Jump to content

ABUZURI LA MANSARDĂ


Sheena

Recommended Posts

ABUZURI LA MANSARDĂ

* Blocul E12, din Micro 21, se mansardează într-o veselie, cu încălcarea proprietăţii şi a legii * La fel s-a procedat şi la blocul R3, tot din Micro 21 * Cerem Primăriei şi Inspecţiei în Construcţii să pună imediat capăt acestor abuzuri

Şase dintre locatarii blocului E12, din Micro 21, ne-au căutat la redacţie pentru a ne semnala un abuz grosolan săvârşit de firma SIMETEX SRL Tecuci, care construieşte o mansardă a blocului, fără a avea aprobarea proprietarilor şi fără a avea un aviz de urbanism legal. Alţi opt gălăţeni, care locuiesc în blocul R3, tot din Micro 21, ne-au dat scris că li s-au falsificat semnăturile pentru mansardare. De data asta, protagonist este firma BRICO SRL Galaţi. (N.R. Să fie vorba tot despre firma care lucrează cu spaniolii la Centrul de Afaceri de lângă Prefectură?) Dar să vedem care sunt dedesubturile acestor grosolănii.

Autorizaţia care este, nu este!

Lucrarea de la E 12 (aflată în plină desfăşurare) este aparent legală. Pe o pancardă fixată la intrarea în bloc scrie clar de tot că mansardarea are la bază certificatul de urbanism nr. 1382 din 11.06.2007. Frumos! Atâta doar că la data începerii lucrării (7 iulie 2008) amintitul aviz de urbanism nu mai era valabil, iar construcţia este complet ilegală. Iată, în continuare, pe ce ne bazăm afirmaţia.

La 10.04.2008, Consiliul Local Galaţi a aprobat, în urma cererii arhitectului şef, Hotărârea nr. 186, care stipula: "proprietarii au dreptul să închirieze, să cedeze în folosinţă sau să înstrăineze cotele indivize aferente terasei blocului, în situaţia executării lucrărilor de mansardare, cu acordul autentic al tuturor proprietarilor". Ceea ce constructorul nu are, pentru că doi dintre proprietari au refuzat clar să semneze, iar în alte trei cazuri sunt suspiciuni de fals.

La data de 7 iulie 2008, când Simetex SRL a început treaba la blocul E12 (printr-o firmă parteneră: Rezistens Struct SRL Tecuci), amintita hotărâre de CL era în vigoare, iar autorizaţia de urbanism veche (invocată) era nulă de drept. Lucru confirmat şi de Primăria Galaţi, prin adresa nr. 24.915/2008: "Vă informăm că nu se emite autorizaţie de construire deoarece nu s-a prezentat acordul autentic al tuturor proprietarilor". Deci faptul că lucrările au început este un abuz clar.

La R3 s-a procedat într-o manieră asemănătoare. Excepţia: semnăturile oamenilor au fost obţinute (cel puţin aşa declară ei) sub formă de... sondaj de opinie. "Au zis că vor să vadă câţi sunt pentru şi câţi sunt contra, şi de-abia după aceea se va cere acordul", spun proprietarii.

Matematica abuzului: 13 din 19 egal 100 la sută

În susţinerea cauzei de la E12, firma Simetex are un tabel cu 17 semnături, din 19 apartamente. Caraman Verginica şi Ionescu Adrian nu au semnat (sunt spaţii goale). Deci din start nu există acord 100 la sută. În plus: la ap. 2 este trecut un chiriaş în locul proprietarului, la ap. 9 a semnat fiica minoră a familiei, proprietarul ap.13 spune că a dat semnătură doar pentru negocieri, nu pentru lucrare, iar proprietarul ap.17 (ultimul nivel), pe nume Aurelian Paţilea, spune că semnătura i-a fost falsificată. Avem, aşadar, doar 13 acorduri din 19, caz în care lucrarea nu putea fi autorizată. Şi nici executată. Dar se face, în dispreţ total faţă de proprietăţile oamenilor şi faţă de lege.

La R3, opt dintre proprietari - Ecaterina Vasile, Ion Istrate, Ion Tăbăcaru, Dumitru Axinte, Georgeta Negru, Doru Roman, Gheorghe Dănăilă şi Aurel Lefter ne-au dat în scris că nu au fost şi nu sunt de acord cu mansardarea, deşi figurează pe tabelul prezentat de firmă pentru obţinerea certificatului de urbanism.

Uite-aşa se vinde pielea ursului din pădure

Şase dintre proprieatarii de la E 12 (Marcela Ionescu, Virginica Caraman, Gheorghe Gherghişan, Aurelian Paţilea, Culiţă Munteanu şi Jana Patriche) s-au revoltat teribil în ziua în care firma SIMETEX a început lucrările şi au încercat să oprească şantierul. Fără succes. La faţa locului a intervenit, în favoarea constructorului, chiar administratorul Asociaţiei nr. 558 (de care ţine blocul E12), pe numele lui Neculai Tănasă. Evident, omul avea ceva de apărat, căci s-a obligat prin act notarial (nr. 389/25 ianuarie 2006, notar Hogaş Costică) să răspundă în faţa legii dacă se va dovedi că acordul proprietarilor este fictiv. Era treaba lui să facă asta? Cu siguranţă că nu, câtă vreme nimeni nu l-a mandatat vreodată să încheie acte cu privire la proprietăţile locatarilor. Ne-am fi dorit să vedem ce explicaţii are dl Tănase despre această afacere dubioasă (proprietarii îl acuză că a fost plătit de la firma SIMETEX), însă n-am reuşit să dăm de domnia sa. Telefonul asociaţiei sună în gol tot timpul. Cât despre administratorul firmei Simetex, muncitorii de la mansarda în discuţie ridică din umeri: "Nu ştim. Noi suntem de la altă firmă". Una peste alta, cam aşa stă treaba cu mansardele de la E12 şi R3. Interesant este că zona este plină de blocuri mansardate. Oare la toate s-a procedat la fel de "legal" ca şi la cele menţionate aici? Aşteptăm cu viu interes ca Primăria Galaţi, respectiv Direcţia de Urbanism, să ne transmită, în termenul prevăzut de lege (maximum 30 de zile), ce măsuri a luat împotriva construcţiilor ilegale şi abuzive din Micro 21. Altfel, nu ne rămâne decât să credem că avem de-a face cu o complicitate.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=25895

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.