Jump to content

Un preot fals a mers cu Boboteaza prin Galați


dcp100168

Recommended Posts

Un preot fals a mers cu Boboteaza prin Galați

Un tânăr care abia a trecut pragul majoratului a dat dovadă de o îndrăzneală ieșită din comun, pretinzând că este preot și călcând pragul a numeroase locuințe din Galați, cu ocazia Bobotezei. Băiatul, în vârstă de 18 ani, a ajuns pe mâna poliției cu câteva zile înainte de marea sărbătoare, după ce se apucase să colinde prin oraș, îmbrăcat în straie preoțești și însoțit de alți doi amici, unul de seama lui și altul, cu un an mai mic. Au călcat pragul mai multor apartamente din blocuri de la periferia orașului, până când au trezit bănuiala unui enoriaș care le-a deschis ușa. Omul a sunat la poliție, agenții Secției 3 depistând ”echipa” formată din falsul preot și cele două ajutoare în zona Drumului de Centură. ”Părințelul” deghizat nu a putut dovedi că este preot, neavând o legitimație al Bisericii Ortodoxe Române. În schimb, în privința lui aveau să se confirme și alte informații cu privire la activitățile necucernice pe care le începuse înainte de Crăciun, când dăduse zvon prin oraș și nu numai că strânge bani pentru un scop ”nobil”. 
”Extinzând cercetările, polițiștii au stabilit și că, în luna decembrie 2020, prin intermediul unui cont deschis pe un site de socializare, declinându-și aceeași calitate de preot, tânărul ar fi solicitat diverse sume de bani, în scopul construirii unui lăcaș de cult”, explică cms. șef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galați.  Polițiștii au deschis un dosar penal pentru înșelăciune, în scopul stabilirii cu exactitate a împrejurărilor în care falsul preot s-a folosit de atributele unei calități pe care nu o are. 

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Falsul preot spune că este victima unei rețele infracționale și că era convins că a fost atestat ca slujitor al bisericii

Un tânăr de 18 ani, pe nume Ionuţ Chiriţă, este anchetat de polițiștii din Galați pentru înşelăciune, după ce a fost depistat că oficia slujbe pe bza unei diplome false, emisă de aşa numita Patriarhie Ortodoxă a Naţiunilor. Documentul atestă că ar fi devenit preot începând cu data de 20 iulie 2019, iar aceasta este semnată de „Arhiepiscopul şi Mitropolitul Ioan” din cadrul Mitropoliei Moldovei.

Tânărul le-a spus poliţiştilor că a crezut realmente că a devenit preot, iar persoana care i-a eliberat diploma falsă l-a trimis să strângă bani ca să ridice o biserică, unde să activeze ca preot paroh. „Cu Boboteaza am fost la câteva persoane care m-au solicitat, iar contul pentru donaţii este al meu. Am primit decizie din partea celui care m-a reprezentat cu actele false pentru a-mi face biserică”, ne-a declarat Ionuţ Chiriţă, care susţine că este o victimă în această poveste.

Pe 4 ianuarie, poliţiştii Secţiei 3 Poliţie Galaţi s-au autosesizat cu privire la comiterea de către tânărul de 18 ani a unei înşelăciuni. „În urma unei sesizări telefonice, acesta a fost depistat, pe strada Drumul de Centură din Galaţi, îmbrăcat în haine preoţeşti şi însoţit de alţi doi tineri, de 17 şi 18 ani, după primele verificări rezultând că acesta ar fi pretins că este preot şi ar fi mers cu Boboteaza la blocurile din zona respectivă”, a declarat comisarul şef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Tânărul nu le-a putut prezenta poliţiştilor o legitimaţie de preot al Bisericii Ortodoxe Române, în schimb, le-a spus că ar fi preot într-o altă organizaţie religioasă ortodoxă, cu sediul în Braşov, respectiv Patriarhia Ortodoxă a Naţiunilor. „Este în mod clar o victimă. I s-a eliberat o diplomă, are legitimaţie din care reiese că este preot în această Patriarhie Ortodoxă a Naţiunilor. Cei care trebuie traşi la răspundere sunt cei care au eliberat aceste acte şi nu persoanele de bună credinţă care au crezut că toată această activitate s-a desfăşurat în mod legal”, a declarat Biatrice Martiş, avocata lui Ionuţ Chiriţă.

impartial.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Fals preot, crescut la casa de copii, reţinut la 9 luni după ce a fost prins de poliţişti că mergea cu Boboteaza

Un tânăr de 20 de ani cerea donaţii de la oameni ca să ridice o biserică în numele Patriarhiei Ortodoxe a Naţiunilor, o structură bisericească nerecunoscută de autorităţi. Falsul preot este anchetat acum pentru înşelăciune, fals în înscrisuri şi exercitarea fără drept a unei profesii. Judecătoria Galaţi l-a plasat sub control judiciar pentru 60 de zile pe tânărul de 20 de ani, cu obligaţia de a nu părăsi localitatea. Parchetul a contestat măsura la instanţa superioară.

Ionuţ Chiriţă, un tânăr de 20 ani din Galaţi, a fost reţinut marţi, 7 septembrie, de poliţişti, iar un procuror va stabili zilele următoare dacă va fi trimis în instanţă cu propunere de arestare preventivă. Acesta va fi şi expertizat psihiatric pentru a se constata dacă are discernământ. Pe 7 septembrie a.c., anchetatorii au efectuat o percheziţie la domiciliul tânărului, care este cercetat în prezent pentru înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale şi exercitarea fără drept a unei profesii.

Tânărul a intrat în vizorul poliţiştilor în ianuarie 2021, când a fost prins mergând cu Boboteaza, deşi nu era preot. El le-a prezentat anchetatorilor o diplomă falsă, emisă de aşa numita Patriarhie Ortodoxă a Naţiunilor, care atestă că a devenit preot începând cu data de 20 iulie 2019, iar aceasta este semnată de „Arhiepiscopul şi Mitropolitul Ioan” din cadrul Mitropoliei Moldovei.

Ionuţ Chiriţă le-a spus poliţiştilor că a crezut realmente că a devenit preot, iar persoana care i-a eliberat diploma falsă l-a trimis să strângă bani ca să ridice o biserică, unde să activeze ca preot paroh. „Cu Boboteaza am fost la câteva persoane care m-au solicitat, iar contul pentru donaţii este al meu. Am primit decizie din partea celui care m-a reprezentat cu actele false pentru a-mi face biserică”, a declarat tânărul, pentru „Adevărul“. El susţine şi acum, la 9 luni de la momentul în care a fost prins în haine preoţeşti, că este o victimă în această poveste.

Pe 4 ianuarie 2021, poliţiştii Secţiei 3 Poliţie Galaţi s-au autosesizat cu privire la comiterea de către tânărul de 18 ani a unei înşelăciuni. „În urma unei sesizări telefonice, acesta a fost depistat, pe strada Drumul de Centură din Galaţi, îmbrăcat în haine preoţeşti şi însoţit de alţi doi tineri, de 17 şi 18 ani, după primele verificări rezultând că acesta ar fi pretins că este preot şi ar fi mers cu Boboteaza la blocurile din zona respectivă”, a declarat comisarul şef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Tânărul nu le-a putut prezenta poliţiştilor o legitimaţie de preot al Bisericii Ortodoxe Române. În schimb, le-a spus că ar fi preot într-o altă organizaţie religioasă ortodoxă, cu sediul în Braşov, respectiv Patriarhia Ortodoxă a Naţiunilor. „În mod clar este o victimă în tot ce s-a întâmplat. Este un copil orfan, crescut la casa de copii. A fost educat în spiritul ortodox şi a dorit să devină preot. A primit toate actele necesare de la această Patriarhie Ortodoxă a Naţiunilor şi chiar a crezut că poate activa legal ca preot. Nu cred că poate fi tras la răspundere când intenţiile lui au fost cât se poate de onorabile. Am cerut să se facă verificări la Patriarhia Ortodoxă a Naţiunilor şi să se constate dacă funcţionează legal sau nu. Dacă nu funcţionează legal, să îi fie sistată activitatea, astfel încât să nu mai inducă în eroare oamenii de bună credinţă care vor să devină preoţi”, ne-a declarat Biatrice Martiş, avocata lui Ionuţ Chiriţă.

Ulterior, poliţiştii au extins cercetările, stabilind şi că, în luna decembrie 2020, prin intermediul unui cont deschis pe un site de socializare, declinându-şi aceeaşi calitate de preot, tânărul a cerut diverse sume de bani în scopul construirii unui lăcaş de cult.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Fals preot arestat preventiv, acuzat de înşelăciune

Falsul preot, care de un an de zile adună bani şi bunuri, prin Galaţi, a ajuns în cele din urmă în arest preventiv. Este vorba despre tânărul de 19 ani, care stă în Galaţi, şi care a fost reţinut, pe data de 8 septembrie 2021, sub acuzaţia de înşelăciune în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale şi exercitarea fără drept a unei profesii.

În urma percheziţiei domiciliare făcute de către poliţişti, au fost administrate mai multe mijloace materiale de probă, din acestea rezultând probabilitatea existenţei şi altor victime, întreg prejudiciul cauzat fiind chiar mai mare de 11.000 lei cât a fost iniţial estimat.

Numai că, pe data de 08 septembrie 2021, deşi procurorii Judecătoriei Galaţi au cerut arestarea preventivă a tânărului, magistraţii de la Judecătorie au decus însă să fie cercetat sub control judiciar, 60 de zile. Procurorii au contestat această decizie la instanţa superioară, iar magistraţii de la Tribunal au admis arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a falsului preot.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Cum racola un fals preot credincioși pe Facebook și îi convingea să-i dea bani

Un gălățean care la numai 20 de ani pretindea a fi preot, absolvent de studii religioase superioare și implicat în numeroase proiecte ecumenice și sociale a ajuns, în sfârșit, după gratii, după ce la începutul acestei luni a fost ridicat de poliție din propria casă. Pe numele individului sunt mai multe dosare de înșelăciune, existența acestora fiind confirmată de autorități chiar la începutul acestui an. Modalitatea de racolare a credincioșilor pe care îi convingea să îi dea bani era aceeași: rețelele de socializare.

Ionuț Chiriță este numele celui care de ani de zile pretinde a fi, la o vârstă foarte fragedă, slujitor al lui Dumnezeu nu oricum, ci în calitate de preot. Cu haine preoțești, cu obiecte de cult și o identitate atent confecționată, prin care se dădea angajat al Fundației "Sfântul Ioan Botezătorul” din Brașov, o organizație non-profit, gălățeanul a susținut o intensă activitate în mediul online, reușind să atragă numeroși adepți. Nu doar la nivel ideologic, pentru că nu acesta era scopul lui, ci și material, "prietenii" și "urmăritorii" de bună-credință, din țară și străinătate, dând curs așa-ziselor campanii de ajutorare derulate de "părintele Ionuț" și donându-i bani. Cu nemiluita, dacă ar fi să luăm în considerare achizițiile pe care le făcea tânărul, echipat cu tot ce trebuia ca să pară cât mai convingător.
Un prim semnal "divin" l-a primit la începutul acestui an, când a intrat în colimatorul poliței după ce a fost reclamat de numeroși enoriași că i-a escrocat sub aceleași pretexte, principalul fiind cel al adunării de fonduri pentru o biserică, chiar în Galați, la o adresă de pe strada Grădina Veche. Un proiect pentru care el însuși declara că ar fi strâns aproape 40.000 de lei. Prilejul perfect fuseseră sărbătorile de iarnă, în principal Boboteaza, când preoțelul avusese ocazia să bată din ușă în ușă. A susținut atunci că este preot la o biserică din județul Vrancea, fapt infirmat de autoritățile de acolo, pentru ca mai apoi să declare că este "preot în cadrul Patriarhiei Ortodoxe a Națiunilor, cu sediul la Paris, Franța, și în cadrul Fundației ”Sfântul Ioan Botezătorul”, din Brașov.
Perspectiva de a ajunge după gratii nu l-a speriat și și-a continuat "misiunea", astfel că, la începutul acestei luni, drumurile aveau să îi fie din nou întrerupte de poliție, după ce pe numele lui au început să curgă din nou plângerile. Numai la momentul perchezițiilor de pe 6 septembrie, prejudiciul estimat oficial era de 11.000 de lei, dar chiar și anchetatorii confirmau posibilitatea ca acesta să fie mult mai mare, la fel ca și numărul victimelor.

Prins cu minciuna, lăsat liber

Vizat a doua oară de acuzații grave, care implicau un număr mare de oameni și o determinare din partea individului greu de stăvilit, Chiriță a avut noroc, într-o primă fază, deoarece procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galați nu au reușit să convingă instanța să admită propunerea de arestare preventivă pe care au formulat-o sub acuzațiile de înşelăciune în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale şi exercitarea fără drept a unei profesii. Chiriță a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile și a plecat liber pe ușa instanței, suficient cât să aibă timp pentru o nouă rundă de "propovăduire" pe Facebook.
Printr-o postare de pe 10 septembrie, își anunța enoriașii că "începând cu data de 8 septembrie 2021 (n.r. - ziua în care a fost dus la Judecătorie pentru arestare), am depus demisia din funcția de preot în cadrul Mitropoliei și al Fundației <Sfântul Ioan Botezătorul> din Brașov, de care am aparținut timp de trei ani, drept urmare, vă aduc la cunoștință că nu mai profesez în calitate de preot și nici o altă funcție nu mai dețin în acest domeniu, mă înclin în fața tuturor și îmi cer iertare pentru toată neglijența, confuzia și orice am greșit cu știință sau cu neștiință!", scria "părintele Ionuț". Plus promisiunea, postată ca o premoniție, cu doar câteva ore înainte de a fi ridicat de poliție: "Nu contează că afară sunt peste 40 de grade. Eu tot negru voi purta!".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.