Jump to content

Firmele gălăţene nu şi-au conectat casele de marcat la ANAF


dcp100168

Recommended Posts

Peste 8.000 de IMM-uri gălățene, "așteptate" de serverele ANAF

Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Galați le reamintește operatorilor economici încadrați în categoria contribuabililor mici și mijlocii că au obligația de a asigura conectarea la distanță a aparatelor de marcat electronice fiscale (denumite AMEF) la sistemul informatic național de supraveghere și monitorizare a datelor fiscale al ANAF. Termenul-limită de conectare a AMEF este 30 noiembrie pentru această categorie, a contribuabililor mici și mijlocii.

Conform AJFP, la această dată, la nivelul județului Galați sunt fiscalizate și neconectate la sistemul informatic ANAF aproximativ 11.414 aparate de marcat electronice fiscale, deținute de 8.446 de operatori economici.

Demersul AFP are scopul de a preveni eventualele probleme privind conectarea AMEF, potențial generate de numărul ridicat de solicitări anticipat pe finalul perioadei și evitarea penalizărilor aferente neconectării acestora la sistemul informatic al MF-ANAF. "În vederea evitării supraaglomerării personalului implicat în proximitatea termenului-limită din data de 30.11.2021, vă încurajăm să dispuneți măsurile ce se impun pentru finalizarea cu succes a demersurilor la care facem referire", menționează AJFP.

Prin conectarea caselor de marcat fiscale la serverele ANAF, firmele în cauză vor scăpa de corvoada depunerii periodice a unor declarații, rezultând o simplificare a obligațiilor declarative, în eventualitatea realizării cu succes a procesului și transmiterii datelor complete. În situația în care casele de marcat fiscale sunt instalate în zone nedeservite de rețele de comunicații electronice, deținătorii au obligația completării și transmiterii declarației F4110, până la termenul anterior menționat. Declarația F4110 se completează cu ajutorul programului de asistență pus la dispoziție pe site-ul ANAF în secțiunea Servicii online - Descărcare Declarații şi se depune în format PDF, cu fișier XML atașat, semnat electronic, prin mijloace de transmitere la distanță.

AJFP Galați precizează că nerespectarea obligației de a asigura conectarea la distanță a AMEF, în vederea transmiterii de date fiscale către ANAF, constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 8.000 și 10.000 de lei.

Pentru informații privind procedura de conectare a AMEF la sistemul informatic al MF-ANAF se poate consulta "Ghidul cu privire la conectarea aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic al MF-ANAF", disponibil pe site-ul ANAF, în secțiunea Servicii online-Aparate de marcat electronice fiscale, unde există și un formular unic de contact. De asemenea, informații suplimentare pot fi obținute telefonic, apelând Call Center-ul de asistență al ANAF, la numărul 031.403.91.60, sau structurile de asistență pentru contribuabili, din cadrul AJFP Galați.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Mii de IMM-uri gălățene, încă neconectate la serverele ANAF

Contribuabilii mici și mijlocii mai au la dispoziție doar două săptămâni pentru a asigura conectarea la distanță a aparatelor de marcat electronice fiscale (denumite AMEF) la sistemul informatic național de supraveghere și monitorizare a datelor fiscale al ANAF.

Dat fiind faptul că termenul-limită de conectare a AMEF este 30 noiembrie, agenții economici din Galați ar fi bine să nu lase aceste proceduri pe ultima sută de metri, pentru a evita eventualele probleme ce ar putea fi generate de un număr mare de solicitări. Dar la fel de importantă este evitarea penalizărilor aferente neconectării AMEF la sistemul informatic al MF-ANAF. "În vederea evitării supraaglomerării personalului implicat în proximitatea termenului-limită din data de 30.11.2021, vă încurajăm să dispuneți măsurile ce se impun pentru finalizarea cu succes a demersurilor la care facem referire", îi îndemna Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Galați pe agenții economici gălățeni, încă de luna trecută.

La solicitarea ziarului ”Viața liberă”, am aflat de la AJFP Galați care este în prezent situația aparatelor de marcat electronice fiscale instalate pe raza județului Galați și conectate la sistemul informatic național. Astfel, potrivit situațiilor centralizate până la data de 8 noiembrie a.c., în județul Galați au fost conectate la sistemul informatic un număr de 8.589 de aparate de marcat electronice fiscale din totalul de 15.279 de aparate de marcat instalate, ceea ce reprezintă un procent de 56 la sută. Trebuie însă precizat că, în aceste evidențe, sunt cuprinși și marii contribuabili. La acest nivel sunt 821 de aparate de marcat conectate din totalul de 885 de aparate de marcat instalate, reprezentând un procent de 93 la sută.
Din păcate, la nivelul contribuabililor mici și mijlocii, gradul de conectare este sensibil mai mic, în ciuda faptului că timpul pentru derularea procedurii s-a scurtat considerabil.
În cazul contribuabililor mijlocii, sunt 948 de aparate de marcat conectate la sistemul informatic din totalul de 1.298 de aparate de marcat instalate, reprezentând un procent de 73 la sută.
În cazul contribuabililor mici, sunt 6.820 de aparate de marcat conectate la sistemul informatic din totalul de 13.096 de aparate de marcat instalate, reprezentând un procent de 52 la sută.

Altfel spus, riscul unor potențiale penalizări la nivelul contribuabililor mici și mijlocii din cauza nerespectării termenului de conectare a caselor de marcat la serverele ANAF crește pe zi ce trece. Dincolo de latura coercitivă a normelor fiscale, agenții economici trebuie să țină cont, în primul rând, de avantajele de care vor beneficia prin conectarea caselor de marcat la serverele ANAF. Cel mai mare avantaj este că firmele în cauză vor scăpa de corvoada depunerii periodice a unor declarații, rezultând o simplificare a obligațiilor declarative, în condițiile realizării cu succes a procesului, și transmiterea datelor complete.

Legat de aceste proceduri, mai trebuie știut că, în situația în care casele de marcat fiscale sunt instalate în zone nedeservite de rețele de comunicații electronice, deținătorii au obligația completării și transmiterii declarației F4110, până la termenul anterior menționat. Declarația F4110 se completează cu ajutorul programului de asistență pus la dispoziție pe site-ul ANAF în secțiunea Servicii online - Descărcare Declarații şi se depune în format PDF, cu fișier XML atașat, semnat electronic, prin mijloace de transmitere la distanță.

AJFP Galați precizează că nerespectarea obligației de a asigura conectarea la distanță a AMEF, în vederea transmiterii de date fiscale către ANAF, constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 8.000 și 10.000 de lei.

Pentru informații privind procedura de conectare a AMEF la sistemul informatic al MF-ANAF se poate consulta "Ghidul cu privire la conectarea aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic al MF-ANAF", disponibil pe site-ul ANAF, în secțiunea Servicii online - Aparate de marcat electronice fiscale, unde există și un formular unic de contact. De asemenea, informații suplimentare pot fi obținute telefonic, apelând Call Center-ul de asistență al ANAF, la numărul 031.403.91.60, sau structurile de asistență pentru contribuabili, din cadrul AJFP Galați.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Mai puțin de o săptămână pentru conectarea caselor de marcat

Termenul-limită de 30 noiembrie până la care casele de marcat ale firmelor mici și mijlocii trebuie conectate la serverele ANAF nu va fi prelungit, așa cum au subliniat de mai multe ori autoritățile, astfel că IMM-urile mai au la dispoziție mai puțin de o săptămână pentru a face acest lucru.

Trebuie precizat că nu a fost prelungit nici termenul pentru firmele mari, care a expirat pe 30 iunie. Recent, au început controalele la marii contribuabili, iar de luna viitoare vor fi extinse și la firmele mici și mijlocii. Cei care nu se vor conforma până la 30 noiembrie riscă să fie amendați cu sume de la 8.000 la 10.000 de lei.

La nivelul județului Galați se pare că, în "buna" tradiție românească, mulți întreprinzători își vor conecta casele de marcat tot pe ultima sută de metri. După prima treime a acestei luni, procentul caselor de marcat conectate depășea cu puțin 50 la sută. Astfel, conform datelor furnizate recent de AJFP Galați, până pe 10 noiembrie, erau conectate la sistemul informatic al ANAF 8.589 de aparate de marcat electronice fiscale, din totalul de 15.279 instalate, ceea ce reprezintă un procent de 56 la sută. La marii contribuabili erau conectate 821 de aparate din 885 (reprezentând un procent de 93 la sută), la contribuabili mijlocii erau conectate 948 de case de marcat fiscale dintr-un total de 1.298 (73 la sură), iar la micii contribuabili erau conectate 6.820 de aparate, din 13.096 (52 la sută).

În urma conectării caselor de marcat la serverul ANAF, contribuabilii vor fi scutiți de obligația extragerii rapoartelor lunare și a depunerii acestora la Fisc. Odată conectate la serverul ANAF, aparatele de marcat transmit singure online aceste fișiere, fără să mai fie necesar niciun alt demers din partea utilizatorului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Peste 3.000 de firme gălățene mici și mijlocii nu și-au conectat casele de marcat la serverele ANAF

Un sfert dintre firmele gălățene mici și mijlocii nu și-au îndeplinit obligația de a-și conecta casele de marcat electronice fiscale la serverele ANAF până la termenul-limită, care a fost 30 noiembrie. Aceste firme sunt pasibile de amenzi cuprinse între 8.000 și 10.000 de lei.

Conform Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Galați, până în data de 9 decembrie, în județul Galați au fost conectate la sistemul informatic un număr de 11.234 aparate de marcat electronice fiscale din totalul de 14.972 aparate de marcat instalate, ceea ce reprezintă un procent de 75,03%.

Situația aparatelor de marcat electronice fiscale pe categorii de contribuabili este următoarea:

- contribuabili mijlocii – 1.130 aparate de marcat conectate din totalul de 1.345 aparate de marcat instalate, reprezentând un procent de 84,01%;

- contribuabili mici – 10.104 aparate de marcat conectate la sistemul informatic din totalul de 13.627 aparate de marcat  instalate,  reprezentând un procent de 74,15 %.

„În cadrul acţiunilor de inspecţie fiscală aflate în desfăşurare vor fi avute în vedere verificări asupra repectării prevederilor legale incidente cu privire la dotarea şi conectarea aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic naţional de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale al ANAF”, transmite AJFP Galați.

regionalpress.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Gălățeni restanțieri la conectarea caselor de marcat

Contribuabilii gălățeni mici și mijlocii au avut obligația de a-și conecta aparatele de marcat electronice fiscale (AMEF) la serverul ANAF până pe 30 noiembrie 2021, dar nu toată lumea a făcut acest lucru. Conform AJFP Galați, la jumătatea lunii februarie, numărul aparatelor conectate la sistemul informatic național crescuse la 13.148 de case de marcat electronice fiscale, din cele aproximativ 15.000 instalate.

Până să se ajungă la aceste cifre, a fost nevoie de mai multe demersuri întreprinse de AJFP. Astfel, de la începutul anului 2022, au fost transmise prin SPV sau e-mail 7.982 de notificări utilizatorilor care au depășit termenul de conectare, și au fost notificate 18 unități de service acreditate care au în portofoliul de clienți agenți economici care nu au realizat conectarea la serverele ANAF până la data de 30.11.2021 (1.710 aparate). Alți peste 400 de utilizatori au fost contactați pentru diverse neconcordanțe între date.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Taximetriști obligați să accepte plata cu cardul

Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Galați informează că Ordonanța de Guvern nr. 16/2022 aduce obligativitatea introducerii sistemelor moderne de plată pentru tot mai mulți contribuabili persoane juridice, începând de anul viitor.

Astfel, persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi cu ridicata, precum şi cele care desfăşoară activităţi de prestări de servicii care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de echivalentul în lei a 10.000 de euro au obligaţia să accepte ca mijloc de plată cardurile de debit, de credit sau preplătite. Acest lucru poate fi făcut prin intermediul unui terminal POS sau al altor soluţii moderne, inclusiv aplicaţii ce facilitează acceptarea plăţilor electronice.
În categoria prestatorilor de servicii care vor fi obligați să accepte plata cu cardul se încadrează și o anumită categorie de taximetriști. "Aceste prevederi se aplică numai taximetriștilor care au societăți comerciale, nu și celor care activează în calitate de persoană fizică autorizată (PFA)", au declarat reprezentanții AJFP Galați pentru "Viața liberă".

Așadar, dacă legea nu se schimbă între timp, este foarte posibil ca, de anul viitor, cursele cu unele taxiuri din Galați să poată fi plătite și cu cardul, nu numai cu numerar, ca până acum. Opțiunea este deja valabilă de mult timp la mijloacele de transport alternativ (gen Uber, Bolt etc), unde clienții pot alege din start în ce mod vor să plătească, cu card sau cu numerar. Atunci când unii taximetriști "tradiționali" vor fi obligați să-și instaleze terminale POS, ar trebui ca, în momentul în care un client sună la dispecerat pentru a face o comandă, să fie întrebat de dispecer în ce fel vrea să achite cursa și, în funcție de răspuns, să îi trimită un taxi cu sau fără POS.
În categoria comercianților care vor fi obligați să-și instaleze terminale POS vor intra și multe magazine alimentare de cartier în care acum nu se poate plăti decât într-un singur fel: cu numerar.

"Obligaţia de acceptare de către persoanele juridice menționate mai sus a cardurilor de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS şi/sau al altor soluţii moderne de acceptare, se naşte începând cu trimestrul următor celui în care încasările din cursul anului respectiv au depăşit pragul de 10.000 de euro. Cursul de schimb valutar pentru determinarea echivalentului în lei este cel comunicat de Banca Naţională a României în ultima zi a anului precedent", precizează AJFP Galați.
Această modificare a Codului fiscal intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2023.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Galațiul, printre județele în care cererea pentru POS-uri a explodat

Numărul solicitărilor de instalare POS-uri şi software pentru acceptarea plăţilor cu cardul a crescut în România de şapte ori, în luna ianuarie a acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022, arată datele publicate de către Global Payments, furnizor global de servicii şi tehnologie de plată.

Potrivit companiei, o pondere de 95% dintre solicitările de POS-uri Global Payments şi GP tom (aplicaţie care transformă telefonul sau tableta în POS mobil) au provenit de la companii mici, iar restul de la cele medii. Majoritatea este reprezentată de magazinele alimentare sau mixte, magazinele de piese auto şi service-urile, restaurantele, barurile și cafenelele.

Din punct de vedere zonal, cele mai multe cereri de terminale electronice de plată Global Payments provin din judeţele Ilfov, Prahova, Dâmboviţa, Galaţi şi Bistriţa-Năsăud.

Așa cum „Viața liberă” a mai scris, persoanele juridice care activează în comerț și prestări servicii și care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de echivalentul în lei a 10.000 de euro au obligaţia să accepte ca mijloc de plată, de la 1 ianuarie 2023, cardurile de debit, de credit sau preplătite. Acest lucru poate fi făcut prin intermediul unui terminal POS sau al altor soluții moderne, inclusiv aplicaţii ce facilitează acceptarea plăţilor electronice.

În categoria prestatorilor de servicii care sunt obligați să accepte plata cu cardul se încadrează taximetriștii care au societăți comerciale, nu și cei care activează ca persoană fizică autorizată (PFA), dar și multe service-uri auto, spălătorii și magazine alimentare de cartier în care până acum nu se putea plăti decât cu numerar.

„Obligaţia de acceptare de către persoanele juridice menționate mai sus a cardurilor de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS sau al altor soluţii moderne de acceptare, se naşte începând cu trimestrul următor celui în care încasările din cursul anului respectiv au depăşit pragul de 10.000 de euro. Cursul de schimb valutar pentru determinarea echivalentului în lei este cel comunicat de Banca Naţională a României în ultima zi a anului precedent", a precizat AJFP Galați pentru „Viața liberă”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.