Jump to content

Ofiţer MAI, arestat preventiv după ce a incendiat nouă maşini


dcp100168

Recommended Posts

Ofiţer MAI, arestat preventiv după provocarea unui incendiu care a distrus nouă maşini

Un ofiţer din cadrul unei unităţi militare a MAI din judeţul Galaţi a fost arestat preventiv după ce, pe fondul geloziei, a provocat un incendiu care a distrus nouă maşini aflate în parcarea unui bloc din municipiul Galaţi, informează, miercuri, Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi.

Potrivit sursei citate, în cursul zilei de 26 octombrie, procurorul militar de caz din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi formularea unei propuneri de luare a măsurii arestării preventive pe o perioadă de 30 de zile a inculpatului având gradul de căpitan, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor de distrugere, tulburarea ordinii şi liniştii publice, fals intelectual şi abuz de autoritate.

"La data de 12.10.2021, în jurul orei 22,07, în timp ce se afla în timpul liber, pe fondul geloziei, a incendiat autoturismul (...) parcat în faţa scării (...) folosind un pet de 2,6 litri benzină achiziţionat în aceeaşi seară, la ora 21,47 (...), incendiul propagându-se şi distrugând alte opt autoturisme, precum şi uşa din termopan cu accesoriile sale de la intrarea în bloc. Amploarea incendiului extins la cele nouă autoturisme şi la uşa de acces în blocul susmenţionat, exploziile diferitelor pneurilor şi ale diferitelor obiecte a cauzat tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice", se precizează într-un comunicat al Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi.

Procurorii mai susţin că, prin încălcarea sarcinilor de serviciu, inculpatul l-a determinat în aceeaşi noapte pe un subaltern al său să întocmească, fără vinovăţie, un proces verbal de control în fals în registrul de control de la Prefectura Galaţi. A doua zi, căpitanul a întocmit personal un proces verbal în fals în registrul de control la Agenţia Galaţi a BNR, solicitându-i apoi unei subalterne să declare în fals că în noaptea precedentă ar fi fost controlată de el în timpul serviciului.

Propunerea procurorului militar de caz a fost admisă de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Militar Iaşi, dispunându-se arestarea preventivă a inculpatului militar pe o perioadă de 30 de zile.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

Detalii incredibile în cazul mașinilor incendiate în Mazepa. Piromanul este ofițer MAI

Concluzii halucinante în privința incendiului violent care mistuit opt mașini într-o parcare din Mazepa, la jumătatea acestei luni. Cel care ar fi provocat dezastrul cu un prejudiciu estimat la 100.000 de euro ar fi un militar, ofițer în carul Jandarmeriei Galați, care ar fi recurs la acest gest din gelozie. Imediat ce au avut primele indicii asupra identității autorului distrugerii, anchetatorii de la Galați au sesizat Parchetul Militar Iași. Jandarmul a fost arestat, iar conducerea unității a dispus suspendarea sa din funcție.

Ancheta în cazul incendierii a opt mașini în noaptea de 12 octombrie a luat o turnură cu totul neașteptată. Primele ipoteze emise de pompieri, cum că focul a fost pus cu intenție la una dintre mașinile staționate în parcarea blocului BR5 din Mazepa, au fost nu doar confirmate, dar mult depășite prin amploarea planului urmat de piroman. Expertizele au confirmat plasarea intenționată a focului, iar ancheta poliției a scos la iveală faptul că prezumtivul autor ar fi un tânăr, identificat ulterior în persoana unui ofițer în cadrul Jandarmeriei Galați.

Atac din gelozie

Căpitanul George Daniel Băcanu, ofițer în cadrul structurii de Pază Obiective a IJJ Galați, ar fi acționat în baza unui plan bine determinat, susțin procurorii Parchetului Militar de la Iași, pe masa cărora a ajuns cazul. Motivul, gelozia. Și-a pus planul în aplicare în timp ce se afla în timpul liber, însă a avut grijă ca ulterior să încerce să își creeze un alibi solid prin intermediul serviciului.

"La data de 12.10.2021, în jurul orei 22,07, în timp ce se afla în timpul liber, pe fondul geloziei, a incendiat autoturismul (...) parcat în faţa scării (...) folosind un pet de 2,6 litri benzină achiziţionat în aceeaşi seară, la ora 21,47 (...), incendiul propagându-se şi distrugând alte opt autoturisme, precum şi uşa din termopan cu accesoriile sale de la intrarea în bloc. Amploarea incendiului extins la cele nouă autoturisme şi la uşa de acces în blocul susmenţionat, exploziile diferitelor pneurilor şi ale diferitelor obiecte a cauzat tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice", se precizează într-un comunicat al Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi, citat de Agerpres. Conform documentului citat, ”inculpatul l-a determinat în aceeaşi noapte pe un subaltern al său să întocmească, fără vinovăţie, un proces verbal de control în fals în registrul de control de la Prefectura Galaţi. A doua zi, căpitanul a întocmit personal un proces verbal în fals în registrul de control la Agenţia Galaţi a BNR, solicitându-i apoi unei subalterne să declare în fals că în noaptea precedentă ar fi fost controlată de el în timpul serviciului”. Cu alte cuvinte, ofițerul a încercat să își acopere urmele folosindu-se de funcția sa și a atras alți subalterni în crearea unor aparențe înșelătoare. În baza probelor adunate, procurorii militari au cerut reținerea jandarmului gălățean și au cerut arestarea sa preventivă. Pe 26 octombrie, confirm informațiilor publice apărute pe portalul instanțelor de judecată, Tribunalul Militar Iași a dispus arestarea preventivă a căpitanului George Daniel Băcanu, pentru 30 de zile. Acesta este acuzat de distrugere, tulburarea ordinii și liniștii publice, fals intelectual și abuz de autoritate.

Un ofițer corect

Potrivit informațiilor comunicate de reprezentanții Jandarmeriei Galați după arestarea căpitanului, ofițerul ar fi fost un cadru bine văzut în incinta unității, în care activa din 2013, imediat după absolvirea Academiei de Poliție. George Daniel Băcanu ar fi trecut bine de toate evaluările și testele profesionale.

”Până acum, activitatea ofițerului a fost evaluată prin calificativele ”bine” și ”foarte bine”, acesta nu a săvârșit abateri disciplinare și a fost declarat ”apt” la toate testările psihologice. Instituția noastră se delimitează de astfel de comportamente și este prima interesată în clarificarea tuturor împrejurărilor în care a fost implicat cadrul militar. Vă precizăm că au fost puse la dispoziția Parchetului Militar toate informațiile solicitate pe timpul anchetei și, în continuare, vom răspunde tuturor solicitărilor”, a transmis cpt. Cătălin Bădin, purtătorul de cuvânt al IJJ Galați.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Ofițerul piroman va trage singur ponoasele răzbunării

Elaboratul plan pus la cale pentru a se răzbuna pentru o trădare în dragoste nu va pica pe umerii subalternilor angrenați să îi folosească drept alibi căpitanului George Daniel Băcanu, din cadrul Jandarmeriei Galați. Ofițerul a dat foc unei întregi parcări și, pentru a-și masca atacul, a falsificat acte, atrăgând în operațiune doi colegi, aflați pe poziții inferioare lui. Anchetatorii și-au dat însă seama că aceștia au fost folosiți de ofițerul aflat acum în arest.

Căpitanul George Daniel Băcanu este acuzat de distrugere, tulburarea ordinii și liniștii publice, fals intelectual și abuz de autoritate și a fost reținut la mai puțin de două săptămâni de la comiterea atacului pe care l-a săvârșit asupra mai multor mașini aflate în parcarea blocului BR5 din Mazepa. Anchetatorii au stabilit că ofițerul de jandarmi, cu opt ani vechime în instituție, pusese la cale un plan extrem de bine elaborat. Venise cu benzina pregătită într-un PET de plastic, a aruncat combustibilul pe mașina vizată, respectiv, a bărbatului cu care partenera sa ar fi avut o relație paralelă, și i-a dat foc. Flăcările s-au extins însă și la celelalte mașini, afectând chiar și parterul blocului vecin cu parcarea. Băcanu nu s-a limitat la actul cu vădite conotații de intimidare și și-a continuat demersurile. A mers la două dintre instituțiile din Galați unde paza este asigurată de jandarmi și i-a determinat pe subalterni, un subofițer de la Prefectura Galați și unul de la Agenția BNR, ambele în centru și relativ aproape de zona unde a incendiat mașinile, să întocmească rapoarte din care să rezulte că el ar fi fost în control la cele două obiective în noaptea de 12 octombrie.

Căpitanul - acuzat, subalternii - nu

Strategia birocratică, prin care spera să își creeze un alibi solid, ar fi putut crea probleme mari inclusiv pentru cei doi subofițeri ai Jandarmeriei Galați, atrași de căpitan în demersul răzbunării față de pretinsul rival în dragoste. Băcanu spera ca nici procurorii militari și nici superiorii să nu își dea seama de faptele lui și să creadă că el își făcuse datoria, acoperindu-se cu două procese-verbale care s-au dovedit în cele din urmă, coroborat cu alte probe a fi fost întocmite în fals, fără bază reală. Luând în considerare și superioritatea gradului și funcției față de subofițerii aparent complici, procurorii militari au decis să nu îi acuze pe aceștia de nimic, imputându-i întreaga culpă căpitanului, acuzat, printre altele, și de abuz de autoritate. ”Cei doi subofițeri din dispozitivele de pază de la Prefectura Galați și, respectiv, de la Agenția BNR Galați, implicați în dosarul penal privind un cadru activ al IJJ Galați arestat preventiv sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de distrugere, tulburarea ordinii și liniștii publice, fals intelectual și abuz de autoritate, nu au calitatea de suspecți în acest dosar”, ne-a comunicat colonelul magistrat Irinel Rotariu, prim-procurorul Parchetului Militar Iași. În consecință, cel puțin la acest moment, căpitanul Băcanu, în prezent suspendat din funcție conform legilor militare, va suporta singur consecințele. Pedepsele pentru faptele sale pot ajunge până la șapte ani de închisoare, cea mai grea sancțiune vizând distrugerea prin incendiere.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ofițerul piroman din Mazepa, judecat la foc automat. Tribunalul Militar a trimis în instanță răzbunarea jandarmului gălățean

Procurorii militari au soluționat rapid cauza care îl are în centru pe un căpitan al Jandarmeriei Galați, acuzat de fapte deosebit de grave, comise în ideea unei răzbunări din dragoste. George Daniel Băcanu, aflat în arestul Poliției Iași la acest moment, a fost trimis oficial în judecată la câteva săptămâni după ce a incendiat o parcare întreagă din centrul Galațiului. Nouă persoane fizice și o firmă de asigurări sunt pe lista celor care îi cer despăgubiri militarului și unității al cărei angajat era.

Dosarul în care căpitanul George Daniel Băcanu de la Jandarmeria Galați este acuzat de distrugere prin incendiere, tulburarea ordinii și liniștii publice, fals intelectual și abuz de autoritate a ajuns extrem de repede pe masa instanței de judecată. Tribunalul Militar Iași a fost sesizat de procurorii parchetului competent cu judecarea cauzei care a avut ca bază un incident grav, cu numeroase pagube materiale și posibil consecințe pe linie profesională pentru unii subordonați ai ofițerului.
Incendierea mașinilor din parcarea aferentă blocului BR 5 din Mazepa, în noaptea zilei de 12 octombrie, cu scopul de a se răzbuna și de a-i da o lecție unui rival în dragoste, a constituit, pentru Băcanu, prilejul de a pune în aplicare un plan machiavelic, dar care avea să fie ușor destructurat la ancheta care a urmat.
Doi subofițeri din structura de pază a Jandarmeriei, aflați în serviciu la Agenția BNR și respectiv la sediul Prefecturii, au fost atrași de superior pentru a simula în acte niște controale fictive, care ar fi trebuit să îl "acopere" și să îi ofere alibi. Niciunul dintre subordonați nu a știut de mașinațiile lui Băcanu, astfel că ambii au fost scoși de sub orice acuzație de încălcare a sarcinilor de serviciu.
În schimb, Băcanu, ofițer de carieră, aflat în plină ascensiune, a ajuns în arestul Poliției Iași, de unde a încercat să iasă contestând decizia se arestare emisă de Tribunalul Militar Iași. Curtea Militară de Apel de la București i-a respins cererea, astfel că jandarmul gălățean cu origini brăilene așteaptă după gratii primul termen de judecată.
Nouă păgubiți persoane fizice, ale căror mașini au ars în incendiu s-au constituit părți civile în proces, alături de o firmă de asigurări. Conform informațiilor publicate de instanța militară pe portalul public, chemată să suporte în solidar despăgubirile civile este și Jandarmeria Galați, instituție care s-a delimitat, de la bun început, de astfel de comportamente și a cerut soluționarea cazului cu celeritate.

.viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Jandarmul-piroman își recunoaște faptele pentru a primi o pedeapsă mică

Ofițerul Jandarmeriei Galați care în toamna anului trecut a incendiat o parcare ca să se răzbune din dragoste a optat pentru procedura judecării simplificate a procesului aflat pe rolul Tribunalului Militar Iași. Aceasta presupune că militarul își va recunoaște faptele de care este acuzat, urmând să beneficieze de o reducere a pedepsei. Gălățenii ale căror mașini au ars din cauza acțiunii jandarmului vor trebui să se judece cu acesta într-un proces separat, pe cale civilă.

La termenul de judecată care a fost programat zilele trecute pe rolul Tribunalului Militar Iași, avocatul căpitanului George Daniel Băcanu a prezentat instanței de judecată opțiunea acestuia privind soarta procesului. Jandarmul acuzat de distrugere prin incendiere, tulburarea ordinii și liniștii publice, fals intelectual și abuz de autoritate, aflat în arestul IPJ Iași încă din octombrie, la câteva zile după ce a dat foc unei parcări din Mazepa, a ales să fie judecat în procedură simplificată, cererea fiindu-i admisă de completul de judecată. Pledarea ca vinovat presupune ca militarul să recunoască în totalitate acuzațiile aduse, respectiv, planul diabolic pe care l-a aplicat în noaptea de 12 octombrie 2021 ca să se răzbune pe un rival în amor. Ofițerul va trebui să confirme că și-a determinat doi subordonați din dispozitivele de pază de la Prefectura Galați și BNR să întocmească rapoarte false care să ateste că el se afla în control la acele obiective, în intervalul de timp în care a mers la parcarea din Mazepa și a dat foc cu o sticlă de benzină pe care o cumpărase în prealabil. În schimb, procurorii nu vor mai veni cu alte dovezi împotriva lui în proces, iar pedeapsa pe care o vor stabili ar putea fi redusă substanțial. Concomitent cu cererea de judecare în procedură simplificată, Băcanu a cerut să fie eliberat din arestul Poliției Iași și să fie plasat în arest la domiciliu, solicitarea fiindu-i însă respinsă. În aceste condiții, procesul de distrugere în care este judecat ofițerul Jandarmeriei Galați va fi scurtat semnificativ, restul părților implicate, respectiv, nouă persoane fizice și o firmă de asigurări, păgubite de pe urma incendiului, urmând să își găsească dreptatea într-un alt proces. Tribunalul Militar Iași a decis că "disjunge latura civilă a cauzei, urmând a fi înregistrat un dosar distinct în care acordă termen de judecată pe 29 martie 2022, ora 11,00, pentru când părțile lipsă vor fi citate, urmând a li se pune în vedere să depună la dosar înscrisuri în dovedirea pretențiilor civile formulate".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jandarmul-piroman, trimis după gratii pentru următorii doi ani

Deși a ales calea judecării în procedură simplificată, căpitanul de jandarmi acuzat de distrugere prin incendiere nu și-a recunoscut în scris faptele și nu a încheiat un acord. Cu toate acestea, a primit pedepse mici din partea Tribunalului Militar Iași, care a hotărât că ofițerul va trebui să stea după gratii doi ani și jumătate. Pagubele civile, estimate la 100.000 de euro, vor fi disputate în cadrul unui proces civil, pe care păgubiții vor trebui să îl poarte cu fostul militar, aflat în pușcărie.

George Daniel Băcanu nu va sta după gratii mulți ani, așa cum probabil ar fi considerat drept opinia publică și mai ales cei ale căror mașini au fost incendiate ca urmare a actului de răzbunare pus în aplicare de acesta în seara zilei de 12 octombrie 2021. Doar doi ani și jumătate, din care vor fi scăzute patru luni de arest, este pedeapsa la care a fost condamnat jandarmul, în primă instanță.

Tribunalul Militar Iași, deși nu a avut pe masă un acord de recunoaștere a vinovăției din partea inculpatului, a apreciat spre minim toate capetele de acuzare și le-a aplicat sentințe în consecință. Astfel, pentru distrugere prin incendiere, Băcanu a primit un an și zece luni de închisoare, pentru tulburarea liniștii și ordinii publice a primit patru luni, pentru fals intelectual a fost condamnat la un an de închisoare, iar abuzul de autoritate l-a "costat" opt luni de închisoare. În urma contopirii celor patru pedepse, la care s-a adăugat un spor de o treime, judecătorii i-au aplicat pedeapsa de 2 ani și 6 luni de închisoare, cu executare. Timp de doi ani, nu va avea voie să ia legătura, pe nicio cale, cu rivalul pe care a vrut să se răzbune, incendiindu-i mașina.

În ceea ce privește despăgubirile civile, acestea vor putea fi recuperate de către cei nouă păgubiți pe calea unui proces separat, civil.

Sentința nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea Militară de Apel.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Ofițerul care a incendiat o parcare din răzbunare nu va face pușcărie

Căpitanul George Daniel Băcanu din cadrul Jandarmeriei Galați, arestat în toamna anului trecut, pentru că a incendiat o parcare din Mazepa ca să se răzbune pe fosta soție și a falsificat mai multe documente în încercarea de a-și fabrica un alibi solid, nu va face închisoare. Găsit vinovat de Tribunalul Militar Iași, jandarmul a fost condamnat în primă instanță la 2 ani și 6 luni închisoare cu executare, sentință pe care a atacat-o la cea mai înaltă instanță militară, Curtea Militară de Apel București.

Magistrații s-au pronunțat miercuri, 11 mai 2022, desființând sentința Tribunalului și dispunând punerea în libertate de îndată a ofițerului arestat. "Admite apelul formulat de apelantul inculpat cpt. Băcanu George Daniel din cadrul I.J.J. Galați împotriva sentinţei penale nr. 15/02.03.2022 a Tribunalului Militar Iași. Desfiinţează, în parte, sentinţa penală apelată şi rejudecând în fond înlătură dispoziţiile privind executarea în regim de detenție a pedepsei principale rezultante de 2 ani și 6 luni închisoare și, drept consecință, în baza art. 91 C.pen., dispune suspendarea executării pedepsei aplicată inculpatului cpt. Băcanu George Daniel sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani. Pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere şi obligaţii", se arată în sentința Curții Militare de Apel București. Decizia este definitivă.

Păgubiții ale căror mașini au fost arse prin planul și acțiunea jandarmului vor trebui să își recupereze pierderile pe calea unui proces civil separat.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Jandarmul care a incendiat nouă maşini din gelozie, executat silit

Căpitanul George Daniel Băcanu, ofițer în cadrul Jandarmeriei Galați, a fost condamnat pentru distrugere, tulburarea ordinii şi liniştii publice, fals intelectual şi abuz de autoritate.

Unul dintre proprietarii de mașini incendiate de căpitanul George Daniel Băcanu, ofițer în cadrul Jandarmeriei Galați, l-a executat silit pe acesta în contul a 1.800 de euro, stabilit ca prejudiciu pentru autovehiculul distrus. Decizia a fost pronunțată pe 1 noiembrie de Judecătoria Galați și este definitivă.

Curtea Militară de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv pe 11 mai 2022 pe căpitanul George Daniel Băcanu la 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru distrugere, tulburarea ordinii şi liniştii publice, fals intelectual şi abuz de autoritate. Instanţa militară a dispus totodată disjungerea acţiunii civile, astfel că proprietarii celor nouă maşini distruse prin incendiere și-au căutat dreptatea într-un proces civil judecat tot de Tribunalul Militar Iași.

Anchetatorii au stabilit că autorul incendiului izbucnit în noaptea de 12 octombrie 2021 într-o parcare a cartierului gălăţean Mazepa, în urma căruia nouă maşini s-au făcut scrum, este căpitanul George Daniel Băcanu. Bărbatul a provocat pagube însemnate, estimate de judecători la peste 15.000 de euro, după ce a aruncat benzină pe un autoturism parcat şi i-a dat foc, incendiul propagându-se apoi la alte opt maşini din apropiere.

S-a descoperit ulterior că ofiţerul de jandarmerie a acţionat din gelozie, iar apoi s-a folosit de funcţie ca să îşi construiască un alibi pentru noaptea când a provocat incendiul. „La data de 12.10.2021, în jurul orei 22,07, în timp ce se afla în timpul liber, pe fondul geloziei, a incendiat autoturismul (...) parcat în faţa scării (...) folosind un pet de 2,6 litri benzină achiziţionat în aceeaşi seară, la ora 21,47 (...), incendiul propagându-se şi distrugând alte opt autoturisme, precum şi uşa din termopan cu accesoriile sale de la intrarea în bloc. Amploarea incendiului extins la cele nouă autoturisme şi la uşa de acces în blocul sus-menţionat, exploziile diferitelor pneurilor şi ale diferitelor obiecte a cauzat tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice. Inculpatul l-a determinat în aceeaşi noapte pe un subaltern al său să întocmească, fără vinovăţie, un proces verbal de control în fals în registrul de control de la Prefectura Galaţi. A doua zi, căpitanul a întocmit personal un proces-verbal în fals în registrul de control la Agenţia Galaţi a BNR, solicitându-i apoi unei subalterne să declare în fals că în noaptea precedentă ar fi fost controlată de el în timpul serviciului”, spun procurorii Parchetului Militar Iaşi. Practic, ofiţerul a încercat să îşi acopere urmele folosindu-se de funcţia sa şi a atras alţi subalterni în crearea unor aparenţe înşelătoare.

Conducerea Jandarmeriei Galaţi s-a delimitat de acţiunea ofiţerului şi l-a suspendat din funcţie după comiterea faptei, precizând că acesta era apreciat în cadrul unităţii şi trecuse toate evaluările şi testele profesionale.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.