Jump to content

Medic angajat de spitalele pe care trebuie să le evalueze


Recommended Posts

Posted

Atac frontal: Epidemiologul DSP Galați câștigă 500.000 de lei pe an!

Deputatul USR Emanuel Ungureanu susține că epidemiologul Mariana Ioan, de la DSP Galați, câștigă 500.000 de lei pe an. Aceasta ar avea contract cu DSP, dar și cu 4-5 spitale pe care ar trebui să le monitorizeze. Potrivit lui Ungureanu, Mariana Ioan, care conduce Compartimentul de Supraveghere și Control Boli Transmisibile din cadrul DSP Galați, este responsabilă de dezastrul din acest județ privind cazurile de COVID. „Aceeași Dr. Mariana Ioan este persoană fizică autorizată și prestează servicii de consultanță medicală pentru mai multe spitale publice din județul Galați, spitale pe care din poziția ei din cadrul DSP trebuie să le monitorizeze! Venit anual? Aproximativ 500.000 de lei!”, a scris Ungureanu pe Facebook.

Deputatul a afirmat că județul Galați se află în topul județelor cu cazuri confirmate cu infecția SARS-Cov-2, din care foarte multe la Spitalul Clinic Județean de Urgență Galați, unde Mariana Ioan a prestat și prestează servicii de consultanță. „Cum poate un epidemiolog care stă zilnic la DSP 7 ore să mai aibă contract cu 4 sau 5 spitale și să le consilieze bine? Cum se poate ca din poziția de șef peste compartimentul de supraveghere și control să aibă și contracte cu spitalele pe care ar trebui să le monitorizeze de la DSP? Cum să aibă timp și concentrare, lucrând teoretic în atâtea locuri, pentru a face: proceduri, să propună achiziția de materiale sanitare suficiente, întocmirea unor circuite epidemiologice și tot ce este necesar în lupta contra virusului SARS-CoV-2?”, s-a întrebat deputatul.

Acesta i-a cerut ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, să ia măsuri concrete la Galați.

antena3.ro

Deputatul USR, Emanuel Ungureanu, acuza DSP Galati de coruptie si incompetenta, dupa ce, arata acesat citand declaratiile de avere, medicul Ioan Mariana, sefa corpului de control si supraveghere este platita de aceleasi spitale pentru consultanta. "Ea trebuia sa faca circuite de siguranta si sa verifice echipamentele medicilor. Insa, daca ne uitam pe declaratiile de avere, ea era la strans bani. Ea lucra la mai multe spitale, facea consultanta, si in acelasi timp in calitate de reprezentant al DSP Galati, trebuia sa se controleze pe sine. Deci ea conduce Conpartimentul de Supraveghere si Control Boli Transmisibile din cadrul DSP Galati, functie din care are un venit anual de 207.912 lei.

Dar ea este si Persoana Fizica Autorizata, si ofera servicii de consultanta medicala pentru mai multe spitale din Galati, din care a incasat 322.760 de lei. Doar de la Spitalul Judetean din Galati aceasta doamna a incasat 130.000 de lei pentru serviciile de consultanta," declara Ungureanu.

Potrivit parlamentarului USR, cu toate acestea, judetul Galati se afla in topul judetelor cu cazuri confirmate cu infectia SARS-Cov-2, din care foarte multe la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Galati, unde doamna doctor a prestat si presteaza servicii de consultanta. "Cum poate un epidemiolog care sta zilnic la DSP 7 ore sa mai aiba contract cu 4 sau 5 spitale si sa le consilieze bine? Cum se poate ca din pozitia de sef peste compartimentul de supraveghere si control sa aiba si contracte cu spitalele pe care ar trebui sa le monitorizeze de la DSP?

Deci un epidemiolog da practic consultanta pentru toate spitalele din Galati. Deci nu aduc niste medici epidemiologi care sa-si faca treaba, prefera in schimb sa plateasca servicii de consultanta cu aceasta doamna si vedeti ce a iesit de aici. Este un conflict cel putin moral de interese aici. Trebuie vazut daca ea putea fi si autoritatea de control si prestator de servicii in acelasi domeniu, caci practic ea trebuia sa se controleze pe sine. Caci spitalele au facut un contract cu aceasta doamna, printr-un PFA, care astfel trebuia deci sa se controleze pe sine. Daca DSP-ul descoperea ceva in neregula intr-un spital ce anume ar fi facut? S-ar fi amendat pe sine? Ar fi trimis sa-i verifice PFA-ul? Este ceva aiuritor", a declarat pentru ziare.com deputatul USR Emanuel Ungureanu, membru in Comisia de Sanatate a Camerei Deputatilor si cel care a fost la originea a mai multor dezvaluiri bomba din sistemul de sanatate, precum medicii Lucan si Beuran.

ziare.com

Posted

Angajată de spitalele pe care trebuie să le evalueze pentru DSP Galați

Focarul de coronavirus de la Spitalul Județean Galați aduce în prim-plan o situație aflată, dacă nu la limita legii, cel puțin în afara oricărui principiu moral. Epidemiologul șef al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Galați, dr. Mariana Ioan, are încheiate și contracte de prestări servicii cu patru dintre spitalele pe care trebuie să le evalueze anual, din partea DSP Galați, pentru autorizarea sanitară. Medicul acuzat afirmă că nu face nimic ilegal și spune că timpul îi permite să aibă, concomitent, și un serviciu cu normă întreagă, dar și patru contracte de colaborare.

La începutul săptămânii trecute, venit în vizită la Spitalul Județean din Galați, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, afirma că ancheta epidemiologică în legătură cu focarul de coronavirus din unitatea sanitară nu a fost făcută. ”Dacă ne gândim că epidemiologul de la DSP Galați este și epidemiologul spitalului și mai are contract în alte trei spitale, cred că este o problemă”, afirma ministrul Sănătății, lunea trecută.
Declarațiile oficialului sunt confirmare și de datele publicate pe site-ul DSP Galați. Aici, se poate constata faptul că dr. Mariana Ioan, care conduce Compartimentul de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul DSP Galați, a avut, anul trecut, un salariu de 207.912 de lei, pentru o normă de șapte ore pe zi.
Totodată, dr. Ioan este și persoană fizică autorizată, prestând servicii de consultanță medicală. Mai exact, din declarația de interese a doctorului Mariana Ioan se poate observa că, în 2019, a avut încheiate contracte de consultanță cu cinci spitale din județul Galați: Spitalul CFR – pentru care a primit suma de 42.000 de lei; Spitalul Județean – pentru care a primit suma de 132.000 de lei; Maternitatea ”Buna Vestire” – pentru care a primit 36.000 de lei; Spitalul de Copii – cu un contract în valoare de 53.760 de lei (pentru anul acesta, Spitalul de Copii are încheiat contract cu un alt medic epidemiolog - n.red.); Spitalul din Târgu Bujor – cu un contract de 36.000 de lei. Suma astfel rezultată se adaugă salariul de la DSP Galați.

Un singur medic, cinci activități simultane

Problema nu constă însă în suma câștigată din aceste contracte, cât în faptul că ne putem întreba, pe bună dreptate, dacă este posibil, fizic, pentru un singur om, să aibă o slujbă cu normă întreagă și alte patru contracte de colaborare, în același timp. Mai mult, care sunt standardele profesionale la care poți desfășura o astfel de activitate - de o importanță strategică - atunci când trebuie să te împarți concomitent în cinci locuri?
Semne de întrebare planează și asupra integrității profesionale a unui demers de acest tip. Potrivit conducerii DSP Galați, dr. Mariana Ioan monitorizează, ca reprezentant al acestei instituții, spitalele din județul Galați. Tot ea evaluează aceleași unități medicale în vederea autorizării sanitare. În același timp însă, dr. Ioan primește și sumele de bani amintite de la unele dintre aceste spitale. 
Situația a ajuns acum subiect de dezbatere pe plan național, ca urmare a mediatizării făcute de vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților. Totuși, această stare de fapt nu este una nouă, ci datează deja de ani buni la Galați.

O situație de incompatibilitate?

”În 2019, un audit efectuat de Ministerul Sănătății la DSP Galați a scos la iveală apariția unei situații de incompatibilitate în activitatea doctorului Mariana Ioan și a unei asistente de la DSP Galați. Ne-a fost impusă atunci măsura de a le solicita persoanelor în cauză să opteze pentru calitatea pe care doresc să o păstreze: fie medic epidemiolog în cadrul DSP Galați, respectiv asistent medical în cadrul DSP Galați, fie medic care prestează servicii de consultanță medicală pentru spitale, respectiv asistent medical aflat în relații contractuale cu diverse spitale. Le-am notificat și le-am dat un termen pentru a-și prezenta opțiunea. Asistenta s-a conformat și a rămas angajată a DSP Galați, dar doamna doctor Ioan ne-a trimis o contestație a acestor măsuri, considerându-le ilegale”, a declarat, pentru ”Viața liberă”, dr. Liliana Moise, directorul executiv al DSP Galați.
Conducerea instituției spune că a solicitat de două ori și un punct de vedere, în această chestiune, de la Agenția Națională de Integritate, dar răspunsul venit din partea agenției a fost că dr. Ioan nu se încadrează, conform Legii 166/2010, în categoria personalului contractual prevăzut de acest act normativ.

”Nu fac nimic ilegal”

Am contactat-o pe dr. Mariana Ioan, pentru a obține un punct de vedere în legătură cu această situație. ”Tot ce se întâmplă este un atac împotriva mea. Eu am aviz de liberă practică, iar legea îmi dă voie să mă înființez ca persoană fizică autorizată. Îmi plătesc taxele și impozitele și nu fac nimic ilegal. Nici în conflict de interese nu mă aflu, deoarece activitatea de consultanță a spitalelor este cu totul altceva față de activitatea de medic epidemiolog de la DSP Galați. Ofer consultanță spitalelor, la cererea acestor unități medicale, dar o fac în timpul meu liber și în zilele de concediu de odihnă. Timpul liber îmi permite să le fac pe amândouă. Problemele sunt, de fapt, altele. Suntem foarte puțini medici epidemiologi (patru medici epidemiologi și doi medici rezidenți - n. red.), iar din februarie lucrăm câte 13-14 ore pe zi. Orele suplimentare nu ne sunt plătite în întregime și nici nu ne putem lua zile libere, așa cum prevede legislația muncii. Suntem epuizați, psihic și fizic, iar acum suntem și beșteliți”, a precizat dr. Mariana Ioan.

viata-libera.ro

Posted

Cum explică managerii spitalelor din Galaţi faptul că l-au angajat drept consultant, pe o sumă ameţitoare, pe medicul care ar fi trebuit să-i controleze

Managerii a trei din cele mai mari spitale din Galaţi justifică angajarea ca persoană fizică autorizată a dr. Mariana Ioan, şefa Compartimentului de Supraveghere şi Control Boli Transmisibile din cadrul DSP Galaţi. Toţi confirmă că medicul a lucrat şi continuă să activeze la unele dintre acestea ca medic epidemiolog.

Într-un material apărut în ediţia cotidianului ”Adevărul” de joi, 23 iulie, relatam cum dr. Mariana Ioan, şefa Compartimentului de Supraveghere şi Control Boli Transmisibile din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, prestează servicii de consultanţă medicală ca persoană fizică autorizată pentru nu mai puţin de cinci spitale din judeţul Galaţi, pe care ar trebui, de fapt, să le supravegheze. Conform propriei declaraţii de interese, Mariana Ioan a încasat cumulat 299.760 de lei în ultimul an de la unităţile medicale. Astfel, începând cu anul 2014, dr. Ioan a încheiat un contract de prestări servicii şi consultanţă cu Spitalul CFR Galaţi, pentru care încasează anual 42.000 de lei. În acelaşi an, a semnat un contract similar cu Spitalul de Obstretică-Ginecologie „Buna Vestire“ din Galaţi pentru 36.000 de lei pe an. Doi ani mai târziu, încheie un contract şi cu Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf.Ioan“ din Galaţi pentru 53.760 de lei pe an, iar în 2018 semnează alte două contracte de prestări servicii şi consultanţă cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf.Apostol Andrei“, în valoare de 132.000 de lei pe an, şi cu Spitalul orăşenesc din Târgu Bujor, pentru 36.000 de lei pe an.

Într-o declaraţie dată unui cotidian local, dr. Mariana Ioan se apăra spunând că activitatea sa de medic epidemiolog de la Direcţia de Sănătate Publică Galaţi este diferită de consultanţa pe care o oferă spitalelor din Galaţi. Am discutat cu managerii Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Sf.Ioan” din Galaţi, Spitalului Clinic de Obstretică-Ginecologie ”Buna Vestire” din Galaţi şi Spitalului CFR Galaţi şi toţi ne-au confirmat că dr. Mariana Ioan a oferit şi oferă consultanţă ca medic epidemiolog, deci nu este vorba de nimic diferit, aşa cum încearcă să acrediteze epidemiologul şef al judeţului.

„Nu mai avem contract cu doamna doctor Mariana Ioan pentru că avem epidemiologul nostru de la 1 ianuarie 2020. Cât a fost la noi, a prestat activitate ca medic epidemiolog, cu contract part-time. Eram obligaţi să avem contract încheiat cu un medic epidemiolog. Dânsa ne-a ajutat şi chiar a făcut aici activitate, ne-a sprijinit, dovadă că a fost totul foarte bine”, a declarat pentru „Adevărul” dr. Victoriţa Ştefănescu, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Sf.Ioan” din Galaţi.

Dr. Costinela Georgescu, care conduce Spitalul Clinic de Obstretică-Ginecologie ”Buna Vestire” din Galaţi, ne explică cum s-a ajuns în situaţia ca medicul epidemiolog al DSP Galaţi să lucreze şi la spitalele pe care trebuie să le supravegheze şi să efectueze anchetele epidemiologice, acolo unde este cazul. „Are contract de prestări servicii-consiliere la noi la spital ca epidemiolog. Suntem obligaţi să avem contract cu un epidemiolog. Avem un medic rezident pe post, care este detaşat la Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, dar este rezident şi este detaşat acolo pentru stagiu. Pe vremea când s-a încheiat contractul, doamna doctor Mariana Ioan era singurul epidemiolog pe care îl aveam, iar la selecţia de oferte a fost singura opţiune. Ne întrebăm <<oare cum poate să facă şi colo, şi colo, şi dincolo?>>. Pentru fiecare lună, în spatele facturii eu am un raport de activitate desfăşurat în spital de doamna doctor.  A venit când am avut nevoie de dânsa, a stat aici 5-6 ore, uneori am stat şi 7 ore, uneori şi de două-trei ori pe săptămână”, ne-a declarat dr. Costinela Georgescu, managerul Spitalului Clinic de Obstretică-Ginecologie ”Buna Vestire” din Galaţi. „De câte ori a apărut o modificare legislativă, în contextul pandemiei, din punct de vedere epidemiologic, pe toate modificările în proceduri a trebuit să avem avizul medicului epidemiolog. Deci, trebuia să facem un contract de prestări servicii cu un medic epidemiolog. Dacă ar fi mai mulţi epidemiologi la direcţiile de sănătate publică, atunci şi monitorizările ar fi făcute mult mai bine. E vorba de personal, care este insuficient”, a mai adăugat aceasta.

Şi managerul Spitalului CFR Galaţi ne-a confirmat că dr. Mariana Ioan oferă consultanţă epidemiologică, chiar dacă în acest caz situaţia este diferită pentru că unitatea medicală este în subordinea Ministerului Transporturilor şi are un alt regim juridic şi sanitar. „Doamna doctor Mariana Ioan prestează la noi servicii de consultanţă epidemiologică. Nu vine în timpul programului de la Direcţia de Sănătate Publică, într-adevăr. Face proceduri, care tot ca şi activitate epidemiologică poate fi privită. Nu sunt medici epidemiologi în judeţ, aceasta este realitatea. Fiecare spital, în schimb, este obligat să aibă un contract încheiat cu un medic epidemiolog într-o formă sau alta. Legislaţia ne obligă să avem compartiment de specialitate, personal de specialitate, ori dacă vrei să angajezi şi vezi că nu sunt, trebuie să te orientezi spre o altă…Necesitatea este prevăzută de legislaţie. Niciun spital nu îşi mai poate desfăşura activitatea fără medic epidemiolog”, ne-a declarat Carmen Adriana  Şerbănescu,  managerul Spitalului CFR Galaţi. „La noi la spital lucrurile sunt simple. Doamna doctor, ca medic epidemiolog, al DSP-ului nu vine la noi în control. Suntem un spital în subordinea Ministerului Transporturilor şi este altă autoritate care ne emite autorizaţia sanitară de funcţionare şi toate documentele necesare funcţionării. Dumneaei întocmeşte procedurile şi altă instituţie le autorizează, din punctul meu de vedere nu este niciun fel de incompatibilitate ”, a mai adăugat managerul.

adevarul.ro

  • 11 months later...
Posted

Fost medic șef la DSP Galați, cercetat pentru conflict de interese. Primea bani de la spitalele pe care trebuia să le controleze

Medicul Mariana Ioan, fost epidemiolog șef al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Galați, a ajuns în atenția Agenției Naționale de Integritate (ANI), fiind acuzată de infracțiunea de conflict de interese și de favorizarea unor persoane. Dr. Ioan a încasat bani de la mai multe spitale gălățene, deși, prin funcția pe care o avea la DSP Galați, tot ea era cea care trebuia să verifice din punct de vedere epidemiologic aceleași spitale. Situația a durat ani la rând, chiar în timp ce numeroși pacienți internați în spitale se infectau cu microbii din respectivele unități sanitare.

Potrivit inspectorilor ANI, cât timp a condus Compartimentul de supraveghere și control boli transmisibile al DSP Galați, medicul Mariana Ioan "a semnat opt procese-verbale de constatare și un raport de evaluare, întocmite ca urmare a controalelor efectuate la unități sanitare cu care aceasta are relații contractuale, respectiv Spitalul Orășenesc Tg. Bujor, Spitalul General C.F. Galați, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Sf. Ioan" Galați și Spitalul Clinic de Urgență Județean Galați".
Situația de incompatibilitate în care se regăsea dr. Ioan era una cât se poate de evidentă. Ca șefă a unui compartiment de control al bolilor transmisibile, ea ar fi fost ultima persoană care ar fi trebuit să intre în relații contractuale cu spitalele pe care le și verifica. De modul în care au fost desfășurate acele controale a depins în mod direct siguranța pacienților internați.
Prin încheierea contractelor de consultanță, aproape toată lumea a avut de câștigat, singurii sacrificați fiind chiar bolnavii. Dr. Ioan a primit sume importante de bani de la spitale, iar unitățile sanitare respective s-au asigurat că verificările epidemiologice vor fi oricum, doar corecte și obiective nu. "Ca urmare a încheierii contractelor de prestări servicii dintre Ioan Mariana și unitățile sanitare menționate, aceasta a obținut, în intervalul 2014-2020, foloase patrimoniale constând în încasarea sumei totale de aproximativ 646.100 de lei", se mai arată în comunicatul ANI.

Pentru dr. Ioan, ziua avea probabil 72 de ore

"Viața liberă" a scris încă de anul trecut despre existența acestei situații cu un puternic iz de conflict de interese. Dr. Mariana Ioan lucra atunci cu o normă de șapte ore pe zi la DSP Galați, pentru care, în 2019, a primit un salariu de 207.912 lei. Totodată, dr. Ioan era și persoană fizică autorizată, prestând servicii de consultanță medicală. În 2019, a avut încheiate contracte de consultanță cu cinci spitale din județul Galați: Spitalul CFR - pentru care a primit suma de 42.000 de lei; Spitalul Județean - pentru care a primit suma de 132.000 de lei; Maternitatea "Buna Vestire" - pentru care a primit 36.000 de lei; Spitalul de Copii - cu un contract în valoare de 53.760 de lei; Spitalul din Târgu Bujor - cu un contract de 36.000 de lei.
Ne întrebam atunci dacă este fizic posibil, pentru un singur om, să aibă o slujbă cu normă întreagă și alte cinci contracte de colaborare, concomitent. În ciuda acestor evidențe, nicio instituție de control nu s-a sesizat, timp de ani de zile.

Detașată la DSP Brăila

Pe site-ul DSP Galați, ultima declarație de avere a dr. Mariana Ioan datează din luna mai 2020. Am încercat pe mai multe căi să luăm legătura cu medicul acuzat de conflict de interese, dar ne-a fost imposibil. Telefonul personal era închis, de la DSP Galați am aflat că dr. Ioan a fost detașată, în urmă cu câteva luni, la DSP Brăila, deoarece acolo nu se aflau medici epidemiologi. Neoficial, însă, se pare că tocmai urmărirea începută de ANI a fost cea care a condus la această detașare disciplinară. Am sunat inclusiv la DSP Brăila, de unde ni s-a comunicat că dr. Ioan este în concediu și că nu poate fi contactată.
Pentru faptele constatate, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați, "cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către IOAN MARIANA, a infracțiunii de conflict de interese (text în vigoare până la data de 28.07.2017) și de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane (text în vigoare începând cu data de 28.07.2017), prevăzută de art. 301 din Codul Penal".

Potrivit art. 301 din Codul Penal (2009), conflictul de interese se pedepsește cu închisoarea de la unu la cinci ani și cu interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.

viata-libera.ro

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.