Jump to content

Galaţiul are gardă istorică


dcp100168

Recommended Posts

De astăzi, şi Galaţiul are o gardă istorică!

Sigur că aţi auzit de vestita şi admirata „Gardă Apullum”, romană, de la Alba Iulia, cea care stârneşte interesul publicului, inclusiv pe cel a străinilor. Mai sunt şi (doar) alte câteva  oraşe româneşti care au înfiinţat atractive gărzi istorice, ca în străinătate. Fiecare slujind specificului local. Ei bine, începând de astăzi, 2 octombrie, şi Galaţiul va avea propria gardă istorică în defilare!

Plecarea „Gărzii Cuza” va fi la ora 16,00, de la Colegiul Naţional „Al. I. Cuza”,  de pe str. Saturn, grupul va mărşălui apoi pe strada Brăilei, prin faţa Palatului de Justiţie, Parcul Viva, apoi pe Faleza Inferioară, urcând până la Elice, spre Hotel „Mercur”, şi de acolo, la Primăria Galaţi – de altfel, finanţatoarea frumosului proiect câştigat prin concurs de asociaţia gălăţeană „Danubiana”, condusă de Antoneta Crudu.

Evenimentul-surpriză este organizat, cu respectarea regulilor anti-pandemie, de către Asociaţia „Danubiana”, în colaborare cu Primăria municipiului Galaţi. Proiectul a primit finanţarea în urma câştigării unui concurs al Primăriei municipiului Galaţi. Responsabil de proiect, vicepreşedintele asociaţiei, Marius Crudu, cadru activ la ISUJ Galaţi. Grupul va fi format din 80 de persoane: 12 voluntari îmbrăcaţi în uniforme din perioada Cuza și elevi de la Colegiul Naţional cu numele „domnitorului Unirii”, „Al. I. Cuza”, de la C. N. „Costache Negri”, de la Colegiul de Industrie Alimentară ”Elena Doamna”, Colegiul Economic ”Virgil Madgearu”, Liceul de Artă ”D. Cuclin”, însoţiţi de profesori coordonatori. Cei care vor îmbrăca uniformele sunt voluntari de la Asociaţia „Danubiana” şi Asociaţia Culturală Tomis - filiala Galaţi, precum şi cadre active şi în rezervă de la: ISUJ Galaţi, IJ Jandarmi Galaţi, Poliţia Locală, Ministerul de Justiţie și Poliţia de Frontieră. Cadența „plutonului” va fi suținută de prof. Mircea Grigoraș, profesor de percuție, şi de elevul Păun Patrick, clasa a IX-a  la secția percuție de la Liceul de Artă ”Dimitrie Cuclin”, prin ritmul de toboşar. Veţi putea admira frumoase  uniforme precum cele de acum peste un veac şi jumătate, pe străzile vechiului nostru port: ţinute de ofiţer şi de  subofiţer de lăncieri, de capitan şi  un soldat de vânători, infanteriști, de roșiori, marină, grănicer de Dunăre şi de dorobanț. Un copil înainte mergător va purta un basorelief reprezentându-l pe domnitorul Cuza, donat de Asociaţia Frontiera Gălăţeană - preşedinte Didel Bădărău. Poftă bună la privit, cât toamna ne mai serveşte cu soare!

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.