Jump to content

Lista marilor contribuabili gălățeni


dcp100168

Recommended Posts

O brutărie din Pechea, pe noua listă a marilor contribuabili gălățeni

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a stabilit, recent, noua listă a marilor contribuabili, care se va aplica de la 1 ianuarie 2022. Aceasta cuprinde 3.364 de firme din toată țara, 39 dintre ele fiind din Galați, și care vor fi administrate direct de București, prin Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili. Pe lângă "clasicii" mari contribuabili gălățeni (gen Liberty, Damen, Arabesque, Arcada, Mairon etc.), pe noua listă au intrat și nume surprinzătoare sau mai puțin cunoscute publicului larg din Galați. Printre acestea se numără o brutărie-patiserie din Pechea (Agromysmoni), o firmă de comerț cu amănuntul din Tecuci (Vidafan SRL), Autogara Metropoli, Carul cu Bere, o firmă de reciclare din Braniștea (Iulicris Recycling) și, un alt exemplu, Cipșor Construct (care fabrică uși și ferestre din metal).

Reclasificarea companiilor din România a fost rezolvată parțial, săptămâna trecută, de ANAF, după ce s-a stabilit prin ordin lista marilor contribuabili ce se aplică de la 1 ianuarie 2022. Documentul apare în contextul în care regulile încadrării la categoria marilor contribuabili au fost ajustate. Potrivit autorităților, vor urma schimbări și în cazul listei contribuabililor mijlocii.
Conform consultantului fiscal Adrian Bența, citat de HotNews.ro, selectarea acestor mari contribuabili s-a realizat utilizându-se trei criterii de analiză: specifice, de bază și de continuitate. În cazul criteriului de bază, o pondere de 50 la sută a avut-o cifra de afaceri, dar s-a luat în calcul și valoarea obligațiilor fiscale declarate și a celor cu personalul. S-a mai ținut cont și de situația juridică a firmelor, dacă se află în procedura insolvenței, dacă sunt declarate inactive, dacă provin din fuziunea sau reorganizarea altui contribuabil mare, dacă sunt nou înființate și dacă au investiții de minimum 10 milioane de euro.

Siderurgia și navele nu mai sunt singurii piloni ai economiei Galațiului

În consecință, cifra de afaceri a respectivelor companii reprezintă un criteriu important, dar nu decisiv. Așa se explică faptul că pe noua listă a marilor contribuabili gălățeni, pe lângă colosul Liberty (cu cea mai mare cifră de afaceri netă din Galați, de 4,6 miliarde de lei), apare și Omsk Carbon Romania SRL, o firmă specializată în comerțul cu ridicata al produselor chimice, cu o cifră de afaceri de "numai" 35,7 milioane de lei, de peste 128 de ori mai mică decât a combinatului.
Nici existența profitului nu pare o condiție necesară pentru noii mari contribuabili. Combinatul siderurgic Liberty este din nou exemplu, cu o pierdere de 51,3 milioane de lei la sfârșitul lui 2020, cea mai mare din Galați. Firme cu pierderi declarate la sfârșitul anului trecut mai sunt Alewijnse Marine (inginerie și consultanță tehnică, cu o pierdere netă de 3,16 milioane de lei, la o cifră de afaceri netă de 155 milioane de lei) și Belor România (comerț cu produse chimice și îngrășăminte, pierdere de 7,6 milioane de lei la o cifră de afaceri de 222 milioane de lei).
La fel, ordinul de mărime a profitului viitorilor mari contribuabili este și el relativ, pe noile reguli ANAF. Astfel, printre colegii de listă ai giganților Arabesque (profit de 73,2 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 2 miliarde de lei) și Damen (profit de 22,5 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 806 milioane de lei), întâlnim și firme cu profituri de nici jumătate de milion de lei, cum ar fi Autogara Metropoli (cu activitate CAEN de comerț cu ridicata al combustibililor și cu un profit de 364.682 de lei) sau Vidafan SRL, cu adresa în Fundătura Mihail Kogălniceanu din Tecuci (specializată în comerț cu amănuntul, cu o cifră de afaceri de 99 milioane de lei și un profit de 356.650 de lei, cel mai mic dintre toate cele 39 de firme din Galați de pe lista marilor contribuabili).
O dovadă în plus că siderurgia și construcțiile de nave nu mai reprezintă principalii piloni ai economiei Galațiului o aduce o firmă de recuperare a materialelor reciclabile, Iulicris Recycling SRL din Braniștea, cu o cifră de afaceri uriașă, de 196 milioane de lei, un sfert din cea a șantierului naval Damen, și cu un profit de peste 13 milioane de lei!

Lista completă a noilor mari contribuabili gălățeni

Lista celor 39 de nume din Galați de pe noua listă ANAF a marilor contribuabili este următoarea, cu precizarea că rezultatele financiare prezentate sunt cele de la sfârșitul anului 2020, sume nete, disponibile pe site-ul Ministerului de Finanțe:
Agromysmoni Srl (Pechea, panificație și patiserie, cifră de afaceri netă 76,2 mil. lei, profit 2,6 mil. lei), Alewijnse Marine Galați (c.a. netă 155 mil. lei, pierdere 3,16 mil. lei), Anghel N.G. SRL, Apă Canal SA (c.a. 116 mil., profit 7,8 mil.), Arabesque SRL (c.a. 2 miliarde, profit 73,2 mil.), Arcada Company SA, Autogara Metropoli, Baurom Construct SRL, Belor Romania (c.a. 222 milioane lei, pierdere 7,6 mil.), Carul cu Bere 95 SRL (comerț cu ridicata băuturi, c.a. netă 85 mil., profit net 3,5 mil.), Chorus Marketing and Distribution SRL (comerț cu ridicata mașini și echipamente, c.a. netă 184 mil. lei, profit 5,2 mil.), Cipșor Construct SRL (fabricare uși și ferestre metal, c.a. netă 87,9 mil., profit 14,3 mil.), Citadina '98, CNFR Navrom, Criomec (c.a. 94,3 mil., profit 1,5 mil.), DMT Marine Equipment, Doladela Company (fabricare produse metalice, c.a. netă 98,5 mil. lei, profit 4,13 mil.), Dynamic Selling Group S.A. (engross, c.a. 157 mil., profit 14,5 mil.), EW Logistics Express SRL (transporturi rutiere de mărfuri, c.a. 86,7 mil., profit 1 mil.), Fierctc Sibel SRL (profile la rece, c.a. 160 mil., profit 5,5 mil.), Grande Gloria Production (ambalaje plastic, c.a. 147 mil., profit 38,2 mil.), Iulicris Recycling, Lemacons, Liberty Galați (c.a. 4,6 miliarde, pierdere 51,3 mil.), Liberty Tubular Products Galați, Mairon SA, Mairon Tubes SRL, Next Energy Partners, Nomis 2003 SRL (construcții, c.a. 101 mil., profit 20,7 mil.), Omsk Carbon Romania SRL, Phoenix Slag Services (recuperare materiale reciclabile, c.a. 91 mil., profit 21 mil.), Prutul SA, AFDJ, Șantierul Naval Damen (c.a. 806 mil., profit 22,5 mil.), Staer International (c.a. 87 mil., profit 5,7 mil.), Tancrad, Transurb (c.a. 73,4 mil., profit 5 mil.), Utchim Steel SRL (comerț cu ridicata materiale și minereuri metalice, c.a. 109 mil., profit 493.680 lei), Vidafan SRL.
Toate aceste firme intră, de la 1 ianuarie 2022, în administrarea Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, lucru care implică și avantaje, dar și responsabilități financiar-contabile suplimentare. Așa cum ne-a spus unul dintre contabilii recunoscuți din Galați, banii lor tot la bugetul general consolidat ajung, dar, din punct de vedere fiscal, nu se vor mai chinui cu sfinții de la Galați, ci vor discuta direct cu Dumnezeul de la București.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.