Jump to content

Evaziune de milioane de euro, la coada vacii


dcp100168

Recommended Posts

Evaziune de milioane de euro la coada vacii

Zeci de țărani din comune din nordul județului, preponderent din Ghidigeni, sunt acuzați că au făcut parte din mecanismul de deturnare a taxei pe valoare adăugată, pus în funcțiune de o societate de prelucrare a cărnii din Botoșani. În zece ani de zile, prin aproape 2.000 de facturi emise fictiv, patronii au evitat plata către stat a dărilor care însumează circa trei milioane de euro. Escrocheria a făcut obiectul unor anchete care au bătut pasul pe loc la autoritățile judiciare din Botoșani ani de zile. La inițiativa Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor, Parchetul Tribunalului Galați a redeschis dosarul, pe care l-a trimis, zilele trecute, în judecată. 

Societatea ”Dadycom” SRL este firma în jurul căreia s-a țesut, timp de zece ani, un mecanism infracțional pe cât de complex, pe atât de ”rezistent” în timp, dar și profitabil. Bonus, a implicat atragerea unui număr foarte mare de participanți, care au pus umărul la derularea afacerilor ilegale, cărora reprezentanții societății se străduiau să le confere o aparență de legitimitate cât se poate de solidă. Printr-o schemă relativ simplă, dar perfect stăpânită de patroni, posesori de studii medii, și executată cu ajutorul samsarilor de vite din județul Galați, oameni simpli, cu câteva clase și săraci lipiți pământului, care nu știu nici economie și nici legi, s-a reușit punerea în aplicare a ceea ce procurorii numesc o rezoluție infracțională cu consecințe deosebit de grave, nu doar din punct de vedere al prejudiciului, dar și al complexității și întinderii tentaculelor. Mărfuri, respectiv, vite și carcase de vite, în valoare de peste 122 de milioane le lei, pentru care ar fi trebuit achitată taxă pe valoarea adăugată - TVA - în valoare de aproape 14 milioane de lei, au făcut obiectul tranzacțiilor deslușite de procurorii gălățeni pe durata unui an de anchetă. Mai mulți samsari, pe numele cărora se făceau plăți, au fost deja condamnați în baza unor acorduri de recunoaștere, pentru complicitate la evaziune fiscală. ”Greii” afacerii, respectiv, administratorul firmei, șeful serviciului de aprovizionare din cadrul firmei, fratele administratorului, precum și omul de încredere care intermedia relațiile dintre afaceriștii de la Botoșani și samsarii de la Ghidigeni, au fost abia acum trimiși în fața instanței, sub acuzațiile de evaziune fiscală în formă continuată în variantă agravată și, respectiv, complicitate la această infracțiune. 

Soră și frate, evaziune de top 

Afacerea ”Dadycom”, societate de procesare și prelucrare a cărnii din județul Botoșani, este o afacere de familie, începută prin 2005. După câțiva ani de testare a pieței, cu afaceri în limitele legii, administratorul firmei, Raluca Tipu și fratele ei, Dragoș Alexuc, în calitate de șef serviciu aprovizionare și desfacere, au început să deruleze un altfel de business. Aparent legal, în plină expansiune, dar în realitate, unul bazat pe scheme contabile care aveau un singur scop: acela de a fenta plata obligațiilor către bugetul de stat, respectiv, a TVA-ului. Timp de zece ani, prin intermediul unui număr de 1.966 de facturi, au ”plimbat” banii obținuți din cumpărarea la ”negru” a vitelor pe care le sacrificau în abatoarele proprii. 
”La momentul efectuării acestor achiziţii de la persoane fizice, fără plata TVA, inculpata Tipu Raluca, în calitate de administrator al societăţii, nu a întocmit borderouri de achiziţie ori nu a solicitat file din carnetele de comercializare deţinute de persoanele fizice, proprietare ale bovinelor, pe care trebuia să le înregistreze în contabilitate”, se arată în rechizitoriul de 600 de file, prin care Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați a trimis cauza pe masa judecătorilor. 
Pentru a da aparență de legalitate comercializării carcaselor, acestea erau ”trecute” printr-o veritabilă rețea de PFA-uri. ”Beneficiarii” -  o întreprindere individuală, o societate comercială și 22 de samsari de vite proveniți în principal din comuna Ghidigeni, dar și din împrejurimi, deținători de PFA-uri. Aceștia întocmeau facturi pe care le remiteau către Dadycom, documente întocmite, conform surselor din cadrul anchetei, după indicațiile și chiar dictarea lui Dragoș Alexuc, reprezentantul firmei, care se îngrijea ca toate chichițele frauduloase să fie atent mascate. Oameni simpli, samsarii s-au conformat regulilor și acceptau ca, după ce li se virau banii în cont, să îi remită patronilor firmei, în schimbul unui comision. Totul se făcea sub atenta supraveghere și coordonare a unui anume Gică Hristea, un localnic din Ghidigeni, un fel de om de încredere al afaceriștilor botoșăneni care avea, printre atribuții, și identificarea potențialilor ”parteneri” de afaceri din rândul samsarilor. Până în octombrie 2020, acesta a fost mecanismul prin care, prin facturile întocmite cu plata TVA, a fost dedusă de către administratorul firmei suma de 13.958.394 de lei, aferentă unor facturi cu valoarea de 122.092.745,38 lei. 

Sechestru pe averi, patronii - liberi

Ampla anchetă care a vizat zeci de persoane implicate în mecanismul fraudulos s-a soldat, la un moment dat, cu arestarea principalilor artizani. Arestul preventiv a fost însă înlocuit după puțin timp de către judecători cu arestul la domiciliu și mai apoi cu controlul judiciar. În custodia autorităților a rămas însă averea pe care procurorii au dispus instituirea sechestrului. Este vorba despre două case de lux, dintre care una ridicată pe numele firmei evazioniste, care nici nu ar fi fost înregistrată în evidențele fiscale ale primăriei, în scopul evitării plății impozitelor și peste o sută de hectare de teren, din a căror valorificare anchetatorii speră să poată acoperi prejudiciul. Acesta ar putea fi achitat chiar de inculpații trimiși acum în judecată pentru fapte care le-ar putea aduce de la 9 la 15 ani de pușcărie, numai că aceștia au încercat să îi convingă pe anchetatori că au acționat perfect legal și nici nu au recurs la varianta încheierii acordurilor de recunoaștere. În aceste condiții, este puțin probabil ca inculpații să achite de bunăvoie prejudiciul, care, cu tot cu penalități, ar ajunge la circa cinci milioane de euro, bani ce s-ar face venit la bugetul de stat, iar pentru ei ar însemna prețul încetării procesului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Trimişi în judecată pentru livrări fictive de carcasă de bovine

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată a unui număr de trei inculpaţi, în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală în formă continuată şi în varianta agravată, prevăzută de art. 9 alin. (1) lit. c) şi alin. (3) din Legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 35 alin. (1) Cod penal şi  art. 77 lit. a) Cod penal (o inculpată), respectiv complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală în formă continuată şi în varianta agravată, prevăzută de art. 48 alin. (1) Cod penal în referire la art. 9 alin. (1) lit. c) şi alin. (3) din Legea nr. 241/2005, cu aplicarea art. 35 alin. (1) Cod penal şi art. 77 lit. a) Cod penal (doi inculpaţi).
Cu privire la activitatea ilicită a inculpatei, s-a reţinut că, în perioada 01.12.2010 – 19.10.2020, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale cu sediul social în judeţul Botoşani, ajutată de mai mulţi inculpaţi, a înregistrat în contabilitate cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale, utilizând un număr de 1.936 de facturi fiscale, în valoare de 122.092.745,38 (cu T.V.A. aferentă de 13.958.394 lei), emise în numele unui număr de 24 de entităţi juridice, cu sediile sociale în judeţul Galaţi ori administrate de persoane fizice domiciliate în judeţul Galaţi, care atestau scriptic derularea unor operaţiuni comerciale, respectiv livrări de carcasă de bovine, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 13.958.394 lei, reprezentând T.V.A. dedusă nelegal.
În privinţa celui de-al doilea inculpat, s-a reţinut că, în perioada 01.12.2010 – 19.10.2020, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în calitate de şef serviciu aprovizionare şi desfacere în cadrul societăţii comerciale cu sediul social în judeţul Botoşani, împreună cu alţi inculpaţi, au ajutat pe o  inculpată, administrator al societăţii comerciale cu sediul social în judeţul Botoşani, să-şi deducă în mod nelegal T.V.A., în cuantum de 13.958.394 lei, urmare a înregistrării în contabilitate a unor cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni comerciale reale, prin:
- intermedierea legăturii societăţii comerciale cu sediul social în judeţul Botoşani cu reprezentanţii unui număr de 24 de entităţi juridice, cu sediile sociale în judeţul Galaţi ori administrate de persoane fizice domiciliate în judeţul Galaţi, care au pus la dispoziţia societăţii comerciale cu sediul social în judeţul Botoşani un număr de 1.936 de facturi fiscale, ce atestau scriptic livrări de carcasă de bovine;
- determinarea reprezentanţilor celor 24 de entităţi juridice, cu sediile sociale în judeţul Galaţi ori administrate de persoane fizice domiciliate în judeţul Galaţi, să semneze în fals contracte de furnizare, acorduri de angajament cu societatea comercială cu sediul social în judeţul Botoşani, precum şi chitanţe de plată în numerar sau alte înscrisuri, pentru a crea aparenţă de realitate a relaţiilor comerciale;
- determinarea reprezentanţilor celor 24 de entităţi juridice, cu sediile sociale în judeţul Galaţi ori administrate de persoane fizice domiciliate în judeţul Galaţi, să completeze în fals, după dictarea sa, un număr de 1.936 de facturi fiscale, ce atestau scriptic vânzarea de carcasă de bovine, în vederea înregistrării ulterioare în contabilitatea societăţii comerciale cu sediul social în judeţul Botoşani, în scopul deducerii  nelegale a T.V.A. în cuantum de 13.958.394 lei.
În privinţa celui de-al treilea inculpat, s-a reţinut că, împreună cu alţi inculpaţi, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în perioada 23.06.2011 – 19.10.2020, a ajutat una dintre persoanele inculpate menţionate anterior - administratorul societăţii comerciale cu sediul social în judeţul Botoşani, să-şi deducă în mod nelegal T.V.A., în cuantum de 12.294.278 lei, urmare a înregistrării în contabilitate a unor cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni comerciale reale, prin:
- intermedierea legăturii societăţii comerciale cu sediul social în judeţul Botoşani cu reprezentanţii unui număr de 17 entităţi juridice, cu sediile sociale în judeţul Galaţi ori administrate de persoane fizice domiciliate în judeţul Galaţi, care au pus la dispoziţia societăţii comerciale cu sediul social în judeţul Botoşani, administrată de inculpată, un număr de 1.664 de facturi fiscale, ce atestau scriptic livrări de carcasă de bovine;
- restituirea sumelor de bani virate de societatea comercială cu sediul social în judeţul Botoşani, administrată de către inculpată, în conturile celor 17 entităţi juridice, cu sediile sociale în judeţul Galaţi ori administrate de persoane fizice domiciliate în judeţul Galaţi, pentru a crea aparenţă de realitate a operaţiunilor comerciale consemnate în cele 1.664 de facturi fiscale, după retragerea acestora de reprezentanţii entităţilor şi după ce i-au fost predate direct sau prin intermediul altui inculpat, persoanelor aflate în legătură infracţională cu una dintre persoanele inculpate menţionate anterior, în schimbul primirii unui comision;
- primirea în contul personal a unor sume de bani de la o entitate juridică, folosită în activitatea infracţională, virată acesteia de societatea comercială cu sediul social în judeţul Botoşani, pentru a crea aparenţă de realitate a operaţiunilor comerciale consemnate în facturile fiscale emise de prima entitate în folosul entităţii reprezentate de inculpată, pe care le-a restituit ulterior persoanelor aflate în legătură infracţională cu una dintre persoanele inculpate menţionate anterior, în schimbul primirii unui comision;
- determinarea reprezentantului legal al unei P.F.A., folosită în activitatea infracţională, să transfere sume de bani virate de societatea comercială cu sediul social în judeţul Botoşani, pentru a crea aparenţă de realitate a operaţiunilor comerciale consemnate în facturile fiscale emise în folosul acesteia din urmă, în conturile bancare ale unor persoane apropiate, care i-au fost remise, iar în schimbul unui comision, le-a restituit persoanelor aflate în legătură infracţională cu una dintre persoanele inculpate menţionate anterior, administratorul societăţii comerciale cu sediul social în judeţul Botoşani.
În cursul urmăririi penale, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Galaţi, mandatată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 13.958.394 lei, reprezentând T.V.A. dedusă nelegal de societatea comercială cu sediul social în judeţul Botoşani.
În vederea recuperării prejudiciului, pe parcursul urmăririi penale au fost instituite măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile şi imobile deţinute în coproprietate de către inculpaţi, precum şi asupra unor bunuri imobile deţinute în proprietate de către partea responsabilă civilmente (societatea comercială cu sediul social în judeţul Botoşani).
Rechizitoriul împreună cu dosarul cauzei au fost trimise Tribunalului Galaţi – Secţia penală, pentru judecarea cauzei.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.