Jump to content

Curse auto pe străzile oraşului


dcp100168

Recommended Posts

Gălățenii din Port, duși de nas cu promisiuni. Siguranța circulației, rezolvată doar pe hârtie

Promisiunile vin și pleacă, liniuțele rezistă! La mai bine de șase luni de când numeroși gălățeni care locuiesc la blocurile de pe strada Portului, pe segmentul cuprins între Palatul Navigației și Liceul de Marină, trăgeau un semnal de alarmă public privind traficul infernal și cursele de mașini care se derulau în zonă, noapte de noapte, autoritățile încă sunt la faza de promisiuni neonorate! Practic, nici măcar limita de viteză, cea mai proximă măsură, nu a fost implementată, iar limitatoarele de viteză au rămas la stadiul de vis frumos.

În luna martie a acestui an, o serie de sesizări venite din partea unor gălățeni care locuiesc pe strada Portului atrăgeau atenția asupra unui fenomen greu de combătut, a cărui rezolvare, măcar parțială, ar sta în pixul (și nu numai) autorităților cu abilități în domeniul siguranței rutiere. Oamenii susțineau că, noapte de noapte, șoferii pasionați de viteză, cu mașini puternice, își forjau motoarele pe segmentul de stradă care nu măsoară mai mult de un kilometru. Zgomot și mult pericol pentru pietoni, mașini și, nu în ultimul rând, pentru liniștea publică.
Demersurile făcute de proprietarii care bifau nopți albe, la fel ca și cele inițiate de "Viața liberă", care a prezentat situația cel puțin deranjantă, au fost onorate cu promisiuni din partea administratorului drumului, Primăria Municipiului Galați, care în aceeași lună martie susținea că va iniția în cadrul comisiei pentru siguranța circulației propunerea de reducere a limitei de viteză de la 60 la 50 km/h și că, până la finele acestui an, va proceda la montarea unor limitatoare de viteză, care să îi împiedice pe vitezomani să mai tureze motoarele la valori amețitoare și asurzitoare. Prima idee s-a concretizat, însă doar pe hârtie, fiind aprobată reducerea limitei de viteză. Nu și în practică, la aproape jumătate de an de la aceste promisiuni, situația deranjantă persistând, la fel ca şi indicatoarele vechi de pe stâlpi, care permit o viteză maximă de 60 km/h.
"Pentru că nu s-a schimbat nimic, în luna august am făcut o nouă adresă la Primărie, la care am primit un răspuns halucinant. Au reconfirmat că s-a aprobat reducerea limitei de viteză și că indicatoarele rutiere care stipulau vechea limită de 60km/h au fost demontate și că noua limită este 50 km/h. Dar chiar și după ce am primit răspunsul, emis pe data de 30 august 2021, indicatoarele erau tot acolo! De asemenea, am fost informat că în programul de lucrări pe anul 2021 sunt incluse realizarea a două treceri de pietoni supraînălțate pe strada Portului, marcate și semnalizate conform normelor legale în vigoare", ne-a spus Z.V., un gălățean care locuiește în zonă și care a încercat să rezolve problema pe calea comunicării cu autoritățile.
Dovada că la nivel de autoritate se confirmă a mia oară că nu știe stânga ce face dreapta o reprezintă faptul că joi, 2 septembrie 2021, indicatoarele care stabileau viteza maximă de 60 km/h, montate pe stâlpii de pe strada Portului, erau încă pe poziții, contrar celor afirmate în răspunsul oficial redactat de Primărie cu câteva zile mai devreme. Restul supozițiilor și promisiunilor sunt de prisos.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Indicatoarele de viteză de pe strada Portului au fost demontate pe repede-nainte

În urma readucerii în atenție a unei situații revoltătoare vizavi de traficul de pe strada Portului, de măsurile luate de autorități pentru remedierea pe cât posibil a problemelor și mai ales a unei contradicții flagrante între ceea ce se întâmpla în teren și ceea ce se consemna în documentele oficiale ale Primăriei, municipalitatea a recurs la un gest disperat, ca să șteargă urmele inadvertenței că pe strada Portului nu mai este valabilă, oficial, viteza maximă de 60 km/h.

Indicatoarele care arătau că este permisă circulația vehiculelor cu viteza maximă de 60 km/h pe strada Portului, pe segmentul cuprins între Palatul Navigației și Liceul de Marină, au dispărut ca prin minune, la sfârșitul săptămânii trecute, la jumătate de an de când Primăria a dat asigurări că, prin comisia pentru siguranța circulației, a fost aprobată reducerea vitezei maxime pe strada Portului de la 60 km/h la 50 km/h. Măsura, care s-a dorit a fi dublată de o alta, respectiv, montarea limitatoarelor de viteză, a fost adoptată ca urmare a numeroase sesizări venite din partea oamenilor care locuiesc în zonă, care reclamau vitezele mari cu care se circula în zonă, mai ales pe timpul nopții, și pericolele la care se expun pietonii când vor să traverseze strada. A fost adoptată doar pe hârtie, pentru că, în practică, indicatoarele care stipulau vechea limită de viteză rămăseseră pe poziții, iar de limitatoare încă nu putea fi vorba. Situație contrazisă, parțial, scriptic de Primăria Galați, care încerca să îi convingă pe petiționarii care voiau să își rezolve problema că realitatea este alta și că măsurile au fost implementate. Asta s-a întâmplat însă abia vineri, 3 septembrie, după readucerea situației în atenția publică în "Viața liberă".

"Au venit și au scos indicatoarele vechi, despre care ei spuneau în adresa pe care mi-au trimis-o că fuseseră date jos demult. Nu au mai montat însă altele, au lăsat stâlpii așa", ne-a spus Z.V., gălățeanul care a încercat să rezolve problema pe calea dialogului cu autoritățile. Rămâne de sperat că noile indicatoare, care vor stipula noua viteză aprobată, de 50 km/h, vor fi montate în viitorul cât mai apropiat, pentru ca șoferii să știe până la cât pot călca pedala de accelerație și peste ce valoare riscă să fie amendați.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Se montează limitatoare de viteză la trecerile de pietoni de pe strada Portului

Măsurile de limitare a vitezei pe strada Portului au început să fie puse în aplicare zilele acestea, la jumătate de an după ce municipalitatea, în calitate de administrator al drumului, a decis implementarea unor soluții care să pună capăt "liniuțelor" făcute de șoferii amatori de viteză.

După ce la finele săptămânii trecute au fost scoase de pe stâlpi vechile indicatoare care stipulau viteza maximă admisă de 60 km/h, urmând probabil a le face loc celor care vor stabili o viteză cu 10 kilometri mai mică, s-a trecut la partea a doua a măsurilor: supraînălțarea uneia dintre puținele treceri de pietoni aflate pe segmentul cuprins între Palatul Navigației și Liceul de Marină. Este vorba despre marcajul aflat în apropierea intersecției cu strada Navelor, care va fi ridicat asemenea celorlalte marcaje de pe Faleza Superioară, astfel încât să forțeze limitarea vitezei și asigurarea traversării în condiții de siguranță sporită.

O lucrare similară va fi făcută, în perioada următoare, și la trecerea de pietoni din dreptul Liceului de Marină.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.