Jump to content

Măcelul cu arma de panoplie nu se numește omor


dcp100168

Recommended Posts

Măcelul cu arma de panoplie nu se numește omor

Doi indivizi dintr-o comună săracă a județului au scăpat ca prin urechile acului de povara unui cazier pentru tentativă de crimă cu premeditare, grație unei interpretări originale a Curții de Apel Galați. Arma cu care au încercat să dea o lecție dură unui ”dușman” nu a fost apreciată ca periculoasă de magistrați, care au înlocuit intenția celor doi de a ucide cu cea de administrare a unei ”corecții inofensive”.

Incidentul care a îmbrăcat forma unui scandal cu conotații de tentativă de crimă a avut loc în ultima lună a anului 2015, în fața unei cârciumi din satul Lungești, comuna Bălăbănești. S-a întâmplat între trei consăteni despre care se știa că nu au relații prea bune și că se certaseră de multe ori pe fondul unor ”neînțelegeri în afaceri”, în străinătate. Maricel Petrea avea să ajungă în spital, luat inconștient din mijlocul drumului, iar ceilalți doi, Cătălin Bălan și Marian Ciolan, la poliție, și mai apoi în fața justiției. Dacă, pentru primul, medicina a avut suficiente resurse cât să îi salveze viața, pentru ceilalți doi, nici justiția nu avea să rămână datoare, modul în care și-au snopit victima și mai ales arma cu care au făcut-o având un rol determinant în tranșarea lucrurilor pe masa judecătorilor.

Provocare și nu prea

Conflictul sângeros dintre cei trei a survenit în urma unor certuri care s-au ținut lanț, câteva zile, între Maricel și Cătălin. Totul a culminat când cel de-al doilea a găsit un mesaj dur și morbid în fața casei părintești, în care era vizat, și pe care l-a pus pe seama rivalului cu care avea neînțelegeri. ”Conflictul dintre ei s-a accentuat în luna decembrie 2015, când în noaptea de 14-15, persoane necunoscute au lăsat o cruce metalică și o coroană de flori pe care scria „Regrete eterne, Cătălin Bălan decedează”, în fața casei părinților inculpatului Bălan Cătălin, iar acesta din urmă a bănuit că vinovată pentru acest lucru este persoana vătămată Petrea Maricel”, au reținut procurorii care aveau să ancheteze împrejurările incidentului.
Câteva zile mai târziu, pe 20 decembrie, Bălan a trecut cu mașina prin fața unui bar din Lungești și l-a văzut acolo pe Maricel Petrea, care bea bere la terasă. Cu amintirea proaspătă a mesajului morbid primit cu câteva zile în urmă, Bălan l-ar fi avertizat pe Petrea că ”îl iartă, dar pentru ultima oară”, după care ar fi vrut să plece. În timp ce mergea spre mașina în care se mai aflau concubina lui și Marian Ciolan, Bălan a fost ajuns din urmă de Petrea, care îi cerea insistent explicații, neînțelegând de ce trebuia să fie iertat. Acela a fost momentul care a declanșat furia lui Bălan, care a scos din mașină o sabie lungă de un metru. Arma, una de panoplie, confecționată din fibră de sticlă, a fost destul de puternică cât să îl doboare pe Petrea. Acesta a reușit să pareze parțial o lovitură în cap, pe care i-a dat-o Bălan, orbit de furie. Lama sabiei l-a atins totuși, primind ulterior numeroase lovituri pe tot corpul. Ciolan, aflat pe bancheta din spate, nu a stat impasibil, ci ar fi coborât și el din mașină, cu un obiect lung și negru, identificat ulterior ca teaca sabiei, cu care a început și el să lovească victima căzută la pământ. Totul s-a petrecut sub privirile mai multor martori aflați pe terasa barului, dar și în prezența concubinei lui Bălan, care a intervenit și le-a cerut să se oprească. Din fericire, a fost ascultată, cei doi bătăuși urcându-se în mașină și plecând, fără a-i mai face rău lui Petrea, rămas inconștient.
Cătălin Bălan și Marian Ciolan au fost reținuți și ulterior arestați, anchetatorii formulând împotriva lor acuzații de tentativă de omor. Bălan a încercat să se apere, susținând că ar fi fost provocat, începând cu coroana de flori și terminând cu posibile injurii pe care victima i le-ar fi adresat la bar, însă nu a putut dovedi niciuna dintre aceste afirmații. S-a ținut cont de conflictele preexistente, de declarațiile martorilor, de intensitatea loviturilor și nu în ultimul rând, de sabia cu care cei doi și-au lovit victima.
”Este evident că inculpații au exercitat acte de violență asupra persoanei vătămate cu intenția indirectă de a o ucide, acest rezultat nerealizându-se numai datorită întâmplării. Partea vătămată a suferit leziuni traumatice, ce au fost constatate la nivelul umărului drept, la nivelul cranio-meningo-cerebral, leziuni care au necesitat 40-45 de zile de îngrijiri medicale. Chiar dacă actul medical precizează că leziunile nu i-au pus în primejdie viața victimei, având în vedere partea din corp asupra căreia s-au constatat leziunile, respectiv în zona capului, care este zonă vitală a corpului uman, s-a apreciat faptul că inculpații au vizat, urmare a loviturilor aplicate, suprimarea vieții părții vătămate”, au susținut procurorii în fața instanței Tribunalului Galați.
Instanța i-a găsit vinovați pe cei doi în sensul celor susținute și probate de anchetatori și i-a condamnat pe Bălan la 4 ani și 6 luni închisoare, iar pe Ciolan la 6 ani închisoare, pentru tentativă de omor. Ambii au fost obligați să îi plătească circa 800 de lei daune materiale victimei, 10.000 de lei daune morale și aproape 5.000 de lei Spitalului de Urgență, care s-a constituit parte civilă pentru cheltuielile aferente îngrijirilor medicale ale victimei.

Toată lumea a fost nemulțumită

Victima, condamnații și Parchetul s-au declarat nemulțumiți de sentința Tribunalului, prima fiind nemulțumită de banii primiți ca despăgubiri, inculpații, de acuzațiile aduse și de cuantumul pedepselor, iar procurorii, de sentințe.
urtea de Apel avea însă să îi mulțumească numai pe cei doi acuzați, interpretând într-o manieră inedită probele și felul în care ar fi trebuit încadrate evenimentele petrecute în fața cârciumii din Lungești. Astfel, magistrații instanței superioare au apreciat din start că este discutabilă forța ucigătoare a unei arme de panoplie și au exclus chiar intenția de a omorî cu un astfel de obiect, chiar dacă loviturile au vizat capul victimei, iar rana cea mai gravă, care a necesitat cel puțin o lună și jumătate de îngrijiri medicale, era chiar în această parte vitală a corpului. Cu alte cuvinte, inculpații nu au vrut decât să îl bată și nici nu s-au gândit că s-ar putea să îl omoare pe Petrea, folosind o sabie de... jucărie.
”Prin destinația sa, o sabie de panoplie, care are rol ornamental, confecționată din fibră de sticlă, așa cum retine instanța de judecată, nu este destinată să aibă efect omorâtor, respectiv, să provoace vătămări corporale grave. În consecință, neexistând obiectele folosite de inculpați la producerea infracțiunii reținute în sarcina acestora , există un dubiu dacă aceste obiecte erau apte să ucidă, dubiu care nu poate profita decât inculpaţilor. Cu excepția leziunii cranio-cerebrale, celelalte leziuni nu au fost de mare intensitate, pentru a se trage concluzia că inculpații au acționat cu intenția de a ucide. Singura leziune care ar putea duce la această concluzie este cea parietală dreaptă”, aveau să rețină magistrații Curții de Apel în hotărârea prin care au schimbat încadrarea juridică a faptei pentru care au fost pronunțate condamnările în primă instanță. Din tentativă de omor, măcelul cu sabia de panoplie a devenit o infracțiune de lovire și alte violențe, faptă pedepsită de lege, în această variantă, cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă. Victima, Maricel Petrea, a rămas cu 10.000 de lei daune morale, cererea acestuia de majorare a cuantumului despăgubirilor fiind respinsă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.