Jump to content

Investiţii de 90 milioane euro în Galaţi, prin PNDL 3


dcp100168

Recommended Posts

Galațiul ar putea beneficia de minimum 90 de milioane euro pentru investiţii

Așa după cum ați putut afla din paginile cotidianului nostru, Ministerul Dezvoltării propune, prin normele metodologice de aplicare ale noului Program Național de Investiții ”Anghel Saligny”, supuse dezbaterii publice, o serie de prealocări la nivelul unităților administrativ-teritoriale.

Un simplu calcul aritmetic arată că în județul Galați, aceste sume de bani pentru dezvoltarea comunităților ar totaliza circa 451 de milioane lei, adică puțin peste 90 de milioane de euro, cu precizarea că unele investiții ar putea suporta o majorare de 10 la sută, în cazul în care acestea sunt inițiate în cadrul unor Asociații de Dezvoltare Intercomunitară (ADI). Valoarea de mai sus pleacă de la cele 140 de milioane lei repartizate la nivel județean, la care se adaugă 43 de milioane pentru municipiul reședință de județ, zece milioane pentru Tecuci și câte șapte milioane, ce ar reveni orașelor Berești și Târgu Bujor. În plus, se prevede o alocare de câte patru milioane de lei pentru fiecare comună din județ, fapt ce îl mulțumește, oarecum, pe președintele Consiliului Județean (CJ), Costel Fotea, în condițiile unei repartizări echilibrate. Totuși, acesta este de părere că ar fi putut fi avute în vedere și o serie de alte criterii. ”Ar fi putut fi corelate alocările cu numărul de locuitori sau cu lungimea drumurilor comunale pentru că într-un fel se pot investi cele patru milioane de lei într-o localitate cu 12.000 de locuitori și cu 2-300 de kilometri de drumuri și altfel într-o altă comună cu doar, să spunem, 1.800 de locuitori și doar 25-30 de kilometri de infrastructură rutieră proprie. În plus, CJ Galați are în administrare circa 800 de kilometri de drumuri județene, iar alte județe doar în jur de 500 și, deci, criteriile ar fi trebuit să fie puțin mai aplicate, mai exact, ușor diferențiate”, ne-a explicat Costel Fotea.

Președintele CJ a comparat succint ultimele alocări de fonduri și a precizat că în PNDL 2 au ajuns în județ circa 150 de milioane de euro, din care au fost finanțate 160 de proiecte de investiții, fiind evident că doar cu 90 de milioane de euro nu se va mai putea ajunge în aceeași situație. ”Când vorbim de investiții în infrastructura rutieră, apă, canalizare, trebuie să ținem cont de faptul că prețurile la manoperă, materiale, ca să nu mai vorbim  de energie, aproape că s-au dublat în patru ani, poate nu chiar, dar sigur s-au majorat cu între 50 și 70 la sută. Ținând cont și de toate acestea, să nu uităm că sunt lucrări nefinalizate pe PNDL 2, iar de 2-3 luni constructorii nu și-au primit banii. Haideți să le terminăm mai întâi pe acestea”, a adăugat același Costel Fotea.

Nu în cele din urmă, președintele CJ a făcut o previzionare a modului în care se vor derula investițiile prin noul Program ”Anghel Saligny”. ”Dacă proiectele vor fi depuse până la finele acestui an, în prima parte a anului viitor acestea vor fi verificate la minister. Urmează, în a doua jumătate a lui 2022, partea de proiectare tehnică și tot ceea ce înseamnă procedurile de achiziții publice, iar lucrările ar putea începe, efectiv, în primăvara anului 2023”, a conchis Costel Fotea.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Proiecte de 2,14 miliarde lei, depuse în Galaţi pe Programul "Anghel Saligny"

După cum arătam într-o recentă analiză, pentru cele 50 de miliarde de lei puse la bătaie în Programul Național de Investiții "Anghel Saligny", primăriile din țară au depus proiecte în valoare de peste 137 miliarde de lei. Din acest total, municipiile reședință de județ (mai puțin Deva și Oradea) însumează proiecte de aproape 4,3 miliarde de lei, deși programul a fost anunțat ca fiind destinat, în special, lucrărilor de infrastructură rutieră, apă și canalizare în mediul rural.

Datele publicate de Ministerul Dezvoltării arată că aproape toate unitățile administrativ-teritoriale (UAT) din județul Galați au depus proiecte pe noul PNDL, cu excepția comunei Buciumeni, iar acestea totalizează aproape 2,14 miliarde de lei.
De departe, cele mai importante investiții rutiere și le propune Consiliul Județean, aspect deja amintit în cotidianul nostru, valoarea solicitată a acestor reabilitări și modernizări ale drumurilor din județ fiind de circa 281,63 milioane de lei. În top se mai află municipiul Tecuci, cu șapte proiecte depuse, inclusiv în ceea ce privește lucrări de extindere a rețelelor de apă și canalizare, ce se ridică la 129,66 milioane de lei, dar și comuna Rediu, ce a depus trei proiecte de investiții, ce totalizează 92,73 milioane de lei.
Alte localități din județ ce își propun investiții semnificative, de minimum 40 de milioane de lei, sunt: Ghidigeni (59,89 milioane de lei), Nicorești (59,4 milioane de lei), Scânteiești (55,56 milioane de lei), Vlădești (47,26 milioane de lei), Corod (45,65 milioane de lei), Grivița (44,34 milioane de lei), Matca (43,45 milioane de lei), Bălăbănești (42,05 milioane de lei), Brăhășești (41,31 milioane de lei), Cuca (41,19 milioane de lei), Independența (40,95 milioane de lei) și Schela (40,5 milioane de lei).
În municipiul Galați, cele două proiecte depuse, unul pe zona modernizării infrastructurii rutiere, iar celălalt pentru apă și canalizare, au o valoare totală de aproximativ 79,14 milioane de lei.
Vecinii noștri din Regiunea de Dezvoltare Sud-Est au avut abordări diferite, iar municipiul Constanța a depus trei proiecte cu o valoare de 193 milioane de lei, în timp ce la Focșani s-au întocmit nu mai puțin de 14 proiecte, ce depășesc, în total, 100 de milioane de lei. În Tulcea, cele două proiecte pentru municipiul reședință de județ însumează 61,45 milioane de lei, în timp ce Brăila și Buzăul s-au "orientat" către "doar" 43 de milioane  de lei fiecare. Primăria Capitalei și cele șase sectoare au depus 79 de proiecte, în valoare de aproape zece miliarde de lei.
Dincolo de aceste cifre, urmează ca "sita" să cearnă și, cel mai probabil, anul viitor vom afla care dintre aceste proiecte vor fi aprobate, fără a se uita faptul că fiecare UAT are o prealocare garantată de fonduri. În plus, ar mai fi de remarcat că ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a precizat că, prin Programul "Anghel Saligny", se vor finanța și investiții în rețeaua de distribuţie a gazelor, iar depunerea de cereri în acest sens va fi deschisă în curând.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Dezvoltarea comunităților locale, împiedicată de birocraţie. Programul "Anghel Saligny", faza pe... hârtii

După cum am arătat într-un articol publicat toamna trecută, Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) a reprezentat sursa principală de finanțare pentru infrastructura locală şi are la bază principiul conform căruia în fiecare localitate din țară trebuie să fie asigurat un set minim de servicii publice, în domenii precum sănătate, educație, apă-canalizare, energie termică și electrică, inclusiv iluminat public, transport/drumuri, salubrizare, cultură, culte, locuire și sport.

Datele Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), gestionarul acestui program de finanțare asigurat din fonduri naționale, mult criticat din cauza criteriilor de transparență, a publicat, recent, o serie de date cu privire la implementarea etapei a doua a PNDL. Aceasta finanțează, la nivel național, 9.500 de obiective de investiții, dintre care 2.500 de creșe și grădinițe, 2.000 de școli și 5.000 de alte obiective (din toate domeniile eligibile). Fondurile alocate sunt în valoare de 30 miliarde de lei, credite de angajament.
În județul Galați, din 2017 și până în prezent, unitățile administrativ-teritoriale (UAT) au primit pentru cele 149 de proiecte de investiții finanțate prin PNDL 2 suma de aproape 657,82 milioane de lei. Facem din nou mențiunea că orașul Berești și comunele Braniștea și Movileni nu au depus proiecte. Conform datelor MDLPA consultate de noi, în top se află UAT Județul Galați, cu 39,72 milioane de lei, decontate pentru modernizarea drumurilor județene, dar și comunele Corod (33,99 milioane de lei), Scânteiești (25,91 milioane de lei), Drăgușeni (23,76 milioane de lei), Munteni (23,71 milioane de lei) și Cudalbi (20,46 milioane de lei). Municipiul Galați a beneficiat de decontări de 20,87 milioane de lei, pentru cele șapte proiecte finanțate, în vreme ce la Tecuci alocările au fost de 13,2 milioane de lei pentru două obiective de investiții, iar la Târgu Bujor de 13,08 milioane de lei, pentru un singur proiect. Din punct de vedere numeric, UAT-urile cu cele mai numeroase proiecte aflate în derulare, exceptând municipiul reședință de județ, sunt: Corod și Nicorești - câte șapte, Drăgușeni și Valea Mărului - câte șase, Fundeni și Măstăcani - câte cinci fiecare.
Dincolo de aceste cifre, PNDL 2 este, de-acum, istorie. El a fost înlocuit cu Programul Național de Investiții (PNI) "Anghel Saligny". Tot în toamna anului trecut, arătam în paginile cotidianului nostru că aproape toate UAT-urile din județ au depus proiecte pe acest program de investiții locale, suma solicitată fiind de circa 21,4 miliarde de lei. Termenul-limită pentru depunere a fost începutul lunii noiembrie 2021, cu excepția celor pentru rețelele de gaze. În acest caz, perioada de aplicare a fost prelungită până pe 26 aprilie, iar, cu această ocazie, "bugetul" PNI a crescut până la peste 55 miliarde lei. De atunci, însă, "Anghel Saligny" a intrat în faza... pe hârtii, cel mai probabil, în cea de clarificări privind cererile de finanțare.
Realist, președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea ne declara, în septembrie anul trecut, că, "dacă proiectele vor fi depuse până la finele acestui an (2021 - n.r.), în prima parte a anului viitor acestea vor fi verificate la minister. Urmează, în a doua jumătate a lui 2022, partea de proiectare tehnică și tot ceea ce înseamnă procedurile de achiziții publice, iar lucrările ar putea începe, efectiv, în primăvara anului 2023". Cu alte cuvinte, cel mai probabil va fi nevoie de aproape 18 luni pentru demararea obiectivelor de investiții aprobate.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Galațiul va primi un miliard de lei pentru investiții în drumuri și rețele de apă și canalizare

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a anunțat alocarea bugetului de 52,5 miliarde de lei, destinat Programului Național de Investiții "Anghel Saligny". Acesta reprezintă, în continuare, sursa principală de finanțare pentru lucrări strict necesare comunităților locale în materie de infrastructură rutieră, dar și pentru rețelele de apă și canalizare.
Pentru cele 65 de unități administrativ-teritoriale (UAT) din județul Galați a fost repartizată suma de 1,06 miliarde de lei. Din acest total, 605,76 milioane de lei sunt destinate construirii și reabilitării drumurilor și podurilor, în timp ce diferența de 454,32 milioane de lei reprezintă finanțarea unor rețele de apă și canalizare.
Dincolo de faptul că suma solicitată în toamna anului trecut de UAT-urile gălăţene a fost de circa 21,4 miliarde de lei, evident disproporționată în raport cu alocarea totală, ar mai fi de menționat și faptul că, în regiunea de dezvoltare Sud-Est, din care face parte și Galațiul, repartizările au fost destul de echilibrate. Astfel, în top se află județul Buzău (cu 87 de UAT-uri în componență), căruia îi revin 1,37 miliarde de lei, urmat de Vrancea (73 de UAT-uri componente), cu 1,29 miliarde de lei. Județul Constanța, care totalizează 70 de unități administrativ-teritoriale, va beneficia de aproape 1,14 miliarde de lei, în vreme ce Tulcea (cu 51 de UAT-uri) va avea o alocare aproape la fel cu aceea a județului nostru. În fine, vecinii de la Brăila, județ cu doar 44 de UAT-uri, se vor mulțumi cu "numai" 850 milioane de lei. De altfel, această din urmă sumă este și cea mai mică la nivel național, dacă facem abstracție de Capitală. Bucureștiul va beneficia de doar 175 milioane de lei. La polul opus, suma cea mai mare a fost repartizată județului Suceava - peste 1,66 miliarde de lei.
Pe lângă criteriul referitor la numărul de UAT-uri din componența județelor, cu o pondere de 50% din total, în repartizările efectuate au mai contat numărul de locuitori, nevoile comunităților locale, dar și veniturile acestora. Alocările, precum și un exemplu de calcul pentru a explica criteriile de selectare, pot fi consultate pe site-ul MDLPA, la adresa https://bit.ly/3yay842.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Judeţele Galaţi şi Brăila, codaşe pe lista cu împărţeala banilor prin Programul „Anghel Saligny”

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a publicat lista cu sumele alocate pentru fiecare judeţ prin Programul Naţional de Investiţii (PNI) „Anghel Saligny” pentru proiectele de construcţie şi modernizare a drumurilor şi a reţelelor de apă şi canalizare.
Suma alocată pentru judeţul Galaţi se ridică la 1.060.073.879 lei din care pentru apă şi canalizare - 454.317.377 lei şi pentru drumuri şi poduri - 605.756.503 lei. O sumă importantă pentru judeţul Galaţi, însă după ce reporterii noştri au intrat în posesia listei cu sumele pentru toate cele 42 de judeţe care au primit bani în cadrul acestui program, s-a constatat că judeţul Galaţi este codaş la primit bani chiar dacă multe din gospodăriile din satele şi comunele din judeţul nostru încă sunt cu wc-ul în fundul curţii.
Astfel, potrivit listei cu alocări a sumelor prin Programul Naţional de Investiţii (PNI) „Anghel Saligny”, judeţul Galaţi se află pe locul 36 din 42.
Cei mai mulţi bani i-a primit judeţul Suceava, 1,663 miliarde lei, urmat de judeţul Olt cu 1,601 miliarde lei şi Dolj cu 1,564 miliarde lei, iar pe ultimele locuri se află Bucureşti - 175 milioane lei, Ilfov - 794 milioane lei şi Brăila - 849 milioane lei (locul 39 din 42).
„Acest program întregeşte viziunea PNL privind investiţiile necesare dezvoltării României, astfel încât nicio localitate să nu fie lăsată în urmă”, scria pe pagina sa de facebook deputatul liberal George Stângă, lăudând sumele. Ceilalţi parlamentari au ales să ignore subiectul.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Alte fonduri din PNRR, pentru comunitățile locale

De luni, 16 mai, autoritățile publice locale vor putea accesa fonduri pentru dezvoltarea localităților și a unei infrastructuri moderne și prietenoase cu mediul, a anunțat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, după ce a apărut, în Monitorul Oficial, ghidul solicitantului finalizat pentru acest fond. Cererile vor putea fi depuse în mod transparent, digital, online, pe platforma pregătită de Ministerul Dezvoltării, cu ajutorul unei suprafețe dedicate, care funcționează deja pentru depunerea cererilor pentru ”Valul Renovării”, program finanțat de minister prin PNRR. Aceste cereri de finanțare pot fi depuse până pe 30 iunie, fondurile sunt prealocate pe fiecare categorie de UAT, iar fiecare categorie de investiție are un buget maxim.

Pentru a asigura dezvoltarea echitabilă a localităților, în această schemă de finanțare, Fondul Local, sunt prevăzute prealocări garantate pentru fiecare comună, oraș, municipiu care depune solicitări de finanțare pentru investițiile ce pot fi accesate. Astfel, fiecare comună are o sumă prealocată în valoare de 324.770 euro, fiecare oraș poate accesa 3.189.815 euro, fiecare reședință de județ, 12.493.000 euro, în timp ce, pentru celelalte municipii, suma este de 4.193.550 euro.

Din Fondul Local, se pot construi, la nivel național, 5.522 locuințe pentru tineri și specialiștii din sănătate și învățământ, eficiente energetic, vor putea fi înnoite parcurile de vehicule destinate transportului public cu 1.135 vehicule nepoluante, pentru care se vor instala 13.200 puncte de reîncărcare. De asemenea, se vor realiza 1.091 kilometri de piste pentru biciclete.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.