Jump to content

Municipiul Galaţi vrea să fie staţiune turistică de interes naţional


Recommended Posts

Municipiul Galaţi vrea să fie atestat ca staţiune turistică de interes naţional

Primăria îşi doreşte ca municipiul Galaţi să fie atestat ca staţiune turistica de interes naţional. În acest scop, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), tocmai a atribuit un contract în valoare de 16.500 de lei fără TVA pentru servicii de consultanţă în vederea realizării documentaţiei necesare atestării ca staţiune turistică. Ofertantul câştigător este Fundaţia "ITCO" din Câmpulung Moldovenesc. Documentaţia se va baza pe deplasări în oraşul nostru, conform cerinţelor impuse de Primărie.

Este adevărat că oraşul are deja câteva atracţii turistice de netăgăduit, precum Biserica „Precista”, Faleza Dunării, clădiri monumentale - Biblioteca „V.A. Urechia”, Catedrala Ortodoxă şi Biserica Catolică, Palatul Administrativ - spaţii de relaxare precum Parcul „Eminescu” şi Grădina Publică sau muzee, în frunte cu Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos. De asemenea, pot fi trecute pe listă şi viitoare puncte de atracţie ca situl arheologic Tirighina-Barboşi, restaurat şi pus în valoare acum, ori Plaja „Dunărea”, modernizată. Însă e greu de spus dacă oraşul poate constitui o atracţie turistică în sine sau, mai degrabă, un oraş de tranzit în drum către Delta Dunării sau către litoralul Mării Negre.

Prin urmare, am fost curioşi să aflăm de ce îşi doreşte municipalitatea ca oraşul să aibă statut de staţiune turistică. „Există nişte fonduri guvernamentale, dar şi externe, care pot fi accesate doar dacă statutul oraşului este de staţiune turistică. De pildă, aquaparkul de la Oradea este realizat prin accesarea acestui tip de fonduri. În mandatele trecute, nu s-a gândit nimeni să facă asta. Noi am purtat nişte discuţii pe tema atestării, dar este necesară o documentaţie, pentru că eu vreau să atrag fonduri la Galaţi”, ne-a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

Edilul şef a dat ca exemplu prima localitate din judeţ atestată ca staţiune turistică. Este vorba despre comuna Tuluceşti.

Aşa cum aţi putut citi în ziarul „Viaţa liberă”, pe 22 octombrie 2020, Guvernul României, la inițiativa Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, a adoptat proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea atestării unor localități ca stațiuni turistice de interes naţional, respectiv local şi pentru modificarea anexei nr. 5 la HG nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare. Comuna Tulucești se număra printre cele 13 localități atestate prin actul normativ citat şi a devenit, în mod oficial, prima localitate de interes turistic local din județul Galați.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Galaţiul cere să fie atestat ca stațiune turistică de interes național. Condiţii dure impuse de minister

În vederea inițierii unei hotărâri a Guvernului României, pentru atestarea municipiului Galați ca stațiune turistică de interes național, aleşii locali vor trebui să fie de acord cu depunerea documentaţiei necesare la Ministerul Turismului. Asta prevede un proiect de hotărâre ajuns la comisiile Consiliului Local, prin care se aprobă "propunerea atestării municipiului Galați ca stațiune turistică de interes național, în vederea promovării turistice a acestuia".

Nu este prima dată când scriem despre intenţia autorităţilor locale de a atesta oraşul ca staţiune turistică de interes naţional. Primăria este convinsă că un asemenea atestat „va permite atât autorităților locale, cât și operatorilor economici să acceseze fonduri europene sau guvernamentale nerambursabile pentru dezvoltarea turistică a zonei”. Şi asta pentru că toate stațiunile de interes național sunt promovate de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului și sunt cuprinse în toate materialele de promovare.
„Orașul Galați are deja câteva atracţii turistice precum Biserica «Precista», Faleza Dunării, clădiri monumentale - Biblioteca «V.A. Urechia», Catedrala Ortodoxă şi Biserica Catolică, Palatul Administrativ -, spaţii de relaxare precum Parcul «Eminescu» şi Grădina Publică sau muzee, în frunte cu Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos. De asemenea, pot fi trecute pe listă şi viitoare puncte de atracţie ca situl arheologic Tirighina-Barboşi, restaurat şi pus în valoare acum, ori Plaja «Dunărea», recent modernizată”, se arată în documentaţia proiectului.
Numai că lucrurile nu par să fie atât de simple.
O adresă primită de Primărie pe 10 februarie, de la Direcţia de Autorizare în Turism, arată că documentaţia înregistrată pentru atestarea Galaţiului ca staţiune turistică trebuie completată. I se cere fişa staţiunii turistice, studii şi documente care să ateste prezenţa şi valoarea factorilor naturali de cură (ape minerale, nămol, lacuri terapeutice, saline, bioclimat), un punct de vedere al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Galaţi cu privire la amplasarea localităţii într-un cadru natural, fără factori poluanţi, dar şi dovada existenţei unor materiale de promovare a staţiunii turistice şi a zonei.
Dacă în termen de 30 de zile documentaţia nu este completă, ea se va clasa.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Primarul Ionuţ Pucheanu, împuternicit să facă din Galaţi oraş turistic

Aleşii locali l-au împuternicit pe primarul Ionuţ Pucheanu să semneze orice înscris necesar în vederea atestării municipiului Galați ca stațiune turistică de interes naţional. Decizia a fost luată cu 23 de voturi favorabile, de Consiliul Local convocat luni, 28 februarie, în şedinţă extraordinară.
Aşa cum aţi putut afla în ediţia din 23 februarie a ziarului "Viaţa liberă", Galaţiul are nevoie de o hotărâre a Guvernului României pentru a fi atestat ca stațiune turistică de interes național. Iar pentru asta era necesar ca aleşii locali să fie de acord cu depunerea documentaţiei necesare la Ministerul Turismului, fapt care s-a întâmplat la şedinţa de luni.
Primăria este convinsă că un asemenea atestat "va permite atât autorităților locale, cât și operatorilor economici să acceseze fonduri europene sau guvernamentale nerambursabile pentru dezvoltarea turistică a zonei". Numai că Direcţia de Autorizare în Turism a solicitat studii şi documente care să ateste prezenţa şi valoarea factorilor naturali de cură (ape minerale, nămol, lacuri terapeutice, saline, bioclimat), un punct de vedere al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Galaţi cu privire la amplasarea localităţii într-un cadru natural, fără factori poluanţi, dar şi dovada existenţei unor materiale de promovare a staţiunii turistice şi a zonei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Galațiul tot așteaptă să devină stațiune turistică. La mâna Guvernului

România s-a îmbogățit, săptămâna trecută, cu o nouă stațiune de interes național - Vișeu de Sus, din județul Maramureș, dar și cu alte 17 de interes local, între care localități cu nume de rezonanță, precum Săpânța, Putna și Moldovița. Între cele 18 noi stațiuni turistice atestate prin Hotărârea Guvernului nu se află, din păcate, și municipiul Galați, care a solicitat acest statut încă din martie 2022.

Guvernul României a adoptat miercuri, 13 iulie 2022, Hotărârea pentru aprobarea atestării unor localități sau părți din localități ca stațiuni turistice de interes local. Decizia a fost luată "în urma verificării îndeplinirii criteriilor legale, inclusiv prin vizite în teren efectuate de specialiștii din cadrul ministerului, la solicitarea autorităţilor administraţiei publice locale". Astfel, au fost atestate ca stațiuni turistice de interes local 17 localități, după cum urmează: orașul Pecica din județul Arad; municipiul Marghita și Vadu Crișului din județul Bihor; comunele Berzasca, Coronini și Mehadia din județul Caraș-Severin; comunele Corund și Zetea din Harghita; comuna Săpânța, județul Maramureș; comunele Moldovița, Panaci, Putna, Șaru Dornei și Vama din județul Suceava; orașele Deta și Jimbolia din județul Timiș și comuna Mălaia din județul Vâlcea.
"Felicitări tuturor comunităților care au devenit astăzi stațiuni turistice! În perspectivă, acestea pot opta pentru înființarea unei Organizații de Management al Destinației, dezvoltată la nivel local, pentru care se impune, printre criteriile minime obligatorii, deținerea acestui statut sau existența a cel puțin 100 de locuri de cazare în structurile clasificate. Totodată, reprezentând poli de dezvoltare turistică, stațiunile vor beneficia de noi oportunități de a atrage investitori, fapt ce va încuraja o prezență tot mai mare a turiștilor în aceste zone", a declarat ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, într-un comunicat de presă transmis de instituție.
"Orașul Vișeu de Sus din județul Maramureș, atestat ca stațiune turistică de interes local în anul 2009, primește noul statut de stațiune turistică de interes național, îndeplinind criteriile minime obligatorii. Acesta face parte dintr-o zonă turistică cu valoare consacrată la nivel de țară, care se remarcă printr-un mediu natural variat, deosebit de atractiv şi o zestre culturală arhaică, cu vechime milenară. Aceste atribute au făcut ca zona să fie permanent în atenţia turiştilor atât români, cât şi străini", se arată în comunicatul de presă al Ministerului Antreprenoriatului și Turismului.

Cererea Galaţiului, depusă în luna martie

Stațiune turistică de interes național vrea să devină și municipiul Galați. Așa cum ați putut afla din ziarul "Viața liberă", municipiul Galați a început demersurile necesare atestării ca stațiune turistică încă din vara anului 2021, când a contractat cu 16.500 de lei fără TVA servicii de consultanță în vederea întocmirii documentației necesare, prestate de Fundaţia "ITCO" din Câmpulung Moldovenesc. În februarie 2022, aleșii locali au fost de acord cu depunerea documentației necesare la Ministerul Turismului. Sunt enumerate, între atracțiile turistice: Biserica Fortificată «Precista», Faleza Dunării, clădiri monumentale - Biblioteca «V.A. Urechia», Catedrala Ortodoxă şi Biserica Catolică, Palatul Administrativ -, spaţii de relaxare precum Parcul «Eminescu» şi Grădina Publică sau muzee, în frunte cu Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos. Mai sunt pe listă situl arheologic Tirighina-Barboşi, la a cărui punere în valoare se lucrează, dar și Plaja «Dunărea», recent modernizată. Ministerul Turismului a cerut Primăriei studii şi documente care să ateste prezenţa şi valoarea factorilor naturali de cură (ape minerale, nămol, lacuri terapeutice, saline, bioclimat), dar și un punct de vedere al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Galaţi cu privire la amplasarea localităţii într-un cadru natural, fără factori poluanţi. Iar municipalitatea a apelat tot la Fundația "ITCO", atribuindu-i un contract în valoare de 13.000 de lei fără TVA, pentru realizarea unui studiu de bioclimat.
Am fost curioși să aflăm ce anume s-a mai întâmplat de atunci și până acum. La solicitarea noastră, Primăria municipiului Galați ne-a transmis că documentația pentru atestarea ca stațiune turistică a fost depusă în martie anul acesta și că se respectă pașii procedurali. În consecință, așteptăm.
Reamintim că, în toamna anului 2020, comuna Tulucești a devenit prima localitate de interes turistic local din județul Galați. Până la acest moment, în România sunt atestate 54 de stațiuni turistice de interes național și 112 de interes local. "Pe termen lung și mediu, atestarea acestor localități ca stațiuni turistice de interes local și, respectiv, de interes național, va crea un impact pozitiv. Prin prisma potențialului turistic, dar și a resurselor naturale și antropice, acestea vor putea fi promovate cu noul statut și astfel vor avea şanse mai mari în atragerea de finanţări nerambursabile, printr-un punctaj sporit, în condiţiile în care unele programe impun acest criteriu, influențând, în consecință, și creșterea circulației turistice, dar și diversificarea ofertelor. De asemenea, având în vedere efectul multiplicator al turismului în sectoarele economice conexe, precum transporturile, construcțiile, agricultura, artizanatul și comerțul cu amănuntul, realizarea unor proiecte de dezvoltare a turismului în aceste stațiuni va genera un impact benefic din punct de vedere economic şi, în egală măsură, va contribui la creşterea calităţii vieţii pentru rezidenţii acestor zone", este convingerea Ministerului Antreprenoriatului și Turismului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.