Jump to content

Poliţist prins în flagrant luând mită 400 de euro


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Agent de poliţie reţinut după ce a fost prins în flagrant luând mită 400 de euro

Un agent de poliţie din Galaţi a fost reţinut pentru 24 de ore, după ce a fost prins în flagrant luând mită, în schimbul banilor el urmând să rezolve favorabil un dosar penal de furt.

Potrivit Direcţiei Generale Anticorupţie, flagrantul a fost organizat luni, poliţistul fiind prins imediat după ce a primit 400 de euro de la persoană cu scopul de a soluţiona favorabil cercetările în cadrul unui dosar în care persoana era cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de furt.

"În fapt, poliţistul, agent şef în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi – Poliţia Municipiului Galaţi – Secţia 5 Poliţie Galaţi, în timp ce era în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, având în instrumentare un dosar penal privind săvârşirea infracţiunii de furt, faptă săvârşită de către persoana menţionată anterior, i-a pretins acestuia şi a primit suma de 3.000 de euro în vederea soluţionării favorabile a dosarului penal. În continuare, nefiindu-i soluţionat dosarul până la această dată, în urma discuţiilor dintre cele două persoane, s-a stabilit o nouă întâlnire pentru a discuta modul în care va fi soluţionat cazul penal. Cu această ocazie, poliţistul a acceptat suma de 400 de euro în vederea tergiversării cercetărilor în cadrul dosarului penal, în ideea de a indica un alt făptuitor faţă de care să se continue cercetările", se menţionează într-un comunicat remis de DGA.

În urma flagrantului, poliţistul a fost reţinut iar marţi va fi prezentat Tribunalului Galaţi cu propunere de arestare preventivă.

news.ro

Link to comment
Share on other sites

Poliţistul prins luând mită, sub control judiciar

Tribunalul Galați a decis să îl lase în libertate pe polițistul prins în timp ce lua mită de la un presupus infractor. Instanța a respins solicitarea de arestare preventivă a agentului șef Ovidiu Morozan și a hotărât ca acesta să fie plasat sub control judiciar pentru 60 de zile. Morozan nu are voie să părăsească județul fără încuviințarea autorităților și trebuie să plătească o cauțiune în valoare de 20.000 de lei.
Reamintim că polițistul de la Secția 5 a fost prins în flagrant de ofițerii DGA, luni seară, în timp ce primea 400 de euro de la o persoană cercetată într-un dosar de furt. Potrivit investigatorilor, polițistul și suspectul s-ar fi înțeles pentru plata a 3.000 de euro în schimbul soluționării favorabile a dosarului în care mituitorul era cercetat. Deși ar fi primit banii, polițistul nu şi-ar fi onorat promisiunea.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Polițist mituit de hoțul-informator. Mii de euro și lucrări la mormântul părinților pentru a-l face scăpat pe turnător

Ovidiu Dorin Morozan, agent de poliție în Galați, a fost condamnat pentru trafic de influență. El a luat bani de la un suspect de furt ca să îl scoată din dosarul penal în care era anchetat.

Tribunalul Galați l-a condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendarea executării pentru trafic de influență pe Ovidiu Dorin Morozan, agent de poliție la Secția 5 de Poliție din Galați. Decizia instanței nu este definitivă.

Potrivit Direcției Generale Anticorupție - Serviciul Județean Anticorupție Galați, polițistul i-a cerut bani unui suspect de furt. Totul a pornit pe 29.08.2019, când la Secția 5 Poliție din Galați s-a înregistrat o plângere a unei firme care sesiza faptul că prin efectuarea unei inventarieri a bunurilor existente la sediul magazinului Praktiker, s-a constatat lipsa mai multor produse, respectiv polizoare unghiulare, mașini de înșurubat/ găurit, șurubelnițe electrice (mărcile Bosch, Makita sau DW) în valoare totală de 28.784 lei. În urma vizionării imaginilor de pe camerele de supraveghere, polițiștii au ajuns la un bărbat din Galați. Ovidiu Dorin Morozan, care se număra printre cei care anchetau cazul, îl cunoștea pe bărbatul care apărea în imagini, pentru că în trecuse îl folosise ca sursă ocazională de informații.

Suspectul de furt a fost citat să se prezinte la Secția 5 de Poliție pentru a i se arăta filmarea, dar pentru că era cercetat și într-un alt dosar penal, l-a „uns” pe Morozan ca să îl scape de noua problemă penală cu care se confrunta. „Ca urmare a faptului că era cercetat într-un alt dosar penal al D.I.I.C.O.T. și, fiindcă nu dorea ca situația sa penală să fie amplificată de un alt posibil dosar penal, în aceeași zi, după câteva ore, s-a întâlnit cu agentul de poliție Ovidiu Dorin Morozan, căruia i-a dat o sumă de bani pentru a rezolva problema penală de care îi spusese anterior. Inculpatul nu a refuzat banii, pe care i-a primit și i-a introdus în buzunarul de la vestimentația cu care era îmbrăcat și l-a invitat la sediul secției de poliție pentru a vedea imaginile”, au stabilit anchetatorii.

I-a sugerat să găsească un țap ispășitor

După vizionarea imaginilor, suspectul de furt a înțeles că sunt șanse mari să se aleagă cu un nou dosar penal și a purtat mai multe discuții pe WhatsApp cu agentul de poliție, în încerca de-a rezolva situația. „Agentul de poliție i-a precizat că îl va ajuta, că îl va scoate din dosar. Inițial inculpatul nu i-a precizat și soluția pe care urma să o adopte în ceea ce îl privește și ce conduită ar trebui să adopte martorul pentru ca inculpatul să îl ajute, dar i-a sugerat să găsească o altă persoană care să declare că a sustras bunurile respective din magazin”,  spune procurorul de caz.

Bărbatul nu a găsit o altă persoană care să ia asupra sa fapta, așa că a început să îi dea polițistului diverse sume de bani. Prevăzător, a folosit o altă persoană care l-a filmat când îi dădea 400 de lei și 150 de euro lui Morozan.

La scurt timp, agentul de poliție i-a cerut să refacă mormântul părinților săi afectat de ploi. Cel care avea să devină martor denunțător în dosar a venit atunci de pe litoral și a plătit niște lucrători care au adus pământ pentru a nivela locul de veci.

Pentru că polițistul îi cerea sume din ce în ce mai mari, bărbatul s-a consultat cu avocatul său și a decis să îl reclame la Poliție pe acesta. Pe 23.08.2021, suspectul de furt s-a întâlnit cu Morozan pe o stradă din apropierea Secției 5 de Poliție, unde i-a promis că îi va da 2.000 de euro. Cu acea ocazie i-a înmânat 400 de euro, moment în care a fost surprins de ofițerii Direcției Generale Anticorupție-Serviciul Județean Anticorupție Galați.

La audieri, polițistul a avut o cu totul altă versiune asupra celor întâmplate. Acesta susține că bărbatul s-a oferit să îi dea diverse sume de bani pentru „deranj” și să refacă mormântul părinților săi. „În unele dăți, de 2 sau de 3 ori, când discutam acest subiect, îmi oferea diferite sume de bani, pe care eu le acceptam și îmi spunea că sunt pentru deranj, să beau un suc. Sumele de bani primite de la acesta variau între 400 de lei, o dată 150 de euro, însă eu nu am pretins niciodată înmânarea sumelor de bani și nici nu i-am spus că îl voi rezolva cu dosarul contra unei sume de bani. Tot insista să îl rezolv cu dosarul penal, deoarece mai avea un dosar la Constanța și unul pe la … sau …, iar la un moment dat i-am zis: „vino odată cu persoana respectivă, fiindcă dosarul este destul de vechi”. Îmi amintesc, de asemenea, că la un moment dat acesta m-a sunat, m-a întrebat ce fac, eu i-am spus că mergeam la mormintele părinților mei fiindcă se surpase terenul, astfel că … s-a oferit să îl repare el, deoarece are o echipă de muncitori...”, este explicația lui Ovidiu Dorin Morozan.

Polițistul a precizat că își amintește că la un moment dat a avut o discuție cu martorul denunțător, în care acesta i-a spus că: „Vreau să fiu atent și cu colegul dumitale”, cel care avea dosarul penal în instrumentare, iar el i-a spus: „Lasă-ne pe noi. Tu vino cu persoana.”

Legat de flagrant, agentul de Poliție spune că a luat banii „cu scopul intervenției mele pe lângă colegul meu …, pentru a fi audiată altă persoană în dosarul penal.”

Judecătorii îl consideră vinovat

Judecătorii au stabilit că există suficiente probe din care rezultă fără dubiu că polițistul și-a încălcat atribuțiile și a primit bani de la martorul denunțător. „Prin calitatea sa de agent de poliție în cadrul Poliției Municipiului Galați – Secția 5 Poliție – compartimentul investigații criminale, inculpatul Ovidiu Dorin Morozan nu numai că avea influență asupra colegului său care lucra în același compartiment cu el, dar a și lăsat să se creadă că are influență asupra colegului său, creând această impresie martorului denunțător … prin calitatea sa de polițist coleg cu cel care avea în instrumentare dosarul penal, prin comportamentul său, respectiv prin faptul că inculpatul a mers însoțit de colegul său la domiciliul martorului denunțător, precum și că i-a prezentat respectivele imagini incriminatorii în biroul și în prezența acestuia, prin conduita sa ulterioară de primire a sumelor de bani lăsând impresia că o parte din aceștia vor ajunge la martorul…”, se arată în motivarea instanței.

Magistrații nu au trecut cu vederea nici faptul că agentul de Poliție i-a spus martorului denunțător că se va folosi de declarația altei persoane pentru a închide dosarul penal. „Inculpatul precizând în mod concret cum anume urma să intervină pe lângă colegul său. Inculpatul Ovidiu Dorin Morozan i-a promis acestuia că îl va rezolva, lucru pe care intenționa să îl și facă, prin atașarea la dosarul penal a unei declarații date de o altă persoană, ce urma să își asume săvârșirea infracțiunii de furt ce făcea obiectul dosarului penal aflat în lucru la colegul său …”, este concluzia instanței de judecată.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.