Jump to content

Şi blocul B17 din Micro 18 se surpă amenințător


dcp100168

Recommended Posts

Sub un bloc din Galați se naşte o groapă imensă. Vecini cu hăul care le înghite grădina

O nouă situație alarmantă privind siguranța blocurilor din Galați iese la iveală, deși pericolul nu este deloc unul nou. De câțiva ani, terenul pe care se află un bloc din Micro 18 se surpă amenințător, una dintre scările imobilului ajungând să se încline, astfel încât acum este lipită de blocul vecin. Oamenii spun că s-au făcut sesizări, dar că nimeni nu a luat vreo măsură.

Problemele legate de siguranța blocurilor din oraș ies la iveală ca ciupercile după ploaie, în diverse zone ale Galațiului. O nouă situație, dar nu apărută de ieri, de azi, ne-a fost semnalată de oamenii care locuiesc la blocul B17, din Micro 18. Aflat pe strada Oltului, imobilul este serios amenințat de niște gropi care au apărut în spatele clădirii, în grădina de la parter. Mai exact, în jurul unei canalizări aferente scării 1, pământul s-a surpat și continuă să se surpe, trăgând după el vegetația și gardul împrejmuitor. Chiar și betonul din care este făcut căminul canalizării s-a fisurat, fiind doar o chestiune de timp până când capacul gurii de vizitare va ceda sub forța gravitației.
"De vreo doi ani s-a vorbit și la asociație, s-au făcut și sesizări la Primărie, nu știu să se fi întâmplat nimic. Niciun răspuns, niciun rezultat", am aflat de la un tânăr care locuiește în blocul respectiv.
În aceste condiții, nefiind foarte clar precizată cauza surpărilor care se accentuează pe zi ce trece, mai ales sub efectul precipitațiilor, nu se poate explica direct cauza unui efect și mai grav: blocul s-a înclinat vizibil, încât în partea superioară, în dreptul etajului al patrulea, a ajuns să se lipească de scara vecină. Zidul a început deja să se degradeze sub efectul presiunii și nu este exclus ca într-un viitor nu foarte îndepărtat, dacă nu se va interveni urgent, să cedeze.
Pentru a afla un răspuns privitor la situație, dar mai ales pentru a afla cum au de gând să se implice autoritățile pentru a preveni agravarea și mai accentuată a surpării de la blocul B17, am adresat, în cursul zilei de luni, 12 iulie, o solicitare Primăriei Galați. Am primit promisiunea că vom avea un răspuns cât de curând. Până la închiderea ediției, acesta nu a sosit, dar promitem să îl facem cunoscut, împreună, sperăm, cu măsurile care vor fi luate acolo, cât de curând posibil.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

O placă de beton, ”vinovată” de surparea blocului B17

Infiltrații de apă ani la rând, care au dus la tasarea și ulterior surparea terenului aferent blocului B17, până când una dintre scările acestuia a ajuns să se încline pe o parte. Aceasta este explicația găsită de reprezentanții Apă Canal privitor la situația critică semnalată la imobilul de pe strada Oltului și prezentată în ediția din 13 iulie 2021 a cotidianului nostru.

Ceea ce a făcut posibilă infiltrarea necontrolată a apei în subteranul blocului B17 pare să fi fost o manevră neglijentă a cuiva care, la un moment dat, a efectuat o lucrare la tunelul tehnic al imobilului. Potrivit reprezentanților SC Apă-Canal, trimisă la fața locului după expunerea în paginile ziarului nostru a situației alarmante în care se regăsește scara 1, una dintre plăcile de beton care acoperă tunelul tehnic era deplasată și ar fi permis ani la rând, infiltrarea apei. ”În momentul în care echipele noastre au ajuns la fața locului, proprietarii deja depistaseră placa deplasată și lucrau la mutarea ei. Situația a fost remediată”, a subliniat Cornelia Arnăutu, purtătorul de cuvânt al Apă Canal.

Problematic este că acea lucrare finalizată cu acoperirea necorespunzătoare a tunelului colector a avut loc, foarte probabil, cu cel puțin doi ani în urmă, atunci apărând primele semne de surpare. Oamenii spun că au semnalat prin sesizări problema, mai cu seamă că scara 1, la nivelul aticului de la etajul al patrulea, s-a lipit de blocul alăturat. Nimic nu s-a întâmplat până zilele trecute, când, alarmați de numeroasele cazuri de accidente de teren survenite în oraș, pe străzi sau la blocuri, câțiva proprietari au recurs la soluția de a semnala public starea disperată în care se afla imobilul lor.

Practic, nu se ştie cine a deplasat placa, deşi în mod firesc orice lucrare în beneficiul asociaţiei de proprietari ar trebui să existe în scripte, dacă a fost comandată de aceasta. Şi dacă nu, chiar ar trebui să credem că proprietarii din bloc şi-au înfipt singuri un spin în coastă, riscând să-şi scufunde singuri locuinţele?

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.