mărului, Scânteiești) și orașul Târgu Bujor vor beneficia de câte un proiect aprobat deja în cadrul PNRR. De menționat că achiziționarea de microbuze electrice pentru transportul elevilor a revenit primelor două comune din lista de mai sus, în asociere cu vecinii de Vlădești și Bălăbănești și, respectiv, de la Vârlezi, cele două achiziții totalizând aproape 8,34 milioane de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Câți bani europeni a câștigat municipiul Galați în cele 13 proiecte aprobate prin PNRR

Achiziția a 20 de autobuze electrice și a unui microbuz, extinderea sistemului inteligent de management al traficului, construirea unei noi creșe și renovarea mai multor blocuri sunt câteva dintre cele mai importante proiecte care i-au fost aprobate până acum municipiului Galați, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Acestora li se adaugă proiectele privind renovarea Teatrului Dramatic "Fani Tardini" și elaborarea documentației Planului de urbanism general, pentru care municipalitatea a obținut deja finanțare.

Printr-un comunicat de presă, Primăria municipiului Galați informează că un număr de 13 proiecte, în valoare de 33,3 milioane de euro, ce presupun achiziția a 20 de autobuze electrice, construirea unei noi creșe și renovarea mai multor blocuri au fost aprobate până acum în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. Astfel, 11 proiecte vor primi finanțare, iar două se află deja în implementare.

Cele 11 proiecte aprobate pentru finanțare sunt în valoare de 28,9 milioane de euro. Astfel, pe Componenta 10 Mobilitate urbană verde, municipiul Galați va primi o finanțare în valoare de 14,7 milioane de euro pentru achiziția unui număr de 20 de autobuze electrice și a unui microbuz nepoluant (proiect în parteneriat cu comuna Vânători) și 2,5 milioane de euro pentru extinderea Sistemului inteligent de management al traficului (includerea intersecțiilor aflate pe strada Traian, pe segmentul cuprins între strada Tecuci și strada Cetățianu Ioan).

În plus, municipalitatea urmează să primească finanțare și pentru construirea și echiparea unei creșe, pe strada Tunelului nr. 4, proiect în valoare de 2,4 milioane euro, pe Componenta C15.

De asemenea, pe Componenta 5, opt blocuri vor primi finanțare pentru renovare energetică, în valoare totală de 9,1 milioane de euro. Este vorba despre: bloc A, strada Domnească nr. 20, Centru, Asociația de proprietari nr. 110; bloc B, strada Domnească nr. 17, Centru, Asociația de proprietari nr. 110; bloc B7, strada Petru Rareș nr. 12, Mazepa I, Asociația de proprietari nr. 151; bloc C6, strada Petru Rareș nr. 16, Mazepa I, Asociația de proprietari nr. 151; bloc C7, strada Petru Rareș nr. 18, Mazepa I, Asociația de proprietari nr. 151; bloc C8, strada Al. Lăpușneanu nr. 39, Mazepa I, Asociația de proprietari nr. 151; bloc D1, scările 1, 2, strada Furnaliștilor nr. 4, Micro 20, Asociația de proprietari nr. 502; bloc E, strada Domnească nr. 18, Centru, Asociația de proprietari nr. 110.

Celor 11 proiecte nou-aprobate li se adaugă cele două aflate deja în implementare, cu finanțare obținută prin PNRR: proiectul privind renovarea Teatrului Dramatic "Fani Tardini" - 3,6 milioane de euro și proiectul pentru elaborarea documentației Planului de urbanism general - 769.930 de euro.

"Continuăm să atragem bani europeni pentru modernizarea și dezvoltarea orașului. Mă bucur că avem deja aprobate prin PNRR 13 proiecte ce vizează obiective importante pentru oraș și gălățeni: noi mijloace de transport nepoluante, o nouă creșă, dar și renovarea unor blocuri unde asociațiile au venit în parteneriat cu noi", a declarat primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Cinematografele, arena de box și un bloc afectat de explozie vor fi renovate cu bani din PNRR

Fostele cinematografe gălățene „Țiglina” și „Dacia”, Arena de Box „Vasile Lehăduș” și blocul N6 de pe strada Domnească, puternic afectat de explozia care a avut loc în 2020, se numără printre obiectivele care vor fi renovate cu bani din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Ministerul Dezvoltării tocmai a publicat o nouă listă cu proiecte aprobate spre finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Vestea bună este că printre ele se regăsesc 21 de proiecte depuse de Primăria municipiului Galați, investiții a căror valoare totală se ridică la peste 100 de milioane de lei. Astfel, la această dată, municipiul Galați are aprobate în total 34 de proiecte în valoare de 55,3 milioane de euro.

Primul pe lista celor 21 de proiecte aprobate miercuri, 2 noiembrie 2022, este blocul N6 din centrul orașului, care, acum doi ani, a fost zguduit din temelii de o deflagraţie în urma căreia o persoană a decedat şi cinci au fost rănite. Imobilul, situat pe strada Domnească nr. 16 (Asociația de Proprietari nr. 104), va beneficia de renovare integrată - consolidare seismică, reabilitare termică și modernizare – investiție în valoare totală de 23.708.286,60 de lei cu TVA.

Pe listă se mai regăsesc: renovarea energetică a blocului Șoim, de pe strada Fraternității nr. 1, Centru (Asociația de Proprietari nr. 110) – investiție de 1.695.894,76 lei cu TVA; renovarea energetică a blocului E5 de pe strada Constructorilor nr. 25, Țiglina II (Asociația de Proprietari nr. 259) - 8.658.143,21 lei; renovarea energetică a blocului A5, scara 7, strada Brăilei nr. 205, Micro 20 (Asociația de Proprietari nr. 524) - 4.044.266,73 lei; renovarea energetică a blocului G3, strada Roșiori nr. 14, Mazepa I (Asociația de Proprietari nr. 157 bis) - 8.364.563,04 lei; renovarea energetică a blocului G4, strada Brăilei nr. 254, Micro 18 (Asociația de Proprietari nr. 383) - 4.343.130,84 lei; renovarea energetică a blocului D11, scările 1, 2, 3, 4, strada Oțelarilor nr. 17, Micro 19 (Asociația de proprietari nr. 560) - 14.924.155,10 lei.

Grădinițe și Colegiul ”Vasile Alecsandri”

Au fost acceptate la finanțare și instituții de învățământ. Cea mai valoroasă - ”Renovare integrată - Consolidare săli de clasă Colegiul Național «Vasile Alecsandri»” - 23.569.940,25 lei cu TVA. Se mai regăsesc pe listă proiectele: ”Renovare integrată - Consolidare Grădiniță cu Program Normal «Ioan Nenițescu»” - 1.541.829,02 lei; ”Renovare integrată - Consolidare corp C2 Școala Gimnazială Nr. 17, strada Costache Conachi nr. 2B” - 2.918.462,08 lei; ”Renovare energetică Grădinița cu Program Prelungit «Elena Doamna»” - 2.031.910,39 lei și ”Renovare energetică Grădinița cu Program Prelungit Nr. 36” - 3.417.330,46 lei.

Cinematografe

Deși Primăria a solicitat finanțare prin PNRR pentru toate cele trei cinematografe pe care le-a preluat – „Dacia”, „Țiglina” și „Flacăra”, doar două au obținut acum finanțare. Este vorba despre ”Renovarea energetică a imobilului din strada Brăilei nr. 165” (fost cinematograf „Țiglina”) - 2.571.902,03 lei și despre ”Renovarea energetică a imobilului din strada Oțelarilor nr. 11” (fost cinematograf „Dacia”) - 2.133.722,66 lei.

Clădiri publice

Fostul centru de transfuzii din Ţiglina I, strada Saturn nr. 6A, va beneficia de renovare energetică și renovare și va fi transformat în creșă pentru copii, investiție de 3.046.166,76 lei. Au fost acceptate la finanțare și alte clădiri de interes public. Este vorba despre: ”Renovarea integrată a imobilului din strada Traian nr. 254, Corp C3” (sediul Poliției Locală), o investiție de 9.460.222,35 lei, ”Renovare energetică - Căminul pentru Persoane Vârstnice «Ștefan cel Mare și Sfânt» Galați, strada Traian nr. 203 Corp C6” - 6.732.028,54 lei și ”Renovarea energetică a imobilului din strada Mihai Bravu nr. 3 - Arena de Box «Vasile Lehăduș»” - 3.706.013,35 lei.

Primăria va primi bani din PNRR pentru renovarea energetică a unor foste puncte termice – fostul SC 38 din Micro 20, strada Furnaliștilor, transformat în Centru medical de permanență – investiție de 948.060,83 lei; ”Renovarea energetică a imobilului din strada Oltului nr. 17A” - 628.916,27 lei și ”Renovarea energetică a imobilului din strada Nufărului nr. 5A” - 608.296,07 lei.

 Urmează să fie semnate contractele de finanțare pentru toate aceste proiecte aprobate.

Fostele cinematografe gălățene „Țiglina” și „Dacia”, Arena de Box „Vasile Lehăduș” și blocul N6 de pe strada Domnească, puternic afectat de explozia care a avut loc în 2020, se numără printre obiectivele care vor fi renovate cu bani din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Ministerul Dezvoltării tocmai a publicat o nouă listă cu proiecte aprobate spre finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Printre ele se regăsesc 21 de proiecte depuse de Primăria municipiului Galați a căror valoare totală se ridică la peste 100 de milioane de lei. Astfel, la această dată, municipiul Galați are aprobate în total 34 de proiecte în valoare de 55,3 milioane de euro.

Iată lista celor 21 de proiecte aprobate miercuri, 2 noiembrie 2022

1. Renovare integrată a blocului N6, str. Domnească nr.16, Centru, Asociația de Proprietari nr. 104 (23.708.286,60 lei);

2. Renovare energetică, blocul Șoim, str. Fraternității, nr. 1, Centru, Asociația de Proprietari nr. 110 (1.695.894,76 lei);

3. Renovare energetică, blocul E5, str. Constructorilor nr. 25, Țiglina II, Asociația de Proprietari nr. 259 (8.658.143,21 lei);

4. Renovare energetică, blocul A5 scara 7, str. Brăilei, nr. 205, Micro 20, Asociația de Proprietari nr. 524 (4.044.266,73 lei);

5. Renovare energetică, blocul G3, str. Roșiori nr. 14, Mazepa I, Asociația de Proprietari nr. 157bis (8.364.563,04 lei);

6. Renovare energetică, blocul G4, str. Brăilei nr.254 , Micro 18, Asociația de Proprietari nr. 383 (4.343.130,84 lei);

7. Renovare energetică, blocul D11, scara 1, 2, 3, 4, strada Oțelarilor nr 17, Micro 19, Asociația de proprietari nr. 560 (14.924.155,10 lei);

8. Renovare integrată - Consolidare Grădiniță cu program normal Ioan Nenițescu (1.541.829,02 lei);

9. Renovare integrată - Consolidare corp C2 Școala Gimnazială nr.17, str. Costache Conachi nr. 2B (2.918.462,08 lei);

10. Renovarea integrată a imobilului din str. Traian, nr. 254, Corp C3 (Poliția Locală) (9.460.222,35 lei);

11. Renovare integrată - Consolidare săli de clasă Colegiul Național ”Vasile Alecsandri” (23.569.940,25 lei);

12. Renovarea energetică a Grădiniței cu Program Prelungit ”Elena Doamna” (2.031.910,39 lei);

13. Renovarea energetică a Grădiniței cu Program Prelungit nr. 36 (3.417.330,46 lei);

14. Renovarea energetică Centru medical de permanență, Micro 20, strada Furnaliștilor (SC38) (948.060,83 lei);

15. Renovare energetică - Reabilitare imobil Strada Saturn nr. 6A - Creșă copii (3.046.166,76 lei);

16. Renovare energetică - Căminul pentru Persoane Vârstnice ”Ștefan cel Mare și Sfânt” Galați, str. Traian nr. 203 Corp C6 (6.732.028,54 lei);

17. Renovarea energetica a imobilului din str. Mihai Bravu nr. 3 - Arena de Box Vasile Lehadus (3.706.013,35 lei);

18. Renovarea energetică a imobilului din strada Brăilei, Nr. 165 (fost cinematograf „Țiglina”) (2.571.902,03 lei);

19. Renovarea energetică a imobilului din str. Oțelarilor, nr.11 (fost cinematograf „Dacia”) (2.133.722,66 lei);

20. Renovarea energetică a imobilului din Strada Oltului, Nr. 17A (628.916,27 lei):

21. Renovarea energetică a imobilului din Strada Nufărului, nr. 5A (608.296,07 lei).

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Licitaţie de peste 29 de milioane de lei pentru o clădire - monument istoric

Două asocieri de firme importante îşi dispută contractul cu o valoare estimată de peste 29,37 de milioane de lei fără TVA pentru consolidarea şi reabilitarea termică a unei clădiri – monument istoric, în care îşi desfăşoară activitatea o veche şi prestigioasă instituţie de învăţământ gălăţean. Este vorba despre Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 41. Licitaţia pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor a fost lansată de Primăria Galaţi sub incidența unei clauze suspensive: contractul ar urma să fie semnat numai dacă se obţine finanţare în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Publicarea de către Ministerul Dezvoltării a unei noi liste de proiecte aprobate spre finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență a adus veşti bune pentru Galaţi, săptămâna trecută. Nu mai puţin de 21 de proiecte depuse de Primăria municipiului Galați - investiții a căror valoare totală se ridică la peste 100 de milioane de lei – au primit undă verde. Între proiectele cele mai generoase, care aşteaptă acum semnarea contractelor de finanţare, se află ”Renovare integrată - Consolidare săli de clasă Colegiul Național «Vasile Alecsandri»”, cu o valoare de 23.569.940,25 lei de lei cu TVA.

Investiţie votată în decembrie anul trecut

Trebuie spus că, în 21 decembrie 2021, aleşii locali au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul “Consolidare săli de clasă Colegiul Național «Vasile Alecsandri»”.

În Hotărârea Consiliului Local nr. 701 din 2021 se arată că „imobilul, situat în Galați, strada Nicolae Bălcescu nr. 41, proprietatea publică a municipiului Galați, este alcătuit din cinci tronsoane, cu regim de înălțime P+1E, prevăzut cu subsol tehnic în zona tronsonului IV. Construcția se încadrează în clasa de risc seismic II, din care fac parte clădirile care, sub efectul cutremurelor, pot suferi degradări structurale majore. Conform expertizei tehnice sunt necesare intervenții pentru creșterea gradului de asigurare la acțiuni seismice. De asemenea, datorită vechimii de peste 133 de ani se impun lucrări pentru creșterea performanței energetice a clădirii”, se arată în document.

Documentul nu precizează, însă, că este vorba despre o clădire de patrimoniu, cuprinsă pe Lista Monumentelor Istorice gălăţene cod GL-II-m-B-03002: Şcoala tip „Spiru Haret”, datată 1888 – 1890.

Pe 30 martie 2022, tot aleşii locali au fost de acord cu depunerea proiectului „Renovare integrată – Consolidare săli de clasă Colegiul Național «Vasile Alecsandri», în vederea finanțării acestuia în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, apelul de proiecte – «Valul Renovării»".

Renovarea integrată cuprinde consolidare seismică și renovare energetică moderată a clădirilor publice.

Licitaţie lansată cu clauză suspensivă

Potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, Primăria a lansat în septembrie anul acesta licitaţia pentru „Renovare integrată – Consolidare săli de clasă Colegiul Național «Vasile Alecsandri» – proiectare și execuție”. Valoarea estimată a contractului se ridică la 29.375.384,75 fără TVA, cu termen de realizare de 24 de luni, dintre care patru pentru proiectare și 20 de luni execuție. Criteriul de atribuire este „cel mai bun raport calitate – preţ”.

În cadrul procedurii au depus oferte Asocierea Consumcoop Galaţi - Moviland Met – Submit şi Asocierea Servland - Arhideskvision - Rovis Lider, fiecare cu proprii subcontractanţi şi terţi susţinători.

Pe portalul achiziţiilor publice se precizează că licitaţia este iniţiată sub incidența unei clauze suspensive: Primăria a depus proiectul spre finanţare în cadrul PNRR. „În cazul în care, diligențele autorității nu vor fi concretizate în obținerea contractului de finanțare este imposibilă încheierea contractului de achiziție publică”.

Iată că această umbră de îndoială este alungată de faptul că proiectul a fost acceptat pentru finanţare de către Ministerul Dezvoltării. Şi sperăm că semnarea contractului de finanţare va avea loc cât mai curând. Şi odată cu obţinerea banilor, să fie contractată proiectarea şi execuţia lucrărilor.

Ce lucrări ar urma să fie executate

Conform datelor din portalul achizițiilor publice, lucrările care ar urma să fie executate se încadrează în categoria celor dedicate „clădirilor de interes istoric sau arhitectural deosebit.

La solicitarea noastră Biroul de Presă al Primăriei ne-a comunicat principalele intervenții vizate: realizarea de cămășuieli la nivelul fundațiilor pe ambele fețe (Tronson 1, 3 și 4); cămășuirea pereților (Tronson 1, 3 și 4) exteriori la partea interioară și a pereților interiori pe suprafața ambelor fețe; termoizolarea și hidroizolarea soclului până la adâncimea tălpii fundației; termoizolarea și hidroizolarea plăcii peste sol; termoizolarea și hidroizolarea plăcii sub pod; etanșeizarea accesului în pod.
De asemenea, sunt prevăzute: înlocuirea tâmplăriei exterioare, a şarpantei şi învelitorii şi realizarea finisajelor interioare şi exterioare.
Proiectul mai cuprinde: realizarea instalaţiilor interioare şi exterioare electrice, de apă-canal, termice etc., inclusiv preluarea apelor meteorice prin conducte şi rigole; reabilitare termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum; instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu şi utilizarea surselor regenerabile de energie; instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de climatizare și/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior.
Mai sunt incluse: sisteme de management energetic integrat pentru clădiri; sisteme inteligente de umbrire pentru sezonul cald; modernizarea sistemelor tehnice ale clădirilor, inclusiv în vederea pregătirii pentru soluții inteligente; crearea de facilităţi/ adaptarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilităţi (rampe de acces) și alte măsuri suplimentare de dezvoltare durabilă; echipamente antiefracție.

Primăria îşi asumă toate cheltuielile neeligibile pe fonduri europene din PNRR.

Istoria impresionantă a imobilului

26 august 1867 – Ministerul Instrucțiunii Publice și al Cultelor a comunicat primarului orașului Galați, prin adresa oficiului administrativ nr. 8737 din 26 august 1867, că “s-a prevăzut în buget la art. 590, înființarea unui gimnaziu, în orașul pe care îl conduce, cu o singură clasă, deocamdată, urmând a lua măsuri și a da dispoziții pentru găsirea localului necesar în centrul urbei…”

26 noiembrie 1867 – Această adresă constituie actul de naștere al primului Gimnaziu teoretic din Galați, viitorul Liceu “Vasile Alecsandri”, inaugurat duminică, 26 noiembrie 1867, aflăm din secţiunea dedicată istoriei instituţiei de învăţământ de pe site-ul CNVA.

Tot Ministerul a aprobat prin ordinul nr. 211/16.X.1892 ca liceul gălățean să poarte numele lui Vasile Alecsandri.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Alte șapte proiecte, cu finanțare prin PNRR

Miercuri, 9 noiembrie, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a aprobat alte șapte proiecte în localități din județul Galați, cu finanțare prin Fondul Local din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în valoare de peste 10,24 milioane de lei. Astfel, la Liești, Munteni și Tulucești se vor amenaja piste de biciclete, în timp ce la Bălășești a fost proiectat un sistem de monitorizare și supraveghere video a spațiului public din comună. În comuna Băneasa, proiectul cu finanțare prin PNRR are în vedere asigurarea infrastructurii pentru transportul verde, mai exact un sistem inteligent de management local, la Schela va avea loc elaborarea/ actualizarea în format digital (GIS) a documentațiilor de amenajare a teritoriului și de urbanism, în vreme ce, în vecinătatea municipiului reședință de județ, la Vânători, vor fi amplasate stații de reîncărcare pentru autovehiculele electrice.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Locuințe pentru tineri în dificultate - la Bereşti, microbuze nepoluante - la Fârţăneşti şi Priponeşti

La debutul lunii noiembrie, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a aprobat alte șase proiecte gălățene, cu finanțare prin Componenta 10 - Fondul local din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ce totalizează puțin peste 14 milioane de lei.

Cea mai consistentă sumă revine oraşului Berești, pentru construirea de locuințe nZEB plus (fără pierderi energetice) pentru tineri aflați în dificultate, aproximativ 5,16 milioane de lei, în timp ce municipiile Galați și Tecuci actualizează documentațiile de urbanism (PUG) la valori de 3,79 milioane de lei, respectiv, 920.000 de lei.

Dezvoltarea durabilă a transportului verde în comuna Priponești, prin dotarea cu microbuze nepoluante și instalarea de stații de reîncărcare, beneficiază de o finanțare totală de 2,05 milioane de lei, iar, în mod similar, la Fârțănești va avea loc achiziția de mijloace de transport nepoluante, cu o valoare de 1,46 milioane de lei. În fine, la Bălășești, elaborarea PUG-ului și transpunerea sa în format GIS sunt finanțate cu aproximativ 673.000 de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Două noi proiecte finanțate în cadrul PNRR

Primăria municipiului Galați informează că au fost aprobate pentru finanțare în cadrul PNRR încă două noi proiecte ce vizează modernizarea sălii de sport de la Liceul de Marină și a clădirii unui fost punct termic, valoarea acestora fiind de peste 3 milioane de lei.

Astfel, pentru obiectivul „Renovarea energetică - Reabilitarea și modernizarea sală de sport Liceul Tehnologic General de Marină Nicolae Dumitrescu Maican” s-a aprobat suma de 1.723.896,07 lei. Iar pentru proiectul „Renovare energetică a imobilului din Str. Gheorghe Asachi, nr. 2A” (fost punct termic) este vorba despre 1.319.224,53 lei.

Până acum, în cadrul PNRR, Primăria municipiului Galați a primit aprobarea pentru 40 de proiecte în valoare de circa 65 de milioane de euro.

Biroul de presă al Primăriei municipiului Galați

Link to comment
Share on other sites

Finanțare prin PNRR pentru colectarea deșeurilor în Galați

Proiectul privind înființarea a două centre de colectare prin aport voluntar a fost acceptat pentru finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, anunță Primăria Galați.

Este vorba despre un proiect în valoare de 9,1 milioane de lei ce vizează suplimentarea capacităților de colectare separată, pregătire pentru reutilizare și valorificare a deșeurilor de diferite tipuri, inclusiv deșeuri voluminoase. Un astfel de centru (CAV1) va fi amenajat în partea de nord-est a municipiului Galați (în apropiere de Parcul Carol), al doilea (CAV2) urmând a fi amplasat în zona cartierului Cantemir.

„Stă în puterea fiecăruia să avem un oraș cât mai curat. Scopul este acela de a încuraja și a susține colectarea separată, pregătirea pentru reutilizare și valorificare a deșeurilor”, a declarat primarul Ionuț Pucheanu.

Obiectivul proiectului vizează accelerarea procesului de extindere și modernizare a sistemelor de gestionare a deșeurilor, cu accent pe colectare separată, măsuri de prevenție, reducere, reutilizare și valorificare în vederea conformării cu directivele aplicabile și tranziției la economia circulară.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Sala Sporturilor, renovată cu bani europeni. Noi proiecte ale Primăriei Galați acceptate pentru finanțare prin PNRR

Renovarea energetică a Sălii Sporturilor, a Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 39 și a Școlii Gimnaziale „Constantin Gh. Marinescu" se află printre cele mai importante noi proiecte ale Primăriei Galați care tocmai au fost aprobate spre finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Este vorba de încă șase proiecte, totalizând peste 7,8 milioane de euro, care tocmai au primit undă verde, după cum a anunțat municipalitatea.

Iată care sunt obiectivele care vor fi finanțate cu bani europeni:

1. Renovare energetică, blocul M1, strada George Coșbuc nr. 3, Țiglina II, Asociația de Proprietari nr. 252 BIS - 16.026.176,23 lei;

2. Renovarea energetică a Sălii Sporturilor - 11.527.639,34 lei;

3. Renovarea energetică a imobilului din strada Maior Iancu Fotea nr. 6 - 759.901,44 lei;

4. Renovarea energetică a Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 39 - 2.177.540,59 lei;

5. Renovarea energetică a imobilului din strada Călugăreni nr. 16A - 757.323,93 lei;

6. Renovarea energetică a Școlii Gimnaziale „Constantin Gh. Marinescu" - 7.316.658,24 lei.

”Până la această dată, municipiul Galați a obținut finanțare pentru 47 de proiecte totalizând aproximativ 75 de milioane de euro”, subliniază Primăria.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Galațiul, pe primul loc în țară la proiecte atrase prin PNRR

Aproape 100 de proiecte, în valoare de 200 de milioane de euro, a depus municipalitatea gălățeană pentru obținerea de fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență, iar aproape jumătate au fost deja aprobate. Este vorba despre trei școli la care se va face eficientizare energetică și integrată, dar și 13 blocuri, printre care și blocul N6, din cartierul ”Spicul”, distrus de o explozie în urmă cu doi ani. În plus, trei creșe vor fi reabilitate tot prin Planul Național de Redresare și Reziliență, una dintre ele fiind construită de la fundație. Și Teatrul Dramatic ”Fani Tardini” va fi reabilitat, iar la Liceul de Marină se va construi o sală de sport.

Despre toate proiectele a vorbit la Reperul TV Sorin Enache, viceprimarul municipiului Galați. ”E ca munca în agricultură – culegem ce semănăm. Din fericire, putem să spunem că avem 40 de proiecte semnate și aprobate. Practic, avem 65 de milioane de euro atrași, deci proiecte concrete pentru care ne putem apuca de licitații. Urmează să ne apucăm de lucru, astfel încât gălățenii să le și vadă pentru că, de când a început această alergătură cu PNRR numai despre asta se vorbește, dar oamenii vor să le vadă concret. (…) Suntem singurii, la nivel național care am reușit să ne împărțim pe atât de multe proiecte. Suntem pe primul loc ca număr de proiecte atrase, iar din punctul de vedere al valorii proiectelor suntem pe locul al treilea”, a declarat la Reperul TV Sorin Enache, viceprimarul municipiului Galați.

Acesta a mai adăugat că până anul viitor, numărul proiectelor atrase de municipalitatea gălățeană prin PNRR va ajunge la 110.

reperul.ro

Link to comment
Share on other sites

Palatul Administrativ (Prefectura Galaţi) va intra în renovare cu bani din PNRR

Clădirea din strada Domnească 56, Palatul Administrativ Galaţi, monument istoric şi, în acelaşi timp, unul dintre cele mai emblematice imobile ale municipiului Galaţi, va fi reabilitată, după aproape 20 de ani în care nu a mai beneficiat de niciun fel de intervenţie.

Subprefectul Ciprian Manea a anunţat că a fost obţinută o finanţare de 11, 2 milioane de lei prin PNRR pentru implementarea proiectului „Creşterea eficienţei energetice a Palatului Administrativ al Judeţului Galaţi - corp A”.

Palatul Administrativ Galaţi a fost construit în perioada 1904-1905, după planurile marelui arhitect Ion Mincu, fondatorul şcolii naţionale a arhitecturii româneşti. Inaugurarea a avut loc la 27 aprilie 1906, aceasta fiind prima lucrare a lui Ion Mincu pentru un edificiu public reprezentativ. În prezent, edificiul găzduieşte Instituţia Prefectului judeţului Galaţi.

Clădirea este formată dintr-un corp principal şi două aripi secundare care încadrează o curte interioară. Compoziţia arhitectonică este alcătuită din două registre: primul cuprinde încăperile parterului şi mezaninului, iar al doilea, etajul, cu sălile de recepţie, sala de consiliu şi cabinetele oficiale. Faţada principală, lipsită de perspectivă frontală, are în partea centrală a primului registru trei arcade cu o deschidere amplă, de factură romanică. Decoraţia registrului al doilea este în schimb minuţios elaborată, închegându-se într-o unitate echilibrată din punct de vedere compoziţional. Tot pe faţada principală, la nivelul superior, se află două statui de marmură albă - „Industria” şi „Agricultura” - opere ale sculptorului Frederic Storck, iar mai jos, două steme de bronz ale judeţului.

Sculpturile ornamentale în piatră, precum şi denumirea „Palatul Administrativ” sculptată şi ea în piatră, au fost realizate în anul 1907 de către sculptorul George Rigos. O parte din piesele de mobilier au fost realizate de către F. Lescovar, iar mobilierul din sălile de protocol au fost realizate de către firma Casa Dreising din Germania. Pictura interioară a Palatului Administrativ a fost realizată de pictorul Ioan Brânzescu.

Palatul Administrativ din Galaţi a fost în 1916 ţinta unui atac cu un Zeppelin german. A rămas în picioare, dar a fost prădat de obiecte de valoare un secol mai târziu. La vremea respectivă, presa locală realata că toate cele trei obuze lansate în noaptea de 12 decembrie 1916 asupra clădirii care astăzi găzduieşte Prefectura au ratat „ţinta”.

Pe frontonul clădirii se găseşte instalat un ceas de mari proporţii. Fiecare oră era marcată prin câteva fraze muzicale ale nemuritorului vals „Valurile Dunării”, capodoperă de renume mondial a compozitorului gălăţean Iosif Ivanovici (1845-1902). Clădirea Prefecturii a fost reabilitată şi consolidată în anul 2004. Cu această ocazie au fost furate piesele din bronz ale ceasului mare din frontonul clădirii. Atunci au dispărut şi micile blazoane cu ancoră, tot din bronz, prinse în feroneria scărilor. Oglinzile veneţiene din holuri au dispărut fără urmă, dar nimeni nu a declanşat anchete pentru a găsi făptaşii.

În prezent, unul dintre pereţii sălii principale este brăzdat de o crăpătură adâncă care arată probleme de structură.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Finanțări de aproape 60 de milioane lei, prin PNRR

Pe final de noiembrie, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a aprobat alte zece proiecte în județ, cu finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), valoarea acestora fiind de aproape 60 de milioane lei, mai exact 59,45 milioane lei.
Mare parte din finanțarea totală aprobată revine municipiului Tecuci pentru renovarea integrată a două imobile. Este vorba despre două blocuri de locuințe: G1, din strada Gh. Petrașcu nr. 54 și E2A, situat pe strada Cpt. Gh. Decuseară nr. 12, valoarea cumulată a celor două investiții fiind de aproximativ 28,73 milioane lei, cu finanțare asigurată prin Componenta C5 – Valul Renovării.
Alte trei imobile, de această dată din municipiul reședință de județ, vor fi renovate integrat cu bani din PNRR. Discutăm despre sediul Poliției Locale din strada Traian nr. 254, cu fonduri alocate de 9,46 milioane lei, Corpul C2 al Școlii Gimnaziale nr. 17 din strada C. Conachi nr. 2B, pentru care sunt prevăzute 2,92 milioane lei, dar și Grădinița ”Ioan Nenițescu”, vizată de o investiție de circa 1,54 milioane lei. Tot prin ”Valul Renovării”, au fost aprobate finanțările solicitate de Consiliul Județean Galați pentru renovarea energetică a trei pavilioane ale UMS Gănești, totalizând lucrări evaluate la 5,77 milioane lei și pentru creșterea eficienței energetice a imobilului din strada Eroilor nr. 16, un proiect de aproximativ 4,16 milioane lei. Nu în ultimul rând, prin aceeași componentă de finanțare din cadrul PNRR, va avea loc și renovarea integrată a Școlii Gimnaziale din Cudalbi, un obiectiv estimat la 5,49 milioane lei.
În plus, prin Componenta C10 – Fondul Local, comunele Bălășești, Schela și Smârdan vor beneficia de finanțare pentru elaborarea/actualizarea Planurilor Urbanistice Generale și transpunerea acestora în format GIS, cele trei proiecte însumând 1,38 milioane lei, inclusiv TVA.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Încă patru proiecte prin PNRR, aprobate în județ

Alte trei comune gălățene, Costache Negri, Cuca și Matca, precum și orașul Târgu Bujor vor beneficia de fonduri europene pentru elaborarea/ actualizarea studiilor de fundamentare și de specialitate ale Planurilor Urbanistice Generale (PUG), inclusiv în format GIS, conform unui comunicat al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Finanțarea este asigurată prin PNRR, Componenta 10 - Fondul local, valoarea totală a celor patru proiecte aprobate fiind de aproximativ 3,51 milioane de lei. În plus, la Matca și la Târgu Bujor, administrațiile locale au în vedere, în cadrul acelorași finanțări, și amenajarea unor stații de reîncărcare pentru autovehiculele electrice.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Bani din PNRR pentru Grădinița „Elena Doamna”

Construită în anul 1930, Grădinița cu Program Prelungit „Elena Doamna” va fi modernizată cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență. Contractul de finanțare, în valoare de 2 milioane de lei, a fost semnat, anunță Primăria Galați.

În cadrul proiectului sunt prevăzute lucrări de creștere a eficienței energetice, precum și lucrări de consolidare a clădirii situate pe strada Domnească nr. 114.

„Este vorba în principal despre reabilitarea termică a clădirii, a sistemului de încălzire, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice, instalarea unor sisteme de climatizare și/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior, reabilitarea instalațiilor de iluminat, realizare de cămășuieli la nivelul fundațiilor și armare grinzi, înlocuirea planșeului din lemn cu unul din beton armat, refacerea șarpantei, cămășuirea pe ambele fețe ale pereților interiori și exteriori cu beton armat, dezafectarea integrală și înlocuirea straturilor existente de la planșeul peste ultimul nivel”, transmite municipalitatea.

Până acum, cadrul PNRR, Primăria municipiului Galați a primit aprobarea  pentru 47 de proiecte totalizând aproximativ 75 de milioane de euro.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Alte șase contracte în judeţ, cu finanțare prin PNRR

În ultima săptămână, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a aprobat mai multe proiecte de investiții în județ, în valoare de peste 20 de milioane de lei, finanțarea acestora fiind asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Astfel, prin Componenta 10 - Fondul Local, comuna Gohor, orașul Berești și municipiul Tecuci vor beneficia de fonduri europene pentru construirea de locuințe nZEB plus (eficiente din punct de vedere energetic) pentru tineri și locuințe de serviciu pentru specialiștii din sănătate și învățământ. Cele trei contracte însumează 16,56 milioane de lei.

În plus, tot la Tecuci a fost obținută finanțarea pentru dezvoltarea infrastructurii de transport prin instituirea unui sistem inteligent de management, proiect câștigat cu o valoare de 2,92 milioane de lei.

Nu în ultimul rând, comunele Braniștea și Vânători au atras bani prin PNRR pentru amplasarea de stații de reîncărcare a autovehiculelor electrice, cele două investiții însumând circa 880.000 de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Primăria Galaţi a anunţat că au fost aprobate, joi, alte proiecte prin PNRR în valoare de peste 18 milioane lei

Primăria municipiului Galaţi a anunţat că au fost aprobate, joi, spre finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) încă patru proiecte, în valoare totală de 18.883.304,91 lei (3,7 milioane de euro). Astfel, municipiul Galaţi are aprobate spre finanţare până la această dată în total 53 de proiecte în valoare de 114,7 milioane de euro.

Conform comunicatului de presă al Primăriei din Galaţi, proiectele aprobate sunt: Renovare energetică a Şcolii Gimnaziale „Dan Barbilian” (7.993.258,74 lei), Renovare energetică a Spitalului de Psihiatrie „Elisabeta Doamna”, Corpul C20, str. Traian nr. 290 (3.289.274,30 lei), Renovarea energetică a Grădiniţei cu Program Prelungit „Licurici” (1.927.286,28 lei) şi Renovarea energetică a Seminarului Teologic „Sf. Andrei” - Corp C1 (5.673.485,59 lei).

news.ro

Link to comment
Share on other sites

Bani din PNRR pentru alte patru proiecte gălățene

Renovare energetică a Școlii Gimnaziale „Dan Barbilian”, în valoare de 7.993.258 de lei, reprezintă cel mai valoros dintre cele patru noi proiecte ale Primăriei Galați aprobate spre finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Pe aceeași listă se mai află Renovarea energetică a Spitalului de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” - Corpul C20, din strada Traian nr. 290, în valoare de 3.289.274 de lei, Renovarea energetică a Grădiniței cu Program Prelungit „Licurici" - 1.927.286 de lei și Renovarea energetică a Seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei" - Corp C1, în valoare de 5.673.485 de lei. ”Astfel, municipiul Galați are aprobate spre finanțare până la această dată 53 de proiecte, în valoare de 114,7 milioane de euro”, transmite administrația locală.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.