Jump to content

Surpări la blocul B1 din Țiglina I


dcp100168

Recommended Posts

Surpările de la blocul B1 "sunt monitorizate". Mobilizare în ceasul al 12-lea

În urma accidentului de teren survenit vineri, 18 iunie, pe aleea care deservește un bloc cu șapte scări din Țiglina I, se așteaptă din nou concluziile unor "verificări în teren". Gropile apărute în dreptul scărilor 1 și 6 de la blocul B1 de mai bine de un an, ultima surpându-se vineri sub greutatea unei mașini de gunoi, nu le erau necunoscute nici celor de la Apă Canal, nici celor de la RCS&RDS, care făcuseră niște lucrări în zonă și care ar mai fi fost chemați de asociația de proprietari, după apariția găurilor în asfalt.

Cu toate acestea, până la precipitațiile de săptămâna trecută și nu numai, care au dus la agravarea situației, nu s-a făcut nimic pentru rezolvarea problemelor apărute în imediata vecinătate a blocului, care, în total, însumează 70 de locuințe. Un apel al unui proprietar, care a văzut cum gaura de la scara 6 se lărgea tot mai mult, i-a adus la fața locului pe cei de la Ecosal, are au marcat zona cu benzi și o baliză. Cu toate acestea, vineri, pe o ploaie infernală, ca o ironie a sorții, tocmai o mașină de gunoi a Ecosal a căzut în surparea provocată de acea groapă. Ulterior, reprezentanții Primăriei au spus că accidentul va fi monitorizat și că se va interveni imediat ce se vor opri ploile. Precipitațiile ulterioare au făcut însă, cu siguranță, ca apa să se infiltreze în continuare și sub asfaltul străzii, și la fundația blocului. Cât privește cauzele care au determinat apariția "gropițelor", acestea nu au fost lămurite nici acum, în ciuda vizitelor repetate ale echipelor de la instituții și companii. "Situația este monitorizată de Apă-Canal, care va verifica inclusiv rețeaua de conducte de apă și canalizare a blocului B1, pentru a stabili dacă sunt probleme care să fi condus la apariția surpărilor", ne-a declarat marți, 22 iunie, Ovidiu Matache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galați. Ca la orice verificare sau anchetă, este de așteptat să apară și concluzii concrete, precum și soluții pentru îndreptarea problemelor existente și prevenirea unor situații și mai grave. Dar, pentru asta, este necesar să fie identificat corect cel responsabil să ia măsuri și nu să se ajungă, din nou, la tradiționala și nesănătoasa "pasare a motanului".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Surparea de la blocul B1 așteaptă vremuri fără ploi pentru începerea reparațiilor

Groapa apărută ca urmare a surpării carosabilului aferent blocului B1 de pe strada Saturn, în urmă cu trei săptămâni, mai are de așteptat până să fie reparată și acoperită. Craterul s-a ivit în urma unei ploi puternice, iar de atunci, în jurul său, au mai apărut și alte gropițe, ca efect al precipitațiilor abundente, în ciuda faptului că la câteva ore de la surpare a fost, în mare, acoperit cu pietriș. Oficialitățile s-au perindat la crater și susțin că nu pot interveni câtă vreme se anunță noi precipitații, care ar putea afecta calitatea intervenției.

De trei săptămâni, proprietarii scării 7 de la blocul B1 trăiesc cu spaima că imobilul riscă să fie grav avariat de apa care se infiltrează la fiecare ploaie prin groapa formată în după-amiaza zilei de 18 iunie, în urma unei ploi abundente. Atunci, asfaltul, unde se afla deja o fisură, a cedat sub greutatea unei mașini de gunoi. S-a format o groapă care a fost tot atunci, provizoriu, astupată cu pietriș, și împrejmuită. A fost singura intervenție care s-a făcut, mai multe echipe de la Apă-Canal perindându-se în zonă pentru a monitoriza evoluția accidentului de teren. Între timp, ploile puternice au continuat, iar precipitațiile au agravat situația, în jurul gropii-mamă formându-se alte "guri" mai mici, prin care apa s-a infiltrat nestingherită.
"Au venit, s-au uitat, încearcă să afle cauza, dar a tot plouat și apa asta se duce în pământ și în subsolul blocului, care este foarte aproape. Uitați-vă, deja s-a tasat asfaltul în zona asta și se tot formează noi gropi. Chiar vineri dimineață (n.r. - 2 iulie), a fost o echipă mare de la Apă-Canal, s-au uitat, au văzut, nu știu ce au discutat între ei și au plecat. Sperăm să se facă ceva cât mai curând, și să se facă bine!", ne-a spus proprietara unui apartament  de la scara 7.
Oamenii se tem pentru siguranța blocului construit în anii '60 și care, spre deosebire de altele din zonă, ridicate mai târziu decât blocul lor, nu a apucat să fie consolidat. "În anii '80, blocul B2 a fost supus unui proces de consolidare, iar în 1990, urma blocul B1. A venit Revoluția și nu s-a mai făcut", ne-au spus oamenii.
O cauză oficială a accidentului de teren de pe Saturn nu a fost comunicată din partea instituțiilor abilitate, variantele posibile variind de la intervenții defectuoase la rețeaua de apă și canalizare sau la alte rețele, la lucrări de racordare separate făcute de unii proprietari de apartamente. Am încercat și în cursul zilei de luni, 5 iulie, să aflăm de la reprezentanții Apă-Canal o opinie oficială legată de izvorul problemelor de acolo, dar demersurile noastre nu au avut rezultatul dorit.
Doar Primăria ne-a comunicat că se va lucra acolo, dar asta doar când vremea o va permite. "Echipele Apă Canal și Ecosal vor interveni pentru remedierea accidentului de teren din zona blocului B1 din Țiglina I imediat ce vor permite condițiile meteo, vremea ploioasă de până acum îngreunând astfel de intervenții", ni s-a transmis prin Biroul de Presă al Primăriei Galați. Asta nu sună foarte încurajator, în condițiile în care și în perioada următoare sunt anunțate ploi la Galaţi, care nu doar vor tergiversa lucrările, dar vor spori și infliltrațiile în gropile deja formate.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.