Jump to content

Gălăţeancă vândută cu 300 de euro unui "peşte din Spania


dcp100168

Recommended Posts

Gălăţeancă vândută cu 300 de euro unui "peşte din Spania

Amelia Ţigănuş a scăpat de abuzuri în România şi a lucrat ca prostituată în peste 40 de bordeluri din Spania. Acum a devenit activistă şi tocmai a publicat o carte despre experienţele traumatizante prin care a trecut.

Amelia Ţigănuş s-a născut în 1984 în Galaţi. A scăpat de o copilărie în care a fost abuzată şi a petrecut mai mulţi ani ca prostituată în Spania, însă în prezent este scriitoare şi activistă. Cartea ei, "La revuelta de la putas" (Revolta curvelor), este "o mărturie de neclintit a relelor tratamente la care a fost supusă, o lecţie, un strigăt şi o rană pe tipar", scrie El Pais.

Conform sursei citate, Ţigănuş poate oferi cu uşurinţă o analiză clară socioeconomică a traficului de femei, pe baza experienţei personale. Femeia a povestit într-un interviu pentru El Pais că a fost vândută pentru 300 de euro şi că nu vrea să îşi învinovăţească în totalitate mama, dar nici nu vrea să o exonereze de responsabilitate. Odată intrată în lumea prostituţiei s-a simţit ca o femeie moartă, prinsă într-o închisoare cu gratii invizibile.

"Singura modalitate de a scăpa era să mergi înainte. Violenţa sexuală nu afectează doar persoanele sărace. Nevoile mele erau acoperite. (...) Da, mă chinui cu dorinţa de a o ierta şi ca ea să mă ierte pe mine. Cu siguranţă sunt duală. Nu am vrut să dau vina pe mama mea pentru tot, dar nici nu am vrut să o exonerez de vină. Şi nici nu vreau să fiu eu o mamă, pentru că îmi e frică să nu o dau în bară", a declarat Amelia Ţigănuş.

A fost vândută pentru 300 de euro unui "peşte" spaniol

"Da: 300 e euro. Banii au mers la persoana care a spus că mă va introduce cuiva ca un favor, iar această persoană îmi va repara viaţa în doi ani. Era o miniciună. Ştiam deja în ce mă bag. Cumva ştii de la început. Dar multor femei le este greu să recunoască asta. Apoi am ajuns la o datorie de 3.000 de euro, spuneau ei.

Mi-a luat ceva să o plătesc, pentru că în fiecare zi trebuia să acopăr cheltuielile cu cazarea şi lucrurile de care aveam nevoie pentru muncă. Ce câştigi, îi investeşti în a fi prostituată: machiaj, haine, amenzi, cocaină, alcool, pentru că devii agăţată şi de aceste aspecte şi acolo se duc toţi banii. Niciodată nu pui nimic deoparte. Era ca un cerc care se închide. O închisoare cu gratii invizibile. Pare că poţi să scapi, dar nu poţi", a mai spus femeia.

S-a oferit gratis unui client pentru a putea scăpa din lumea prostituţiei

Amelia Ţigănuş a călătorit în toată Spania "cu locul de muncă" şi spune că atunci când s-a hotărât să renunţe a reuşit să scape promiţând unui client servicii gratuite.

"Cred că am fost în toate regiunile Spaniei. Am petrecut cinci ani în mai mult de 40 de bordeluri, dar nu pot să spun că munceam, ci că eram în trecere. Din când în când trebuie să te mişti, pentru că trebuie schimbată marfa. Şi trebuie să te chinui să fii cea mai bună, ca ei să te aleagă. Cele care munceau cel mai mult deveneau favorite. Şi aveau privilegii. Toate ne doream să ajungem favorita "peştelui.

La un moment dat am fugit. Acum că mă gândesc: slavă Domnului că a ieşit bine. Cel mai greu lucru este să înţelegi că eşti blocată în acel sistem chiar dacă uşa este deschise, iar gratiile invizibile îţi îngreunează viaţa. Biletul meu de ieşire a fost să sun un client şi să îi spun că renunţ. Nu puteam să mai pretind că sunt o curvă fericită. I-am spus că merg la el acasă şi că dacă mă primeşte poate să mă aibe pe gratis. A fost de acord. Apoi am fost chelneriţă, am reuşit să scap, deşi a fost greu. Ani întregi îţi spun că nu eşti bună de nimic. Îmi era frică de orice: de lumina zilei, de oameni. Dar nu îţi puteai da seama. În ochii oamenilor eram o fată agresivă. Mă vedeau foarte puternică, deşi în realitate eu simţeam doar frică pură", a povestit Amelia Ţigănuş.

Vrea să stopeze exploatarea femeilor

Femeia spune că i-a luat 12 ani să vorbească despre experienţele prin care a trecut, iar acum îşi doreşte ca nicio altă fată să nu repete greşelile ei.

"Trebuie pedepsite toate faptele de exploatare. Asta e o problemă generală. Trebuie să includă şi ajutor pentru cele care vor să plece, nu doar financiar, ci şi terapie sau găsirea unui loc de muncă. Şi apoi trebuie redusă cererea prin educaţie şi penalităţi. Trebuie să avem reguli pentru a trăi împreună, iar una dintre ele este să recunoaştem că oricine exploatează o femeie sau o abuzează îi afectează sănătatea. Altfel spus, nu poţi plăti ca să penetrezi o femeie pentru că asta are consecinţe dăunătoare asupra ei. Punct.", a încheia Ţigănuş.

observatornews.ro

Link to comment
Share on other sites

"Revolta curvelor", cartea unei foste prostituate din Galaţi. Amelia Ţigănuş militează împotriva traficului de persoane

Victimă a unui viol în grup, gălăţeanca Amelia Ţigănuş a ajuns să practice prostituţia şi să fie traficată de proxeneţi, dar a găsit puterea să scape din această lume a exploatării sexuale. Feministă şi activistă în lupta cu traficul de persoane, Amelia Ţigănuş trăieşte acum în Spania şi este autoarea cărţii "La revuelta de la putas" - "Revolta curvelor", despre care a vorbit într-un tulburător interviu acordat ziarului "El Pais".

"Nu putem vorbi de egalitate între bărbați și femei, nici de justiție socială, atâta timp cât mai există o singură femeie în lume care este exploatată sexual", susţine Amelia Ţigănuş, pe pagina Wikipedia care îi este dedicată. Conform sursei citate, Amelia Ţigănuş s-a născut pe 11 martie 1984 şi este o supravieţuitoare a abuzurilor, violurilor, prostituţiei şi a traficului de persoane, împotriva cărora luptă acum.

"O mărturie de neclintit a relelor tratamente la care a fost supusă, o lecţie, un strigăt şi o rană", este cartea pe care a publicat-o, după cum scrie "El Pais", preluat de "Observatorul" Antenei 1.
Violată în grup, în drum spre şcoală, Amelia nu a reclamat infracțiunea, pentru că i-a fost ruşine, aşa că abuzurile au continuat. La vârsta de 13 ani a abandonat şcoala, iar la 17 ani a fost vândută unui proxenet spaniol, pentru 300 de euro: "Am petrecut cinci ani în mai mult de 40 de bordeluri, pentru că trebuie schimbată marfa. Şi trebuie să te chinui să fii cea mai bună, ca ei să te aleagă. Cele care munceau cel mai mult deveneau favorite. Şi aveau privilegii. Toate ne doream să ajungem favorita "peştelui"… Să fii prostituată este ca o închisoare cu gratii invizibile. Am reuşit să scap, deşi a fost greu. Îmi era frică de orice: de lumina zilei, de oameni", a povestit Amelia Ţigănuş, în interviul acordat.

I-a luat 12 ani să vorbească despre experienţele prin care a trecut, iar acum îşi doreşte ca nicio altă fată să nu repete greşelile ei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.