Jump to content

Mii de păsări îngropate în apropiere de casele oamenilor


dcp100168

Recommended Posts

Mii de păsări îngropate în apropiere de casele oamenilor

Mii de păsări moarte au fost descoperite îngropate în spatele unei ferme avicole din Galaţi. Terenul este brăzdat de şanţuri uriaşe pline cu leşuri, la doar câteva sute de metri de casele oamenilor. Am alertat toate autorităţile locale şi, în mod miraculos, ce am descoperit noi e o surpriză pentru toată lumea.

Pentru că a înţeles că echipa Observator nu va lăsa lucrurile aşa, administratorul firmei a încercat să cumpere tăcerea reporterilor. Evident, alături de imaginile dezastrului facem publică şi această înregistrare.

Sunt imaginile dezastrului filmate de un telespectator şi trimise pe Fii Observator. În satul Buceşti, din Galaţi, mii de găini au fost aruncate în gropi imense, de cel puţin doi metri. Unele în saci, iar altele la grămadă. Terenul otrăvit cu leşuri se află în spatele unei ferme avicole.

La faţa locului, reporterii Observator au descoperit adevărata amploare a focarului de infecţie. Mirosul este insuportabil şi pe câmp sunt pene şi resturi cât vezi cu ochii. Ne-am pus măşti de protecţie pentru a diminua cât de cât mirosul insuportabil, însă se pare că nu au efect.

Ferma funcţionează de zece ani. Se află la mai puţin de un kilometru de şoseaua principală care leagă Galaţi de Tecuci şi la doar câteva sute de metri de casele localnicilor. Cel puţin 200 de mii de păsări sunt crescute aici anual. Autorităţile locale sunt complet surprinse, deşi dezastrul a fost tot timpul la vedere.

Mihai Mitu, viceprimar comuna Iveşti: Eu nu pot să cred, nu sunt de acord. Zilnic trec pe aici. Vă spun cu toată sinceritatea - nu cred că ar fi atâta inconştienţă. Vreau să văd grămada. Aşa că am mers împreună să se convingă. Mihai Mitu, viceprimar comuna Iveşti: Da, sunt resturi, într-adevăr! Nu ştiu ce caută aici reziduri de păsări!

Administratorul firmei are toate răspunsurile, dar preferă să dea vina, deloc convingător, pe un incinerator defect. Fănel Bogos, administrator fermă avicolă: Nu e normal să se îngroape, aşa este... O fi fost un sac, doi, cinci de găini...

Apoi, când nu ştie că e filmat, încearcă o negociere şocantă cu reporterul Observator. Fănel Bogos, administrator fermă avicolă: Eu îmi dau seama cât e de rău. Dacă dumneavoastră daţi drumul la material, eu trebuie să chem să îi iau pe ăia de acolo. La o adică, să îi dezgrop şi pe ceilalţi şi să îi îngrop pe toţi. Să facem un contract de sponsorizare, să facem ceva... Poate fac un contract de publicitate, eu ştiu, ce ziceţi?

observatornews.ro

Link to comment
Share on other sites

Garda de Mediu verifică o fermă avicolă pe terenul căreia a fost depistată o groapă cu păsări moarte

O echipă de la Garda de Mediu Galaţi a descins la o fermă avicolă din localitatea Buceşti pe terenul căreia a fost depistată o groapă cu păsări moarte, a anunţat, marţi, şeful Gărzii de Mediu Galaţi, Marian Mocanu. Potrivit acestuia, acţiunea comisarilor de mediu Galaţi are loc după ce localnicii din Buceşti s-au plâns în spaţiul public de mirosul insuportabil care provine din groapa ilegală. "Controlul este în derulare. La faţa locului se află o echipă care verifică. Se fac excavări. Până acum vă pot spune că au fost găsite mai multe leşuri de păsări. Este o zonă administrată de o fermă avicolă", a precizat Marian Mocanu.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

Mii de găini moarte aruncate la marginea satului. Grav incident de mediu în judeţul Galaţi

Încă din primăvara acestui an, locuitorii din zona Bucești - Ivești au remarcat un miros fetid, persistent, de animale moarte, ajunse în faza de putrefacție. În urmă cu circa zece zile, problema ne-a fost adusă la cunoștință, la redacție, iar marți, 24 august, sosiți la fața locului, am fost întâmpinați de o priveliște abominabilă, un adevărat genocid avicol, dacă putem folosi o asemenea comparație.
La circa un kilometru de drumul național ce leagă Galațiul de Tecuci și la câteva sute de metri de casele localnicilor, am fost martorii unor imagini ce nu au nicio legătură cu lumea civilizată a secolului al XXI-lea.
Resturi de păsări aparținând firmei vasluiene Vanbet SRL cloceau în căldura dogoritoare a verii, pe un teren îmbibat, parcă, în sângele scurs din nefericitele înaripate, duhorile fiind pe măsură. În loc să fie incinerate conform normelor de mediu, animalele au fost aruncate în gropi, pe un teren aparținând exploatației avicole, creând un adevărat focar de infecție. Din fericire, se pare că dejecțiile ce intră în sol sunt destul de departe, la doi kilometri de râul Bârlad, iar Siretul se află la o distanță și mai mare, cam cinci-șase kilometri spre vest, conform precizărilor primarului din Ivești, Maricel Gheoca.
Altfel, pe masa Gărzii de Mediu din Galați nu a existat, începând din această primăvară, nicio sesizare cu privire la acest grav incident, conform informațiilor oferite cotidianului nostru, în urmă cu o săptămână, de comisarul-șef Marian Daniel Mocanu.
Între timp, în urma dezvăluirilor din mass-media, problema a ajuns la cunoștința Gărzii Naționale de Mediu, instituție care a demarat o amplă acțiune de verificare în zonă, dar și în atenția organelor de cercetare penală.
Până la ora redactării materialului, reprezentanții firmei vasluiene nu au putut fi contactați. În 2020, compania Vanbet SRL a raportat la Ministerul Finanțelor Publice venituri totale de peste 296 milioane de lei și un profit net de circa 12,88 milioane de lei.
Vom reveni.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Ferma avicolă din Bucești, amendată și obligată să ecologizeze terenul infestat cu păsări moarte

Scandalul păsărilor moarte de la Ivești se îndreaptă către un deznodământ firesc și, așteptat, pe undeva. În urma verificărilor efectuate, Garda de Mediu a dispus ecologizarea terenului infestat în cel mai scurt timp cu putință și predarea amplasamentului către firme autorizate în acest sens, ulterior urmând a fi necesare analize ale solului.
Totodată, conform comisarului-șef al Gărzii de Mediu Galați, Marian Daniel Mocanu, operatorul economic Vanbet SRL a fost sancționat cu o amendă de 150.000 de lei. În plus, organele de cercetare abilitate vor stabili dacă sunt elemente de natură penală în acest incident de mediu.

Locurile de muncă, "la pachet" cu neplăceri... olfactive

Situația de la Bucești era binecunoscută administrației publice locale, mai ales că, potrivit primarului Maricel Gheoca, mirosurile fetide persistau în serile călduroase de vară, chiar și până la doi kilometri de "locul faptei". "Am avut mai multe discuții cu cetățenii care locuiesc în zona Avicola, i-am rugat să dea amănunte, dar nu am avut nicio adresă scrisă pe care să o pot înainta către Garda de Mediu", ne-a spus edilul-șef iveștean.
Acesta a precizat că au fost demarate procedurile pentru restricționarea traficului greu pe acele artere de legătură cu fermele de păsări, un alt aspect adus în discuție de locuitorii din zonă. "Am făcut demersurile către Poliția Rutieră, iar intenția noastră este de a realiza un drum extern, pentru ca traficul greu către ferme să nu mai treacă prin comună", a prezentat Maricel Gheoca pașii necesari, menționând că va fi nevoie și de o hotărâre a consiliului local în acest sens.
În altă ordine de idei, angajații din ferme sunt, în marea lor majoritate, circa două treimi, localnici și acest aspect contează pentru comună. "Vanbet SRL este unul dintre cei mai mari angajatori din comună, din moment ce a creat aceste 200 de locuri de muncă, dar trebuie să respecte, fără nicio discuție, toate normele de mediu", a mai spus Maricel Gheoca.

Explicațiile operatorului economic

La rândul său, administratorul Vanbet SRL, Fănel Bogos, este de părere că "avem noroc în România că avem organe de control care îți dau și consultanță, dar nu avem legislație" și nu își explică situația, din moment ce încă din luna mai fermele de la Bucești nu mai dețin pui porumbaci. În apărarea sa, acesta aduce în discuție faptul că nu a mai fost de multă vreme în zonă, compania deținând nu mai puțin de 25 de ferme avicole. "A fost doar un accident, este vorba doar de trei saci cu găini moarte aruncate atunci când incineratorul a fost stricat, o foarte scurtă perioadă", a adăugat Fănel Bogos, menționând că poliția poate face lumină în acest caz.
Nu în ultimul rând, administratorul Vanbet SRL este nemulțumit de lipsa firmelor abilitate în a întocmi diverse documentații, inclusiv de mediu. "Este extrem de greu, practic, trebuie să o iei de la zero ca să mărești capacitatea unui incinerator de la 50 la 70 de kilograme", ne-a mai declarat Fănel Bogos.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.