Sari la conținut

Firme gălățene administrate fiscal direct de București


dcp100168

Postare recomandata

O brutărie din Pechea, pe noua listă a marilor contribuabili gălățeni

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a stabilit, recent, noua listă a marilor contribuabili, care se va aplica de la 1 ianuarie 2022. Aceasta cuprinde 3.364 de firme din toată țara, 39 dintre ele fiind din Galați, și care vor fi administrate direct de București, prin Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili. Pe lângă "clasicii" mari contribuabili gălățeni (gen Liberty, Damen, Arabesque, Arcada, Mairon etc.), pe noua listă au intrat și nume surprinzătoare sau mai puțin cunoscute publicului larg din Galați. Printre acestea se numără o brutărie-patiserie din Pechea (Agromysmoni), o firmă de comerț cu amănuntul din Tecuci (Vidafan SRL), Autogara Metropoli, Carul cu Bere, o firmă de reciclare din Braniștea (Iulicris Recycling) și, un alt exemplu, Cipșor Construct (care fabrică uși și ferestre din metal).

Reclasificarea companiilor din România a fost rezolvată parțial, săptămâna trecută, de ANAF, după ce s-a stabilit prin ordin lista marilor contribuabili ce se aplică de la 1 ianuarie 2022. Documentul apare în contextul în care regulile încadrării la categoria marilor contribuabili au fost ajustate. Potrivit autorităților, vor urma schimbări și în cazul listei contribuabililor mijlocii.
Conform consultantului fiscal Adrian Bența, citat de HotNews.ro, selectarea acestor mari contribuabili s-a realizat utilizându-se trei criterii de analiză: specifice, de bază și de continuitate. În cazul criteriului de bază, o pondere de 50 la sută a avut-o cifra de afaceri, dar s-a luat în calcul și valoarea obligațiilor fiscale declarate și a celor cu personalul. S-a mai ținut cont și de situația juridică a firmelor, dacă se află în procedura insolvenței, dacă sunt declarate inactive, dacă provin din fuziunea sau reorganizarea altui contribuabil mare, dacă sunt nou înființate și dacă au investiții de minimum 10 milioane de euro.

Siderurgia și navele nu mai sunt singurii piloni ai economiei Galațiului

În consecință, cifra de afaceri a respectivelor companii reprezintă un criteriu important, dar nu decisiv. Așa se explică faptul că pe noua listă a marilor contribuabili gălățeni, pe lângă colosul Liberty (cu cea mai mare cifră de afaceri netă din Galați, de 4,6 miliarde de lei), apare și Omsk Carbon Romania SRL, o firmă specializată în comerțul cu ridicata al produselor chimice, cu o cifră de afaceri de "numai" 35,7 milioane de lei, de peste 128 de ori mai mică decât a combinatului.
Nici existența profitului nu pare o condiție necesară pentru noii mari contribuabili. Combinatul siderurgic Liberty este din nou exemplu, cu o pierdere de 51,3 milioane de lei la sfârșitul lui 2020, cea mai mare din Galați. Firme cu pierderi declarate la sfârșitul anului trecut mai sunt Alewijnse Marine (inginerie și consultanță tehnică, cu o pierdere netă de 3,16 milioane de lei, la o cifră de afaceri netă de 155 milioane de lei) și Belor România (comerț cu produse chimice și îngrășăminte, pierdere de 7,6 milioane de lei la o cifră de afaceri de 222 milioane de lei).
La fel, ordinul de mărime a profitului viitorilor mari contribuabili este și el relativ, pe noile reguli ANAF. Astfel, printre colegii de listă ai giganților Arabesque (profit de 73,2 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 2 miliarde de lei) și Damen (profit de 22,5 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 806 milioane de lei), întâlnim și firme cu profituri de nici jumătate de milion de lei, cum ar fi Autogara Metropoli (cu activitate CAEN de comerț cu ridicata al combustibililor și cu un profit de 364.682 de lei) sau Vidafan SRL, cu adresa în Fundătura Mihail Kogălniceanu din Tecuci (specializată în comerț cu amănuntul, cu o cifră de afaceri de 99 milioane de lei și un profit de 356.650 de lei, cel mai mic dintre toate cele 39 de firme din Galați de pe lista marilor contribuabili).
O dovadă în plus că siderurgia și construcțiile de nave nu mai reprezintă principalii piloni ai economiei Galațiului o aduce o firmă de recuperare a materialelor reciclabile, Iulicris Recycling SRL din Braniștea, cu o cifră de afaceri uriașă, de 196 milioane de lei, un sfert din cea a șantierului naval Damen, și cu un profit de peste 13 milioane de lei!

Lista completă a noilor mari contribuabili gălățeni

Lista celor 39 de nume din Galați de pe noua listă ANAF a marilor contribuabili este următoarea, cu precizarea că rezultatele financiare prezentate sunt cele de la sfârșitul anului 2020, sume nete, disponibile pe site-ul Ministerului de Finanțe:
Agromysmoni Srl (Pechea, panificație și patiserie, cifră de afaceri netă 76,2 mil. lei, profit 2,6 mil. lei), Alewijnse Marine Galați (c.a. netă 155 mil. lei, pierdere 3,16 mil. lei), Anghel N.G. SRL, Apă Canal SA (c.a. 116 mil., profit 7,8 mil.), Arabesque SRL (c.a. 2 miliarde, profit 73,2 mil.), Arcada Company SA, Autogara Metropoli, Baurom Construct SRL, Belor Romania (c.a. 222 milioane lei, pierdere 7,6 mil.), Carul cu Bere 95 SRL (comerț cu ridicata băuturi, c.a. netă 85 mil., profit net 3,5 mil.), Chorus Marketing and Distribution SRL (comerț cu ridicata mașini și echipamente, c.a. netă 184 mil. lei, profit 5,2 mil.), Cipșor Construct SRL (fabricare uși și ferestre metal, c.a. netă 87,9 mil., profit 14,3 mil.), Citadina '98, CNFR Navrom, Criomec (c.a. 94,3 mil., profit 1,5 mil.), DMT Marine Equipment, Doladela Company (fabricare produse metalice, c.a. netă 98,5 mil. lei, profit 4,13 mil.), Dynamic Selling Group S.A. (engross, c.a. 157 mil., profit 14,5 mil.), EW Logistics Express SRL (transporturi rutiere de mărfuri, c.a. 86,7 mil., profit 1 mil.), Fierctc Sibel SRL (profile la rece, c.a. 160 mil., profit 5,5 mil.), Grande Gloria Production (ambalaje plastic, c.a. 147 mil., profit 38,2 mil.), Iulicris Recycling, Lemacons, Liberty Galați (c.a. 4,6 miliarde, pierdere 51,3 mil.), Liberty Tubular Products Galați, Mairon SA, Mairon Tubes SRL, Next Energy Partners, Nomis 2003 SRL (construcții, c.a. 101 mil., profit 20,7 mil.), Omsk Carbon Romania SRL, Phoenix Slag Services (recuperare materiale reciclabile, c.a. 91 mil., profit 21 mil.), Prutul SA, AFDJ, Șantierul Naval Damen (c.a. 806 mil., profit 22,5 mil.), Staer International (c.a. 87 mil., profit 5,7 mil.), Tancrad, Transurb (c.a. 73,4 mil., profit 5 mil.), Utchim Steel SRL (comerț cu ridicata materiale și minereuri metalice, c.a. 109 mil., profit 493.680 lei), Vidafan SRL.
Toate aceste firme intră, de la 1 ianuarie 2022, în administrarea Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, lucru care implică și avantaje, dar și responsabilități financiar-contabile suplimentare. Așa cum ne-a spus unul dintre contabilii recunoscuți din Galați, banii lor tot la bugetul general consolidat ajung, dar, din punct de vedere fiscal, nu se vor mai chinui cu sfinții de la Galați, ci vor discuta direct cu Dumnezeul de la București.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 years later...

Peste 330 de firme gălățene se transformă în contribuabili mijlocii

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat, în decembrie anul trecut, lista nominală a contribuabililor mijlocii care vor fi administrați de către administrațiile județene ale finanțelor publice și Administrația Fiscală pentru Contribuabili Mijlocii București, începând cu 1 ianuarie 2024.

Pe listă sunt 20.198 de firme în total, din care 336 sunt din județul Galați. Acestea din urmă vor fi preluate de organul fiscal competent în administrarea contribuabililor mijlocii din cadrul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Galați.

Transurb, Calorgal, piețele și porturile, printre firmele de pe lista ANAF

Pe lista publicată de ANAF figurează foarte multe firme cunoscute pentru gălățeni, preluate pe baza criteriului de bază valoric agregat. Iată doar câteva dintre ele: Administrația Piețelor Agroalimentare SA, Agrimat Matca SA, Autouniversal SRL, Becon Instal SRL, Bulrom Petroleum SRL, Calorgal SRL, Carul cu Bere 95 SRL, Combavipor SA, Compania de Utilități Publice Tecuci SRL, APDM SA, Criomec SA, Damen Workforce România SRL, Dana SRL, Decovil SRL, DMT Marine Equipment Societate pe Acțiuni, Docuri SA, Eekels România SRL, Five of Kings SRL, Gegi SRL, Gospodărire Urbană SRL, ICEPRONAV Engineering SRL, Iftode Universal SRL, Invictus Force&Safe SA, Iricad SRL, Mar-Ina Prodprest SRL, Martens SA, Metaltrade Internațional SRL, MMA Group Security SRL, Navrom Bac SRL, Navrom Portservice SA, Navrom Shipyard SRL, Passage Food DRL, Port Bazinul Nou SA, Rokaconstruct Modern SRL, Romero SRL, SF Tex SA, Staer Internațional SA, Țapu Carpatin SRL, Trading Line Fleet SRL, Transurb SA, Vega 93 SRL etc.

O parte dintre cele 336 de firme din Galați intră în categoria contribuabililor mijlocii prin creșterea veniturilor, a cifrelor de afaceri etc., iar altele coboară de la mari contribuabili, prin scăderea acestor indicatori. Față de data de 1 ianuarie a anului trecut, 101 firme intră la mijlocii din categoria de mari contribuabili și din microîntreprinderi, iar 340 ies, spre categoriile mari și mici întreprinderi.

Clarificările primite de la AJFP

"Viața liberă" a solicitat Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Galați mai multe detalii despre ce presupune această preluare din punct de vedere fiscal. Am întrebat ce se întâmplă concret cu aceste firme și contabilitatea lor de la 1 ianuarie 2024 și dacă această "mutare" la un alt organ fiscal aduce costuri suplimentare.

"Prin OPANAF nr. 1992/2023, au fost aprobate listele contribuabililor mijlocii care vor fi administrați de către alte organe fiscale distincte de organul fiscal în a cărui rază teritorială se află domiciliul fiscal al contribuabilului. La nivelul județului Galați, aceștia vor fi administrați în cadrul AJFP Galați printr-un organ de specialitate distinct.

Practic, această schimbare de competență presupune doar preluarea evidențelor fiscale ale acestora de către organul fiscal competent în administrarea contribuabililor mijlocii. Obligațiile declarative se realizează de către contribuabilii mijlocii prin mijloace electronice de transmitere la distanță prin intermediul Sistemului Electronic Național.

Plata oricărei obligații fiscale reprezentând impozite, taxe, contribuții și alte venituri fiscale se efectuează de către contribuabilii mijlocii la Activitatea de Trezorerie și Contabilitate Publică a Județului Galați. În ceea ce privește conturile IBAN, acestea sunt publicate pe portalul ANAF, secțiunea Asistență contribuabili - Plata obligațiilor fiscale - Codurile IBAN.

Contribuabilii care vor fi încadrați în categoria contribuabililor mijlocii începând cu data de 01.01.2024 au fost înștiințați în acest sens", ne-a răspuns AJFP Galați.

Preluare fără costuri suplimentare

Conform instituției gălățene, încadrarea acestor firme într-o altă categorie, aceea de contribuabili mijlocii, nu presupune plata unor taxe și impozite diferite de cele datorate până la intrarea în vigoare a OPANAF nr. 1992/ 2023.

"Contribuabilii încadrați în categoria contribuabili mijlocii au obligația de depunere a declarației informative D406 conform Ordinului nr. 1783/2021 privind natura informațiilor pe care contribuabilul/plătitorul trebuie să le declare prin fișierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura și condițiile de transmitere, precum și termenele de transmitere și data/datele de la care categoriile de contribuabili/plătitori sunt obligate să transmită fișierul standard de control fiscal. Evidența contabilă a acestor firme se va ține ca și până acum potrivit normelor legale în vigoare", a precizat AJFP Galați pentru "Viața liberă".

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creați un cont sau conectați-vă pentru a comenta

Trebuie să fiți membru al comunității pentru a putea adăuga comentarii.

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un cont nou

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații importante

Pentru a personaliza conţinutul şi pentru a asigura o experienţă de utilizare sigură, folosim module cookies. Dacă folosiți acest site, ne permiteți să colectam informații prin intermediul modulelor cookie. Puteți modifica setările cookie-urilor. Prin continuarea navigării pe acest site confirmați acceptarea utilizării fișierelor cookie conform Politicii de utilizare a cookie.