Jump to content

Proiect de recuperare a memoriei fotografice a Galaţiului


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Proiect inedit de recuperare a memoriei fotografice a oraşului Galaţi

Cu prilejul Zilelor Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia”, în perioada 08 - 12 noiembrie 2021, la sediul instituţiei, Serviciul Referinţe şi Compartimentul Colecţii speciale organizează expoziţia „Istoria Galaţiului în imagini: expoziţie de fotografii şi documente provenite din donaţii”, care reprezintă debutul proiectului de recuperare a memoriei fotografice a oraşului Galaţi, care se va desfăşura sub sloganul «Fotografia ta, istoria noastră! Amintirile voastre, istoria Galaţiului!» şi care se subscrie rolului Bibliotecii Judeţene „V.A. Urechia” în procesul de conservare a memoriei  locale a oraşului Galaţi şi importanţa donatorilor în recuperarea memoriei fotografice comunitare.

Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” este cea mai veche păstrătoare a unor astfel de comori, începând de la colecţia de fotografii, invitaţii, cărţi de vizită şi alte tipuri de documente donate chiar de fondatorul ei, istoricul Vasile Alexandrescu Urechia, colecţie îmbogăţită apoi de cei care au avut grijă de patrimoniul bibliotecii, prin generozitatea unor donatori, al căror nume apare alături de valorile documentare dăruite.

"Proiectul îşi propune să recupereze acele amintiri fotografice care uneori ajung să se piardă în uitare sau, şi mai trist, sunt aruncate, fotografii rătăcite care merită să fie împărtăşite comunităţii şi care, împreună, compun memoria şi istoria comunităţii gălăţene. Fotografii, negative, microfilme, diapozitive şi alte tipuri de documente care au legătură cu istoria oraşului Galaţi şi care prezintă oameni şi locuri, evenimente şi instituţii, străzi şi clădiri din Galaţi de-a lungul timpului, documente care pot fi oferite în format fizic sau digital prin intermediul acestui demers, imaginile urmând apoi să fie promovate în expoziţii, pe paginile de facebook ale Bibliotecii, ale Serviciului Referinţe şi ale Compartimentului Colecţii speciale", transmit reprezentanţii Bibliotecii.

Expoziţia „Istoria Galaţiului în imagini”, organizată la sediul Bibliotecii în această săptămână, demonstrează diversitatea şi ineditul unor astfel de documente, prezente deja în Colecţiile Speciale ale instituţiei.

"Acest proiect reprezintă un îndemn pentru comunitatea gălăţeană, de aici şi de pretutindeni, de a contribui la recuperarea unor astfel de amintiri preţioase, donându-le, în format fizic sau digital bibliotecii judeţene, de a contribui la îmbogăţirea depozitului de memorie locală a oraşului Galaţi!", menţionează reprezentanţii Bibliotecii.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Primele donații pentru recuperarea memoriei Galațiului

Proiectul demarat de Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”, cu prilejul Zilelor Bibliotecii, sub titulatura „Fotografia ta, istoria noastră! Amintirile tale, istoria Galațiului!”, a dat deja primele roade, potrivit unui comunicat remis redacției.

Primele fotografii și documente și-au găsit calea spre Colecțiile Speciale ale Bibliotecii, în urma donațiilor făcute de gălățeni. Fotografiile donate în format fizic au fost scanate, iar informațiile oferite de donatori, împreună cu rezultatele cercetărilor făcute de bibliotecari, au scos la iveală povești inedite, care contribuie la recuperarea și la promovarea istoriei orașului Galați. Povești de viață despre vechiul cartier Bădălan, despre familii gălățene, despre fapte din trecutul orașului prind viață. Chiar bibliotecarii celor două compartimente care au inițiat proiectul au fost primii donatori, îmbogățind Colecțiile Speciale cu fotografii și documente din arhive personale și cu un inedit portret al fondatorului bibliotecii gălățene, istoricul Vasile Alexandrescu Urechia, tipărit la atelierul fotografic al lui F. Hild din Galați și recuperat dintr-un anticariat din Spania. Un pasionat de istoria Galațiului, Marcel Capriș, a readus între zidurile fostului sediu al Comisiei Europene a Dunării un volum ce a aparținut bibliotecii acelei instituții. Cartea donată, purtând ștampila Comisiei Europene a Dunării, este un vocabular italian-francez-italian imprimat la Torino și premiat cu Medalia de Aur a Expoziției Naționale din 1898. Biblioteca le mulțumește tuturor donatorilor și îi așteaptă pe gălățeni cu alte comori din arhivele familiilor, pentru a putea reconstitui memoria orașului și a locuitorilor ei.

Dacă dețineți fotografii la care nu vreți să renunțați, dar vreți să le împărtășiți, bibliotecarii le vor scana, formatul electronic urmând să fie inclus în catalogul electronic al bibliotecii, iar povestea din spatele lor - promovată, pentru a recompune memoria comunității gălățene. Mai multe despre proiect puteți afla pe pagina dedicată acestuia, pe site-ul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”: https://www.bvau.ro/fotografia-ta.php sau folosind una dintre următoarele date de contact:  e-mail: vaurechia@gmail.com, bvau.referinte@yahoo.com, bvau.referinte@gmail.com;  messenger: bvauReferinte Telefon: 0236.411.037 / int. 112 sau 0732.520.516

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.