Jump to content

Poeta Florina Zaharia, şefa scriitorilor gălăţeni


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Poeta Florina Zaharia, președinte interimar al Filialei Sud-Est a Uniunii Scriitorilor din România

După dispariția președintelui și fondatorului Filialei Sud–Est a Uniunii Scriitorilor din România (USR), poetul Corneliu Antoniu, președinția este din nou asigurată și e pe mâini bune. Președintele USR, criticul Nicolae Manolescu, a decis numirea unui președinte interimar. Pe 27 iulie, președintele Manolescu trimitea un comunicat: ”Președintele interimar Florina Zaharia, cu sprijinul Comitetului de Conducere a Filialei Sud-Est, are următoarele atribuții: coordonează activitatea Filialei până la alegerea noului președinte; pune în aplicare proiectele și programele Filialei; propune Comisiei de Validare noi membri ai Filialei; alege juriul de acordare a premiilor anuale”, gestionează activitățile financiare, decide participarea la proiecte și programe culturale, strategiile Filialei.

Experiența Florinei Zaharia este prețioasă, căci vine din domeniul managerial, cu implicare în proiecte internaționale! Între 2016 și 2019, a fost chiar manager al Centrului Cultural "Dunărea de Jos", condus până atunci numai de bărbați, și a devenit un nume cunoscut în țară. Instituția a fost implicată în numeroase festivaluri cu participare euroregională și chiar de pe alte continente! În prezent, coordonează activitatea culturală a Serviciului Marketing, Editură, Sonorizare și Înregistrări audio a Centrului, editând numeroase publicații culturale și o cunoscută  revistă de cultură. Între 2013 și 2016, a fost consilier cultural la cabinetul președintelui Consiliului Județean Galați.

Dintre proiectele culturale pe care le-a coordonat, semnalez măcar  editarea  cărților din colecția de poezie, proză, cu ilustrare de artă plastică ”cartESENŢE ” (2011 – 2014) – proiect de promovare a scriitorilor gălățeni. În 2011 și 2012 a desfășurat proiectul intitulat  „11 – Poezia, campioană la Galaţi” - proiect inițiat de Ziua Mondială a Poeziei. Cu participare internațională de calitate și numeroasă, devenit tradițional, a coordonat și Festivalul Internațional de Literatură Poezia – Port la Dunăre (2016 – 2019), cu participanți din Cehia, Finlanda, Germania etc. În 2011 şi 2012 a coordonat în regiunea Sud-Est două proiecte europene implementate de Federația Editorilor și Distribuitorilor de Carte din România și așteptăm astfel de realizări și la Filiala  USR.

Florina Zaharia este membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 2002.  A absolvit Facultatea de Litere (română-engleză)  a Universității ”Dunărea de Jos” şi are un Master în „Teoria şi practica textului”. Ca poetă, este o forță de creație nebănuită, care transformă orice experiență în poem” și ”unul dintre glasurile distincte ale poeziei tinerilor de azi”, ”răsfățată cu premii literare” (Zanfir Ilie –  ”Dicționarul scriitorilor gălățeni").

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Președintele interimar al Filialei, Florina Zaharia, la startul proiectelor

Joi, la prânz, a sosit la Galați, venit dintr-o delegație de la Iași, prim-vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din România (USR), scriitorul Varujan Vosganian, purtător al unui îndemn la coeziune și implicare. Ca de obicei, întreținând atmosfera cu glume și vorbe de duh și prietenie. A fost acum și prima întâlnire a mai multor membri ai Filialei Sud-Est a USR cu președintele interimar al Filialei, poeta Florina Zaharia, numită de către conducerea de la București a Uniunii, după dispariția președintelui fondator al acestei filiale a scriitorilor din Galați și Brăila, Corneliu Antoniu.

Au fost prezenți aproape jumătate dintre membri, seniori și tineri, veniți chiar și de la Brăila, în ciuda vacanțelor și a caniculei. Este prima vizită a unui membru al conducerii Uniunii la Galați, de când aceasta a numit președintele interimar. Au fost iniţial mai multe opțiuni, inclusiv poetul brăilean Grigore Mărășanu, mutat însă cu domiciliul la București, a dezvăluit din culise prim-vicepreședintele. Manager de proiecte culturale, poeta Florina Zaharia este membră a Uniunii încă înainte de fondarea Filialei Galați – Brăila, a colaborat cu USR central și local, a lansat mulți scriitori gălățeni sau i-a invitat în festivaluri, inclusiv internaţionale – motive pentru care noua președintă a fost susținută de scriitorii de față. A fost omagiat, în deschidere, președintele defunct al Filialei și fondatorul acesteia, poetul Corneliu Antoniu, despre care prim-vicepreședintele Vosganian a mărturisit că i-a fost prieten bun din tinerețe.

Tânărul scriitor Andrei Velea l-a întrebat care sunt, în viziunea conducerii pe țară a USR, primele obiective pentru filiala noastră, acum, prioritatea fiind  ”ca Filiala să își reînceapă activitatea”. De asemenea, reevaluarea membrilor (unii fiind mutați la alte filiale din țară) și atragerea de noi membri.

Dna Brândușa Antoniu, văduva președintelui dispărut, a anunțat că a pregătit, pentru predare, arhiva Filialei.
Propus de altfel de Uniune la Premiul Nobel pentru Literatură, tradus în 20 de limbi, prozatorul Vosganian a vorbit și despre necesitatea exportului de cultură, prin traducerea scriitorilor români. Dar și despre atragerea de membri tineri, într-o vreme când, parcă urmând modelul… ”decrețeilor” făcuți cu japca, mulți vârstnici doresc intrarea în Uniune ca să li se mărească pensia.

Velea i-a susținut pe tinerii scriitori care nu pot fi admiși în Uniune, datorită prevederii din Statut că sunt necesare la dosar cronici în reviste importante ale Uniunii, în care tinerii… nu prea au șanse să ajungă, spune și prim-vicepreședintele.

Statutul nu prevede nicio procedură specială pentru interimat, fiind practicat precedentul, valabil inclusiv pentru miniștri, de a fi numit, de către conducerea Uniunii, un președinte interimar până la alegeri - în cazul de față, programate pentru 2023, a răspuns prim-vicepreședintele unei întrebări a poetei Ruxandra Anton. USR având foarte multe proiecte în  derulare, lucrând cu fonduri importante, activitatea nu poate fi întreruptă nici în cazuri de forță majoră, precum decesul unui șef de filială, a mai spus Vosganian. Care a adăugat și că susține ideea unui concurs de debut pentru tineri, care să se soldeze nu numai cu publicarea manuscriselor câștigătoare, ci și cu admiterea automată în Uniune a câștigătorilor.

Joi au fost prezenți și câțiva prieteni ai filialei, implicați în festivalurile desfășurate deja de către aceasta, precum actorul Vlad Vasiliu, cu câteva cărți publicate. Scriitorii Katia Nanu, Dan Plăeșu, Ion Manea și traducătoarea Carmen Andrei i-au urat bun venit noii președinte și au vorbit despre sprijinul care trebuie acordat acesteia, după lunga perioadă în care suferințele președintelui  decedat –  dar și opreliștile impuse de pandemie, a ținut să precizeze secretarul Filialei, scriitorul Ion Avram – au ”înghețat” practic activitățile. În timp ce, observa cineva, activități culturale de amploare continuau să aibă loc în organizarea Florinei Zaharia, la Centrul Cultural "Dunărea de Jos". ”Cea mai bună variantă este alegerea Florinei” – a punctat scriitoarea Katia Nanu. Florina a fost chiar manager al Centrului Cultural, a scos în evidență scriitorul Dan Plăeșu. Este o poetă apreciată în țară, dar și un om cu experiența proiectelor de anvergură și cu experiență managerială, a adăugat poetul Sterian Vicol, membru de decenii a filialei Iași a USR, venit acum cu salutul filialei ieșene. Poeta Ruxandra Anton a cerut precizări privind aplicarea statutului pentru prezentul interimat, iar Katia Nanu a vrut să afle oficial situația juridică a Uniunii, atacată, însă învingătoare, în nenumărate procese.

Florina Zaharia s-a adresat celorlalți scriitori: ”Preluarea Filialei Sud-Est este o onoare și o responsabilitate și va deveni o preocupare foarte serioasă, la care dumneavoastră veți fi partea cea mai importantă. Îmi doresc să fim civilizați și creativi și să respectăm noțiunea de cultură. Deocamdată nu am preluat niciun document, dar vreau cât mai curând să realizăm împreună o bază de date a membrilor filialei pentru a putea fi contactați și cunoscuți. Vă aștept cu idei și propuneri de proiecte pentru a începe activitatea filialei la Galați.”

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.